Κρούσματα σήμερα Ελλάδα (17/8): Περιοχές 17 Αυγούστου 2020 - «Χάρτης»

Κρούσματα σήμερα 22/8: Περιοχές 22 Αυγούστου 2020 - «Χάρτης»

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα (17/8): Συνεχίζεται η καθημερινή αγωνία για τον αριθμό των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας.

Το βλέμμα των ειδικών στρέφεται πλέον στην επόμενη εβδομάδα όπου και αναμένεται να επιστρέψει ένας μεγάλος αριθμός από τους εκδρομείς του Αυγούστου, από τη συμπεριφορά των οποίων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η πορεία του ιού στην χώρα μας.

«Κόκκινο» συναγερμό σήμανε για τους νέους η έκθεση του ΕΟΔΥ ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου καθώς έκανε λόγο για διασωλήνωση ανήλικης.. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, το ανήλικο κορίτσι είναι 17 χρονών και βρίσκεται στις κλίνες ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ στην Θεσσαλονίκη.

Η είδηση για την ανήλικη αποτελεί ένα ηχηρό «καμπανάκι» για τους νέους που, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρέπει να συμμορφωθούν με τα νέα μέτρα καθώς αποδεικνύει ότι είναι κάθε άλλο παρά… άτρωτοι μπροστά στον φονικό ιό.

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα (17/8): Μάσκες στα παιδιά 10-19 χρονών στα σχολεία

Για την ανησυχία του σχετικά με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων καθώς και για τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να ανοίξουν τα σχολεία μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορονοϊό στο ΣΚΑΪ.

Όπως ο ίδιος ανέφερε, ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει πάνω από 200 τις τελευταίες 3-4 ημέρες, ενώ υπάρχει μια 17χρονη διασωληνωμένη στο ΑΧΕΠΑ. Τόνισε πως είναι αναμενόμενο καθώς μεγαλώνει η διασπορά στην Ελλάδα στις νέες ηλικίες, ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι υπάρχει ανησυχία με τα «ορφανά» κρούσματα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Κρούσματα σήμερα Ελλάδα (17/8): Βρέθηκε μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού δέκα φορές πιο ισχυρό

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί δημοσίευμα του Bloomberg που αναφέρει ότι ανακαλύφτηκε στην Μαλαισία ένα μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού, 10 φορές ισχυρότερο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, συγκεκριμένη μετάλλαξη έχει βρεθεί και σε άλλες χώρες και ονομάζεται D614G ενώ έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον τρία από τα 45 κρούσματα μιας συρροής που ξεκίνησε από τον ιδιοκτήτη ενός εστιατορίου που επέστρεψε από την Ινδία και παραβίασε την 14ήμερη καραντίνα αλλά και σε μία ακόμη συρροή κρουσμάτων που εντοπίστηκαν σε ανθρώπους που επέστρεψαν από τις Φιλιππίνες.

Η νέα αυτή αναφορά ανατρέπει τα δεδομένα καθώς το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος μπορεί να σημαίνει ότι οι μελέτες για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού μπορεί να είναι ελλιπείς ή αναποτελεσματικές έναντι της μετάλλαξης, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Υγείας της Μαλαισίας, Noor Hisham Abdullah.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας από την άλλη μεριά λέει δεν υπάρχουν στοιχεία ότι προκαλεί σοβαρότερη λοίμωξη.

Όπως αναφέρει το δίκτυο το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος φαίνεται να επικρατεί σιγά-σιγά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

«Οι άνθρωποι πρέπει να είναι προσεκτικοί και να λαμβάνουν περισσότερα μέτρα προστασίας επειδή αυτό το στέλεχος έχει πλέον βρεθεί στη Μαλαισία», έγραψε ο Noor Hisham στο Facebook το Σάββατο.

Τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον κορονοϊό

Πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συμμετείχε μέσω teleconference, η τακτική σύσκεψη για τον κορονοϊό. Στη διάρκειά της έγινε εκτίμηση της κατάστασης και παρουσιάστηκαν αναλυτικά στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας, τα κρούσματα ανά περιοχή και ηλικιακή ομάδα και τα δεδομένα από το σύστημα Υγείας. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι υπάρχει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στις νεότερες ηλικίες.

Ειδική αναφορά έγινε για τα πρωτόκολλα επιστροφής στην εργασία για εκείνους που γυρίζουν από διακοπές. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες μέρες ύστερα από τη συζήτηση που θα γίνει στην Επιτροπή των επιστημόνων. Αποφασίστηκε δε η αποστολή πανελλαδικού μηνύματος από το 112 για την ανάγκη τήρησης των μέτρων προστασίας για όσους επιστρέφουν.

Επίσης έγινε συζήτηση για την προετοιμασία ανοίγματος των σχολείων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη για παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα αν κριθεί από τους ειδικούς, ενώ ζήτησε την κωδικοποίηση των κανόνων για την χρήση μάσκας, ώστε να είναι σαφές στους πολίτες πού είναι υποχρεωτική.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβαν μέρος ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Βουλή Μιχάλης Μπεκίρης, ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας και ο καθηγητής Επιστήμης των Δεδομένων Κίμων Δρακόπουλος.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώθηκαν 150 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 7222, εκ των οποίων το 55.2% αφορά άνδρες.

1692 (23.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3394 (47.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

23 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 ετών. 7 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 52.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 136 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 230 θανάτους συνολικά στη χώρα. 81 (35.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 77 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

«Χάρτης» κρουσμάτων της Δευτέρας – Μεγάλη η διασπορά

Σήμερα, 17/8/2020, δηλώθηκαν 150 επιπλέον κρούσματα. Από τα 125 εγχώρια, τα 18 συνδέονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας. Αναλυτικότερα:

– 17 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
– 8 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,
– 46 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής , εκ των οποίων 14 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
– 30 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Βοιωτίας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Δωδεκανήσων,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας,
– 5 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου ,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κυκλάδων,
– 7 κρούσματα στη Λάρισα,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λέσβου,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου,
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής,
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων,
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου, τα οποία συνδέονται με γνωστή συρροή.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News