108 ΧΡΟΝΙΑ: Ο μύθος της κόκκινης φανέλας

108 ΧΡΟΝΙΑ: Ο μύθος της κόκκινης φανέλας

Με αφορμή τα γενέθλια του Παναθηναϊκού, το Newspao.gr θυμίζει τον… μύθο περί κόκκινης φανέλας που πλέον έχει καταρριφθεί.

Διαβάζονται περισσότερο τώρα…

Ρισκάρει… επικίνδυνα με Σένκεφελντ ο Παναθηναϊκός

“Ο Βοτανικός θα φέρει αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς”

Ευκαιρία να γλυκαθεί ο κόσμος

Φρουτάκια με Εφτάρια – δωρεάν παιχνίδι και σε ποια καζίνο θα τα βρείτε |21+

Για πολλά χρόνια το… σενάριο ο Παναθηναϊκός να είχε ως χρώμα στην πρώτη φανέλα του το κόκκινο, είχε λάβει διαστάσεις αστικού μύθου, καθώς περιελάμβανε ακόμη και κυνήγι παικτών από ταύρους!

Μέχρι και η ΠΑΕ το αναγνώριζε σε ένα μίνι αφιέρωμα που είχε κάνει το 2008, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου.

Η ιστορία όμως, όπως αποδείχθηκε, είναι κάπως διαφορετική. Και αυτό γιατι κόκκινη φανέλα μπορεί να υπήρξε στα πρώτα βήματα του συλλόγου, ωστόσο αυτή άνηκε στην δεύτερη ομάδα και όχι στην πρώτη.

Κάτι που μπορεί να επιβεβαιωθεί και από το δημοσίευμα της εφημερίδας «Ακρόπολις» με ημερομηνία έκδοσης 12 Μαΐου 1908: «Τα εγκαίνια του Ποδοσφαιρικού Συλλόγου – Χθες περί ώραν 5.30 εγένοντο τα εγκαίνια του αρτισυστάτου ποδοσφαιρικού συλλόγου εις το παρά την οδόν Πατησίων ασκητήριον του (…).

Τα εγκαίνια εγένοντο με ένα παιχνίδι ποδοσφαιρίσεως, εις το οποίον το πρώτο κτύπημα της σφαίρας έδωκεν ο γραμματεύς της Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Λάμπρος.

Οι παίκται, οι οποίοι ήσαν εκ των μελών του αρτισυστάτου συλλόγου, εφόρουν οι μεν της μιας ομάδος λευκά. οι δε της άλλης κόκκινα. Η ομάς των λευκών αποτελείτο από τους Κ.Τσικλητήραν, Δ.Παππάν, Σ.Χατζηζαφειρίου, Κ.Γουλιμήν, Δ.Βλαχόπουλον, Κ.Κάμπελ, Σ.Ρολάνδον, Γ.Καλαφάτη, Μαυριδόπουλον και Καινάρον…».

Κοιτάζοντας κανείς τα ονόματα στην ομάδα με τα λευκά, εύκολα καταλαβαίνει οτι αυτή ήταν η πρώτη. Πόσω μάλλον από τη στιγμή που σε αυτή υπάρχει και ο ιδρυτής του συλλόγου, Γιώργος Καλαφάτης.

Οι λευκές φανέλες με τα μαύρα σορτσάκια, όμως διατηρήθηκαν για περίπου ένα χρόνο…

Αυτό υποστηρίζουν τα «Αθλητικά Χρονικά», που αναφέρουν οτι για πρώτη φορά η πράσινη εμφάνιση φορέθηκε το 1909, ενώ τα άσπρα σορτσάκια καθιερώθηκαν το 1919 όταν ο Γεώργιος Καλαφάτης τα έφερε από το Παρίσι που είχε πάει με την Εθνική Ομάδα για τους Πανσυμμαχικούς Αγώνες.


Eλέγξτε επίσης

Μαουρίσιο: «Το ματς με το Βόλο θα μείνει στη μνήμη μου»

Η ενωτική… ατάκα του Μαουρίσιο που έριξε τις εντάσεις

Παρά το γεγονός πως ο Μαουρίσιο είναι το νεότερο απόκτημα της ομάδας του Παναθηναϊκού, η …