Ρότσα: «Τρελάθηκα, απώλεια ο Μακέντα; - Zήτησα τον Αλεξανδρόπουλο αλλά μου είπαν όχι»

Ρότσα: «Τρελάθηκα, απώλεια ο Μακέντα; - Zήτησα τον Αλεξανδρόπουλο αλλά μου είπαν όχι»

Ο Χουάν Ραμόν Ρότσα μίλησε για τον φετινό τελικό κυπέλλου ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, τα ατού της κάθε ομάδας και την παρουσία των φιλάθλων και των δύο ομάδων στην εξέδρα.

Διαβάστε ένα απόσπασμα όσων δήλωσε στην ιστοσελίδα metrosport.gr:

ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός βρίσκονται στον τελικό κυπέλλου. Δικαιολογημένα έχουμε αυτό το ζευγάρι;

«Το ποδόσφαιρο είναι ένα δίκαιο άθλημα. Ένα μικρό σωματείο μπορεί να αποκλείσει μια ομάδα μεγάλη στη διάρκεια της σεζόν αλλά στο τέλος μένουν οι καλύτερες ομάδες. Θα μου πείτε ήταν καλύτερος ο Ολυμπιακός. Μπορεί να ήταν αλλά το κύπελλο έχει άλλους κανόνες και οι δυο αυτές ομάδες κατάφεραν να επιβιώσουν στις συνθήκες που υπήρχαν».

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, οι φίλαθλοι θα επιστρέψουν στις κερκίδες σε ένα τελικό…

«Συνήθως οι τελικοί Κυπέλλου είναι όμορφα παιχνίδια ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι θα βρεθούν εκεί οι φίλαθλοι για να χαρούν και να κλάψουν. Ελπίζω να μην κάνουν τίποτα άλλο. Δηλαδή να πλακωθούν έξω από το γήπεδο, να σπάσουν και να κάψουν. Εάν γίνουν αυτά, θα είμαστε ίδιοι με ότι γινόταν παλιά. Είναι ευκαιρία για τους φιλάθλους να κρατήσουν το επίπεδο των ποδοσφαιριστών μέσα στο γήπεδο.

Έχω ζήσει τον κόσμο να είναι καλός. Στη Λεωφόρο η Θύρα απέναντι από τη 13 όταν παίζαμε με τον Ολυμπιακό ήταν κατακόκκινη. Υπήρχαν μόνο κάτι καγκελάκια, δεν χρειαζόταν ζώνες 40 μέτρα. Ήμασταν άγριοι εμείς μέσα στο γήπεδο και στην εξέδρα δεν γινόταν κάτι. Τώρα αυτό έχει αλλάξει. Οι ποδοσφαιριστές είναι σούπερ καλά στον αγωνιστικό χώρο και γίνονται άλλα πράγματα στην εξέδρα.

Ας σκεφτούν ότι είναι κύπελλο και υπάρχουν δύο αποτελέσματα. Η νίκη και η ήττα. Αν χάσουν και τα σπάσουν όλα ή κάνουν το ίδιο επειδή έχουν χαρά από τη νίκη, τότε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Κανείς δεν παίρνει αποφάσεις!

Φοβούνται το πολιτικό κόστος οι πολιτικοί. Δεν παίρνουν παράδειγμα από τη Θάτσερ. Κοίτα πως είναι τα αγγλικά γήπεδα και πως τα ελληνικά μετά από όσα έχουν γίνουν. Σκότωσαν ένα παιδί στη Βόρεια Ελλάδα και ακόμη τα πράγματα είναι θολά. Εμείς ψηφίσουμε για να είναι κάποιοι άνθρωποι στη Βουλή αλλά δεν τους ψηφίζουμε για να παίρνουν αποφάσεις μόνο για την αύξηση της βενζίνης, του ρεύματος αλλά για να πάρουν αποφάσεις και να τιμωρήσουν αυστηρά.

Ο κόσμος θα είναι ο πρωταγωνιστής. Είτε θετικός είτε αρνητικός. Ελπίζω ότι θα είναι θετικός. Ο ΠΑΟΚ θα φέρει 22 χιλιάδες κόσμο από τη Θεσσαλονίκη. Είναι μια τεράστια δύναμη αυτό. Θυμάμαι έναν τελικό του Άρη με τον Παναθηναϊκό. Υπήρχε κόσμος από τον Άρη αλλά δεν έγινε κάτι.

Ελπίζω να δεχθούν ότι μέσα στο ποδόσφαιρο υπάρχει η νίκη και η ήττα. Να δεχθούν ότι είναι μια φιέστα. Έχουμε το αλάτι και το πιπέρι, μη το χαλάσουμε. Το ποδόσφαιρο είναι συναίσθημα. Για αυτό είναι βασιλιάς των σπορ. Είναι ένα παιχνίδι που απαρτίζεται από λάθη παικτών, προπονητών, διαιτητών και φιλάθλων. Ας το προστατεύσουμε γιατί δεν μπορούμε άλλα χτυπήματα. Θέλουμε να γυρίσει ο κόσμος στα γήπεδα».

Ο Παναθηναϊκός απέκτησε αγωνιστική ταυτότητα, είναι μαχητικός, βγάζει ενέργεια. Πόσο σημαντική είναι η συμβολή του Γιοβάνοβιτς;

«Το έχω πει πολλές φορές. Δεν είμαστε φίλοι, μιλήσαμε λίγες φορές. Μου έκανε εντύπωση στο παιχνίδι που κερδίσαμε με 4-0 τον Απόλλωνα και είδα τις δηλώσεις του. Είπα, αμέσως, αυτός είναι προπονητής για τον Παναθηναϊκό. Είναι μεγάλη ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό να κρατήσει τον Γιοβάνοβιτς και να μην κάνει βήματα προς τα πίσω.

Βρήκε έναν άνθρωπο να τον οδηγήσει στην κορυφή. Πόσο θα απέχει αυτό; Μπορεί να είναι τρία με τέσσερα χρόνια. Δεν θα πούμε του χρόνου πάμε να κάνουμε πρωταθλητισμό και να χτυπήσουμε τον Ολυμπιακό. Χρειάζεται σταθερότητα, σκέψη και να τον κρατήσει και για χρόνια. Μου αρέσει σαν παρουσία. Δεν μιλάει και για τη διαιτησία.

Ξέρεις στην Ελλάδα τη Δευτέρα η ομάδα που χάνει, μιλάει για τη διαιτησία. Όταν κερδίζουμε και μπορεί να μας έχει ευνοήσει, κάνουμε την πάπια. Ο χαμένος στην Ελλάδα τη Δευτέρα κατά 99% του φταίει ο διαιτητής. Είναι σε σωστό δρόμο η ομάδα. Να επικρατήσει ψυχραιμία και να δώσουν τον πρώτο λόγο στον Γιοβάνοβιτς. Είναι κύριος, έχει σεβασμό προς το άθλημα και όμορφο παρουσιαστικό».

Ποιος είναι ο παίκτης που ξεχωρίσατε φέτος από τον Παναθηναϊκό;

«Μου αρέσει ο Αλεξανδρόπουλος. Έχει μέλλον. Του λείπουν κάποια πράγματα αλλά πιστεύω ότι έχει μέλλον. Είναι σε υψηλό επίπεδο. Θα σου εκμυστηρευτώ κάτι. Παλιά ζήτησα τον Αλεξανδρόπουλο αλλά μου είπαν όχι γιατί ποντάρουν σε αυτόν. Ευτυχώς που δεν ήρθε (γέλια). Το παιδί αυτό έχει όλο το πακέτο και ελπίζω να μην επηρεαστεί από τη δημοσιότητα. Μακάρι να μην αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του. Άτιμο πράγματα η δημοσιότητα. Έχω δει πολλά παιδιά που τα έκανε χειρότερα».

Τι σημαίνει για τον Παναθηναϊκό να διεκδικεί μετά από οχτώ χρόνια ένα τρόπαιο;

«Το είπε ο Σαραβάκος. Είπε τι πανηγυρίζουμε; Ότι βγαίνει στην Ευρώπη και θα παίξει τελικό κυπέλλου μετά από οχτώ χρόνια; Είναι δυνατόν; Κάθε χρόνο πρέπει να διεκδικούμε τρόπαια. Για μένα βάζει τις βάσεις τώρα για τα επόμενα χρόνια. Τα μεγάλα σωματεία είναι καταδικασμένα να ακολουθήσουν αυτόν τον δρόμο. Ο Παναθηναϊκός έχει χάσει χρόνο αλλά ελπίζω τώρα με τον Γιοβάνοβιτς να έχει σταθερότητα και να φτάσει στο σημείο να διεκδικεί συνέχεια τρόπαια. Ας είναι το ξεκίνημα για μια καλύτερη και πιο σταθερή πορεία».

Παλάσιος και Καρλίτος είναι δυο δυνατά γρανάζια στον Παναθηναϊκό. Ποια η γνώμη σας;

«Ο Παλάσιος ήρθε σαν μεγάλο όνομα και είχα ένσταση γιατί είδα το βιογραφικό του και είδα ότι άλλαξε 11 ομάδες. Δεν έμεινε πάνω από ένα χρόνο σε ένα σωματείο. Τελικά οι Αργεντινοί παίκτες ταιριάζουν στην Ελλάδα και ειδικά στον Παναθηναϊκό. Αν πιστέψει ότι βρίσκεται στη χώρα που του ταιριάζει, μπορεί να μείνει.

Ο Καρλίτος τον ήξερα από την Πολωνία. Δεν είναι επιθετικός κρούσης αλλά έχει υψηλή τεχνική κατάρτιση και βλέπει δίχτυα. Μεγαλώνει σιγά σιγά και αρχίζει η κάθοδος του. Είναι ντελικάτος παίκτης, όχι τσαμπουκάς. Δεν ξέρω αν θα έχει μέλλον στον Παναθηναϊκό. Νομίζω πως όχι».

Η απουσία του Μακέντα στερεί από τον Γιοβάνοβιτς μια επιλογή;

«Καθόλου! Τρελάθηκα όταν διάβασα ότι το «μεγάλη απώλεια του Μακέντα». Πόσο καιρό έχει να παίξει στον Παναθηναϊκό ο Μακέντα; Η ομάδα βελτιώθηκε χωρίς αυτόν. Έτσι και αλλιώς είναι με τα δύο πόδια εκτός Παναθηναϊκού».

Η ομάδα σκέφτεται να αλλάξει γήπεδο. Ποια…

«Με στενοχωρεί γιατί δεν συνεννοούνται. Είχαν πάρει την απόφαση να κάνουν ένα νέο γήπεδο, το οποίο θα ήταν παλάτι, και τώρα λένε ότι θα γίνει ένσταση από 58 φιλάθλους για να μην ξεκινήσουν τα έργα. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιο είναι το συμφέρον; Μια μέρα θα πέσει μόνη της η Λεωφόρος. Πριν χρόνια με τα χιόνια είχε πέσει το σκέπαστρο, μια μέρα θα πέσει όλο. Ερείπιο είναι. Η Μπάγερν, ο Άγιαξ, η Ατλέτικο άλλαξαν γήπεδα. Εμείς γιατί όχι; Δεν μπορώ να καταλάβω. Τρέλα! Δεν ξέρω το σκεπτικό τους».

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News