Το ισπανικό μοντέλο που προσπαθεί να πετύχει ο Πογιάτος

Το ισπανικό μοντέλο που προσπαθεί να πετύχει ο Πογιάτος

Ο Ντάνι Πογιάτος έχει στη διάθεσή του ένα ρόστερ με πολλούς εξτρέμ και κανέναν καθαρό αξιόλογο αμυντικό χαφ, ο Κουρμπέλης καλύπτει μεν τη θέση μα αν η ομάδα είχε Ευρώπη στο πρόγραμμά της ο κάπτεν θα έδειχνε λίγος μιας και δεν είναι ο μέσος που θα εξαντλήσει τον αντίπαλο με το πρέσινγκ του.

Παρά την πληθώρα πλάγιων βλέπουμε τον κόουτς να τραβά στις πτέρυγες έναν από τους φορ, κάνοντας πειραματισμούς.

Πίσω, στα πλάγια θα υπάρχουν δεδομένα Χουανκάρ και Φακούντο, αφού ο Ισπανός πιστεύει ότι οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές θέλουν δουλειά για να αγωνιστούν σε υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού, ίσως προκύψει έκπληξη με τον Αντονίτο κι ο Ίβηρας να εκπαραθυρώσει τον Αργεντινό από το δεξί άκρο.

Ο φετινός Παναθηναϊκός πάει σε διαφορετική λογική με πιο ενισχυμένα άκρα, με στόχο σε λίγο καιρό η πίεση που θα βγάζει να γίνεται πιο χαμηλά απ’ ότι πέρυσι, με περισσότερους δημιουργούς στο τερέν και τον Κουρμπέλη σε ρόλο “σκούπας”. Θα δούμε αν η τακτική θα ακολουθηθεί και σε ματς υψηλού κινδύνου μιας κι η συγκεκριμένη λογική εμπεριέχει ρίσκο καθώς αν ο αντίπαλος σπάσει το πρέσινγκ είσαι εκτεθειμένος, γεγονός που στοίχισε στον αγώνα της Τρίπολης, αφού ουδείς μέσος μπορούσε να κινηθεί αξιοπρεπώς ανασταλτικά στο χώρο της σέντρας.

Με υποτυπώδη πίεση οι παίκτες του Ράσταβατς κέρδιζαν κατοχές και έχτιζαν επιθέσεις. Προς το παρόν το γεγονός φαίνεται αρνητικό αν όμως “δέσει” ο Παναθηναϊκός στον άξονα, αυτό θα του επιτρέψει να έχει μεγαλύτερη ισορροπία και τον έλεγχο των αγώνων.

Όταν πιέζεις χαμηλά κι έχεις δυνατότητα να αναχαιτίσεις τον αντίπαλό σου, τον αναγκάζεις επιθετικά να πηγαίνει σε γεμίσματα, κάτι που σου χαρίζει μπόλικες κατοχές και την ευκαιρία να αναδείξεις τα χαρακτηριστικά των σολιστών σου. Αρκεί να καταλήξει ο προπονητής σε ένα σχέδιο και να μην ταλαιπωρείται με δοκιμές που δεν μπορούν να συνεισφέρουν σε ρόλους που δεν τους ταιριάζουν.

Πιο επιθετική φιλοσοφία έχει ο Πογιάτος

Στην Ελλάδα η τέχνη της προπονητικής είναι συνώνυμο της εμψύχωσης και της άμυνας: δεν είναι κακό αυτό, απλά δεν είναι για όλους και για συνέχεια. Μια χαρά μπορεί να είναι όποιος τα κάνει αυτά, όμως ακόμα καλύτερος (στα δικά μας μάτια) είναι αυτός που δουλεύει πάνω στη νοοτροπία, που ενθαρρύνει το ρίσκο. Ο Πογιάτος ,σύμφωνα με όσα δείχνει, θέλει πολλούς μπαλαδόρους στο γήπεδο ώστε να πάρει από εκείνους ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας.

Ο Παναθηναϊκός δεν αποδίδει τίποτα αυτή την εποχή γι αυτό του έχουμε αλλάξει τον αδόξαστο του ανθρώπου στην κριτική όμως αυτό δεν σημαίνει πως στερείται ιδεών! Απλώς χρειάζεται να τον πάνε και τα αποτελέσματα ώστε να αφαιρεθεί από πάνω του μέρος της πίεσης. Η ομάδα θέλει να απειλήσει και να κυριαρχήσει αλλά δεν έχει ροή ακόμα στο παιχνίδι της, με το ζόρι φτιάχνει φάσεις αφού είναι εντελώς αλλαγμένη σε σχέση με πέρσι.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να αγωνίζεται όπως ταιριάζει σε μεγάλη ομάδα. Να αφήσει τις αντεπιθέσεις στον αντίπαλο, να πιέσει με τα χαφ του, να κλείσει την περιοχή του από την αρχή: αυτό που βλέπουμε εδώ κι εβδομάδες απέχει από το να χαρακτηριστεί παιχνίδι αυτοματισμών, αλλά το ζήτημα είναι πως δεν βλέπουμε ούτε επίδειξη νοοτροπίας, μήτε μεγάλης θέλησης.

Η παρατήρηση ότι οι παίκτες ίσως είναι πιασμένοι από την προετοιμασία ισχύει αλλά τα χρόνια της υπομονής στον Παναθηναϊκό είναι πάρα πολλά κι ο περίγυρος έτοιμος να μηδενίσει οτιδήποτε! Θέλουμε να καταλήξουμε ότι σωστές οι ενστάσεις για το ανύπαρκτο βιογραφικό του κόουτς αλλά πρέπει να περιμένουμε ώστε να έχουμε ασφαλέστερο δείγμα του τι θέλει να μας παρουσιάσει, μην ξεχνάμε πως ακόμα περιμένει οκτάρι, αριστερό μπακ, Αϊτόρ και Βιγιαφάνιες, δηλαδή το 70% του φετινού αμαξώματος του τριφυλλιού.

Δημήτρης Στρατής

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News