«Γι΄αυτό είπα όχι στον ΟΣΦΠ - Εκτιμώ τον Γιαννακόπουλο» - Η ατάκα για Χεζόνια

«Γι΄αυτό είπα όχι στον ΟΣΦΠ - Εκτιμώ τον Γιαννακόπουλο» - Η ατάκα για Χεζόνια

O Νικ Καλάθης επιστρέφει απόψε (21.00) για πρώτη φορά ως αντίπαλος στο γήπεδο που ανδρώθηκε μπασκετικά.

Ηη bwin, ο Επίσημος Εθνικός Χορηγός της EuroLeague συντόνισε μία διαδικτυακή συνάντηση με τον 32χρονο διεθνή point-guard και οργάνωσε μία αποκλειστική συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης.

O “Nick the quick” που πρόσφατα κατέκτησε το Κύπελλο Ισπανίας με την Μπαρτσελόνα, σχολίασε το πλαίσιο της αποχώρησής του το περασμένο καλοκαίρι, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον του Ολυμπιακού και μίλησε για τη νέα σελίδα της καριέρας, αλλά και για όσα συμβαίνουν φέτος στην πρώην ομάδα του.

– Ήταν πιο εύκολη συναισθηματικά η δεύτερη αποχώρηση από ΠΑΟ;

«Νομίζω πως ναι, ίσως γιατί ήμουν προετοιμασμένος σχετικά με την κατεύθυνση που θα είχε ο σύλλογος το περασμένο καλοκαίρι. Όταν πρωτοέφυγα, άφηνα πίσω μου δύο συνεχόμενες συμμετοχές σε Final 4 και έναν ευρωπαϊκό τίτλο, οπότε συναισθηματικά ήταν πιο σκληρή απόφαση! Όμως, γενικά είναι πάντα δύσκολο να φεύγεις από ένα μέρος που έζησες τόσα χρόνια!»

Η απόφαση είχε να κάνει πιο πολύ με την αδυναμία του Παναθηναϊκού – απόντος Γιαννακόπουλου – να σου καλύψει τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου σου, με την προοπτική κατάκτησης ενός τίτλου, που βρήκες στην Μπάρτσα ή με το γεγονός ότι δεν ήθελες να πας στον «αιώνιο αντίπαλο»; Γιατί ξέρουμε ότι και ο Ολυμπιακός ενδιαφέρθηκε για σένα…

«Ήταν περισσότερο θέμα συμφωνίας με την διοίκηση, από την στιγμή που υπήρχε η απόφαση να μην υπάρχει υψηλό budget! Ήμουν απολύτως σύμφωνος, από την στιγμή που θα είχα την ευκαιρία να βρω μία ομάδα με υψηλούς στόχους. Όσον αφορά τον Ολυμπιακό, πράγματι με προσέγγισε και τους ευχαρίστησα γι’ αυτό και μετά από πολλή σκέψη, αποφάσισα ότι η Μπαρτσελόνα ήταν η καλύτερη επιλογή για μένα.»

– Ξέρω καλά ότι ως παίκτης και συμπαίκτης είχες εξαιρετική σχέση με τον Saras. Πόσο δύσκολο σου ήταν γυρίσεις τον διακόπτη και να τον αντιμετωπίζεις πλέον ως το «αφεντικό»; Και ξέρουμε καλά ότι δεν είναι και το πιο εύκολο «αφεντικό»…

«Ήταν περίεργο και σίγουρα πολύ διαφορετικό! Από ‘κει που είμαστε συμπαίκτες και για δύο χρόνια κάναμε τα πάντα μαζί, έπρεπε να αλλάξω τελείως συμπεριφορά και να τον αντιμετωπίσω όπως αρμόζει στον εκάστοτε προπονητή. Μου μίλησε αρκετά στην off season, μου εξήγησε ότι η σχέση μας θα διαφοροποιηθεί αρκετά από το παρελθόν και θα έχει και επαγγελματικό περίγραμμα, κάτι που ήταν απολύτως φυσιολογικό και εννοείται ότι το αποδέχτηκα. Εννοείται ότι παραμένουμε φίλοι έξω από τις τέσσερις γραμμές, αλλά πλέον έχουμε μία διαφορετική σχέση, που ωστόσο είναι αποδοτική και για τους δύο.»

– Πόσο καλός προπονητής είναι, πόσο μοιάζει στον Ομπράντοβιτς και πόσο σου σπάει τα νεύρα ώρες-ώρες;

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ένας πολύ ενεργητικός και παθιασμένος προπονητής, έχει παρεμφερή φιλοσοφία με τον Ομπράντοβιτς και μοιράζονται κοινές ιδέες. Άλλωστε, σαν παίκτης ο Saras διάβαζε εξαιρετικά το παιχνίδι κι αυτό τον βοηθάει πολύ σαν προπονητή. Παρατηρώντας με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, βλέπεις πολλά στοιχεία του “Ζοτς” στον τρόπο που δουλεύει κι αυτό είναι που τον καθιστά πολύ επιτυχημένο.»

– Τι σου λείπει περισσότερο από την Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό;

«Κατ’ αρχήν, η Αθήνα ήταν το σπίτι μου για 8 χρόνια! Σίγουρα το φαγητό, οι φίλοι μου, οι συμπαίκτες μου, η τρομερή εμπειρία να είμαι μέλος ενός συλλόγου σαν τον Παναθηναϊκό! Έχω εκφράσει πολλές φορές την αμέριστη εκτίμησή μου στην οικογένεια Γιαννακόπουλου που με έφερε στην Ελλάδα και προσωπικά στον Δημήτρη! Δεν θα μπορούσα να βρω άλλο ιδιοκτήτη, που θα καλύπτει συνέχεια την πλάτη μου σε πολλές καταστάσεις, όταν δεν έπαιζα καλά και οι ορισμένοι φίλαθλοι ήταν εναντίον μου! Πάντα με πίστευε και τον ευχαριστώ γι’ αυτό. Υπάρχουν στιγμές που βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά… Μου λείπουν πάρα πολλά πράγματα…»

– Η διαφορά ανάμεσα στο γεμάτο και το άδειο ΟΑΚΑ;

«Η προπόνηση στο ΟΑΚΑ σαν φιλοξενούμενος θα είναι σίγουρα περίεργη. Είναι κάτι που δεν έχω ξανακάνει ποτέ στο παρελθόν, οπότε θα είναι διαφορετική αλλά συνάμα και συναρπαστική γιατί θέλουμε να επιστρέψουμε στις νίκες. Δεν θυμάμαι ξανά το ΟΑΚΑ άδειο, οπότε αυτό δεν θα είναι καλό για το παιχνίδι σε σχέση με το κίνητρο που δίνουν πάντα οι φίλαθλοι που το γεμίζουν και δημιουργούν αυτή την εκπληκτική ατμόσφαιρα. Στο τέλος της ημέρας, όμως, με ή χωρίς φιλάθλους πρέπει να μπούμε με την σωστή νοοτροπία και συγκέντρωση για να πάρουμε αυτό που θέλουμε.»

– Πως εισέπραξες την απόκτηση του Χεζόνια και πως αισθάνθηκες βλέποντας την υποδοχή στο αεροδρόμιο που θύμισε Saras; Τι λέγανε οι συμπαίκτες σου στα αποδυτήρια;

«Νομίζω ότι όσοι δεν το ήξεραν, πλέον έμαθαν ότι ο Παναθηναϊκός έχει τους καλύτερους φιλάθλους στον κόσμο! Όλοι είχαν εκπλαγεί και μου έλεγαν “ρε φίλε τι έγινε στο αεροδρόμιο για τον Χεζόνια…”! Εγώ ήμουν χαλαρός κι απλά τους απαντούσα ότι αυτό που έγινε με τον Μάριο ήταν το φυσιολογικό, προσθέτοντας ότι “που να δείτε τι συμβαίνει όταν η ομάδα κατακτά το πρωτάθλημα και έξω από το γήπεδο σε περιμένει 25.000 κόσμου”! Δεν μπορούσαν να το χωνέψουν! Αλλά όσοι ξέρουν τι σημαίνει αυτή η ομάδα, καταλαβαίνουν ότι ο Παναθηναϊκός είναι σαν θρησκεία! Σίγουρα η προσθήκη του Μάριο (σ.σ.: Χεζόνια) ήταν ένα συναρπαστικό νέο αλλά και μία σημαντική ενίσχυση και οι φίλαθλοι έδειξαν πόσο εκτίμησαν αυτή την κίνηση.»

– Η Μπαρτσελόνα φαίνεται ότι είναι στην μοίρα σου. Την απέκλεισες για να παίξεις Final 4 και να κατακτήσεις την πρώτη και μοναδική σου EuroLeague στην Βαρκελώνη (2011) και πλέον η επόμενη ευκαιρία σου για να κυνηγήσει το ιερό δισκοπότηρο είναι με την φανέλα της Μπάρτσα.

«Καμιά φορά είναι τρελό πως μπορεί να έρθουν τα πράγματα και πως η ζωή κάνει κύκλους! Όπως είπες, αποκλείεις την Μπάρτσα στα playoffs και κατακτάς την EuroLeague στην Βαρκελώνη και μετά από 9 χρόνια, μετακομίζεις στην πόλη, φοράς την φανέλα της ομάδας και έχεις προπονητή έναν πρώην συμπαίκτη σου. Είναι αστείο πως τα φέρνει καμιά φορά το μπάσκετ! Πάντως, έχουμε πολύ καλή ομάδα και αν συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε, θα έχουμε την ευκαιρία να πετύχουμε κάτι ξεχωριστό! Αλλά έχουμε ακόμη χρόνο για να κοιτάμε τόσο μακριά…»

– Σαν ένα πρόσωπο με ιστορία και ξεχωριστή σύνδεση με τον Παναθηναϊκό, πως κρίνεις μέχρι τώρα την ενασχόληση του Αλβέρτη και του Διαμαντίδη που εκτελούν χρέη general manager, ειδικότερα στην εφετινή σεζόν που ουσιαστικά ισοδυναμεί με μία μεταβατική περίοδο στην ιστορία της ομάδας, μετά την απόφαση του Γιαννακόπουλου να σταματήσει την οικονομική ενίσχυση του συλλόγου;

«Κάθε σύλλογος έχει ανάγκη από έναν βετεράνο παίκτη που ξέρει πρόσωπα και πράγματα στην ομάδα κι έχει βιώσει όλες τις καταστάσεις. Στην περίπτωση του Παναθηναϊκού, η παρουσία των δύο κορυφαίων στην ιστορία του σε διοικητικό ρόλο, είναι ίσως ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις. Πρόκειται για δύο εξαιρετικά παιδιά, που έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να κερδίζουν οπότε η συνέχεια μόνο καλύτερη μπορεί να αποδειχθεί.»

– Calathes in στο προολυμπιακό της Βικτόρια;

«100%! Αν το θέλει ο Θεός και είμαι υγιής, θα είμαι σίγουρα εκεί με την Εθνική…»

Όλα αυτά και άλλα πολλά στο video που ακολουθεί:

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News