Βέργης: «Ρίσκο Γιοβάνοβιτς στις μεταγραφές - Δεν έχει ευθύνη ο Αλαφούζος φέτος»

Ντρεοσί: Κάτι «δείχνουν» οι πρώτες του κινήσεις στο Κορωπί

Μέσα σε ένα κείμενο 1400 λέξεων ο γνωστός δημοσιογράφος, Βασίλης Βέργης αποδίδει τις ευθύνες για τις μεταγραφές… που δεν έγιναν στον Παναθηναϊκό και δίνει απάντηση στο ερώτημα των περισσοτέρων, για το μπάτζετ που δεν φαίνεται να φθάνει φέτος, τα 15 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά το κομμάτι του στο SDNA:

Αν ήθελα να εξασφαλίσω τη μέγιστη αναγνωσιμότητα του άρθρου, θα έβαζα μια φωτογραφία του Αλαφούζου, ένα τίτλο «Εσύ φταις», θα έκανα copy paste αρκετές από τις γνωστές απόψεις του διαδικτύου και θα «καθάριζα» πολύ εύκολα, δίχως καμία κόπωση, την μέρα μου στο site.

Επειδή όμως, είναι γνωστό άλλωστε, δεν δίνω δεκάρα για την «καθώς πρέπει διαδικτυακή δημοφιλία», με ενδιαφέρει να γράφω αυτό που ισχύει, όχι εκείνο που ο καθένας θέλει να διαβάσει. Άλλωστε το τελευταίο είναι εύκολο. Οποιος θέλει πηγαίνει μπροστά στον καθρέφτη του, λέει όσα γουστάρει, αυτοαποθεώνεται, κάνει κι ένα ποστάρισμα στο facebook και στη συνέχεια αισθάνεται βασιλιάς του πληκτρολογίου. Γούστο του και καπέλο του. Όπως και δικό μου όμως να μην συντάσσομαι με αυτή την κατηγορία.

Πάμε στην ουσία. Σήμερα κανονικά θα ξεκινούσε το πρωτάθλημα, αν είχαμε επενδυτές οι οποίες θα ενδιαφέρονταν πραγματικά για το προϊόν. Η πρεμιέρα λογικά θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο εκτός κι αν πάλι «καταφέρουν» να τα τινάξουν στον αέρα. Αυτά όμως τα ανέλυσα στο προηγούμενο κομμάτι μου εδώ και δεν υπάρχει λόγος να επανέλθω.

Αν ξεκινούσε, λοιπόν, σήμερα το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός θα κατέβαινε με μόλις τρεις μεταγραφές: τον Κώτσιρα, τον Πέρεθ και τον Σάρλια. Δηλαδή δύο βασικούς κι έναν να… συμπληρώνει! Μιλάμε για ΑΠΙΘΑΝΑ πράγματα.

Ο Παναθηναϊκός είναι ένας τεράστιος σύλλογος που πέρυσι απέτυχε να βγει στην Ευρώπη. Εχει 11 χρόνια μακριά από το πρωτάθλημα, 7 μακριά από τίτλο, 4 εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Κι όμως: ενισχύθηκε με έναν δεξιό μπακ κι έναν αμυντικό μέσο. Τον Σάρλια, όπως ο ίδιος ο προπονητής του έχει δείξει ως τώρα, τον υπολογίζει για «συμπληρωματικό».

Με συγχωρείτε αλλά αυτό είναι από πρωτοφανές έως εξοργιστικό. Ούτε θα αλλάξει αν σήμερα ή αύριο ο Παναθηναϊκός ανακοινώσει την απόκτηση του Σουηδού χαφ Λούντκβιστ.

Η πρόσληψη του Ιβάν Γιοβάνοβιτς ανακοινώθηκε στις 14 Ιουνίου. Ο Σέρβος βέβαια είχε συμφωνήσει αρκετές ημέρες πριν. Σε διάστημα 2,5 μηνών, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός έχει αποκτήσει 2+1 παίκτες, την ώρα που ο πρωταθλητής Ολυμπιακός έχει κάνει πολύ περισσότερες μεταγραφές (καμία σχέση η ποιότητα και το κόστος) και η ΑΕΚ έχει αλλάξει σχεδόν ολόκληρη την ενδεκάδα της!

Ο Παναθηναϊκός που δεν βγήκε στην Ευρώπη όλα αυτά. Όχι μια ΠΑΕ που χρωστάει 40 εκατομμύρια, έχει τιμωρία 6 βαθμών και απαγόρευση μεταγραφών όπως συνέβαινε πριν λίγα χρόνια, αλλά μια εταιρεία η οποία έχει μηδενίσει το χρέος της και ο ιδιοκτήτης της προτίθεται να δώσει καλά συμβόλαια.

Παρένθεση, προτού αναφερθώ στον Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Με ρωτούσαν όλο αυτό το διάστημα φίλοι και γνωστοί μου: «Που είναι ρε Βασίλη το μπάτζετ 10 έως και 15 εκατ. ευρώ που κι εσύ μας έλεγες ότι μπορεί φέτος να έχει ο Παναθηναϊκός; Που είναι τα λεφτά που ήταν έτοιμος να ρίξει ο Αλαφούζος;»

Η απάντησή μου ήταν και είναι ξεκάθαρη: Ρωτήστε τον Γιοβάνοβιτς. Με συγχωρείτε, κύριοι, αλλά καλό είναι να λέγονται και να γράφονται τα πράγματα με το όνομά τους. Ο Αλαφούζος έχει κάνει άπειρα λάθη και έχει τεράστιες ευθύνες για πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια. Καταγεγραμμένα απ’ όλους μας. Αλλωστε τίποτα δεν είναι κρυφό.

Όμως τούτη την περίοδο ουδείς… Αλαφούζος είπε στον Γιοβάνοβιτς «δεν έχουμε λεφτά, μην ψωνίζεις». Αντίθετα ΟΛΟΙ όσοι ασχολούνται έστω και επιδερμικά με το ρεπορτάζ γνωρίζουν πως ο Παναθηναϊκός έχει πει στην πιάτσα των ατζέντηδων ότι μπορεί να δώσει όχι ένα αλλά περισσότερα καλά συμβόλαια «του εκατομμυρίου». Θυμίζω ότι με ένα εκατ. ευρώ συμβόλαιο ετησίως απέκτησε πρόσφατα η ΑΕΚ τον Άμραμπατ, τον 34χρονο Μαροκινό με το «βαρύ» βιογραφικό.  

Η ΕΥΘΥΝΗ του Γιάννη Αλάφούζου φέτος δεν είναι στις μεταγραφές που δεν έχουν γίνει, αλλά στους παίκτες που ΔΕΝ έχουν φύγει. Και τούτο γιατί επέλεξε να μην έχει τεχνικό διευθυντή. Ο (κάθε) Ντρεοσί διαθέτει πολύ μεγαλύτερη εμπειρία από τον εργατικό (αλλά όχι έμπειρο σε αυτή τη δουλειά) Σπύρο Βλάχο. Οπότε το αποτέλεσμα είναι ο Παναθηναϊκός να μην μπορεί να ξεφορτωθεί συμβόλαια όπως του Αγιούμπ και του Αϊτόρ, να μην μπορεί να πουλήσει κανέναν, να παραμένει με όλα τα «βαρίδια» που πέρυσι τον οδήγησαν εκτός Ευρώπης.

Αυτή είναι η μεγάλη ευθύνη του Γιάννη Αλαφούζου και προφανώς αντανακλάει ως «βάρος» στο μπάτζετ με παίκτες που δεν έπρεπε να είναι ακόμη στο πράσινο ρόστερ.

Πάμε τώρα στην ενίσχυση που ΔΕΝ έχει γίνει.

Αγαπητέ Ιβάν Γιοβάνοβιτς…

Είσαστε ένας πολύ σοβαρός επαγγελματίας. Αυτό εξάγεται απ’ όλες τις συζητήσεις με τους ανθρώπους που σας έζησαν στην Κύπρο και έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση τους. Αυτό είναι και το συμπέρασμα των πρώτων, λιγότερων των… 100 ημερών σας στον Παναθηναϊκό, απ’ όλους όσοι σας ζουν και μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για την εργατικότητά σας.

Όμως το ρίσκο που έχετε ήδη πάρει είναι ΤΕΡΑΣΤΙΟ. Όχι επειδή η ομάδα σας δεν έχει κερδίσει ένα φιλικό αλλά γιατί έχει κάνει μόλις ένα μικρό βηματάκι από το κακό περσινό της πρόσωπο και είναι μακριά από το καλό που εσείς έχετε κατά νου να φτιάξετε.

Αυτό είναι ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ. Με υλικά που φτιάχνεις σπανακόρυζο δεν μπορείς να δημιουργήσεις την επόμενη μέρα γκουρμέ κουζίνα. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο, μην τρελαθούμε.

Εχω, μαζί με πολλούς ακόμη, μια πολύ μεγάλη απορία: πως γίνεται εδώ και 2,5 μήνες, ο Παναθηναϊκός να μην μπορεί να βρει στην αγορά ένα χαφ που να κάνει τη διαφορά, ένα τερματοφύλακα-εγγύηση, ένα κανονικό στόπερ, έναν σέντερ φορ, έναν εξτρέμ, έναν, έναν, έναν…

Τους περνάτε από κόσκινο και έχετε απορρίψει… διακόσιους όπως λένε. Μάλιστα. Και από αυτό το κόσκινο παρόλα αυτά, ξεχωρίσατε τον Σάρλια!

Πως γίνεται να μην βρίσκετε στην παγκόσμια αγορά, με συμβόλαια 6-7-800.000-ενός εκατ. ευρώ, 4-5 παίκτες που πραγματικά να αλλάξουν τη μορφή του Παναθηναϊκού; Μήπως η δική σας ατζέντα και των συνεργατών σας είναι περιορισμένη και οφείλετε να την ανοίξετε;

Αγαπητέ Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Είσαστε έξυπνος άνθρωπος. Δεν γίνεται, λοιπόν, να μην αντιλαμβάνεστε ότι έχει ήδη πάρει ένα τεράστιο ρίσκο, ικανό ακόμη και να ναρκοθετήσει την σοβαρή δουλειά που κάνετε και την προσπάθεια να αλλάξετε την κακή ομάδα που παραλάβατε. Αλήθεια, γιατί, έπρεπε να πάρετε τέτοιο ρίσκο;

Επειδή είσαστε από εκείνους που έκαναν όνομα στην Ελλάδα και γνωρίσατε τον ΚΑΝΟΝΙΚΟ Παναθηναϊκό, μπορείτε φυσικά να αντιληφθείτε τι σημαίνει Λεωφόρος με λιγότερα από 1000 άτομα σε παιχνίδι. Είναι η απόδειξη για το απόλυτο ξενέρωμα του κόσμου του τριφυλλιού. Δεν μιλάμε καν για οργή, μιλάμε για ξενέρωμα. Το «δεν ασχολούμαι πλέον» που έχω ακούσει από πολλούς είναι ακόμα χειρότερο…

Η αγορά του ποδοσφαίρου έχει άπειρες επιλογές. Προφανώς λιγότερες για μία ομάδα η οποία δεν μπορεί να προσελκύσει με συμμετοχή στην Ευρώπη, αλλά αρκετές για μια ΠΑΕ που έχει διάθεση να ρίξει καλά συμβόλαια στο τραπέζι.

Να θυμίσω επίσης ότι ακόμη και ο περσινός Παναθηναϊκός είχε κάνει μεταγραφές τον Βιγιαφάνες, τον Μαουρίσιο αλλά και τον Καρλίτος άσχετα τι (δεν) πρόσφερε ο καθείς εξ αυτών. Ο Γιοβάνοβιτς όμως δεν είναι Πογιάτος ώστε να πάρει ο Αλαφούζος παίκτη (Μαουρίσιο) με δική του πρωτοβουλία κι εκείνος να… κάνει ότι δεν κατάλαβε τη «φάπα». Οι μεταγραφές είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στα χέρια του από την πρώτη στιγμή.

Τώρα αυτό που από το ρεπορτάζ εξάγεται είναι πως ο Παναθηναϊκός παλεύει να κλείσει εξτρέμ με συμβόλαιο άνω του εκατομμυρίου. Έναν «εξαιρετικό παίκτη που θα κάνει τη διαφορά» όπως λένε. Συγχωρείστε με αλλά ΕΝΑΣ δεν ΦΤΑΝΕΙ. Χρειάζονται τουλάχιστον άλλοι ΤΡΕΙΣ (τερματοφύλακας, στόπερ, σέντερ φορ). Οι οποίοι είναι μάλλον απίθανο (και λόγω χρόνου πλέον) να αποκτηθούν…

Αγαπητέ Ιβάν. Καταλαβαίνω ότι θεωρείτε πως το πρωτάθλημα δεν είναι αγώνας ταχύτητας αλλά μαραθώνιος. Και πιστεύετε πως Οκτώβριο-Νοέμβριο θα έχετε δημιουργήσει τον Παναθηναϊκό όπως είναι χτισμένος στο μυαλό σας. Οφείλω όμως να σας επισημάνω πως το ξεκίνημα του πρωταθλήματος έχει τουλάχιστον τρία (Γιάννενα, Ολυμπιακός, Αρης) πολύ δύσκολα εκτός έδρας ματς, δίχως να σημαίνει ότι τα εντός είναι… ψεκάστε σκουπίστε. Και πως αν η τεράστια καθυστέρηση στη μεταγραφική ενίσχυση «βγει» τελικά στα πρώτα αποτελέσματα, η πίεση που θα δεχτεί ο Παναθηναϊκός από την ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ αγανάκτηση ενός ταλαιπωρημένου εδώ και πολλά χρόνια κόσμου θα είναι τόσο μεγάλη που ουδείς γνωρίζει αν μπορεί να την αντέξει.

Ειλικρινά σας εύχομαι το μεγάλο ρίσκο που έχετε πάρει να σας βγει. Διαφορετικά εκτός του Παναθηναϊκού, θα έχετε αδικήσει τον εαυτός σας. Και τη δουλειά σας.

ΥΓ: Ο πρώτος που θα σχολιάσει από κάτω «Ο Βέργης βρήκε τον ένοχο στο πρόσωπο του Γιοβάνοβιτς για να αθωώσει τον Αλαφούζο», θα πάρει το βραβείο του γκασμά του μήνα. Αν και κάποιοι, όπως γνωρίζουμε, δεν έχουν τη δυνατότητα… ανάγνωσης κανενός κειμένου μεγαλύτερου των 50 λέξεων, καλό είναι να διαβάσουν όλο το κείμενο προτού γράψουν την παπάτζα τους. Ώστε να μην ενοχλούν και τους χιλιάδες σοβαρούς ανθρώπους που θέλουν να προβληματιστούν, συμφωνώντας ή διαφωνώντας με κομμάτια της επιχειρηματολογίας μου.»

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News