«Γκρεμίζεται» η ερυθρόλευκη προπαγάνδα - Για αυτό, έχει 26 πρωτάθλημα ο ΠΑΟ στο βόλεϊ

«Γκρεμίζεται» η ερυθρόλευκη προπαγάνδα - Για αυτό, έχει 26 πρωτάθλημα ο ΠΑΟ στο βόλεϊ

Ο «ερυθρόλευκος» μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί και αμφισβητεί έξι από τα πρωταθλήματα του Παναθηναϊκού στο βόλεϊ.

Αφού έκαναν μια επίδειξη ασχετοσύνης πάνω στην αθλητική ιστορία στα χρόνια της Μικρασιατικής Εκστρατείας, είπαν να καταπιαστούν και με το πρωτάθλημα του 1944, χαρακτηρίζοντάς το «ψευτοπρωτάθλημα» επειδή διεξήχθη την περίοδο της Κατοχής.

Γράφουν ότι τον Ιούλιο του 1944 «ο Παναθηναϊκός έπαιζε βόλεϊ (μήπως με τα SS;) και κατακτούσε το “πρωτάθλημα” της κατακτημένης από τους Γερμανούς Ελλάδας». Και παρακάτω συμπληρώνουν:

«Δηλαδή ένα μήνα μετά την απόβαση στη Νορμανδία (στις 6 Ιουνίου του 1944), εν μέσω της επέλασης των συμμαχικών δυνάμεων στη Γαλλία, κατά την οποία μπήκε στην τελική φάση του ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, ο Παναθηναϊκός σύμφωνα με όσα υποστηρίζει κατακτούσε “Πανελλήνιο Πρωτάθλημα”!».

Είναι αλήθεια πως το κείμενο αυτό μας ταρακούνησε. Σκεφτήκαμε να δούμε τι έκανε ο Ολυμπιακός την ίδια χρονιά και το ίδιο διάστημα που παιζόταν το πρωτάθλημα βόλεϊ. Φανταστήκαμε ότι σύσσωμος ο ολυμπιακός κόσμος θα είχε πάρει τα βουνά και η αθλητική του κίνηση θα είχε ερημώσει. Με μεγάλη έκπληξη, παρατηρήσαμε ότι και οι Πειραιώτες συμμετείχαν σε πρωτάθλημα! Όχι βόλεϊ, καθώς δεν είχαν ομάδα που να μπορούσε να σταθεί στην Α΄ Κατηγορία, αλλά ποδοσφαίρου. Ιδού, μερικά πολύ ενδεικτικά παραθέματα, από τα δεκάδες που έχουμε στη διάθεσή μας:

«Ελεύθερον Βήμα», 27 Φεβρουαρίου 1944
«Σήμερον, Κυριακήν θα συνεχιστούν οι ποδοσφαιρικοί αγώνες διά το πρωτάθλημα της ΕΠΟ. […] εις το γήπεδον του Φωστήρος, ο Ολυμπιακός με τον Ατρόμητον».

«Ελεύθερον Βήμα», 14 Απριλίου 1944
«Εν μέσω αρκετών χιλιάδων θεατών, χθες το απόγευμα 4.30΄ διεξήχθη εις το γήπεδον του Παναθηναϊκού ο αναμενόμενος μετά μεγίστου ενδιαφέροντος αγών διά το «κύπελλον Αθηνών» μεταξύ Ολυμπιακού – ΑΕΚ. Κατόπιν ωραίου και τεχνικού αγώνος, η ομάς το Ολυμπιακού Πειραιώς ενίκησε την ΑΕΚ με το ωραίον σκορ των 2-0».

«Ελεύθερον Βήμα», 18 Απριλίου 1944
«Χθες το απόγευμα το γήπεδον του Παναθηναϊκού ήτο κατέμεστον κόσμου όπου με ανυπομονησία ανεμένετο η έναρξις των δύο ισχυρών ομάδων Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού».

«Αθηναϊκά Νέα», 8 Ιουνίου 1944
«Από τας μέχρι σήμερον διεξαχθείσας ποδοσφαιρικάς συναντήσεις διά το πρωτάθλημα της ΕΠΟ 1944 και από την βαθμολογίαν καταφαίνεται η πρωτεύουσα θέσις της δευτέρας σειράς ομάδων που προηγούνται […] 8) Πανιώνιος και Ολυμπιακός 3 αγώνες 6 βαθμοί […]»

«Αθηναϊκά Νέα», 15 Ιουνίου 1944
«Ένας από τους πλέον ενδιαφέροντας αγώνας διά τα τελικά του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος θα λάβη χώραν αύριον εις το γήπεδον του Παναθηναϊκού, μεταξύ Ολυμπιακού και Πανιωνίου».

«Πρωία», 23 Ιουνίου 1944
«Το ποδοσφαιρικόν πρωτάθλημα. Εις το γήπεδον του Παναθηναϊκού θα λάβουν χώραν σήμερον και αύριον δύο εκτάκτου ενδιαφέροντος αγώνες διά το πρωτάθλημα της ΕΠΟ, οι οποίο έχουν αναστατώσει τους κύκλους των φιλάθλων. Ο σημερινός αγών θα θέση αντιμετώπους τας ομάδας του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ με διαιτητήν τον κ. Τζίλον».

Τα ανωτέρω δημοσιεύματα δεν τα παραθέσαμε απλώς για να καταδείξουμε ότι την περίοδο εκείνη είχε συμμετοχή σε επίσημα πρωταθλήματα ακόμα και ο Ολυμπιακός. Η μελέτη τους αποδεικνύει κάτι σημαντικότερο: ότι για την αθλητική ιστορία της εποχής εκείνης επικρατούν σήμερα… μαύρα μεσάνυχτα ακόμα και για το ποδόσφαιρο! Η ιστορία του «κατοχικού» αθλητισμού πρέπει κάποια στιγμή να ξαναγραφτεί από την αρχή. Διότι ειδικά όταν ανοίξει ο φάκελος των αθλητικών εφημερίδων της εποχής, θα προβληθούν θησαυροί που ούτε που μπορεί να τους αντιληφθεί κανείς.

Ας περάσουμε τώρα στο πρωτάθλημα βόλεϊ του 1944, το οποίο είναι καθρέπτης της αντιμετώπισης της ιστορίας του Παναθηναϊκού από τις επίσημες αρχές και από ελεγχόμενα μέσα, όπως η ελληνική Wikipedia. Η ΕΣΑΠ «δίνει» ως πρωταθλήτρια Ελλάδας για το 1944 τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο. Τη θέση αυτή ασπάζονταν οι διαχειριστές της Wikipedia έως και το 2016.

Το ιστορικό

Έπειτα από μια ταραχώδη περίοδο, με διενέξεις μεταξύ των μελών του ΣΕΓΑΣ και των στελεχών του συνδικαλιστικού σωματείου «Ένωση Ελλήνων Αθλητών», επήλθε μία άτυπη συμφιλίωση. Το πρωτάθλημα του 1944 προκηρύχθηκε στις 8 Μαΐου και δόθηκε διορία στους συλλόγους ως τις 15 του μηνός να δηλώσουν συμμετοχή. Έλαβαν μέρος 16 ομάδες – δείγμα της δίψας για αθλητισμό, παρά τις τραγικές συνθήκες της Κατοχής. Οι αγώνες ξεκίνησαν στις 20 Μαΐου («Ακρόπολις», 9 Μαΐου 1944).

Ο Παναθηναϊκός πρωταθλητής Ελλάδας

Ποια ομάδα τελικά κατέκτησε τον τίτλο; Ο Πανελλήνιος ή ο Παναθηναϊκός;

Παρακαλούμε τους «αμφισβητίες», την ομοσπονδία, ή οποιονδήποτε το επιθυμεί, να μας παραθέσει μία (1) πρωτογενή πηγή που να επιβεβαιώνει ότι το πρωτάθλημα του 1944 το κατέκτησε ο Πανελλήνιος. Και δεσμευόμαστε ότι θα ζητήσουμε δημόσια συγγνώμη και πως θα κάνουμε τα πάντα για να αποκατασταθεί το «ιστορικό ατόπημά» μας απέναντι στους «Ολυμπιονίκες». Μέχρι τότε εμείς θα παραθέσουμε πέντε πρωτογενείς πηγές που πιστοποιούν ότι τον τίτλο κατέκτησε ο Παναθηναϊκός. Και δεν πειράζει, ξέρουμε ότι δεν θα ακούσουμε ποτέ «συγγνώμη, κάναμε λάθος» από όσους μοιράζουν πρωταθλήματα όπου τους βολεύει, παραχαράσσοντας την ιστορική πραγματικότητα. Ιδού, λοιπόν, οι πρώτες τέσσερις:

«Ακρόπολις», 9 Ιουλίου 1944
«Η ομάς του Παναθηναϊκού ανεκηρύχθη πρωταθλήτρια βόλλεϋ-μπωλ, επιβληθείσα του Πανελληνίου με 15-12, 15-13. Την αποτελούν οι Βαλλίδης, Μομφεράτος, Κακρίδης, Λυκούρης, Πανταζόπουλος και Κατελιάν».

«Αθηναϊκά Νέα», 6 Ιουλίου 1944
«Την προσεχή Δευτέραν 6 μ.μ. εις το γήπεδον του Ομίλου αντισφαιρίσεως παρά το Ζάππειον, η πρωταθλήτρια του Βόλεϋ μπωλ, ομάς του Παναθηναϊκού θα συναντηθή μετά του Εθνικού Αθηνών. Η είσοδος θα είνε ελευθέρα».

Εφημερίδα «Παναθηναϊκός», 9 Αυγούστου 1945 (λογοδοσία Παναθηναϊκού Α.Ο.)
«Το τμήμα αθλοπαιδιών, επέδειξεν ανάλογον δράσιν κατά το από το Μαΐου 1944 μέχρι του 1945 διάστημα. Η ομάς βόλλεϋ εκέδρισεν το πρωτάθλημα 1944, νικήσασα όλας τας ομάδας των Αθηνών, μεταξύ των οποίων την επί σειράν ετών πρωταθλήτριαν ομάδα του Πανελληνίου (δις), χωρίς να υποστή ούτε μίαν ήτταν».

Εφημερίδα «Παναθηναϊκός», 1945
«[…] Ο Εθνικός, ο Πανελλήνιος και ο Τρίτων θα είναι εκ των πρωταγωνιστών, ενώ το φαβορί Παναθηναϊκός (περυσινή πρωταθλήτρια) δεν έδειξε ακόμη την ισχύν του».

Πανελλήνιο πρωτάθλημα ή τοπικός τίτλος;

Η ΕΣΑΠ αναφέρει τον Πανελλήνιο Γ.Σ. στη λίστα των πρωταθλητών Ελλάδας. Συνεπώς, η ομοσπονδία θεωρεί ότι τα χρόνια εκείνα διεξαγόταν κανονικά πρωτάθλημα ΕΛΛΑΔΑΣ. Το ίδιο και η Wikipedia, η οποία ωστόσο όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο «Και Χιλιάδες Τίτλοι» εξαφάνισε το πρωτάθλημα τελείως και δεν αντικατέστησε τον (λάθος) Πανελλήνιο με τον (σωστό) Παναθηναϊκό.

Συμπέρασμα: αν οι νικητές των πρωταθλημάτων μεταξύ 1944 και 1960 δεν φορούν πράσινα χρώματα, τότε τα πρωταθλήματα είναι Πανελλήνια. Αν νικητής είναι ο Παναθηναϊκός, τότε ξεκάθαρα πρόκειται για τοπικούς τίτλους. Αυτή είναι η λογική των επίσημων αρχών και των κατευθυνόμενων διαδικτυακών εγκυκλοπαιδειών.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα;

Ο ΣΕΓΑΣ είχε χωρίσει, βάσει δυναμικότητας, τους συλλόγους σε Α΄ Κατηγορίας και σε ομάδες χαμηλού επιπέδου. Το πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας ήταν προφανώς πανελλήνιου χαρακτήρα, ασχέτως αν σε αυτό συμμετείχαν ομάδες μόνο από το κέντρο (αφού μόνο εκεί καλλιεργούνταν συστηματικά το άθλημα). Έχουν υπάρξει, εξάλλου, δεκάδες περιπτώσεις πανελλήνιων πρωταθλημάτων, σε διάφορα, σπορ, με συμμετοχή μόνο συλλόγων από Αθήνα-Πειραιά.

Η τελική σφραγίδα που επιβεβαιώνει ότι το ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ 1944 κατέκτησε ο Παναθηναϊκός το 1944 έρχεται από τις εφημερίδες «Αθλητισμός της Ελλάδος» και «Αθλητική Ηχώ» το 1952.

Στον «Αθλητισμό της Ελλάδος» της 9ης Ιουνίου 1952 διαβάζουμε ότι ο Παναθηναϊκός «ανεδείχθη πρωταθλήτρια ομάς ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ». Το ίδιο έτος, η «Αθλητική Ηχώ» έκανε μια αναδρομή στην ιστορική πορεία της «πράσινης» πετοσφαίρισης και με αφορμή το πρωτάθλημα του Τριφυλλιού έγραψε: «Ο Παναθηναϊκός καλλιεργεί το βόλλεϋ-μπωλ από πολλά χρόνια και το 1944 είχε αναδειχθή και πάλι πρωταθλητής».

Κλείνοντας, να αναφέρουμε ότι στα χέρια μας έχουμε πολλά από τα χαμένα κομμάτια του παζλ των πρωταθλητών στο βόλεϊ, όπως του 1943 (πρωταθλητής Ελλάδας ο ΑΟΝΣ Μίλων), του 1958 (πρωταθλητής Ελλάδας ο Εθνικός Γ.Σ.) κ.ά. Είναι στη διάθεση όποιου θελήσει να ασχοληθεί σοβαρά με την αποκατάσταση της ιστορίας του αθλήματος στη χώρα, μακριά από συλλογικές προτιμήσεις και οπαδικές παρωπίδες.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News