Ζέκα: «Ο λόγος που έφυγα από τον Παναθηναϊκό»

Ζέκα: «Ο λόγος που έφυγα από τον Παναθηναϊκό»

Στον λόγο που έφυγε από τον Παναθηναϊκό στάθηκε σε συνέντευξή του ο Κάρλος Ζέκα.

Ο πρώην αρχηγός των πρασίνων μίλησε για τα όσα έζησε στον Παναθηναϊκό και την Ελλάδα, ενώ τόνισε πως θα ήθελε να ξαναφορέσει τα πράσινα.

Αναλυτικά όσα είπε στην ιστοσελίδα Sdna.gr

Για τη φετινή σεζόν: «Στο πρωτάθλημα δεν τα πάμε καλά είμαστε -12 από την Μίντιλαντ που είναι καλή ομάδα, πιστεύουμε πως μπορούμε να το πάρουμε αλλά είναι δύσκολο. Στην ευρώπη περιμένουμε να παίξουμε το δεύτερο ματς να γυρίσουμε το ματς και να γράψουμε ιστορία μετά την Μπρόντμπι».

Για την απόφαση να φύγει από τον Παναθηναϊκό: «Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει. Ότι αποφασίζω είμαι πάντα χαρούμενος και ήταν η καλύτερη επιλογή και βοήθησα τον εαυτό μου, την οικογένειά μου και τον Παναθηναϊκό. Μου λείπει η Αθήνα, ο Παναθηναϊκός και τα παιχνίδια στην Ελλάδα αλλά η ζωή σε οδηγά σε άλλους δρόμους».

Τι έκανε όταν άκουσε πως τον θέλει ο Παναθηναϊκός: «Ήταν να βρω στο google και να βρω τα πάντα για την ομάδα. Ήξερα πριν 3-4 μήνες πως με ήθελε ο Παναθηναϊκός αλλά να έχω υπομονή. Ήθελα να φύγω από την Σετούμπαλ και να πάω σε μια μεγάλη ομάδα στην Ελλάδα. Ήμουν πολύ χαρούμενος, ήθελα να έρθω στην Αθήνα και να παίξω».

Για την πρώτη χρονιά στην ομάδα: «Η πρώτη χρονιά ξεκίνησε δύσκολα, αποκλειστήκαμε από την Οντένσε. Ο κόσμος έβραζε μετά το 3-0 με τη Μακάμπι και 5 αγωνιστικές πριν το τέλος ήμασταν πρώτη είχαμε ντέρμπι και το χάσαμε. Όσα χρόνια και αν έπαιξα αυτή ήταν η καλύτερη ομάδα. Δεν ξέρουμε πως χάσαμε το πρωτάθλημα τότε. Τον Δεκέβρη άρχισαν τα προβλήματα και αυτό επιρρέασε την ομάδα. Την τελευταία μέρα όμως είχαμε όλοι τα λεφτά μας».

Για το 2013: «Ήταν η χειρότερη σεζόν στον Παναθηναϊκό με πολλά προβλήματα και τέσσερις προπονητές. Τότε κατάλαβα τι σημαίνει Παναθηναϊκός. Δεν αξίζει η ομάδα αυτό το πράγμα, έχει κόσμο και να είναι πιο ψηλά, έτσι καταλάβαμε που ήμασταν και καταφέραμε να πάρουμε το κύπελλο. Ήμουν ένας έμπειρος παίκτης αλλά μικρός όταν έφυγαν όλοι, στη Σετούμπαλ παίζαμε για να μην πέσουμε ενώ στον Παναθηναϊκό για το πρωτάθλημα και την Ευρώπη».

Για το κύπελλο και τη νίκη με τον Ολυμπιακό: «Είμασταν μια οικογένεια, έτρεχε ο ένας για τον άλλον αν και είχαμε προβλήματα όπως όλοι αλλά τα καταφέραμε. Ο Αναστασίου έπαιξε μεγάλο ρόλο έφερε παίκτες που ήθελαν να παίξουν όπως και αυτός ήθελε να παίξουμε μπάλα. Τρομερό συναίσθημα όταν κερδίσαμε στο Καραϊσκάκης, δεν μπορώ να ξεχάσω εκείνη τη μέρα. Είχαμε διαβάσει καλύτερα το ματς και κερδίσαμε, ένιωθα υπέροχα εκείνη τη μέρα».

Για το 2015: «Ήταν ευκαιρία να παλέψουμε μέχρι τέλους για το πρωτάθλημα αλλά μετά την αφέρεση βαθμών ήταν λες και θες να περπατήσεις αλλά σου έχουν κόψει τα πόδια, πάλευαν όλοι οι παίκτες ήταν ψυχολογικά δύσκολο και προσπαθήσαμε να το κάνουμε δύσκολο για τον Ολυμπιακό».

Για το αν έχει νιώσει να τον αδικούν οι διαιτητές: «Έχω νιώσει πως μας αδικούν. Σε πολλά παιχνίδια το έχω νιώσει αυτό. Μου έλεγαν γιατί μιλάω πολύ κλπ αλλά δεν είναι εύκολο να παίζεις σε μια ομάδα και να μη σε σέβονται οι διαιτητές. Φαινόταν σα να το έκαναν επίτηδες και ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Βοηθάει να έχει καλή ομάδα αλλά δεν παίζει ρόλο μόνο αυτό, υπήρχε κάτι απέξω που μας έκανε δύσκολη τη ζωή, γενικά για κάποιες ομάδες όχι μόνο για εμάς».

Για την πρώτη φορά που φόρεσε το περιβραχιόνιο: «Ήμουν χαρούμενος και περήφανος να είμαι αρχηγός του Παναθηναϊκού, ποτέ δεν το σκέφτηκα πως θα γίνω αρχηγός και θα μείνω τόσα χρόνια, δεν μπορώ να το εξηγήσω, ήταν η μεγάλη στιγμή μου στο ποδόσφαιρο. Και στην Κοπεγχάγη είμαι αρχηγός αλλά στον Παναθηναϊκό ήταν το κάτι άλλο, ήταν διαφορετικό για εμένα γιατί εγώ ένιωσα Παναθηναϊκός. Σιγά, σιγά έγινα ένας από εσάς».

Για τη σχέση του με τον Γιάννη Αλαφούζο: «Είχαμε πολύ καλή σχέση με τον Αλαφούζο, μόνο καλά λόγια έχω να πω και ξέρω πως ήταν δύσκολο για αυτόν όλες τις χρονιές που ήμουν εκεί αλλά έχουμε μιλήσει και προσπάθησε πολύ να μας πληρώνει και να τα κάνει όλα αλλά η χρονιά με τον Στραματσιόνι έγινε πολύ δύσκολο που έκανε το “μπαμ” οικονομικά».

Για την απόλυση του Αναστασίου: «Μετά τον αποκλεισμό με την Καμπάλα άλλαξαν πράγματα, δεν ήθελα να φύγει ο Αναστασίου πιστεύαμε πως μπορούσαμε να κάνουμε κάτι καλύτερο, θέλαμε να μείνει και ήρθε ο Στραματσόνι. Δεν έχω κάτι κακό να πω αλλά εμείς σαν ομάδα δεν ήμασταν καλά, κάτι υπήρχε στα αποδυτήρια δεν μας βγήκε και πήραμε την κατηφόρα».

Για το ότι ήταν αυτός που μιλούσε με τους παίκτες: «Μιλούσαμε με τα παιδιά, μου έλεγαν Ζέκα μίλα στον πρόεδρο δεν γίνεται άλλο, ο πρόεδρος έλεγε θα μας μιλήσει σε όλους και μετά δεν μας πλήρωσαν όταν μας το είπαν και εγώ ήξερα πως είναι τα πράγματα. Δεν έχω φύγει ποτέ για διακοπές και να μου χρωστάνε. Υπήρχε μια στιγμή που ήμαστε στα αποδυτήρια και μιλάμε και μου είπαν είσαι ο μοναδικός που παίρνεις λεφτά (για εμένα και τον Μπεργκ). Μπορείς να καταλάβεις πως ήταν η κατάσταση στα αποδυτήρια. Πολλοί παίκτες είχαν έρθει και δεν ήξεραν τίποτα από τον Παναθηναϊκό. Δεν είχαν καταλάβει τι σημαίνει Παναθηναϊκός, είχαν έρθει από ομάδες που δεν αργούσαν να τους πληρώσουν και ήταν πρόβλημα για αυτούς και δεν μπορούσαν να καταλάβουν και είχαν θέμα».

Για το πως το διαχειρίστηκε ο Στραματσόνι: «Ο προπονητής προσπάθησε να μας βοηθήσει και μίλαγε σε όλους αλλά ο καθένας έχει τα προβλήματά του και βλέπει διαφορετικά τα πράγματα».

Για τα άσχημα αποτελέσματα και το ότι έφυγε ο Στραματσόνι: «Είχαμε καταλάβει πως χρειαζόμασταν μια αλλαγή αλλά δεν σκέφτομαι ποτέ πως να φύγει προπονητές και παίκτες αλλά εμείς που παίζουμε μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα».

Για τον Ουζουνίδη: «Ήταν μια καινούργια αρχή. Έλεγε πως αν δεν δείξουμε πως αξίζουμε δεν θα παίζαμε. Μας έκανε να προσπαθούμε περισσότερο. Ήρθε με την ιδέα του και μας έδειχνε κάθε μέρα, δεν άλλαξε πολλά πράγματα και καταλάβαμε τι ήθελε, ήταν ένας προπονητής που ήταν δίπλα στην ομάδα, μας μίλαγε και έκανε πολύ καλή δουλειά».

Για τον επαναληπτικό με τον ΠΑΟΚ που δεν έπαιξε: «Ακόμα παίρνω μηνύματα επειδή είχα πει πως θα είμαι έτοιμος για τον τελικό δεν το πίστευα με τίποτα ότι χάσαμε».

Για την επόμενη σεζόν: «Δεν ξέρω για πρωτάθλημα αλλά θα ήμασταν εκεί κοντά και αν ήμασταν μια χρονιά παραπάνω μαζί θα κάναμε κάτι καλό. Ήταν μια ομάδα με ποιότητα και θα μπορούσαμε να πάμε μέχρι τέλους και ίσως να το πάρουμε».

Για το όταν έφυγε από τον Παναθηναϊκό: «Δεν μου είχε περάσει από το μυαλό πως θα φύγω. Έγιναν όλα πολύ γρήγορα, μετά το παιχνίδι με την Μπιλμπάο και μετά από μιάμιση εβδομάδα έφυγα. Μιλούσαν πολλές μέρες και τελικά έφυγα.

Δεν σκέφτηκα ποτέ πως θα έφευγα, δεν είχα ποτέ πρόταση να φύγω, ήμουν πολύ καλά, ήμουν αρχηγός και μου άρεσε η Ελλάδα. Κατάλαβα τι ήταν καλό για την ομάδα και μια μέρα να μιλήσω για αυτό που έγινε αλλά η ομάδα χρειαζόταν λεφτά, μου έδωσαν καλό συμβόλαιο και είπαμε αυτό πρέπει να γίνει».

Για το ότι έφυγαν για λίγα λεφτά παίκτες: «Ο λόγος ήταν πως οι άλλες ομάδες είχαν καταλάβει πως ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν λεφτά. Ο Μπεργκ έφυγε για 2.5 εκατομμύρια ενώ έπρεπε να φύγει τουλάχιστον για επτά. Όταν έχει ανάγκη θα πεις “ναι” και αν χρειάζεσαι λεφτά, θα πρέπει να διαλέξεις και η ομάδα τα χρειαζόταν. Νομίζω πως αν ο Παναθηναϊκός δεν είχε προβλήματα δεν θα πούλαγε τόσο φθηνά».

Για το αν κάποιος πίεσε τον Αλαφούζο: «Δεν ξέρω αν τον πίεσαν αλλά θα έπρεπε να έχει κοντά του ανθρώπους ώστε να τον βοηθήσουν να έχει πάρει τη σωστή απόφαση».

Αν σκέφτηκε να γυρίσει στον Παναθηναϊκό: «Από την πρώτη μέρα που έφυγα. Ότι έχω περάσει στον Παναθηναϊκό δεν μπορώ να το περάσω αλλού ήταν φανταστικό, όταν είσα χαρούμενος σε μια ομάδα και μια χώρα θες να γυρίσεις πάντα. Αλλά η ζωή σε οδηγάει αλλού, όμως στο τέλος μακάρι να γυρίσω στον Παναθηναϊκό, το σκέφτομαι αλλά δεν ξέρουμε αν θα γίνει, δεν εξαρτάται από εμένα μόνο όμως είναι αυτό που θέλω να κλείσω την καριέρα μου στον Παναθηναϊκό».

Για την Εθνική: «Μια μέρα μίλησα με τον Αλαφούζο και μου είπε είσαι Έλληνας γιατί δεν βγάζεις διαβατήριο και από εκεί ο κύριος Γιάννης με βοήθησε να γίνω Έλληνας. Ο Σκίμπε μου μίλησε και μου είπε πως αν θέλω να παίξω στην Εθνική και από εκεί με βοήθησαν όλοι και κατάφεραν να παίξω στην Εθνική Ελλάδος».

Για το ντεμπούτο του: «Μπήκα για επτά λεπτά, ήμουν κουρασμένος. Δεν ήξερα τι θα κάνω ήμουν πολύ αγχωμένος και στον Εθνικό ύμνο δεν μπορούσα να κουνηθώ γιατί ένιωσα τόσο ωραία, το ίδιο συναίσθημα όταν έπαιξα στην Πορτογαλία και ήταν από τις καλύτερες μέρες μου στο ποδόσφαιρο».

Για το πάθος του: «Έτσι είμαι, παίζω με πάθος. Όταν σε στηρίζουν όλοι το πάθος ανεβαίνει περισσότερο, ειδικά όταν σε στηρίζει μια χώρα. Ξέρω πως δεν είμαι ο καλύτερος με τη μπάλα αλλά μου έχουν δώσει τόσα πολλά και εγώ πρέπει να δώσω το 1000% και να δείξω πως αξίζω και να κάνω τους Έλληνες περήφανους και να μη λένε πως δεν κάνω τίποτα. Ήθελα να τους κάνω όλους περήφανους».

Για τις κακές εμφανίσεις στο Nations League: «Στο Nations League είχαμε σβήσει δεν μπορώ να το εξηγήσω δεν ήξερα τι πάθαμε. Όταν αλλάζεις πιστεύεις πως είναι για το καλύτερο. Η αλήθεια είναι πως δεν άλλαξε πολλά, παίζαμε με πάθος αλλά δεν ήταν κάτι διαφορετικό, θέλαμε να πάμε καλύτερα αλλά δεν μπορούσαμε.

Για το τι έφταιγε για τις κακές εμφανίσεις: «Ο προπονητής ήθελε να μας βοηθήσει αλλά παρά το ότι είχαμε καλή ομάδα το αποτέλεσμα ήταν το ίδιο προσπαθούσαμε αλλά δεν μας έβγαινε, ήμασταν μπερδεμένοι και δεν καταφέραμε να πάρουμε τα αποτελέσματα που χρειάζονταν».

Για τον Φαντ Σχιπ: «Άλλαξε πράγματα, έβαλε κανόνες κάναμε προπονήσεις πολύ δυνατές και όποιος δεν δουλεύει δεν παίζει αυτό δείχνει. Όταν βλέπεις πως ένας προπονητής κόβει παιδιά που παίζουν σε κορυφαία πρωταθλήματα και το πήραμε χαμπάρι όλοι και δουλέψαμε κάθε μέρα για να του δείξουμε πως αξίζουμε».

Για τον επόμενο στόχο της Εθνικής: «Έχουμε δείξει κάτι διαφορετικό και θέλουμε να πάμε στο επόμενο Μουντιάλ. Δεν ξέρω αν θα είμαι τότε, θα είμαι παππούς αλλά η Εθνική με ή χωρίς εμένα πρέπει να πάμε στο Μουντιάλ και το Euro και είναι τρομερό για τη χώρα μας».

 

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News