Δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις της Ευρωλίγκας από τη FIBA

Δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις της Ευρωλίγκας από τη FIBA

Η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης και η Ευρωλίγκα δεν κατάφεραν να βρουν την πολυπόθητη «χρυσή τομή» στη μεταξύ τους συνάντηση, που έλαβε χώρα στο Μόναχο.

Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν στα γραφεία της FIBA στη γερμανική πόλη και τα είπαν για περίπου τέσσερις ώρες, χωρίς ωστόσο να επέλθει συμφωνία, παρότι ο διάλογος χαρακτηρίστηκε ως «εποικοδομητικός».

[ads2]

Η Ευρωλίγκα εξέδωσε ανακοίνωση, για να ενημερώσει για τις προτάσεις που κατέθεσε στην παγκόσμια ομοσπονδία, οι οποίες όμως δεν έγιναν δεκτές, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αποκλείστηκαν οριστικά από τη FIBA. Αναμένεται, άλλωστε, να ακολουθήσουν και νέες διαπραγματεύσεις, αφού η διοργανώτρια αρχή της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της γηραιάς ηπείρου δείχνει διατεθειμένη να συναντηθεί εκ νέου με τους αξιωματούχους της FIBA, στο «εγγύς μέλλον» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ώστε να βρεθεί κοινό σημείο επαφής με στόχο το καλό του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης πως η προσέγγιση ήταν εποικοδομητική, η Ευρωλίγκα αποδέχθηκε τα αιτήματα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, η τελευταία όμως διαφώνησε ως προς τον αριθμό των κορυφαίων ευρωπαϊκών συλλόγων που θα διαχειρίζεται η Ευρωλίγκα στις διοργανώσεις της. Η FIBA, μάλιστα, απέρριψε την έκκληση της Ευρωλίγκας να αφαιρέσει τις κυρώσεις αποκλεισμού και να τερματίσει τις ανάλογες απειλές για πιθανές κυρώσεις των ευρωπαϊκών συλλόγων και των εθνικών ομάδων. Η Ευρωλίγκα είναι διατεθειμένη να επανεξετάσει και το θέμα για το καλεντάρι των διοργανώσεων από το 2017 κι έπειτα. «Παρά την εποικοδομητική διάθεση που είχαν όλοι οι εκπρόσωποί μας στη συνάντηση και παρά τη συμφωνία που υπήρχε στο να διαχειρίζεται η Ευρωλίγκα την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, οι δύο πλευρές δεν κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία για τον αριθμό των ομάδων αυτής, ενώ η FIBA απέρριψε την πρόταση να αρθούν όλες οι απειλές για τιμωρίες στις εθνικές ομάδες και τους συλλόγους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Οι προτάσεις της Ευρωλίγκας, όπως παρουσιάζονται μέσω της ανακοίνωσής της:

1. Εξακρίβωση μιας συμφωνίας που θεσπίζει ένα σταθερό μακροπρόθεσμο πλαίσιο, στο οποίο η αμοιβαία εμπιστοσύνη θα διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην εκτέλεσή της.

2. Εξαφάνιση όλων των ποινών σε συλλόγους και εθνικές ομάδες, δίνοντας την ελευθερία στους συλλόγους να αποφασίσουν το μέλλον τους, όπως και στις εθνικές ομάδες το δικαίωμα να συμμετάσχουν στις διοργανώσεις που έχουν προκριθεί και να ανασταλούν τα σχετικά άρθρα που αφορούν στις ποινές.

3. Συζήτηση μεταξύ FIBA και Ευρωλίγκας για τις νέες δομές και τους κανονισμούς των διοργανώσεων.

α. Διοίκηση: Η FIBA να εμπλακεί στη διοργάνωση της Ευρωλίγκας.
β. Διοργανώσεις: i. Η Ευρωλίγκα να συνεχίσει να διοργανώνει το πρώτο επίπεδο των διασυλλογικών διοργανώσεων, που απαρτίζονται από σαράντα ομάδες. Το Δ.Σ. του FIBA Basketball Champions League θα διοργανώνει το δεύτερο επίπεδο των διασυλλογικών διοργανώσεων, ii. Να εφαρμοστεί κάθετη πρόσβαση, από κάτω προς τα πάνω στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μέσω ενός συστήματος πρόκρισης των πρωταθλητών των αντίστοιχων πρωταθλημάτων, μελετώντας την πρόσβαση από τη μία διοργάνωση στην άλλη, iii. Συμφωνία για το καλεντάρι των διοργανώσεων για την επόμενη τετραετία, αποδεχόμενοι τα παράθυρα για τα προκριματικά των εθνικών ομάδων που θέλει η FIBA το 2017, iv. Η FIBA να ελέγχει τους κανόνες του μπάσκετ, τις διεθνείς μεταγραφές, τους κανονισμούς του ντόπινγκ κοντρόλ και την εκτέλεσή τους.

4. Να τεθούν συγκεκριμένοι κανόνες για τη συμμετοχή των παικτών στις διοργανώσεις με τις εθνικές ομάδες: α. Να υπάρχει μίνιμουμ ασφαλιστική πολιτική για όλες τις ομάδες, β. Συμφωνία για αποζημίωση στους συλλόγους για τη συμμετοχή τους σε διοργανώσεις με εθνικές ομάδες, στα πρότυπα των επαγγελματικών αθλημάτων».

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News