Μπατίστ: «Ανοιχτή η πόρτα μου για τον Παναθηναϊκό»

Μπατίστ για Παναθηναϊκό: "Δεν ήξερα που πήγαινα - Η ανατριχίλα του ΟΑΚΑ"

Ο Μάικ Μπατίστ μίλησε για την… επιστροφή του στο ΟΑΚΑ, τα συναισθήματά του, θυμήθηκε στιγμές από τον Παναθηναϊκό, ενώ σχολίασε και αν βλέπει τον εαυτό του προπονητή στο. Τριφύλλι τα επόμενα χρόνια.

Διαβάστε ένα απόσπασμα οδών δήλωσε στην ιστοσελίδα gazzetta.gr:

Πως αισθάνθηκες επιστρέφοντας στην δεύτερη πατρίδα σου και στο δεύτερο σπίτι σου, το ΟΑΚΑ;

«Πολύ όμορφο συναίσθημα. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω και στα παιδιά της ομάδας για 3-5 λεπτά γύρω από την σημασία των καλών συνηθειών, της πειθαρχίας, της ρουτίνας και της εργατικότητας και χάρηκα πολύ για την ευκαιρία.»

Πόσο διαφορετικός σου φαίνεται ο σημερινός Παναθηναϊκός σε σχέση με την ομάδα της δικής σου εποχής;

«Εντελώς! Δεν είναι πια η πιο κυριαρχική ομάδα στην Ευρώπη, αλλά στο τέλος της ημέρας, το μπάσκετ είναι μπάσκετ και παρά τις δύσκολες εποχές που βιώνει ο σύλλογος, πρέπει να δείχνουμε την υποστήριξή μας. Η συμπαράσταση αξίζει πολύ περισσότερο στα δύσκολα απ’ ότι όταν σηκώνουμε τα τρόπαια. Και με τους φιλάθλους που έχει ο Παναθηναϊκός, θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου να επιστρέψει στον δρόμο των επιτυχιών. Αυτό είπα στους παίκτες… Ότι αν δώσουν το 110% των δυνατοτήτων τους, ο κόσμος του συλλόγου είναι πολύ πιστός και θα εκτιμήσει την προσπάθειά τους.»

Εννέα χρόνια χωρίς Final 4 είναι πολλά κατά την άποψή σου για την παράδοση που έχει δημιουργήσει ένας τέτοιος σύλλογος στην Ευρώπη;

«Ισχύει αυτό! Το 2012, που ήταν η τελευταία φορά, έμοιαζε πολύ μακρινό ακόμη και πριν από τέσσερα χρόνια, όταν είχα έρθει για τα playoffs της Euroleague! Τότε πίστευα πολύ στο ρόστερ που είχε η ομάδα με Καλάθη, Τζέιμς, Γκιστ, Σίνγκλετον και τα υπόλοιπα παιδιά, αλλά πέσαμε πάνω σε μία πολύ φορμαρισμένη Φενερμπαχτσέ, που στη συνέχεια κατέκτησε το τρόπαιο. Θεωρώ, όμως, ότι είναι θέμα χρόνου για τον Παναθηναϊκό να δυναμώσει και να ξαναχτυπήσει με αξιώσεις την πόρτα του Final 4. Και όταν έρθει η στιγμή, να ‘στε σίγουροι ότι θα είμαι στην κερκίδα για να στηρίξω την προσπάθεια.»

Πως βλέπεις τον Διαμαντίδη και τον Αλβέρτη σε διοικητικό πόστο;

«Ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί για τον σύλλογο. Πολλοί παίκτες που κρεμούν την φανέλα τους, επιλέγουν να παραμείνουν στον χώρο για να μεταδώσουν τις γνώσεις τους στις νεότερες γενιές. Η εμπλοκή τους αποτελεί μία εξαιρετική εξέλιξη για την ομάδα γιατί και οι δύο έκαναν τεράστια καριέρα, έχουν σπουδαία μπασκετικά μυαλά και αξιοπρόσεκτη ικανότητα στο να ξεχωρίσουν τα νέα ταλέντα. Η παρουσία τους εγγυάται την σταθερότητα στην λειτουργία του οργανισμού και αυτό είναι πολύ σημαντικό στην εποχή μας…»

Αν δεν κάνω λάθος συνεργάστηκες για λίγο καιρό και με τον σημερινό coach της ομάδας, τον Δημήτρη Πρίφτη, στην τελευταία χρονιά της καριέρας σου…

«Τρέφω μεγάλο σεβασμό για τον Δημήτρη και πριν μπω στο αεροπλάνο του τηλεφώνησα, τον ενημέρωσα για την επίσκεψή μου και του εξέφρασα την επιθυμία μου να δώσω το παρών στην προπόνηση της ομάδας. Με υποδέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες και είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος για τον μπασκετικό σεβασμό που εκπέμπει αυτός ο σύλλογος…»

Φέτος επιστρέφει στους πάγκους και ο “Ζοτς” μετά από έναν χρόνο απουσίας. Είδαμε ότι τον σχολίασες στο instagram ως GOAT. Πως σου φάνηκε που τον είδες; Τι μνήμες σου ξύπνησε;

«Όταν βλέπεις τον κορυφαίο coach όλων των εποχών να φοράει σορτσάκι και να δίνει οδηγίες στους νέους παίκτες, δεν μπορείς παρά να θυμηθείς την εποχή που εσύ ο ίδιος βρισκόσουν στην θέση αυτών των παιδιών και μάθαινες από τον καλύτερο! Όταν σε πίεζε για να βγάλεις τον καλύτερό σου εαυτό. Σε αυτό το video που κυκλοφόρησε, τον διέκρινα να δείχνει κι ένα από τα επιθετικά plays που είχαμε στον Παναθηναϊκό, με την κλασσική κυκλοφορία της μπάλας που πλέον είναι καθιερωμένη, αλλά τότε δεν ήταν κτήμα όλων των ομάδων. Και ο Ζέλικο ήταν από τους πρώτους που την καθιέρωσε…»

Γνωρίζοντας πολύ καλά το ΝΒΑ, που είναι μία λίγκα η οποία σε μεγάλο βαθμό ελέγχεται από τους παίκτες, εκτιμάς ότι οι NBAers θα μπορούσαν να αποδεχθούν την προσωπικότητα του Ζέλικο; Και πόσο ο ίδιος θα προσαρμοζόταν με τον εκεί τρόπο λειτουργίας; Πιστεύεις ότι θα ήταν ένα αποτυχημένο εγχείρημα και από τις δύο πλευρές;

«Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι θα ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα για τον coach Ομπράντοβιτς, γιατί στο ΝΒΑ, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό η εξουσία, δηλαδή οι αποφάσεις ελέγχονται από τους superstars. Υπάρχουν, όμως και κάποιες ομάδες, όπως το Σαν Αντόνιο και η Γιούτα, που έχουν ευρωπαϊκή νοοτροπία και στο στυλ μπάσκετ αλλά και στον τρόπο διοίκησης. Σε τέτοιους οργανισμούς, που θα του έδιναν την απαραίτητη στήριξη και εμπιστοσύνη για να δουλέψει, τότε πιστεύω ότι θα έβρισκε τον τρόπο να πετύχει. Είμαι σίγουρος ότι κάποιες στιγμές περνάει από το μυαλό του, αλλά δεν νομίζω ότι χάνει και τον ύπνο του…»

Αν δεν πάει ποτέ ο Ομπράντοβιτς (σ.σ.: που είναι και το πιθανότερο σενάριο) και κάποιος άλλος Ευρωπαίος προπονητής τα καταφέρει στο μέλλον, αυτός μπορεί να είναι ο Σάρας;

«Δεν ξέρω, αλλά θα μπορούσε… Μοιάζει λίγο στον Ζέλικο, αλλά σίγουρα έχει το δικό του στυλ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει πάρει στοιχεία από τον Ομπράντοβιτς, όπως το κομμάτι της επικοινωνίας με τους παίκτες και του τρόπου διαχείρισης για να βγάλουν την καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους. Λατρεύω τον “Ρούνι”, είναι ένας από τους πολύ καλούς μου φίλους και χαίρομαι πολύ που τον βλέπω να εξελίσσεται σε έναν σπουδαίο προπονητή.»

Ο Μάικ Μπατίστ θα γίνει head coach στο ΝΒΑ ή σε κάποια χρόνια θα αναλάβει τον Παναθηναϊκό;

«Ο στόχος μου, αυτή τη στιγμή, είναι να καταφέρω στο ΝΒΑ. Εργάζομαι πολύ σκληρά για να φτάσω σε αυτό το επίπεδο, αλλά πραγματικά δεν ξέρω πότε θα μου παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία. Θα είναι σε 2 χρόνια, θα είναι σε 5 χρόνια; Δεν έχω την παραμικρή ιδέα. Ωστόσο, η προοπτική της επιστροφής στην Ευρώπη βρίσκεται πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου. Εδώ, άλλωστε, πέρασα το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας μου, έζησα απίστευτες στιγμές, έκανα πολλούς φίλους και γνώρισα διαφορετικές κουλτούρες και όλο αυτό το κομμάτι, θα έχει πάντα μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Ακόμη παρακολουθώ πολλά παιχνίδια της Euroleague, λόγω της διαφοράς της ώρας και πιστέψτε με, μαθαίνω ακόμη και γίνομαι καλύτερος.»

Επομένως, το ΟΑΚΑ θα είναι η πρώτη σου επιλογή αν κι εφόσον αποφασίσει να επιστρέψεις στην Ευρώπη;

«Θα δούμε (γέλια…)! Δεν μπορώ ποτέ να κλείσω πίσω μου αυτή την πόρτα. Πάντα αυτή η επιλογή θα είναι ανοιχτή και θα δούμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον…»

Τον Διαμαντίδη και τον Αλβέρτη πρόλαβες να τους δεις από κοντά;

«Τον Μήτσο θα τον δω τις επόμενες μέρες, μόλις επιστρέψει από τις διακοπές. Ανυπομονώ όμως… Παίξαμε τόσα χρόνια μαζί, πετύχαμε και βιώσαμε τόσα πολλά, που πλέον έχουμε οικοδομήσει μία αδελφική σχέση που θα διαρκέσει όσο ζούμε! Δεν διαγράφονται αυτές οι αναμνήσεις με τίποτε… Τον Αλβέρτη τον είδα προχθες και παρ’ ότι πέρασαν τέσσερα χρόνια από την τελευταία φορά που ειδωθήκαμε, ήταν σαν να μην πέρασε μία μέρα. Σφιχταγκαλιαστήκαμε για 20 δευτερόλεπτα και δεν άφηνε ο ένας τον άλλον! Η στοργή που νιώθεις όταν αγκαλιάζεις ανθρώπους που αγαπάς, πραγματικά δεν περιγράφεται! Χάρηκα πολύ που τον είδα να χαμογελάει! Ήταν μία πολύ όμορφη μέρα…».

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News