Γκιστ: Μπορεί να βρεθεί χημεία στην ομάδα

Γκιστ: Μπορεί να βρεθεί χημεία στην ομάδα

Ο Τζέιμς Γκιστ δήλωσε πως του αρέσει το νέο σύστημα της EuroLeague, τόνισε ότι μπορεί να βρεθεί χημεία στην ομάδα καθώς υπάρχουν αρκετοί Αμερικάνοι και μίλησε και για τον Δημήτρη Διαμαντίδη.

Αναλυτικά όσα είπε ο Γκιστ στο EuroLeagueGreece:
[ads2]

Έχεις συνειδητοποιήσει ότι, στα χαρτιά, είσαι ο παλαιότερος παίκτης της ομάδας;

“Φίλε είναι τρελό. Δεν το είχα σκεφτεί ότι θα είχα μείνει σε ένα μέρος τόσο πολύ. Είναι τιμή να βρίσκομαι στον Παναθηναϊκό και το εκτιμώ”.

Έχεις γυρίσει όλη την Ευρώπη. Έχεις παίξει Ιταλία, Ρωσία, Ισπανία, Σερβία, Τουρκία. Είσαι πολίτης του κόσμου…

“Έχω ζήσει παντού και το έχω συνηθισει. Οι γονεις μου ήταν στρατιωτικοί, οπότε ταξίδευα πολύ όταν ήμουν μικρός. Έχω ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Αυτή ήταν μία σπουδαία εμπειρία επειδή έχω ζήσει διαφορετικές κουλτούρες. Η Ιταλία ας πούμε είνα διαφορετική από την Τουρκία και η Τουρκία διαφορετική από την Ελλάδα. Η Ισπανία είναι επίσης κάτι εντελώς διαφορετικό. Είδα διαφορετικές κουλτούρες και κόσμο και αυτό ήταν σπουδαία εμπειρία”.

Ποια είναι η πιο όμορφη πόλη που έχεις βρεθεί; Δεν ειναι ανάγκη να πεις Ελλάδα αν δεν θες.

“Μου αρέσει πολύ η Ελλάδα επειδή μπορείς να βρεθείς είτε σε βουνό είτε σε θάλασσα μέσα σε 45 λεπτά. Η Μάλαγα ήταν ένα από τα ωραιότερα μέρη που έχω ζήσει κι ας έμεινα εκεί μονο μερικούς μήνες. Ήταν σαν παράδεισος και λίγο διαφορετικη. Μου άρεσε η Ιταλία επειδή είναι παραδοσιακή. Η Κωνσταντινούπολη, όπως και η Ελλάδα, έχει Πολιτισμό χιλιάδων χρόνων. Είναι δύσκολο να πω. Μου αρέσει η Μόσχα ας πούμε και ας μην έχω παίξει στην Ρωσία, απλώς όλα αυτά τα χρόνια που έχουμε παίξει με Ρωσικές ομάδες όπως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Χίμκι είδα πόσο όμορφη είναι η Ρωσία. Είναι διαφορετικά στην Ευρώπη από ότι στις ΗΠΑ, που είναι μία νεαρή χώρα. Κάθε χώρα ομως έχει κάτι ξεχωριστό”.

Νέα σεζόν λοιπόν, νέο ξεκίνημα. Οι πρώτες σου σκέψεις;

“Ξέρεις κάτι, θέλω απλώς να ξεκινήσουμε. Η έναρξη της σεζόν είναι το αγαπημένο μου κομμάτι μέσα στην χρονιά.Απλώς προετοιμάζομαι ψυχολογικά και σωματικά, ενώ και η ομάδα ανυπομονεί για να ξεκινήσουν οι αγώνες. Έχουμε μεγάλη σεζόν μπροστά μας και θέλω να ξεκινήσουμε καλά”.

Η φετινή σεζόν θεωρείται μεταβατική για τον Παναθηναϊκό λόγω της αποχώρησης του Διαμαντίδη. Πιστεύεις ότι θα καταφέρετε να καλύψετε το κενό του;

“Έτσι είναι η ζωή. Κόσμος πηγαίνει και έρχεται στις ομάδες στον επαγγελματικό αθλητισμό. Όλα κάποια στιγμη τελειώνουν. Ο Διαμαντίδης είναι σπουδαίος παίκτης. Ήταν Πυλώνας για τον Παναθηναϊκό και θα είναι το πρόσωπο του Παναθηναϊκού για χρόνια. Η εποχή του όμως τελείωσε και δε μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι δεν θα είναι μαζί μας. Αυτό είναι το μπάσκετ. Εγώ άλλαζα ομάδα κάθε χρόνο για 7-8 χρόνια μέχρι να έρθω στον Παναθηναϊκό. Κόσμος πάει και έρχεται. Ως επαγγελματίες που είμαστε πρέπει να το αποδεχθούμε αυτό και να κάνουμε την δουλειά μας. Πρέπει να παίξουμε σαν ομάδα, γιατί αυτή είναι και η κληρονομιά του Διαμαντίδη: Μας έκανε ομάδα και μας κρατούσε όλους κοντά. Κανείς δε μπορεί να κερδίσει ένα παιχνίδι μόνος του, όλοι πρέπει να συνεισφέρουν”.

Ποια είναι η άποψή σου για τη νέα EuroLeague και το αλλαγμένο τρόπο διεξαγωγής της;

“Μου αρέσει πολύ. Κανείς πλέον δε μπορεί να κρυφτεί. Το κρυφτό τελείωσε. Όλοι θα δοκιμαστούν και θα παίξουν παντού, άρα ολοι θα δοκιμαστούν. Θα δούμε ποιος είναι ο πραγματικά καλύτερος επειδή θα παίξει με τους καλύτερους. Αυτό είναι που μου αρέσει, γιατί δε μου αρέσει να τελειώνει η σεζόν και να μην έχω παίξει με την ΤΣΣΚΑ ή την Ρεάλ Μαδρίτης μόνο και μόνο επειδή βρισκόντουσαν σε άλλο Όμιλο. Τώρα θα παίξουμε με όλους και μάλιστα δύο φορές. Και αυτό είναι καλό και για τους φιλάθλους, αφού πλέον θα δουν μερικούς από τους αγαπημένους τους παίκτες. Πιστεύω ότι αυτό θα φέρει ενθουσιασμό, αφού ο κόσμος θα είναι εκεί για εμάς για να μας στηρίξει κόντρα σε μεγάλες ομάδες. Είναι ακόμα καλύτερο όμως για τις ομάδες επειδή όπως είπα και νωρίτερα δεν θα έχουμε πλέον… κρυφτό”.

Θα ξεκινήσετε την σεζόν έχοντας μόνο τους 4 από τους 6 Αμερικανούς στον πρώτο γύρο στο Ελληνικό Πρωτάθλημα. Πιστεύεις ότι αυτό θα σας επηρεάσει;

“Όχι δεν το νομίζω. Κανείς δεν κερδίζει μόνος του. Η σεζόν είναι μεγάλη και δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Πολλά μπορούν να συμβούν σε μία σεζόν. Υπάρχουν τραυματισμοί, ιώσεις ή βράδια που απλώς κάποιος δεν παίζει καλά. Τότε είναι που πρέπει να βγει κάποιος άλλος μπροστά. Θα παίζει όποιος είναι διαθέσιμος και ο κόουτς Πεδουλάκης είναι πολύ καλός προπονητής και ξέρει να προετοιμάσει την ομάδα με τέτοιο τρόπο ώστε όλοι να είναι έτοιμοι”.

Το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός έχει 6 Αμερικανούς και τα αδέλφια Καλάθη που έχουν εμπειρία από το Αμερικανικό μπάσκετ, θα βοηθήσει ώστε να βρείτε χημεία πιο γρήγορα;

“Το πιστεύω ναι. Είμαστε στην Ελλάδα και προφανώς ο κόσμος θα θέλει να βλέπει τους Έλληνες διεθνείς παίκτες. Την ίδια στιγμή όμως στις ΗΠΑ υπάρχει το ΝΒΑ, άρα οι περισσότεροι καλοί παίκτες έρχονται από εκεί. Στην ομάδα έχουμε παίκτες που έχουν περάσει απο το ΝΒΑ και πλέον βρίσκονται εδώ. Θεωρώ ότι η παρουσία τόσων Αμερικανών μπορεί να αλλάξει το στυλ παιχνιδιού της ομάδας μας. Μπορούμε να παίξουμε σε πιο γρήγορο τέμπο και να παίξουμε πιο εντυπωσιακό μπάσκετ. Δεν λέω ότι δεν παίζαμε εντυπωσιακά πριν, απλώς σίγουρα φέτος θα προσφέρουμε περισσότερο θέαμα”.

Είναι ο φετινός Παναθηναϊκός η πιο αθλητική ομάδα κατά την διάρκεια της παρουσίας στην ομάδα;

“Δεν ξέρω. Νομίζω ότι και την πρώτη μου χρονιά είχαμε εξαιρετικά αθλητική ομάδα. Και νομίζω ότι αυτό ακριβώς προσπαθεί να φέρει πίσω ο κόουτς Πεδουλάκης, επειδή τότε ήμασταν μία δυνατή ομάδα, αθλητική, που κυριαρχούσε στην άμυνα και μπορούσε να δυσκολέψει τους πάντες και να του ασκήσει περισσότερη πίεση, κάτι που πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να κάνουμε και φέτος, αλλά παίζοντας πιο θεαματικό μπάσκετ”.

Να περιμένουμε δηλαδή έναν Παναθηναϊκό που θα παίζει σε πιο γρήγορο τέμπο και θα πιέζει στην άμυνα μέχρι… θανάτου;

“Ναι σίγουρα. Κοίτα, δεν κερδίζει η άμυνα τα Πρωταθλήματα αλλά η αμυντική τακτική. Για να κερδίσεις όμως πρέπει να σκοράρεις. Αν αυξήσουμε τις κατοχές ενός αγώνα τότε έχουμε περισσότερες ευκαιρίες να σκοράρουμε και άρα να κερδίσουμε. Η άμυνα αποτελεί την προτεραιότητά μας. Θα είναι δύσκολο για πολλές ομάδες να μας κερδίσουν φέτος.”

Τα τελευταία 2 χρόνια ήταν δύσκολα για τον Παναθηναϊκό τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Χάθηκε το Πρωτάθλημα 2 σερί σεζόν, κάτι που είχε να συμβεί πάνω από 20 χρόνια, ενώ και στην Ευρώπη δεν έχετε πάει σε κάποιο Final-4. Τι πιστεύεις ότι έφταιξε;

“Δεν ξέρω. Είναι δύσκολο να πω. Πραγματικά δύσκολο. Κάθε χρόνο παλεύουμε για το Πρωτάθλημα στην Ελλάδα και για να πάμε στο F-4 στην Ευρωλίγκα. Στην Ευρώπη δεν περάσαμε την φάση των 8 και νομίζω ότι το μεγαλύτερο ρόλο σε αυτό έπαιξε το γεγονός ότι δεν είχαμε πλεονέκτημα έδρας. Όταν πρωτοήρθα στην ομάδα δεν είχα καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να έχεις πλεονέκτημα έδρας στα πλέι-οφ της EuroLeague επειδή δεν είχα ξαναπαίξει στην διοργάνωση. Μετά όμως από αυτά που έζησα με την Μπαρτσελόνα πριν μερικά χρόνια, όταν αποκλειστήκαμε στο Game 5 στην Βαρκελώνη ενώ είχαμε δουλέψει πολύ σκληρά για αυτό, κατάλαβα ότι αν είχαμε πλεονέκτημα έδρας και παίζαμε στην Αθήνα το τελευταίο παιχνίδι της σειράς τα δεδομένα θα ήταν διαφορετικά. Είναι ήδη δύσκολο για ομάδες να μας κερδίσουν στο ΟΑΚΑ στην κανονική περίοδο, πόσο δε μάλλον στα πλέι-οφ. Για αυτό και φέτος στην EuroLeague δεν θέλουμε απλώς να μπούμε στα πλέι-οφ αλλά να έχουμε το πλεονέκτημα έδρας”.

Οι συχνές αλλαγές σε πρόσωπα τα τελευταία χρόνια πιστεύεις ότι έπαιξαν ρόλο;

“Ναι σίγουρα. Κάθε χρόνο αλλάζαμε τον προπονητή ενώ είχαμε και ανακατατάξεις στο ρόστερ. Όλες αυτές οι ομάδες που κερδίζουν Πρωταθλήματα και πάνε στο Final-4 έχουν έναν σταθερό κορμό παικτών και τον ίδιο προπονητή. Είχαν ηδη χημεία δεν χρειάστηκε να την αποκτήσουν μέσα στην σεζόν. Ομάδες όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η ΤΣΣΚΑ, η Μπαρτσελόνα και η Φενέρμπαχτσε έχουν διατηρήσει τον κορμό τους και τον ίδιο προπονητή για χρόνια. Όλες οι ομάδες που είναι στο υψηλότερο επίπεδο έχουν κρατήσει τον ίδιο κορμό και τον προπονητή τους. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για εμάς. Όταν είσαι σε μία ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός πρέπει να είσαι παραγωγικός και να κερδίζεις. Η ήττα δεν είναι επιλογή. Όταν χάνεις λοιπόν, τότε κάτι πρέπει να αλλάξεις. Για αυτό οι παίκτες πρέπει να καταλάβουν που βρίσκονται και πόσο μεγάλη ομάδα είναι ο Παναθηναϊκός. Πολλές φορές πιστεύω ότι δεν το καταλαβαίνουν αυτό μέχρι να το βιώσουν και δουν τους οπαδούς μας να είναι δίπλα μας. Πολλοί παίκτες που έχουν παίξει στο υψηλότερο επίπεδο δε μπορούν να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι για τον Παναθηναϊκό να κερδίζει”.

Όντας ο παλαιότερος παίκτης της ομάδας λοιπόν είναι δουλειά σου να κάνεις σαφές στους συμπαίκτες σου τι είναι Παναθηναϊκός.

“Ναι. Μπορώ να το πω αλλά δεν θα το καταλάβουν μέχρι να το βιώσουν. Ο περισσότερος κόσμος πρέπει να το δει για να το καταλάβει. Όλοι οι νέοι παίκτες που έχουμε θα καταλάβουν τι εστί Παναθηναϊκός μέσα από τους αγώνες στην EuroLeague, αλλά και τους αγώνες με τον Ολυμπιακό. Όταν ζήσουν την ατμόσφαιρα που υπάρχει στα ντέρμπι θα καταλάβουν τι σημαίνει να αγωνιζεσαι στον Παναθηναϊκό”.

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News