Το "τρικ" της Κυβέρνησης για το γήπεδο στο Γουδή

Χρωστάει 7 εκατ. στον Παναθηναϊκό

Με μια διαφοροποίηση του ήδη υπάρχοντος νόμου του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας θέλει να κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα για το γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Γουδή.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μετά και τη διυπουργική της περασμένης Τετάρτης στο Μαξίμου, υπήρξε η εντολή του Αλέξη Τσίπρα να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες στο Γουδή, δηλαδή σε έναν χρόνο, ώστε να γίνει πράξη το όνειρο των φίλων του Παναθηναϊκού και τον Σεπτέμβριο στη Βουλή να υπάξει ο νόμος για το Ρυθμιστικό της Αθήνας κι έτσι τον Μάιο του 2018 να ξεκινήσουν τα έργα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Goal”, θα φτιαχτεί ένας νέος νόμος, αναπροσαρμοσμένος πάνω στον ήδη υπάρχοντα νόμο του ΡΣΑ (Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας), το οποίο και δίνει τις κατευθυντήριες γραμμές χωροταξίας εντός της Αθήνας κι ορίζει σε στρατηγικό επίπεδο όλους τους κανόνες για το τι και πού επιτρέπεται να χτιστεί.

Πάνω σε αυτό το κομμάτι θα γίνουν από το ΥΠΕΚΑ και το υπουργείο Υποδομών όλες οι νομοθετικές ρυθμίσεις, με συνολική αλλαγή του Ρυθμιστικού Νόμου και προσαρμογή του, πάνω στις πέντε μεγάλες παρεμβάσεις που προετοιμάζονται εντός του ιστού της πρωτεύουσας με το σχέδιο “Νέα Αθήνα”.

Ετσι, από τη στιγμή που θα αλλάξει ο νόμος του Ρυθμιστικού, με νέο (φτιαγμένο από την αρχή) νόμο ουσιαστικά θα μπουν τα θεμέλια και οι βάσεις για να “πατήσουν” και οι υπόλοιπες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τα Προεδρικά Διατάγματα και τις ΣΜΠΕ (Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) που θα χρειαστούν ξεχωριστά για καθεμία από τις κατά τόπους περιοχές των μεγάλων παρεμβάσεων, καθώς άλλο Π.Δ. κι άλλη ΣΜΠΕ θα πρέπει να προετοιμαστεί για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή, το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού και τον Υμηττό και άλλα για την περιοχή της Λ. Αλεξάνδρας και τον Λυκαβηττό.

Παρ’ όλα αυτά έχοντας αλλάξει από την αρχή και κυρώσει στη Βουλή τον νόμο του Ρυθμιστικού, η Κυβέρνηση ουσιαστικά στηρίζει κατ” αυτόν τον τρόπο και τη νομική θωράκιση των Π.Δ. και των ΣΜΠΕ, που ούτως ή άλλως για να πάρουν το πράσινο φως θα περάσουν πρώτα από αυστηρή νομική προέγκριση. Ως εκ τούτου ελαχιστοποιούνται οι όποιοι κίνδυνοι από προσφυγές, αφού θα βασίζονται πάνω σε ένα πολύ ισχυρό νέο νόμο, που θα είναι πολύ δύσκολο να “καταπέσει” στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί -και είναι ενδεικτικό των προθέσεων της Κυβέρνησης- ότι στην προετοιμασία του νομοθετικού πλαισίου της “Νέας Αθήνας” θα συμμετάσχει εκτός από την “αφρόκρεμα” των νομικών του κράτους και μία δυνατή ομάδα συνταγματολόγων αλλά και παλιών μελών του ΣτΕ, ώστε να είναι όλα άρτια προετοιμασμένα ως τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Όλα τα ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ με μια ματιά!

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News