Πόσο αλλάζει τον Παναθηναϊκό ο Χέινς

Πόσο αλλάζει τον Παναθηναϊκό ο Χέινς

Ο Χέινς έκλεισε, ο ψηλός αναζητείται, το τριάρι είναι υπό σκέψη και η Τσεντεβίτα… δεν μπορεί να περιμένει. Ο Παναθηναϊκός υλοποιεί σιγά – σιγά το πλάνο της ενίσχυσης του ρόστερ, αλλά για να αποκτήσουν μεγαλύτερο νόημα οι προσθήκες θα πρέπει πάση θυσία να ξεμπερδέψει στην Κροατία και να αισθανθεί λίγο πιο άνετα όσον αφορά στην πρόκριση.

Η προσθήκη του Χέινς μπορεί να την κρίνει κανείς από δύο όψεις: Την ποσοτική και την ποιοτική. Οσον αφορά στο πρώτο, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ενίσχυση του Παναθηναϊκού στα γκαρντ ήταν απαραίτητη.

[ads2]

Τα κουκιά δεν έβγαιναν, κάθε λίγο που ο Τζόρτζεβιτς έλεγε «να, τώρα γυρίζει ο τάδε» ερχόταν ένας νέος τραυματισμός για να καταστήσει απαραίτητη την προσθήκη ενός ακόμη γκαρντ. Πλέον ο Παναθηναϊκός διαθέτει έξι παίκτες στις θέσεις «1» και «2» (Διαμαντίδης, Καλάθης, Φελντέιν, Παππάς, Μποχωρίδης και Χέινς), όσους χρειάζεται δηλαδή μια ομάδα που θέλει να φτάσει στους «8» και ακόμη περισσότερο στους «4».

Οσον αφορά την ποιότητα, το σίγουρο είναι ότι ο Παναθηναϊκός έκανε μία από τις καλύτερες επιλογές που θα μπορούσε να κάνει, δεδομένης της κακής εποχής και των χρημάτων που διαθέτει. Με λίγα λόγια πήρε έναν παίκτη που έχει παίξει σε υψηλό επίπεδο στην Ευρωλίγκα, ήταν πρωταγωνιστής στην ομάδα του κι επομένως δεν έρχεται για πεντάλεπτες ανάσες του Καλάθη, αλλά για ρόλο 15λεπτου – 20λεπτου.

Ο Χέινς είναι ένας γκαρντ που τα χαρακτηριστικά του έλειπαν από το παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει αν ένας παίκτης θα «πιάσει» μεσούσης της περιόδου, αλλά η λογική με την οποία ο Παναθηναϊκός τον απέκτησε έχει μπασκετική εξήγηση.
Ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα δύο, για να μην πω τριών ταχυτήτων. Μια ομάδα που έχει έναν πλέι μέικερ που μπορεί να κάνει 100άρι σε χρόνο ρεκόρ, κάποιους άλλους που δεν τους λες αργούς και κάποιους ακόμη που έχουν σοβαρότατο πρόβλημα και προσπαθούν να αντιτάξουν το μυαλό στην έλλειψη αθλητικών προσόντων.

Οι «πράσινοι» χρειάζοταν ένα combo guard που θα μπορεί να ακολουθήσει τον τρελό ρυθμό του Καλάθη, έναν παίκτη ανακατωσούρα που θα μπορεί να κάνει το απρόβλεπτο, έναν σουτέρ που θα δημιουργήσει πρώτα για τον εαυτό του και μετά για τους συμπαίκτες του. Αλλωστε το αντίθετο, δηλαδή τη δημιουργία την έχει και με το παραπάνω ο Παναθηναϊκός φέτος, αυτό που του λείπει είναι το παιχνίδι ένας εναντίον ενός κι αυτό το κομμάτι του παιχνιδιού μπορεί να το προσφέρει ο Χέινς, πολύ καλύτερα από τον Καλάθη, δεδομένου ότι διαθέτει αυτό το απρόβλεπτο που είναι απαραίτητο σε κάποιες περιπτώσεις.

Ενα ακόμη σημαντικό στοιχείο που θα προσφέρει ο Χέινς είναι η πίεση στην άμυνα. Μπορεί ο Αμερικανός να μη διαθέτει το ύψος για να αντιμετωπίσει ψηλότερα γκαρντ, αλλά έχει ταχύτητα, δύναμη στα πόδια και «μεγάλα» πνευμόνια.

Ο Παναθηναϊκός είναι συνολικά αργός στην άμυνά και κάθε προσθήκη πρέπει να έχει το στοιχείο της ταχύτητας. Ο Χέινς το ‘χει, όπως πρέπει να το ‘χει και ο ψηλός που θα αποκτηθεί μέχρι το τέλος του α’ γύρου του Top-16. Εννοείται πως ακόμη και μ’ αυτές τις δύο προσθήκες, ο Παναθηναϊκός δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά σίγουρα «μπαλώνει» τρύπες που αυτή την στιγμή τις «διαβάζει» ο αντίπαλος, χωρίς καν να δει dvd με προηγούμενα ματς!

Μέχρι βεβαίως να φτάσουμε να δούμε τον Χέινς, θα πρέπει ο Παναθηναϊκός να τη… βγάλει στα δύο παιχνίδια που ακολουθούν για να έχουν και νόημα οι προσθήκες τη δεδομένη στιγμή. Το παιχνίδι στην Κροατία με την Τσεντεβίτα δεν είναι απλά must win, είναι σκέτο… win, καθώς οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταδικαστικό. Τα περιθώρια μετά την εντός έδρας από τον Ερυθρό Αστέρα έχουν στενέψει επικίνδυνα και δεν υπάρχει πολυτέλεια να χαθούν παιχνίδια σε έδρες ομάδων που είναι αποκλεισμένες.

gazzetta.gr

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News