Δώνης: «Θα πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν τέτοιες μεταλλάξεις στην ιδιοκτησία του Παναθηναϊκού»

Δώνης: «Θα πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν τέτοιες μεταλλάξεις στην ιδιοκτησία του Παναθηναϊκού»

Ο Γιώργος Δώνης μίλησε στην εκπομπή Show Must Go On για τον Παναθηναϊκό και το φετινό πρωτάθλημα.

Αναλυτικά όσα είπε ο Γιώργος Δώνης:

Για το αν του λείπει το ελληνικό πρωτάθλημα: “Η Super League δεν μου λείπει καθόλου. Νομίζω ότι από αυτά που βλέπω είναι σαν να μην πέρασε μία μέρα.

Οι ίδιες εκδηλώσεις λατρείας με τις ανακοινώσεις, τα ίδια συγκεκριμένα πράγματα, νομίζω ότι το επίπεδο του πρωταθλήματος και των ομάδων, ακόμα και φέτος που υπάρχει μεγαλύτερος ανταγωνισμός είναι χειρότερο.

Η πλευρά του φιλάθλου βλέπει ότι είναι ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα επειδή και οι τέσσερις ομάδες διεκδικούν το τίτλο.

Η πλευρά ενός ανθρώπου που είναι στο ποδόσφαιρο και είναι πάνω απ΄όλα προπονητής, το βλέπει ως την ποιότητα του ποδοσφαίρου σε συγκεκριμένα κομμάτια. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα. Κάτω από τις τέσσερις ομάδες η ποιότητα των υπολοίπων είναι κακή.

Δηλαδή πριν αρκετά χρόνια το επίπεδο των ομάδων που ήταν κάτω από τους τέσσερις μεγάλους ήταν πολύ καλύτερο. Αυτή είναι η δικιά μου άποψη.

Ο Ολυμπιακός βασανίζεται από το καλοκαίρι. Δυσκολεύεται πάρα πολύ να βρει ισορροπία. Ναι μεν ποιότητα σε κάποιες θέσεις αλλά αυτό που έχω δει περισσότερο στα τελευταία παιχνίδια είναι ότι δεν μπορεί να βρεί ακόμα ισορροπία μεταξύ του επιθετικού και του αμυντικού παιχνιδιού.

Θα έλεγα ότι πιο ποιοτική ομάδα επιθετικά είναι η ΑΕΚ που έχει πάρα πολλές λύσεις με ένα πιο επιθετικό παιχνίδι, πιο επιθετικό πρέσινγκ αλλά πιο ισορροπημένες στα δικά μου μάτια είναι ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ.

Ο Παναθηναϊκός από τα περσινά playoff μέχρι και σήμερα είναι πιο ισορροπημένη ομάδα παρόλο που του λείπει το απρόβλεπτο και ο ΠΑΟΚ τείνει να είναι απ΄ολες τις ομάδες η πιο ισορροπημένη και στο κομμάτι της ποιότητας. Με ικανοποιεί το γεγονός ότι καλύτερος μεσοεπιθετικός είναι ένας Έλληνας, ο Κωνσταντέλιας και με ικανοποιεί επίσης ότι ο Ιωαννίδης είναι καλύτερος από τους ξένους”.

Για την ανάγκη του ελληνικού στοιχείου στις ελληνικές ομάδες: “Η κατάσταση με τον Έλληνα ποδοσφαιριστή έχει φτάσει σε ένα δραματικό επίπεδο γιατί φοβόμαστε ή δεν έχουμε την ανάγκη ή δεν θέλουμε να αρχίσουμε να βγάζουμε κάποιους Έλληνες που έχουν τα στοιχεία και να αρχίσουμε να τους βλέπουμε στις μεγάλες ελληνικές ομάδες.

Όταν βλέπεις τον Κωνσταντέλια να είναι ο καλύτερος μεσοεπιθετικός στο ελληνικό πρωτάθλημα αυτό λέει πολλά για το πως πρέπει να δουλέψουμε. Ο ξένος ο προπονητής σε μεγάλη βάση δεν ενδιαφέρεται για τον Έλληνα αλλά για το αποτέλεσμα”.

Για τους ξένους παίκτες: “Φυσικά και πρέπει να υπάρχουν ξένοι ποδοσφαιριστές στο ελληνικό πρωτάθλημα αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι τόσο μεγάλη η ποσοστιαία διαφορά μεταξύ Ελλήνων και ξένων. Είδαμε και φέτος ελληνικό ντέρμπι με έναν Έλληνα ή και χωρίς Έλληνα. Από εκεί και πέρα χρειάζεται η ποιότητα των ξένων να αναβαθμίζει το πρωτάθλημα και όχι αυτοί να μην έχουν μεγάλη διαφορά από τον Έλληνα ποδοσφαιριστή”.

Για τον φετινό Παναθηναϊκό και την ιδιοκτησία του: Σε ό,τι αφορά την ιδιοκτησία θα πρέπει να σταματήσουν να υπάρχουν τέτοιες μεταλλάξεις. Δεν μπορεί μία ομάδα πριν από τρία και τέσσερα χρόνια να μην μπορεί να πάει ούτε καν σε ξενοδοχείο, να μην μπορεί να έχει καλά συστήματα ανάλυσης και μετά από τρία χρόνια να έχει από 3.000.000, 20.000.000 μπάτζετ. Πρέπει να υπάρξει σταθερότητα για να μην υπάρξουν πάλι ποινές.

Θα πρέπει ο Παναθηναϊκός όπως είναι τη δεδομένη στιγμή να συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια. Στο αγωνιστικό κομμάτι πιστεύω ότι όλες οι ομάδες θα περάσουν από κάποια κάμψη. Το θετικό στοιχείο είναι ότι ο Παναθηναϊκός κάνει πρωταθλητισμό μετά από χρόνια. Με τη διαφορετική ποιότητα των παικτών που έχει τώρα και με τον προπονητή που έχει κάνει πολύ καλή δουλειά έχει φτάσει σε ένα σημείο να διεκδικεί το πρωτάθλημα.

Το αρνητικό στοιχείο που μπορεί να πληρώσουν κι άλλες ομάδες εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της χρονιάς είναι ότι ο Παναθηναϊκός εκεί που έπαιρνε αποτελέσματα όταν δεν ήταν καλός πριν τη διακοπή του Μουντιάλ και επειδή φέτος υπάρχουν δύο προετοιμασίες, είναι λίγο διαφορετικός ο τρόπος του πρωταθλήματος, αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μία κάμψη την οποία δε κρίνω με βάση τα αποτελέσματα γιατί για παράδειγμα άξιζε να κερδίσει το παιχνίδι με τον Ιωνικό, δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει άλλα προβλήματα οπως τον τραυματισμό του Αϊτόρ ή το ντεφορμάρισμα του Παλάσιος και του Σπόραρ και δυσκολεύεται πάρα πολύ στην παραγωγή φάσεων.

Νομίζω όμως ότι ο προπονητής και το υπόλοιπο επιτελείο θα βρουν τη λύση. Παίζει ρόλο και ο ψυχολογικός παράγοντας γιατί η ομάδα δεν έχει συνηθίσει να κάνει πρωταθλητισμό. Εκεί που είναι οκτώ και εννέα βαθμούς μπροστά πρέπει να διαχειριστεί την πίεση και είναι ένα κομμάτι που πρέπει να προσέξει το επιτελείο προκειμένου να επιστρέψει στη σταθερότητα”.

Για τον Γιοβάνοβιτς και τον τεχνικό διευθυντή: “Εγώ ως άνθρωπος είμαι εναντίον των προσωποκεντρικών καταστάσεων. Για να δημιουργήσεις κάτι και να πετύχεις πρέπει να υπάρχει συνεργασία πολλών ανθρώπων και ακόμα κι αν αυτό αποτύχει να είναι αποτυχία διδακτικού χαρακτήρα. Στη καριέρα μου εγώ προσωπικά συνεργάζομαι πάντα με τεχνικό διευθυντή. Νομίζω πως η όλη διαδικασία εξαρτάται από τη διοίκηση.

Όταν για παράδειγμα αποφασίζει ο τεχνικός διευθυντής με την ομάδα να επιλέξουν τον Δώνη για προπονητή, ξέρουν ότι επιλέγουν κάποιον που δε θα προσπαθήσει να καταστρέψει, έχει μία συγκεκριμένη φιλοσοφία, παίζει ένα συγκεκριμένο ποδόσφαιρο και πάνω σ΄αυτό θα πάμε όλοι μαζί να χτίσουμε. Όταν λοιπόν θα πάμε να επιλέξουμε παίκτες πρέπει να υπάρχει ένα τμήμα σκάουτινγκ πολύ επαγγελματικό και να δημιουργείται μία λίστα από τον τεχνικό διευθυντή, την ομάδα και τον προπονητή. Όταν δοθεί το ΟΚ θα έρχεται ο ποδοσφαιριστής.

Όπου σχεδόν έχω δουλέψει εφαρμόζω αυτό το μοντέλο, ακόμα και τώρα στην Αραβία. Όταν υπάρχει ένας κοινός στόχος, μία συγκεκριμένη φιλοσοφία παιχνιδιού, δεν καταλαβαίνω γιατί να μην πάρουμε έναν παίκτη που ταιριάζει με την φιλοσοφία ανάλογα με το μπάτζετ που έχουμε. Π.χ δεν είμαστε στην εποχή του Νταμπίζα που ψάχναμε παίκτες με 200.000, χρήματα με τα οποία δεν έψαχνα παίκτες ούτε στη Λάρισα και τον Ατρόμητο. Τώρα φαίνεται πως μπορεί να πάρει παίκτη του εκατομμυρίου, είναι πιο εύκολη η κατάσταση”.

 

 

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Σπύρος Φλώρος
Η μεγάλη του αγάπη είναι ο Παναθηναϊκός. Ο Σπύρος Φλώρος σπούδασε δημοσιογραφία με σκοπό να υπηρετεί την αγαπημένη του ομάδα. Από μικρός ασχολείται με την αγαπημένο του Παναθηναϊκό. Γνωρίζει Αγγλικά. Επικοινωνία: spyros.floros@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News