Η Γκαντεμιά, το άστρο Στράμα και ο... αριστεροπόδαρος Μαρινάκης

Η Γκαντεμιά, το άστρο Στράμα και ο... αριστεροπόδαρος Μαρινάκης

Τα τελευταία 24ωρα, με όσο χρόνο είχε διαθέσιμο, δούλεψε πυρετωδώς πάνω στο πλάνο Βίγο. Το 3-4-2-1 στριφογύριζε στο μυαλό του έξ αρχής, ώστε να θωρακίσει τα μετόπισθεν, κόντρα σε μια ομάδα φωτιά στην αντεπίθεση. Γεμάτη μεσαία γραμμή για το μπλόκο στη «Θέλτα».

Ο Χουλτ δήλωνε έτοιμος και τον υπολόγιζε αριστερό φουλ μπακ ενώ η εμπειρία του Μέστο ήταν πολύτιμη για τη δεξιά πτέρυγα. Η συνταγή με 3 στην άμυνα «ταμάμ» για αυτό το ματς. Όμως όλα στράβωσαν στο 90’για τον Αντρέα Στραματςόνι…

[ads2]

Σαν να μην έφταναν οι απουσίες των Λέτο, Ιβανόφ, Γουακάσο, Χουλτ – την ύστατη ώρα – ήρθε και αυτή του «Μέστο» (με πρόβλημα στον Αχίλλειο) και «έδεσε το γλυκό». Η απόλυτη γκαντεμιά. Δεν υπάρχει χειρότερη εξέλιξη για ένα προπονητή από το να καταστρώνει τα σχέδια του και να γκρεμίζονται όλα στο παρά ένα… Εδώ είναι που λες ένα μεγάλο «Γαμώτο» και το μυαλό αρχίζει να στροφάρει ανάποδα Για να βρει εναλλακτικές…

Φτου και από την αρχή λοιπόν, στήνεις ξανά το παζλ, κομμάτι κομμάτι. Ετσι κάπως άρχισε ο νέο του «αρχιτεκτονικό» σχέδιο ο Ιταλός ενόψει Θέλτα. Από το μηδέν, με όσα γρανάζια του απέμειναν στην «πράσινη» μηχανή. Με μεγαλύτερο πονοκέφαλο εννοείται – βέβαια – την κάλυψη της θέσης του αριστερού μπακ, που του μεταβάλει πλήρως τα σχέδια – κατά πως φαίνεται – και σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα. Και αυτομάτως τη διάταξη, που βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με αυτά.

Ο Στραματσόνι εχει καλή αντίληψη. Καταλαβαίνει πως η αριστερή πτέρυγα θα είναι πιο ευάλωτη χωρίς τον Χουλτ, οπότε έχει τις εξής – 4 – επιλογές. Να διατηρήσει ως 1η στη θέση αυτή τον Κουλιμπαλί, αλά Αγρίνιο. Ετσι όμως, θα χάσει τη δυναμική που αναπτύσσει με το καλό του πόδι, στην άμυνα αλλά κυρίως στην επίθεση. Ο μοναδικός μπακ από αυτούς που απέμειναν στον κόουτς, ο οποίος μπορεί να παίξει τον ρόλο με ισοροποία, σε άμυνα και επίθεση Οπότε θα επανεφέρει δεξιά τον παίκτη από το Μάλι.

Θα μου πείτε – ως 2η επιλογή – μπορεί να χρησιμοποιήςει τον Χουχούμη, κλασικός αριστεροπόδαρος γαρ. Μην ξεχνάμε όμως, ο νεαρός μπακ έχει να παίξει σε υψηλό επίπεδο – επίσημο ματς – αρκετούς μήνες. Δεν έχει ρυθμό. Επίσης, ο ευβοιώτης μπακ δεν βρίσκεται στη καλύτερη δυνατή ψυχολογικη κατάσταση. Απόλυτα λογικό αφού δεν βρέθηκε κάποια ομάδα να δοθεί δανεικός το καλοκαίρι και μένει παροπλισμένος, μέχρι να φύγει.

Μπορεί ο «Στράμα» να πιστεύει πολύ στα αγωνιστικά του προσόντα , θεωρεί όμως πως πρέπει να «ψηθεί» παίρνοντας αγώνες στα πόδια. Κάτι που στο τριφύλλι δεν μπορεί να συμβεί στην παρούσα φάση. Εξάλλου, η μακρά απουσία του φάνηκε περίτρανα στο πρόσφατο φιλικό με τον Άρη, με τα χαμηλά στάνταρτς απόδοσης που έπιασε. Δεν πρόκειται, λοιπόν, να ρισκάρει ο τεχνικός των πράσινων και ας το φέρνουν όλα τα ρεπορτάζ ως νούμερο ένα επιλογή.

Λύση Νο 3. Θα μπορούσε σε ένα 3-5-2 να βάλει ως αντί – Γουακάσο τον Λουντ, με τον Φινλανδό να καλύπτει όλη την πτέρυγα. Όμως και με αυτή τη σκέψη δεν είναι ικανοποιημένος ο Ιταλός προπονητής. Πιστεύει από την μια πάρα πολύ στο Φινλανδό – ήταν μέσα σε όλες τις φάσεις στο Αγρίνιο κι ας μην σκόραρε – και στην ποιότητα του.

Ο Στραματσόνι θεωρεί πως χρειάζεται περισσότερο τον καλό Λουντ στο νευραλγικό χώρο της μεσαίας γραμμής που πέσουν κορμιά και θα βγουν τρεξίματα. Δεν προτίθεται να τον θυσιάσει στο βωμό της διάταξης, 3-5-2.

Άφησα για το τέλος την 4η και πιθανότερη σκέψη του Στράμα – εκτός απροόπτου – σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Την επιλογή Μαρινάκη , που έχει τεράστιες πιθανότητες και μεγάλη λογική. Θα το εξηγήσω.

Ο Μαρινάκης είναι κλασικός μπακ. Με βάρος κυρίως, το πλεονέκτημα του στο ανασταλτικό κομμάτι. Σε εκτός έδρας ματς, με Ισπανική ομάδα, είναι το πρώτο ζητούμενο η κάλυψη στα μετόπισθεν. Δεν θα έχει αυξημένες απαιτήσεις επιθετικά από εκείνον ο προπονητής του Παναθηναϊκού. Βέβαια σε ό,τι καλό έρθει δεν θα πεί όχι. Το κύριο μέλημα όμως θα είναι η άμυνα.

Στην πρώτη θητεία Στρατσόνι – πέρυσι – ο Μαρινάκης πήρε αρκετές ευκαιρίες. Εφέτος κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί δανεικός αρχικά, όμως μετά απο κάποιες δεύτερες σκέψεις, έμεινε. Ως μπακ απ του Μέστο αρχικά. Η περίπτωση Κουλιμπαλί προχώρησε στο σχεδιασμό στη συνέχεια, ως μια εξαιρετική ευκαρία. Να, λοιπόν, που θα χρειαστεί τελικά.

Το 3-5-2 χρειάζεται φουλ μπακ με ταχύτητα και διαμβολιστές. Ο Μαρινάκης μπορεί άνετα να σταθεί αμυντικά αλλά δεν είναι ο κλασσικός φουλ μπακ που θα υποστηρίξει αυτή τη διάταξη. Έτσι παρά τα αρχικά του σχέδια, ο Στραματσόνι θα κάνει τρίπλα. Θα εγκαταλείψει το 3-5-2 ελέω απουσιών. Πάμε για 4-2-3-1 ενώ σκέφτεται και το 4-4-1-1.

Για την άμυνα προβάδισμα έχουν οι Στιλ, Κουλιμπαλί , Μολέντο, Σαμπά, Μαρινάκης. Και σε ρόλο 6ριου κερδίζει έδαφος ο Κουτρουμπης, που θα έχει κοντά τους Ζέκα Λεντέσμα. Στη μεσαία γραμμή θα βρεθεί και ο Λουντ. Κοντά στον Μπεργκ θα κινείται ο Ιμπάρμπο. Για ένα ματς που θέλει μεγάλη προσοχή. Παιχνίδι στο οποίο εαν δώσεις χώρους στους Γαλιθιάνους θα το πληρώσεις.

ΥΓ: Για να δούμε εαν στην πόλη που βρέχεται από τον Ατλαντικό και είναι το Νούμερο 1 αλιευτικό κέντρο στην Ευρώπη ( με 700 Χίλ. τόνους ψαριών το χρόνο ) οι πράσινοι θα κάνουν καλή ψαριά.

ΥΓ2: Ο Στραματόνι έχει άστρο. Αυτό δείχνει το ξεκίνημα. Πέρασε την ομάδα στους ομίλους με καλές κληρώσεις. Παρά την μέτρια εμφάνιση στο Αγρίνιο και τη γκέλα, σκόνταψαν οι μνηστήρες του τίτλου. Το «τριφύλλι» παρέμεινε στην κορυφή. Για να μην θυμίζω και το ματς με τον ΠΑΣ, που άρχισε δύσκολα για τον Παναθηναϊκό, όμως μια αποβολή από το πουθενά έφερε την 4ρα.

ΥΓ3: Για να μιλάμε σοβαρά, η πιο μέτρια ομάδα της Ισπανίας είναι το ίδιο επικίνδυνη με μια από τις ομάδες υψηλού βεληνεκούς της Ελλάδας. Το ματς, βάσει και των απουσιών, αλλά και την αρνητικότατης παράδοσης επί Ιβηρικής, σε πρώτη ανάγνωση φαντάζει πολύ δύσκολο, ως προς θετικό αποτέλεσμα. Οι κραχτές αδυναμίες, όμως, της Θέλτα στην άμυνα αφήνουν ανοιχτό παράθυρο αισιοδοξίας. Εξάλλου, κι ας το ξέχασες για λίγο καιρό μόνο, , PANATHINAIKOS είσαι !!!

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News