Ιβάν, ο προσεκτικός και γίνεται... και τρομερός!

Ιβάν, ο προσεκτικός και γίνεται... και τρομερός!

Ο Νότης Καμπέρης καλωσορίζει τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον Παναθηναϊκό με… καμπανάκια και συναγερμούς, λόγω της έκρυθμης κατάστασης, που έχει γίνει «θεσμός» τα τελευταία καλοκαίρια για το Τριφύλλι.

Ως γνωστόν, ο «Ιβάν ο Τρομερός» ήταν φρουρός του στρατοπέδου εξόντωσης στην Τρεμπλίνκα κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος) και γεννήθηκε το 1911. Για να «γεννηθεί» 110 χρόνια αργότερα, ένας νέος «τρομερός» Ιβάν, θα πρέπει ο νεοεισερχόμενος στο Κορωπί, κόουτς να εκτελέσει χρέη «φρουρού» των βασικών ποδοσφαιρικών αξιών.

Συμπαθής και κατά την κοινή γνώμη, ο σερβικής καταγωγής προπονητής, έρχεται στον Παναθηναϊκό – όπως και κάθε προπονητής που προσλαμβάνεται αρχές – μέσα Ιούνη για να αναλάβει τα ηνία της τεχνικής ηγεσίας – με σκοπό να αναστρέψει κάποια προβληματική κατάσταση.

Έμπειρος και γνώστης του ελληνικού πρωταθλήματος, όμως, η πρόκληση που έχει μπροστά του είναι μεγαλύτερη από εκείνη του ΑΠΟΕΛ – σαν τελευταία επαφή του ιδίου με το ευρωπαϊκό στυλ ποδοσφαίρου.

Ιβάν, ο προσεκτικός και γίνεται... και τρομερός!

Τι καλοκαίρια έχει περάσει ο δύσμοιρος Παναθηναϊκός την τελευταία πενταετία. Στραματσόνι; Κακός σχεδιασμός (σε επίπεδο οικονομικών), κάκιστη προετοιμασία. Ουζουνίδης; Καλός σχεδιασμός, καλή προετοιμασία, αλλά… τράβηγμα «πρίζας». Δώνης; Απαγόρευση μεταγραφών, καλή προετοιμασία και -6. Δώνης σεζόν 2; Καλή προετοιμασία, κακός σχεδιασμός. Πογιάτος; Κάκιστος σχεδιασμός, κάκιστη προετοιμασία. Και μάλιστα, τα τελευταία τέσσερα χρόνια χωρίς το «βάρος» της Ευρώπης…

Για να βρει κανείς το ιδανικό θα πρέπει να ανατρέξει στη διετία του Αγρινιώτη – πλέον – Αναστασίου, όταν το Τριφύλλι ήταν σχετικά «καθαρό» και με πλάνο. Ο Ιβάν και το έμπιστο τιμ του είναι υποχρεωμένοι να θέσουν τις βάσεις από την πρώτη τους επαφή με τους ποδοσφαιριστές. Και να πετύχουν το πολυπόθητο 2/2 αναφορικά με την προετοιμασία και τον σχεδιασμό.

Ελλείψει τεχνικού – γενικού διευθυντή και προέδρου με ποδοσφαιρική άποψη, ο δρόμος είναι ένας για τον Παναθηναϊκό. Ο δρόμος του Ιβάν, καταργώντας και την όποια… πολυφωνία υπήρξε στο παρελθόν (Στράμα – Ζιλμπέρτο, Ουζουνίδης – Λυμπερόπουλος, Ουζουνίδης – Διαμαντόπουλος, Δώνης – Νταμπίζας, Δώνης – Ρόκα, Πογιάτος – Ρόκα, Μπόλονι – Ντροεσί).

Σημειολογικά, σε όσα ενσταντανέ είδαμε τον Ιβάν και τους συνεργάτες του προ ανακοινώσεων από την ΠΑΕ, αυτό που βγήκε προς τα έξω, είναι πως μεράκι υπάρχει. Το τωρινό υλικό είναι μεν προς επεξεργασία, αλλά… τα νιάτα υπάρχουν (Ιωαννίδης, Αλεξανδρόπουλος, Εμμανουηλίδης). Από το ρεπορτάζ προκύπτει, επίσης, πως διαθέσιμο μπάτζετ υπάρχει. Να υπάρξει και η απαραίτητη προσοχή…

Υ.Γ Δεν «αγγίζω» προς το παρόν, το θέμα «μεταγραφές». Σύμφωνοι πως χρειάζονται αρκετές ποιοτικές προσθήκες, αλλά ο κάθε προπονητής έχει τον τρόπο του ως προς τη διαχείριση, αρχικά, των διαθέσιμων παικτών και μετέπειτα, τη δική του φιλοσοφία για το στυλ ποδοσφαίρου και τις μεταγραφές.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News