Αϊτόρ: «Το ποδόσφαιρο του Ιβάν έχει κοινά στοιχεία με εκείνο της Μπαρτσελόνα!»

Παναθηναϊκός: Oι αριθμοί της χρονιάς - Οι κορυφαίοι σε γκολ & ασίστ - «Άρρωστα» νούμερα ο Αϊτόρ

Το εγκώμιο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έπλεξε σε συνέντευξη στο SDNA ο Αϊτόρ Κανταλαπιέδρα.

Αναλυτικά:

Κοιτάζοντας τα στατιστικά της καριέρας σου, το ξεκίνημα που πραγματοποιείς φέτος είναι μακράν το καλύτερο…

«Πέρυσι τελείωσα πολύ καλά τη χρονιά και ξεκίνησα πολύ δυνατά τη φετινή προετοιμασία. Η αλήθεια είναι ότι η σεζόν μέχρι στιγμής πηγαίνει σούπερ για μένα. Είμαι πολύ χαρούμενος για το πως εξελίσσονται τα πράγματα. Πρώτα από όλα για την ομάδα και στη συνέχεια για μένα προσωπικά. Είναι πολύ ευχάριστο και σημαντικό το ότι συνεισφέρω στο να τα πηγαίνει η ομάδα ολοένα και καλύτερα και να βρίσκεται ψηλά στη βαθμολογία».

-Ξεκίνησες την καριέρα σου από τις Ακαδημίες της Μπαρτσελόνα. Βλέπεις κάποια κοινά στοιχεία στη φιλοσοφία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς, σε σχέση με τον τρόπο παιχνιδιού; Συμμερίζεσαι την άποψη ότι ο Παναθηναϊκός ποδοσφαιρικά έχει «ισπανικό στιλ»;

«Φυσικά, υπάρχουν ομοιότητες. Στην ομάδα αρέσει να παίζει ποδόσφαιρο, να έχει την κατοχή της μπάλας, να ελέγχει το ρυθμό. Υπάρχουν κοινά στοιχεία με τον τρόπο που έπαιζα όταν ήμουν στην Μπαρτσελόνα. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι με την έλευση του Γιοβάνοβιτς μπόρεσα να βοηθήσω περισσότερο την ομάδα και να προσαρμοστώ γρήγορα στα θέλω του.

Η αλήθεια είναι μου αρέσει ο τρόπος που παίζουμε. Το στιλ παιχνιδιού μου είναι πολύ οικείο με αυτό το στιλ ποδοσφαίρου και φυσικά ταιριάζει στα χαρακτηριστικά μου».

-Τι άλλαξε στον Παναθηναϊκό με τον ερχομό του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και βλέπουμε τόσο μεγάλη διαφορά στην ομάδα, αλλά και στον Αϊτόρ;

«Την πρώτη μου χρονιά στον Παναθηναϊκό δεν καταφέραμε να πετύχουμε τίποτα. Δεν κάναμε τίποτα απολύτως. Από την αρχή δεν πήγε καλά. Ξεκινήσαμε πολύ άσχημα. Χάσαμε τους πρώτους αγώνες και το πρότζεκτ με Ρόκα-Πογιάτος δεν προχώρησε.

Αμέσως μετά έγιναν αυτά που ξέρετε… Ήρθε ο Μπόλονι και ό,τι και να σας πω για αυτήν την περίοδο, θα σας φανεί απίστευτο!

Ακολούθησε η πρόσληψη του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Η αλλαγή αυτή βοήθησε πάρα πολύ την ομάδα, τόσο τους παίκτες, όσο φυσικά και τον σύλλογο. Αποκτήσαμε πειθαρχία στο παιχνίδι μας και παρουσιάζαμε ένα πολύ καλύτερο πρόσωπο.

Προερχόμασταν κι από μία χρονιά όπου δεν είχαμε καταφέρει τίποτα, αλλά νομίζω πως  με τον κύριο Γιοβάνοβιτς σ’ αυτό τον 1,5 χρόνο πηγαίνουμε πολύ καλύτερα. Υπάρχει καλύτερη διαχείριση κι ένα ξεκάθαρο ποδοσφαιρικό πρότζεκτ, τα αποτελέσματα του οποίου τα βλέπετε ήδη. Και πρέπει να σκεφτείτε ότι ακόμα είμαστε στην αρχή…».

-Μήπως τελικά ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει κάποιο… μαγικό βραδάκι;

«Όχι. Ξέρει απλώς να πηγαίνει την ομάδα προς τη σωστή κατεύθυνση».

-Υπάρχει η αίσθηση ότι, μέσα απ’ αυτό το πρότζεκτ που είπες, ο Παναθηναϊκός μπορεί να διεκδικεί και να κατακτά τίτλους κάθε χρόνο, να βγει ξανά στο Τσάμπιονς Λιγκ, να ζήσει ξανά μεγάλες στιγμές. Το πιστεύεις κι εσύ;

«Βεβαίως! Το επίπεδο της ομάδας έχει ανέβει. Εχουμε κάνει καλές μεταγραφές, οι παίκτες που έχουν έρθει είναι παίκτες με υψηλό επίπεδο και υπάρχει δεδομένα βελτίωση στην ομάδα σε σχέση με πέρυσι. Μία βελτίωση που αφορά όλους μας, όχι μόνο όσους ήρθαν φέτος. Ο ένας βοηθάει τον άλλο, η ομάδα έχει αρχές και το αποτέλεσμα φυσικά το βλέπετε στον αγωνιστικό χώρο. Από ‘κει και έπειτα, είναι λογικό οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού να θέλουν να δουν την ομάδα να βρίσκεται ψηλά.

Φέτος, είναι μια ευκαιρία για να βγούμε ξανά στο Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς όπως ξέρετε θα συμμετέχουν δύο ομάδες από το πρωτάθλημα στη συγκεκριμένη διοργάνωση. Και, γιατί όχι, να διεκδικήσουμε με αξιώσεις το πρωτάθλημα.

Χρειάζεται να ανεβάσουμε τους ρυθμούς μας, να βελτιωθούμε και να μπορέσουμε να κατακτάμε εκτός έδρας νίκες απέναντι στις ομάδες… μεσαίας δυναμικότητας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι θα θυμάστε ότι πέρυσι σ’ αυτά τα ματς αντιμετωπίσαμε προβλήματα και χάσαμε βαθμούς.

Έχουμε ξεκινήσει με μία εκτός έδρας νίκη, αλλά είναι και ο μοναδικός αγώνας που έχουμε παίξει μακριά από την έδρα μας. Εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε στον αγωνιστικό χώρο ότι μας λέει ο προπονητής μας και πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε το ίδιο καλά στο πρωτάθλημα».

-Με δεδομένο ότι το συμβόλαιό σου ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2023, θα ήθελες να συνεχίσεις να αποτελείς μέρος της εξέλιξης του Παναθηναϊκού επί των ημερών του Γιοβάνοβιτς;

«Αυτό που ειλικρινά θέλω να σας πω είναι ότι αισθάνομαι πολύ χαρούμενος εδώ. Οπως και για το γεγονός ότι οι φίλοι της ομάδας με έχουν πλέον στην καρδιά τους.

Αυτό που με ρωτάτε είναι θέμα των ατζέντηδων. Εγώ επικεντρώνομαι στις υποχρεώσεις μου στον Παναθηναϊκό και στο πως θα είμαι όσο καλύτερος γίνεται αυτή τη σεζόν. Μία σεζόν που ξεκίνησε πολύ καλά και θέλω να τελειώσει εξίσου καλά. Αν, μάλιστα, μπορέσουμε να κατακτήσουμε και τίτλους, τότε τα πράγματα θα είναι ακόμα καλύτερα».

-Είναι αλήθεια ότι πέρυσι το καλοκαίρι ήθελες να φύγεις; Κι αν ναι, για ποιο λόγο;

«Ναι, είναι αλήθεια. Πνευματικά για μένα ήταν μία πολύ κακή περίοδος. Δεν έβλεπα ότι θα μπορούσα να συνεχίσω και να προσφέρω κάτι στον εαυτό μου και την ομάδα. Δεν έβλεπα ότι είχε νόημα να μείνω κι ουσιαστικά ζήτησα να φύγω, να πάω κάπου αλλού, να συναντήσω νέες προκλήσεις και να μπορέσω να δουλέψω απερίσπαστος. Δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να μείνω στον Παναθηναϊκό και να μην κάνω τίποτα, απλώς να παίρνω τα χρήματα του συμβολαίου μου και να μην να παίζω. Θεωρούσα ότι ο κύκλος μου στην ομάδα είχε κλείσει».

Και, τελικά, τι άλλαξε κι έμεινες στον Παναθηναϊκό;

«Θέλω να είμαι ρεαλιστής και αληθινός. Το πρώτο πράγμα ήταν ότι δεν είχα πολλές εναλλακτικές. Ηξερα ότι δύο, τρεις ομάδες είχαν δείξει ενδιαφέρον. Μετά ήρθε στην ομάδα ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Μου είπε ότι θέλει να παραμείνω, μου ζήτησε να συνεχίσω τη σκληρή προπόνηση, την πολλή δουλειά, έχοντας αυτοπεποίθηση και όρεξη.

Μίλησα πολλές φορές με τον προπονητή, μού είπε ότι είμαι καλός ποδοσφαιριστής, μου έδωσε αυτοπεποίθηση. Αλλά και τη δύναμη που είχα ανάγκη εκείνη τη στιγμή. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, στην αρχή νόμιζα ότι θα είναι άλλη μια χρονιά όπως η προηγούμενη.

Ομως ο προπονητής με κέρδισε, μου έδωσε καινούργιες προκλήσεις, μου είπε να κοιτάξω μπροστά, ότι πίστευε σε μένα. Του απάντησα ότι εγώ από την πλευρά μου θα δείξω εμπιστοσύνη σ’ αυτόν και σε όσα μου είπε.

Κάπως έτσι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μου έδωσε την αυτοπεποίθηση που είχα τόσο μεγάλη ανάγκη. Του υποσχέθηκα ότι θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό για να του αποδείξω ότι μπορώ. Και τα κατάφερα».

-Με μία λέξη πώς θα χαρακτήριζες τον Μπόλονι;

«Αδιάφορος». 

-Σε μια πρόσφατη συνέντευξη που είχες δώσει στη «Marca» είχες αναφέρει ότι είχες υποστήριξη από ψυχολόγο. Αυτό συνέβη λόγω της συμπεριφοράς του Μπόλονι;

«Ξεκίνησα στις αρχές της περυσινής χρονιάς. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να έχεις υποστήριξη απ’ έναν ψυχολόγο. Δεν έχει να κάνει με ένα πράγμα μόνο και είναι κάτι φυσιολογικό. Πολλοί άνθρωποι, αν είχαν την βοήθεια από έναν ειδικό, θα μπορούσαν να βοηθηθούν. Αποκτούν τη δυνατότητα να βγάλουν τα εσώψυχά τους. Η διαδικασία αυτή με βοήθησε πάρα πολύ και συνεχίζω ακόμα και σήμερα. Είναι μία Ισπανίδα ψυχολόγος την οποία βλέπω διαδυκτιακά κατά περιόδους και είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη συνεργασία αυτή».

-Ποιος ήταν ο προπονητής με τη μεγαλύτερη επιρροή στην καριέρα σου;

«Ένας εξ αυτών είναι σίγουρα ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς! Οπως σας είπα και νωρίτερα με έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Στα προηγούμενα χρόνια της καριέρας μου, δύο είναι οι προπονητές που με επηρέασαν περισσότερο. Ο Κάρλος Μαρτίνες, τον οποίο είχα στην Κ-19 της Μπαρτσελόνα και χάρη σε αυτόν έφτασα στο σημείο να υπογράψω μετά στην πρώτη ομάδα της Μπαρτσελόνα και ο Λουίς Ενρίκε.

Είχα κι άλλους πολύ καλούς προπονητές, όπως ο Πάκο Καγιέχα. Πρέπει να σας πω ότι ο  Κάρλος Μαρτίνες είναι πλεόν και φίλος μου. Είναι ένας προπονητής που πίστεψε πολύ σε μένα.

Επίσης και ο Γκονσάλο Γκαρθία που είχα στην Τβέντε, αλλά και ο Μαρθελίνιο στην Βιγιαρεάλ, με βοήθησαν πολύ. Απ’ τον καθένα έχω πάρει πράγματα που ακόμα και σήμερα με βοηθούν στο να γίνομαι καλύτερος και να βελτιώνομαι».

-Πώς βίωσες την κατάκτηση του Κυπέλλου;

«Το πανηγυρίσαμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ήταν μια βραδιά, την οποία δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου!».

-Γι΄ αυτά που έγιναν στο γήπεδο ή γι΄ αυτά που έγιναν μετά;

(σ.σ. γέλια) «Και για τα δύο…».

-Την επόμενη αγωνιστική σας περιμένει ο ΠΑΟΚ. Το πρώτο ντέρμπι εκτός έδρας, το πρώτο ματς απέναντί τους μετά τον περσινό τελικό. Τι σκέψεις περνούν απ’ το μυαλό σου; Τι περιμένεις να συναντήσετε;

«Κατ’ αρχάς θα είναι ένας πολύ δύσκολος αγώνας. Περιμένω ένα ματς με μεγάλη ένταση, γιατί δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι ο ΠΑΟΚ στον τελικό έχασε, άρα θα θέλουν να πάρουν ρεβάνς και θα έχουν ένα έξτρα κίνητρο για τη νίκη. Αλλά εμείς από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι. Και θα πάμε στη Θεσσαλονίκη για τη νίκη.

Αλλωστε, αν θέλουμε να μείνουμε στην κορυφή της βαθμολογίας θα πρέπει να παίρνουμε νίκες και σ’ αυτούς τους αγώνες. Πέρυσι στην έδρα του ΠΑΟΚ χάσαμε, αλλά φέτος πάμε εκεί έχοντας στο μυαλό μας μόνο τη νίκη».

-Υπάρχει κάποιος αντίπαλος που αισθάνεσαι ότι είναι ανώτερος από τον Παναθηναϊκό φέτος; Πιστεύεις ότι μπορεί η ομάδα να κατακτήσει το πρωτάθλημα;

«Πρέπει να είμαστε ταπεινοί. Να αντιμετωπίζουμε κάθε αντίπαλο και κάθε ομάδα με ταπεινότητα. Οποιαδήποτε ομάδα μπορεί να σου δημιουργήσει πρόβλημα και σίγουρα εάν είσαι υπερόπτης, τότε θα αντιμετωπίσεις μεγάλο πρόβλημα. Ο σκοπός μας είναι να βελτιωνόμαστε καθημερινά και να έχουμε πάντα σεμνότητα. Η σεμνότητα είναι αυτή που δείχνει το δρόμο και σε κάνει μεγάλο».

-Ο Ολυμπιακός, για παράδειγμα, πήρε παίκτες όπως ο Μαρσέλο και ο Χάμες και γενικότερα έκανε πολλές μεταγραφές υψηλού κόστους τελευταία. Είναι κάτι που σε φοβίζει;

« Όχι δεν είναι κάτι που με φοβίζει. Μπορώ να πω ότι το να έρχονται τέτοιοι παίκτες στην Ελλάδα, είναι καλό για το ελληνικό πρωτάθλημα. Το επίπεδο ανεβαίνει. Το πρωτάθλημα ακούγεται στο εξωτερικό. Κι αυτό θα βοηθήσει ώστε όλο και περισσότεροι άνθρωποι να ενδιαφερθούν για το ελληνικό πρωτάθλημα και να το παρακολουθήσουν.

Το να έρχονται τέτοιοι παίκτες μόνο καλό μπορεί να κάνει, ωστόσο, δεν είναι κάτι που με φοβίζει. Σίγουρα, αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο…».

-Μετά τις πρώτες αγωνιστικές και τα συμπεράσματα που έχεις βγάλει μέχρι στιγμής, ποιες ομάδες πιστεύεις ότι θα διεκδικήσουν το πρωτάθλημα;

«Θα το διεκδικήσουν οι ομάδες που θα έχουν τη μεγαλύτερη σταθερότητα. Αυτό είναι το κλειδί. Το πρωτάθλημα μόλις ξεκίνησε, ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά εμείς θα είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στο στόχο μας. Πάντα όμως με ταπεινότητα. Κάθε παιχνίδι θα το κοιτάμε ξεχωριστά και θα προσπαθήσουμε μέσα από τα ματς και τις προπονήσεις να βελτιωνόμαστε διαρκώς. Αυτό που θέλω να σας ξαναπώ είναι πως το κλειδί για να κατακτήσει κάποιος το πρωτάθλημα είναι η σταθερότητα».

-Το πλεονέκτημα του Παναθηναϊκού είναι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς, είναι ο τρόπος που λειτουργεί η ομάδα και η συνοχή της, είναι ο σταθερός της κορμός; Τι απ’ όλα;

«Είναι λίγο από όλα αυτά. Αν και υπήρξαν κάποιες αλλαγές στο υλικό μας, υπάρχουν αρκετοί παίκτες που ήμασταν στην ομάδα από πέρυσι και γνωριζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας. Προετοιμαζόμαστε όλοι μαζί για να πετύχουμε το καλύτερο που μπορούμε».

-Αυτή τη στιγμή βρίσκεσαι σ’ ένα εξαιρετικό σημείο της καριέρας σου, ενώ ένα χρόνο πριν τα πράγματα ήταν εντελώς αντίθετα. Πώς διαχειρίζεσαι τη μία και πώς την άλλη κατάσταση;

«Οταν έχεις την κατάλληλη ψυχολογία μπορείς να τα καταφέρεις. Όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά πρέπει να δουλέψεις σκληρά για να επανέλθεις στο επιθυμητό επίπεδο. Κι όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά, τότε πρέπει να δουλέψεις ακόμα σκληρότερα για να βελτιωθείς. Σε όλες τις καταστάσεις το πιο σημαντικό είναι ψυχολογία και η καθημερινή προπόνηση. Γιατί όπως προπονείσαι, έτσι παίζεις».

-Έχεις ζήσει ξανά στην καριέρα σου αντίστοιχα πράγματα μ’ αυτά που βιώνεις στον Παναθηναϊκό ως προς την αγάπη που σου δείχνει ο κόσμος, αλλά και γενικότερα με την ατμόσφαιρα που δημιουργείται στη Λεωφόρο;

«Μακάρι να μπορούσα, αλλά φυσικά δεν θα μπορώ σ’ όλους τους αγώνες να βάζω γκολ και να μοιράζω ασίστ. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το κάνει ούτε ο Μέσι (σ.σ. γέλια). Αλλά χαίρομαι πολύ για τον τρόπο με τον οποίο με στηρίζει ο κόσμος μας. Μου αρέσει που δίνω χαρά στους φιλάθλους μας, μου δίνουν την ώθηση και αυτοπεποίθηση που τόσο πολύ με βοηθάει. Τους υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό, να σκοράρω και να τους κάνω υπερήφανους που είναι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού. Θεωρώ ότι το ξεκίνημα που έχουμε κάνει στο πρωτάθλημα έχει παίξει σημαντικό ρόλο στο να βρίσκεται ο κόσμος ακόμα πιο κοντά στην ομάδα».

-Αρκετοί απ’ τους νέους παίκτες έχουν δηλώσει ότι αντίστοιχη ατμόσφαιρα δεν έχουν ξαναζήσει στην καριέρα τους και κάποιοι τη χαρακτήρισαν από… άλλο πλανήτη. Πώς είναι αυτό το συναίσθημα;

«Όπως έχει πει και ο προπονητής μας, τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί σημαντικά σε σχέση με πριν λίγα χρόνια. Φυσικά από την προηγούμενη χρονιά οι φίλαθλοι μας έρχονταν στο γήπεδο και μας υποστήριζαν θερμά, αλλά αυτό που συμβαίνει φέτος στη Λεωφόρο δεν έχει καμία σχέση… 

Θα έλεγα ότι είναι ο καρπός της σκληρής δουλειάς που κάνουμε κι είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που κάνουμε τους φιλάθλους μας να νιώθουν υπερήφανοι για την ομάδα. Θέλουμε να είναι δίπλα μας σε κάθε αγώνα, ειδικά στα δύσκολα. Θέλουμε να είναι ο 12ος παίκτης μας και με την φωνή τους να μας δίνουν ώθηση, αλλά και να βάζουν… πίεση στον αντίπαλο. Εμείς από την πλευρά μας, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τους το ανταποδώσουμε. Να είναι σίγουροι για αυτό».

-Η παράμετρος του κόσμου και της ατμόσφαιρας των φίλων Παναθηναϊκού ήταν ένας από τους λόγους που επέλεξες το τριφύλλι πριν από δύο χρόνια;

«Μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ότι ήταν πράγματι ένας από τους λόγους για να επιλέξω τον Παναθηναϊκό. Επαιξε βέβαια ρόλο στην επιλογή μου και η παρουσία τόσο του Τσάβι Ρόκα, όσο και του Ντάνι Πογιάτος. Όταν μου ήρθε η πρόταση από τον Παναθηναϊκό, μίλησα με την οικογένεια μου και είπαμε ότι είναι μια μοναδική ευκαιρία και μία νέα ξεχωριστή εμπειρία. Πλέον την απολαμβάνουμε». 

-Αρκετοί από τους ξένους που έρχονται στον Παναθηναϊκό είτε αγοράζουν σπίτι και κρατούν επαφή, είτε θέλουν να μείνουν για πάντα. Ο Αϊτόρ θα ήθελε να τελειώσει την καριέρα σου στην Ελλάδα;

«Τα σπίτια είναι πανάκριβα εδώ (σ.σ. γέλια). Η σύντροφος μου και εγώ είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε στην Ελλάδα. Ζούμε πολύ όμορφα εδώ. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις πώς και που θα τελειώσεις την καριέρα σου.

Το… μότο μας είναι ότι πρέπει να ζούμε έντονα την κάθε εμπειρία. Από ‘κεί και πέρα ίσως μελλοντικά να αγοράσουμε ένα σπίτι, στο οποίο θα ερχόμαστε για να περνάμε εδώ τα καλοκαίρια, γιατί ο χειμώνας είναι δύσκολος. Θα ξαναπώ πάντως ότι είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που βρίσκομαι στην Ελλάδα και τον Παναθηναϊκό».

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News