Μπεργκ: «Δεν έχει ειπωθεί η αλήθεια για τo πώς έφυγα από τον ΠΑΟ - Ποτέ στον ΟΣΦΠ»

Πήρε 690.000 ευρώ από Αλ Αΐν για Μπεργκ

Ο Μάρκους Μπεργκ μίλησε, μεταξύ άλλων για το πέρασμά από τον Παναθηναϊκό, την αδικία που βίωσε στην Ελλάδα και το «όχι» στον Ολυμπιακό.

Διαβάστε ένα απόσπασμα όσων δήλωσε στην ιστοσελίδα gazzetta.gr:

Πριν πάρεις την απόφαση να επιστρέψεις στη Σουηδία και την Γκέτεμποργκ, σου πέρασε από το μυαλό να αγωνιστείς ξανά στην Ελλάδα φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού, κλείνοντας ενδεχομένως εκεί την καριέρα σου;

«Και ναι και όχι. Όταν ήμασταν στη Ρωσία κι ενώ είχε εξαπλωθεί ο κορωνοϊός, εξετάζαμε το ενδεχόμενο να μετακομίσουμε σε κάποιο άλλο μέρος όπως η Ελλάδα, πριν επιστρέψουμε στη Σουηδία. Δεν ξέραμε, όμως, πόσο θα διαρκέσει η δύσκολη περίοδος της πανδημίας και με δεδομένο ότι είχαμε το σπίτι στη Σουηδία αποφασίσαμε ότι επειδή μία μέρα θα γυρίσουμε εκεί, εκείνη ήταν η κατάλληλη στιγμή για να το κάνουμε. Αυτό που, όμως, πάντα λέμε και δεν είναι ψέμα, είναι πως αν υπάρχει ένα μέρος εκτός της χώρας μας που θα θέλαμε να ζήσουμε, αυτό είναι η Ελλάδα. Έχουμε ακόμα εξαιρετική σχέση με ανθρώπους στην Αθήνα και όποτε έχουμε τη δυνατότητα πηγαίνουμε για διακοπές. Παρ’ όλα αυτά, ήταν για εμάς πολύ σημαντικό να επιστρέψουμε στη Σουηδία και να είμαστε κοντά στους δικούς μας ανθρώπους».

Είχες όμως κρατήσει στο μυαλό σου το μήνυμα που είχες στείλει στον κόσμο του Παναθηναϊκού όταν αποχώρησες, πως ίσως μία μέρα γυρίσεις και πάλι να φορέσεις την πράσινη φανέλα;

«Μετά την Αλ Αΐν υπέγραψα για έναν χρόνο στην Κρασνοντάρ έχοντας το βλέμμα μου και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Αυτό, όμως, καθυστέρησε, εγώ ανανέωσα με την Κρασνοντάρ και τότε αποφασίσαμε πως θα μείνουμε για έναν ακόμα χρόνο στη Ρωσία και μετά θα επιστρέψουμε στη Σουηδία. Η ζωή για τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου στη Ρωσία δεν ήταν εύκολη γιατί όλα ήταν κλειστά. Έτσι, καταλάβαμε πως χρειαζόμαστε την ασφάλεια της Σουηδίας, να έχουμε κοντά μας την οικογένειά μας. Στο Κρασνοντάρ ήμασταν μόνοι, δεν μπορούσε κανείς να μας επισκεφθεί και να μας βοηθήσει. Ήταν πολύ σύνθετο λόγω και της διαδικασίας για την έκδοση visa».

Υπήρξαν τότε συζητήσεις με τον Παναθηναϊκό;

«Ο εκπρόσωπός μου είχε κάνει τις όποιες επαφές, γνωρίζαμε πως η επιλογή να επιστρέψω ήταν εκεί για εμένα. Δεν θα έλεγα όμως πως φτάσαμε κοντά στο να συμβεί κάτι τέτοιο. Τελικώς έμεινα για έναν ακόμα χρόνο στην Κρασνοντάρ. Δεν μπήκαμε ποτέ σε συζητήσεις με τον Παναθηναϊκό για όρους συμβολαίου».

Γνωρίζεις όμως ότι οι οπαδοί του Παναθηναϊκού θα ήθελαν πολύ να σε δουν να φοράς ξανά τη φανέλα της ομάδας;

«Είναι δύσκολο να το καταλάβω, γιατί για εμένα ήμουν ένας ακόμα παίκτης όπως όλοι οι άλλοι. Όμως, είμαι ευγνώμων που είχαμε αυτή τη σχέση με τον κόσμο και το κλαμπ. Δεν μπορώ να βρω λέξεις να περιγράψω πόσο ευχαριστήθηκα το διάστημα που ήμουν εκεί. Ο κόσμος το ξέρει και μπορεί να το καταλάβει γιατί στο γήπεδο έδινα πάντα τον καλύτερό μου εαυτό. Η καρδιά μου φλεγόταν κάθε φορά που φορούσα αυτή τη φανέλα. Εκεί έζησα, τόσο πνευματικά όσο και σωματικά, τα καλύτερά μου χρόνια».

Και φυσικά το ότι απέρριψες πρόταση του Ολυμπιακού, τους έδωσε έναν επιπλέον λόγο να σε λατρέψουν.

«Ο Ολυμπιακός δεν ήταν ποτέ μία επιλογή για εμένα. Σέβομαι πάντα τις άλλες ομάδες αλλά έζησα στην Αθήνα και ξέρω πόσο αγαπάει και υποστηρίζει ο κόσμος την ομάδα του. Από τη στιγμή που φόρεσα τη φανέλα του Παναθηναϊκού, υπάρχει για μένα μόνο μία ομάδα στην Αθήνα, αλλά και στην Ελλάδα γενικότερα».

Σωστά, γιατί δεν ήταν ο Ολυμπιακός η μόνη ελληνική ομάδα που σε προσέγγισε προκειμένου να σε αποκτήσει.

«Ναι, έτσι είναι. Όμως κάθε άλλη ελληνική ομάδα, θα ήταν μία επιλογή αν σκεφτόμουν μόνο τα χρήματα. Εγώ εισέπραξα σεβασμό από τον κόσμο, το κλαμπ και τον πρόεδρο και έπρεπε να επιστρέψω κάτι. Δεν σκέφτηκα ποτέ να πάω σε άλλη ελληνική ομάδα».

Ποια είναι η στιγμή που σου έχει μείνει πιο έντονα χαραγμένη στο μυαλό από το διάστημα της παρουσίας σου στον Παναθηναϊκό;

«Αν έπρεπε να επιλέξω μία στιγμή, αυτή θα ήταν ο τελικός του Κυπέλλου το 2014. Όταν κάποιος παίζει ποδόσφαιρο, θέλει να κατακτά τρόπαια. Από την πλευρά τους οι οπαδοί αποκτούν, μέσα από την κατάκτηση ενός Κυπέλλου, έναν λόγο για να πανηγυρίσουν. Ο τελικός κόντρα στον ΠΑΟΚ ήταν η πιο μεγάλη μου νύχτα στον Παναθηναϊκό».

Και η δυσκολότερη στιγμή;

«Θυμάμαι κάποιες στιγμές να κλαίω έχοντας το συναίσθημα της αδικίας. Μου έχει μείνει αξέχαστο ένα περιστατικό σε ένα παιχνίδι κόντρα στην ΑΕΚ. Ήξερα ότι αν δεχθώ κίτρινη κάρτα θα χάσω δύο σημαντικά ματς στα play offs. Και φυσικά αυτό συνέβη, πολύ νωρίς, μάλιστα, στον αγώνα. Βρήκα την μπάλα με τον αγκώνα και ο διαιτητής έδωσε χέρι και κίτρινη κάρτα. Ούτε χέρι έκανα, αλλά ακόμα και αν είχα κάνει δεν τιμωρείται κάθε επαφή της μπάλας με το χέρι με κίτρινη κάρτα. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτήν την ιστορία.

Ακόμα, θυμάμαι αγώνες να αναβάλλονται, όπως αυτός που επρόκειτο να είναι ο πρώτος με τον Αντρέα Στραματσόνι στη θέση του προπονητή. Εγώ ήθελα να παίξω ποδόσφαιρο.

Πριν από ένα άλλο ντέρμπι στη Λεωφόρο, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού μπήκε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Δεν το κάνεις αυτό, ξέρεις ποια θα είναι η αντίδραση. Θεωρώ πως τότε είχαμε μία καλή ομάδα και θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα ως το τέλος, αν δεν είχαμε τιμωρηθεί. Δεν κατηγορώ κάποιον ξεκάθαρα, αλλά όταν είσαι ποδοσφαιριστής και περιμένεις ένα ντέρμπι, νιώθεις να φλέγεσαι. Συμβαίνει αυτό και απορείς τι πραγματικά μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις την κατάσταση.

Καταλάβαινα τις αντιδράσεις των οπαδών γιατί ήξερα πως ζουν για την ομάδα τους. Υπάρχει μία λεπτή γραμμή την οποία δεν πρέπει κανείς να ξεπερνά. Αυτό το πάθος είναι η ομορφιά της Ελλάδας και από την άλλη ένα από τα μεγάλα της προβλήματα. Οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος».

Η οικονομική αστάθεια που επικρατεί στην Ελλάδα και την οποία αντιμετώπισες κι εσύ, θεωρείς πως είναι από τους καθοριστικούς παράγοντες που δεν επιτρέπουν στο ποδόσφαιρο να εξελιχθεί;

«Ναι, βίωσα αυτό το πρόβλημα όταν ήμουν στην Ελλάδα. Σίγουρα δεν είναι εύκολο όχι μόνο για τους ποδοσφαιριστές, αλλά για κανέναν γύρω από το κλαμπ να το διαχειριστεί. Για κάθε εργαζόμενο είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει μία τέτοια κατάσταση».

Θεωρείς πως φεύγοντας από τον Παναθηναϊκό άφησες κάτι στη μέση;

«Ίσως το ότι δεν καταφέραμε να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα. Αυτό ήταν κάτι που ονειρευόμουν. Κάτι που όταν αγωνίζεσαι σε μία ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός αποτελεί πάντα στόχο. Την περίοδο όμως που ήμουν εγώ εκεί, ίσως ήταν αδύνατο και για τους λόγους που ανέφερα προηγουμένως. Φυσικά, υπήρχαν και άλλες καλές ομάδες τότε στο πρωτάθλημα. Νομίζω πως αν είχα κατακτήσει και αυτό το τρόπαιο, θα έφευγα από τον Παναθηναϊκό 100% ικανοποιημένος».

Υπήρχε στο μυαλό σου η σκέψη να επιστρέψεις για να σβήσεις από την μνήμη πολλών και τον τρόπο με τον οποίο αποχώρησες;

«Έχω αφήσει πίσω μου τον τρόπο με τον οποίο έφυγα από τον Παναθηναϊκό γιατί έχω επιλέξει να κρατήσω τις όμορφες στιγμές που έζησα εκεί. Ξέρω, όμως, ότι δεν έχει ειπωθεί η αληθινή ιστορία σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα. Δεν θέλω να δείξω με το δάχτυλο συγκεκριμένους ανθρώπους, ωστόσο, τόσο εγώ όσο και πολύς κόσμος γνωρίζει ακριβώς τι συνέβη. Στα Μέσα, ωστόσο, γράφτηκαν πράγματα που δεν ίσχυαν και επίσης υπάρχουν πολλοί εκτός της κατάστασης που δεν ξέρουν τι έγινε. Δεν πρόκειται να βγω και να πω πως μου συμπεριφέρθηκε ο καθένας. Ξέρω ποιοι με αντιμετώπισαν σωστά και ποιοι όχι, αλλά δεν θα κατηγορήσω κανέναν».

Θεωρείς ότι στην Ελλάδα τα Μέσα και ενδεχομένως και ο κόσμος, ασκούν περισσότερη πίεση από όση πρέπει στις ομάδες και σε όσους βρίσκονται στο χώρο του ποδοσφαίρου;

«Ναι. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλά Μέσα, εδώ στο Γκέτεμποργκ υπάρχει μόνο μία τοπική εφημερίδα και δύο μεγαλύτερα Μέσα. Όταν υπάρχουν πολλοί δημοσιογράφοι, ο κάθε ένας προσπαθεί να βγάλει τη δική του ιστορία και αυτό σημαίνει πως θα γραφτούν και πράγματα που δεν θα είναι αληθή».

Αγωνίστηκες σε πολλές χώρες. Σουηδία, Ολλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσία και τώρα ξανά Σουηδία. Που ευχαριστήθηκες περισσότερο το ποδόσφαιρο;

«Στην Ελλάδα. Το πάθος που έχουν εκεί οι οπαδοί μεταφέρεται στους παίκτες. Θυμάμαι να τρελαίνομαι με τα συναισθήματα που εισέπραττα από την εξέδρα. Βέβαια, ο ποδοσφαιριστής πρέπει να μην ξεπεράσει τα όρια και να μην ξεφύγει. Σε έναν αγώνα κόντρα στον ΠΑΟΚ, όταν ο ρυθμός με παρέσυρε, τσακώθηκα και δέχθηκα κόκκινη κάρτα. Αυτή όμως ήταν και η ομορφιά του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα».

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο γήπεδο στο οποίο αγωνίστηκες στην Ελλάδα;

«Όλοι οι αγώνες έχουν τις δυσκολίες τους. Για μένα το χειρότερο είναι να πάω σε ένα μικρό γήπεδο χωρίς πολύ κόσμο. Σε μία τέτοια συνθήκη πρέπει να προσπαθήσεις για να βρεις κίνητρο. Προτιμώ να πάω σε μία έδρα όπως αυτή του Ολυμπιακού ή του ΠΑΟΚ γεμάτη με οπαδούς της αντίπαλης ομάδας, όπου νιώθε ότι σε μισούν. Αυτό δίνει επιπλέον κίνητρο στον ποδοσφαιριστή να προσπαθήσει».

Εκτός γηπέδων πως είναι η ζωή σου εδώ στη Σουηδία;

«Είναι πολύ ήρεμη. Τα παιδιά πηγαίνουν σχολείο, επιστρέφουν στις 15:00 και μετά έχουν εξωσχολικές δραστηριότητες. Οπότε κι εγώ είμαι στο προπονητικό κέντρο μέχρι το μεσημέρι και μετά πηγαίνω να τα πάρω και να τα πάω ποδόσφαιρο ή χάντμπολ».

Σου λείπει όμως η καθημερινότητα που είχες στην Ελλάδα;

«Μπορεί να μην πήγαινα κάθε μέρα στη θάλασσα όσο ήμουν στην Ελλάδα, όμως είχα αυτή τη δυνατότητα. Απολάμβανα τον υπέροχο ηλιόλουστο καιρό με τον γαλάζιο ουρανό και αυτό ήταν πολύ όμορφο».

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News