Πονίτκα: «Αυτά μου είπε ο Ράντονιτς - Ξέρω για τον Ολισαντέμπε!» (vids)

Πονίτκα: «Αυτά μου είπε ο Ράντονιτς - Ξέρω για τον Ολισαντέμπε!» (vids)

Ο Ματέους Πονίτκα ήταν καλεσμένος στην εκπομπή της Cosmote TV “Pick n’ roll” και μίλησε για την απόφαση του να έρθει στον Παναθηναϊκό, αλλά και για την καριέρα του στα παρκέ.

Αναλυτικά τι είπε:

Για το αν ασχολείται με το ποδόσφαιρο: “Όχι πολύ δεν ξέρω πολλά, αλλά ξέρω τον καλύτερο παίκτη που υπάρχει στην Πολωνία και έναν από τους καλύτερους του κόσμου τον Λεβαντόφσκι. Τον έχω δει δύο φορές μόνο σε κάτι γκαλά στην Πολωνία και απλά χαιρετηθήκαμε. Δεν μιλήσαμε πολύ”.




Για το Μουντιάλ: “Θα προσπαθήσω να δω λίγο, αλλά δεν το υπόσχομαι. Προτιμώ να δω μπάσκετ μου αρέσει να βλέπω και άλλα Πρωταθλήματα γιατί είναι το πάθος μου. Δεν βλέπω πολύ ποδόσφαιρο”.

Για τον Βαζέχα και τους Πολωνούς του Παναθηναϊκού: “Τους ξέρω τους Πολωνούς και ας μην είναι της δικής μου εποχής. Μου τους έμαθε ο παππούς μου που του άρεσε το ποδόσφαιρο. Ξέρω για τον Βαζέχα και τον Γκμοχ. Και τον Ολισαντέμπε ξέρω”.

Για το αν ασχολήθηκε με άλλα αθλήματα: “Προσπάθησα σε πολλά αθλήματα κολύμβηση, τένις και ότι έκαναν οι φίλοι μου. Αλλά μετά αποφάσισα ότι το μπάσκετ μου ταιριάζει πιο πολύ όσο περνούσε ο καιρός. Το αγαπάω πολύ ακόμα”.

Για την παρουσία του στο “Ακρόπολις” και αν υπήρχε στο μυαλό του ο Παναθηναϊκός τότε: “Όχι, αλλά έχω μία αστεία ιστορία. Μετά από ένα ματς, ήταν και η γυναίκα μου εδώ στο ματς με την Ελλάδα και περίμενα ένα ταξί μαζί της για να τη γυρίσω στο ξενοδοχείο της. Ένας φίλος του Παναθηναϊκού με ρώτησε γιατί περιμένω τέτοια ώρα εδώ; Μας πήγε με το αμάξι του σε μία πιάτσα ταξί. Και αυτό το συζητήσαμε με τη γυναίκα μου, ότι ήταν μία καλή εμπειρία και νιώσαμε ότι κάτι θα συμβεί. Αλλά δεν το σκέφτηκα τότε γιατί είχα υπογράψει με τη Ρέτζιο Εμίλια”.

“Ο Ρίβερς μου είπε ότι τίποτα δεν συγκρίνεται με την κόντρα στα ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού”
Για την απόφαση του να έρθει στον Παναθηναϊκό: “Όχι η ζωή είναι μη απρόβλεπτη. Ήμουν στη Ρέτζιο και ήρθα εδώ. Ο Παναθηναϊκός με ήθελε πολύ και ήταν ευθείς οι άνθρωποι του και είχε το κίνητρο να με φέρει στην Ελλάδα. Είναι τεράστιος σύλλογος και δεν ήταν δύσκολη η απόφαση που πήρα”.




Για τους “Έλληνες” της Ζενίτ και αν με αυτούς ήρθε πιο κοντά στην Ελλάδα: “Σίγουρα. Ήρθαν στη Ρωσία με την ελληνική νοοτροπία και τον τρόπο δουλειάς. Ο Μάνος Παπαδόπουλος έκανε πολύ καλή δουλειά, ο Τσάβι Πασκουάλ είχε σπουδαία δουλειά πίσω του. Έκαναν πολλά για μένα και ένιωθα το καλό συναίσθημα για την Ελλάδα. Έμαθα λέξεις, αλλά όχι καλές. Ήταν πολύ ωραία η ατμόσφαιρα στο σύλλογο. Ο Κέι Σι Ρίβερς μου είπε ότι τίποτα δεν συγκρίνεται η κόντρα στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και ανυπομονώ για αυτά”.

Για το αν είχε πίεση όταν ήρθε στην Ελλάδα: “Η πίεση είναι πολύ παραγωγικό πράγμα στη ζωή. Ο Πασκουάλ μας έλεγε ότι τη μεγαλύτερη πίεση τη βάζουμε μόνοι μας στον εαυτό μας. Έτσι είναι το υψηλό επίπεδο του αθλητισμού. Για αυτό και είναι ωραία τα αθλήματα με τα ματς και την πίεση. Η πίεση υπάρχει παντού και τη βάζω και εγώ στον εαυτό μου, για να βοηθάω την ομάδα μου. Μου αρέσει η πίεση, αλλά τη νιώθω εσωτερικά μόνος μου”.

Για το φαγητό στην Ελλάδα και στη Σμύρνη που έχει εξοχικό: “Και στις δύο πόλεις είναι πολύ ωραία τα φαγητά. Υπάρχουν ακόμα στοιχεία στη Σμύρνη της Ελλάδας και υπάρχουν και κοινά πράγματα”.

Για το ματς με την Μπασκόνια: “Προφανώς και κάτι αλλάζει. Είμαστε μία νέα ομάδα. Η ομάδα είναι σαν οργανισμός πρέπει να έχεις υπομονή και να δεις πως θα προχωρήσει. Πρέπει να δούμε ποιος μπορεί να κάνει τι. Το δεύτερο μέρος με την Μπασκόνια ήταν το καλύτερο μας ημίχρονο. Πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτό. Η Φενέρ είναι η καλύτερη ομάδα μέχρι τώρα, αλλά η Ευρωλίγκα είναι απίστευτα ανταγωνιστική και όλοι μπορούν να κερδίσουν παντού. Οι διαφορές είναι μικρές”.

Για τη θέση που παίζει: “Μου αρέσει να έχω ρόλο στο παρκέ και να έχω κάτι να πω. Αλλάζω θέσεις όπως και στην Εθνική. Μπορεί να παίξω στον άσσο και μετά στο “2” ή και στο “3”. Δεν έχω μία θέση, αλλά χαίρομαι που μπορώ να βοηθήσω σε πολλά κομμάτια. Προφανώς και πιο πολύ είμαι “3”, αλλά ευχαριστώ τον Τσάβι και τη Ζενίτ που με έκαναν και πλέιμεικερ”.

Για τον Σλότερ και τον Παναθηναϊκό και αν του είπε κάτι: “Μιλήσαμε και μου είπε ότι θα λατρέψω την Ελλάδα και την ομάδα. Με βοήθησε με τηλέφωνα και όλοι εδώ με βοήθησαν και τους ευχαριστώ για αυτό. Κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη. Τον θυμάμαι ότι έπαιζε εδώ, που τα πήγαινε καλά και είναι θρυλικός παίκτης της Πολωνίας πλέον. Δεν θυμάμαι αν ο Σλότερ έχει παίξει ως νατουραλιζέ τα πιο πολλά ματς με μία Εθνική. Θα ήταν ενδιαφέρον αν ίσχυε”.




Για τη νοοτροπία των ξένων παικτών και τη δική του με το πόσα προσφέρει στο παρκέ: “Ήμουν ίσως λίγο παλιάς σχολής ως παίκτης. Παίζω περισσότερο για την ομάδα. Αν έχεις το σύστημα και τους παίκτες που θα θυσιαστούν για την ομάδα, τότε θα κερδίσεις. Έτσι έφτιαχνε τις ομάδες του ο Ομπράντοβιτς και κέρδιζε την Ευρωλίγκα, όπως και ο Τσάβι Πασκουάλ. Πάντα πρέπει να βρεις τον εαυτό σου σε μία ομάδα. Οι πόντοι είναι σημαντικοί, αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα, όπως τα ριμπαόυντ, τα σκριν, η άμυνα. Θέλω να κάνω πολλά πράγματα για την ομάδα μου. Πιστεύω στην ομαδικότητα και είμαι ένας παίκτης ομάδας”.

Για το ίνδαλμα του: “Πρώτα από όλα όταν ξεκινάς το μπάσκετ βλέπεις τους Τζόρνταν, Κόμπι και ΛεΜπρόν, αλλά μετά μεγαλώνεις και έχεις και άλλες οπτικές. Μου αρέσει να βλέπω τον Σάρας και τον Πιτ Μάικλ, αλλά και τον Ναβάρο, αλλά και τον Διαμαντίδη. Αυτό αρχίζει όταν καταλαβαίνεις το άθλημα. Ο Σαμπόνις είναι ωραίος να τον βλέπεις, αλλά δεν παίζουμε στην ίδια θέση. Από πολλούς παίκτες προσπαθώ να μάθω πολλά”.

Για τη συνομιλία του με τον Ράντονιτς όταν συμφώνησε με τους πράσινους: “Γιατί ήμουν στη Σμύρνη. Όταν ήρθα εδώ μιλήσαμε για την ομάδα και το πως νιώθω. Έχεις πολλά να κάνεις για την καθημερινότητα σου, μαζί με την προπόνηση. Μου είπε για το ζητάει από εμένα στο παρκέ και ήταν πολύ θετικός”.

Για το αν θέλει να είναι ηγέτης: “Αυτό είναι περίπλοκο θέμα. Ο ηγέτης δεν είναι αυτός που βάζει τους πιο πολλούς πόντους. Στην Πολωνία ήμουν ο ηγέτης, λόγω των καταστάσεων. Δεν έχω πρόβλημα με αυτό. Όποιος και αν είναι πρέπει να έρθει με φυσιολογικό τρόπο. Ελπίζω όλοι μαζί να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον, όπου θα νιώθουμε μέλη της ομάδας, ώστε μέσα από εκεί να εξελιχθούν οι ηγέτες”.

Για το μακρινό σουτ: “Μερικές φορές βλέπω παίκτες σε καλύτερη θέση από εμένα. Όταν είμαι ελεύθερος σουτάρω, αλλά δεν θέλω να πιέζω τις καταστάσεις. Στην Εθνική είναι διαφορετικά τα πράγματα, όπως και στον Παναθηναϊκό που έχουμε σπουδαίους σουτέρ. Δεν είμαι και ο πιο σπουδαίος σουτέρ δεν λέω ψέματα στον εαυτό μου”.

Για το αν ξεχωρίζει τους δίδυμους Παναγιώτη και Γιώργο Καλαϊτζάκη: “Δεν έχω πρόβλημα μπορώ να τους ξεχωρίσω”.

Για το triple double στο Ευρωμπάσκετ και την πρόκριση επί της Σλοβενίας: “Πρώτα από όλα κατάλαβα ότι ο Γκόραν ήταν λίγο πεσμένος. Ήταν σιωπηλός και δεν τον αναγνώρισα. Ο Λούκα είχε ενοχληθεί, αλλά βλέπεις τη φωτιά στα μάτια του. Η πίεση ήταν στην πλευρά τους. Είμαι χαρούμενος που προκριθήκαμε και γράψαμε ιστορία για τη χώρα μας στο μπάσκετ”.

Για τον αδερφό του και η δημοσιότητα που έλαβε η σχέση τους και με τους γονείς του: “Όχι δεν με ενόχλησε. Η Περυσινή χρονιά ήταν δύσκολη για μένα και είμαι δημόσιο πρόσωπο. Είναι λογικό, αλλά δεν το παίρνω προσωπικά. Έχω τη ζωή μου και τη γυναίκα μου και φίλους που θα πέσουν στη φωτιά για μένα. Είμαι καλά, είμαι θετικός και χαμογελάω. Κάποιοι άνθρωποι δεν αλλάζουν. Έχω μία ζωή να ζήσω και δεν μπορώ να επικεντρωθώ μόνο σε αυτό”.

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News