Αφιέρωμα της Σλάβια Πράγας: «Πιο πετυχημένος ελληνικός σύλλογος ο Παναθηναϊκός»

Αφιέρωμα της Σλάβια Πράγας: «Πιο πετυχημένος ελληνικός σύλλογος ο Παναθηναϊκός»

Η Σλάβια Πράγας μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της προχώρησε σε αφιέρωμα στον Παναθηναϊκό.

Αναλυτικά τα όσα έγραψαν οι Τσέχοι: «Πράσινο και λευκό, τριφύλλι. Η Σλάβια θα προκαλέσει τον μεγαλύτερο αθηναϊκό σύλλογο.

Η Σλάβια θα αντιμετωπίσει την Πέμπτη έναν δύσκολο αντίπαλο στον 3ο προκριματικό γύρο του Europa Conference League. Ο Παναθηναϊκός, ο νικητής του Κυπέλλου Ελλάδας και σύλλογος που ψάχνει ξανά τον δρόμο ανάμεσα στην αφρόκρεμα της Ευρώπης μετά από αναγκαστικό διάλειμμα.

Η Αθήνα δεν είναι μόνο το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού και κουλτούρας, αλλά και η πόλη του ποδοσφαίρου. Εκτός από συλλόγους όπως η ΑΕΚ και στο συγκρότημα της μητρόπολης του Ολυμπιακού, του Πειραιά, μπορούμε να βρούμε και μια από τις πιο διάσημες ομάδες της ελληνικής ιστορίας.

Είναι φυσικά ο Παναθηναϊκός, κυριολεκτικά Παναθηναϊκός, ο σύλλογος που φορά πράσινες και λευκές φανέλες και έχει ένα τριφύλλι ως σήμα του. Αν και η απουσία του στα ευρωπαϊκά κύπελλα τα τελευταία χρόνια μπορεί να δώσει την εντύπωση ότι είναι σύλλογος τοπικής σημασίας, ο Παναθηναϊκός είναι στην πραγματικότητα ο πιο επιτυχημένος ελληνικός σύλλογος σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις ιστορικά.

Οι πράσινοι έχουν εμπειρία στο διεθνές πεδίο να χαρίσουν. Ήδη το 1971 πέρασαν στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (δηλαδή του σημερινού Champions League) και είναι ο μοναδικός ελληνικός σύλλογος στην ιστορία. Τερμάτισαν λίγο πριν τον ημιτελικό της πιο διάσημης διοργάνωσης της ηπείρου το 1985 και το 1996, μετατρέποντας τις επόμενες δύο συμμετοχές σε συμμετοχή στους προημιτελικούς. Στην προθήκη του συλλόγου τοποθετείται και το τρόπαιο για τη νίκη στο Βαλκανικό Κύπελλο το 1977.

Όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στην εγχώρια σκηνή, ο Παναθηναϊκός μάζευε επιτυχίες σαν σε διάδρομο στην εποχή του. Κέρδισε 20 φορές το πρωτάθλημα και 19 το Κύπελλο Ελλάδας. Μετά την κυριαρχία του Ολυμπιακού, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται πτώση σε απόδοση και αποτελέσματα, που προκλήθηκε και από κρίση εντός του συλλόγου, αλλά τον τελευταίο χρόνο ο Παναθηναϊκός επιβεβαίωσε μια ανοδική πορεία και μια πιθανή επιστροφή στην ποδοσφαιρική βιτρίνα, όπου δικαιωματικά ανήκει. Αν και τελείωσε την περασμένη σεζόν στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα, μετά από οκτώ χρόνια κατάφερε να κατακτήσει το κύπελλο και έτσι κέρδισε την ευκαιρία να αγωνιστεί στην Ευρώπη.

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1908 με στόχο τη διάδοση του ποδοσφαίρου σε ολόκληρη την ελληνική μητρόπολη και τη σύνδεση με το εκκολαπτόμενο πανευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό κίνημα. Ο σύλλογος υιοθέτησε το τριφύλλι στο λογότυπό του. Ο σύλλογος κατέλαβε αμέσως τις υψηλότερες βαθμίδες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε μια παρατεταμένη κρίση, που προκλήθηκε επίσης από την αποχώρηση αρκετών παικτών στον ελληνικό στρατό και τη μετέπειτα εμπλοκή τους στην αντίσταση κατά της ιταλικής και γερμανικής κατοχής.

 Αλλά στα μεταπολεμικά χρόνια, οι πράσινοι επέστρεψαν γρήγορα στους παλιούς τους τρόπους και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 ήρθε μια από τις πιο διάσημες εποχές του συλλόγου. Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε έξι τίτλους και πανηγύρισε επιτυχίες και στο εγχώριο κύπελλο.

 Το 1971, η διοίκηση του συλλόγου επέλεξε για προπονητή τον θρυλικό Ούγγρο επιθετικό Φέρεντς Πούσκας, ο οποίος οδήγησε τον σύλλογο στον τελικό στο Γουέμπλεϊ της Αγγλίας απέναντι στον Άγιαξ, ο οποίος όμως νίκησε την πράσινη ομάδα με 2:0.

Ο Παναθηναϊκός σήκωσε τελευταία φορά το κύπελλο του πρωταθλήματος το 2010, έκτοτε έχει πανηγυρίσει επιτυχίες μόνο στο κύπελλο. Επιπλέον, λόγω οικονομικών προβλημάτων, ο σύλλογος αποκλείστηκε από τις διοργανώσεις της UEFA για τρία χρόνια το 2018.

Τα μεγαλύτερα αστέρια του συλλόγου είναι οι ξένοι επιθετικοί Καρλίτος, Παλάσιος, οι οποίοι μαζί σημείωσαν 25 γκολ την περασμένη σεζόν. Βασικός δημιουργός του παιχνιδιού του Παναθηναϊκού είναι ο Ισπανός Αϊτόρ, ενώ κόντρα στη Σλάβια μπορεί να παίξει και ο Σλοβένος επιθετικός Σπόραρ.

Ο πρώην εκτελεστής της Σλόβαν Μπρατισλάβας έφτασε πρόσφατα στην Ελλάδα από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Ο Ιταλός τερματοφύλακας Μπρινιόλι φυλάει την εστία των πρασίνων, πυλώνας της άμυνας είναι ο Ολλανδός στόπερ Μπαρτ Σένκεφελντ. Ο πιο επιθετικός μπακ της ομάδας είναι ο Χουανκάρ.

Ο Παναθηναϊκός παίζει τους εντός έδρας αγώνες του στο Στάδιο Απόστολος Νικολαΐδης χωρητικότητας 15.000 ατόμων, το οποίο άνοιξε το 1922 και είναι σήμερα το παλαιότερο σε χρήση γήπεδο στη χώρα».

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News