Στόχος τα τρίποντα και ο μύθος του... αντιποδοσφαίρου

Στόχος τα τρίποντα και ο μύθος του... αντιποδοσφαίρου

Πιασάρικα όσα είπε στην παρουσίασή του ο Λάζλο Μπόλονι. Εφεξής η ομάδα θα θεωρείται δυνατή, εκεί που μέχρι πρότινος υστερούσε, δηλαδή στη στρατηγική.

Ο Ρουμάνος μπορεί να παίξει με σκοπιμότητα τους επόμενους μήνες για να μαζέψει τρίποντα αδιαφορώντας αν η ομάδα θα …κοιμίζει τους θεατές της.

Ο κόουτς είδε όλα τα παιχνίδια του τριφυλλιού και μέτρησε πόσο επικίνδυνοι έγιναν οι αντίπαλοι κόντρα σε Βέλεθ, Μαυρομάτη, Πούγγουρα, Φακούντο, Σερπέζη. Ο ΠΑΟ δεν έβγαινε πολύ στην επίθεση αφού δεχόταν συχνά την μπάλα στην περιοχή του από αντιπάλους …μισούς (ΟΦΗ) και κακοσχεδιασμένους (Λάρισα).

Αυτή η παθητικότητα δεν διορθώνεται στο άψε-σβήσε. Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να αμυνθεί πιο ψηλά τόσο καιρό (χωρίς να επιτρέψει στους αντιπάλους να βάλουν το τόπι κοντά στον Διούδη) αλλά ποτέ δεν βρήκε τα κουράγια. Ήταν αδιάβαστος, λειψός σε ενέργεια και φυσικές δυνάμεις, μερικώς απροετοίμαστος. Οπότε; Φτου κι από την αρχή ελπίζοντας να ανακαλυφθεί ένα σχέδιο που θα κάνει τον Μπόλονι να νιώσει συμβατός με τον οργανισμό και τον Παναθηναϊκό να τον εμπιστευτεί. Ο χρόνος τρέχει…

Ο μύθος του…αντιποδοσφαίρου

“Μου αρέσει το 4-0 αλλά δεν είναι κι άσχημο να κερδίζεις 1-0”, είπε κατά την παρουσίασή του ο Λάζλο Μπόλονι και σε πολλούς ήρθαν μνήμες Ζοσέ Πεσέιρο (το 2008 οι νίκες με 1-0 ήταν “θρησκεία”) και Σέρχιο Μαρκαριάν (μέγας εραστής της καλής αμυντικής λειτουργίας ο Αρμένης που αργότερα “βγήκε στο κλαρί” ως λάτρης του “τσούκου-τσούκου μπολ”).

Θυμάστε τι συνέβαινε, ειδικά επί Σέρχιο; Έπαιζε ο Παναθηναϊκός σωστή άμυνα και κέρδιζε (θέλετε να πούμε και με τύχη; ας το παραδεχθούμε) μεγαθήρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου κι άρχιζαν πολλοί το τροπάριο του …αντιποδοσφαίρου. Ειλικρινά, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί το να παίζει μια ομάδα σωστά άμυνα, να εκμεταλλεύεται τους χώρους που ο αντίπαλος δίνει και να χτυπά στην κόντρα είναι -λέει- αντιποδόσφαιρο!

Μπορείς να πεις “δεν μ’ αρέσει”, συνδικαλισμό στα γούστα δεν μπορεί να κάνει κανένας. Μπορείς να πεις “δεν θέλω να βλέπω μεγάλες ομάδες να παίζουν έτσι”. Μπορείς να πεις ότι η συνταγή είναι παλιά κι αναχρονιστική -αλλά γιατί αντιποδόσφαιρο; Ούτε σκληρά φάουλ έκανε εκείνες της εποχές η ομάδα, ούτε συστηματικές καθυστερήσεις, ούτε βρομιές, ούτε προκαλούσε το κοινό με…πονηριές: έτρεχε, μοχθούσε, κάλυπτε καλά τους χώρους, περιόριζε τους mega star, κέρδιζε.

Oι δυσκολίες στο ταπεινό ελληνικό πρωτάθλημα θα είναι λιγότερες για τον Λάζλο Μπόλονι. Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του που πόνταρε στην επίθεση, εκείνος μάλλον θα επιλέξει να πάει στα σίγουρα, επενδύοντας να ξεκινήσει χτίσιμο από την άμυνα, έτσι γίνεται συνήθως παγκοσμίως.

Δημήτρης Στρατής

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News