Δούκας: «Αύριο αρχίζουν ξανά τα έργα στον Βοτανικό – Το γήπεδο θα γίνει!»

Ο Χάρης Δούκας ενημέρωσε πως τα έργα στον Βοτανικό θα αρχίσουν ξανά από αύριο (22/10) και διαβεβαίωσε πως το γήπεδο του Παναθηναϊκού θα γίνει κανονικά.

Δούκας: «Αύριο αρχίζουν ξανά τα έργα στον Βοτανικό - Το γήπεδο θα γίνει!»

Αναλυτικά όσα είπε στο SDNA:

– Γιατί σταμάτησαν τα φορτηγά της Κοινοπραξίας την απορρύπανση του χώρου στον Βοτανικό;

«Να γυρίσουμε πίσω το χρόνο. Ο συγκεκριμένος χώρος είχε σκαφτεί και είχε φτάσει σχεδόν στα επίπεδα της θεμελίωσης επί Τζίγγερ πριν από περίπου 15 χρόνια. Μετά όμως σταμάτησαν τα πάντα και μετατράπηκε σε μια απίστευτη χωματερή.

Το 2013 υπήρξε έλεγχος επιθεωρητών για την ανεξέλεγκτη διάθεση οικιστικών αποβλήτων. Μπήκαν εισαγγελείς και απαίτησαν να καθαριστεί άμεσα. Μέχρι το 2015 έπρεπε να είχε καθαριστεί ο χώρος αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ. Έως τη στιγμή που το παραλάβαμε εμείς…»

– Πάμε λοιπόν στη στιγμή που υπογράφει ο Δήμος Αθηναίων τη σύμβαση με την Κοινοπραξία και ξεκινάει η διαδικασία της απορρύπανσης.

«Πρέπει να σας πω ότι το αρχικό κόστος που είχε προβλεφτεί για την απορρύπανση ήταν 5 εκατ. ευρώ. Τα οποία, βεβαίως, είχαν ξοδευτεί και ο χώρος παρέμενε χωματερή. Τον Δεκέμβριο του 2023 υπήρχαν εκεί 12 μέτρα μπάζα! Προχωρήσαμε σε συμπληρωματική σύμβαση απορρύπανσης με κόστος 6,8 εκατ. ευρώ.

Μετά το Πάσχα, τον Ιούνιο αν θυμάμαι καλά, μπήκε η Κοινοπραξία και ξεκίνησε ο καθαρισμός του οικοπέδου. Να σημειώσω πως από ένα σημείο και μετά η απορρύπανση συνδέεται με την εκσκαφή. Τον Αύγουστο πήραμε και την άδεια οικοδόμησης του γηπέδου…»

– Τι συνέβη λοιπόν και το έργο πήγε πάλι πίσω; Σας θυμίζω ότι εσείς κύριε Δήμαρχε λέγατε πως η θεμελίωση θα γίνει τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια το πολύ έως το τέλος Σεπτεμβρίου…

«Όταν έλεγα αρχές Σεπτεμβρίου θα γίνει η θεμελίωση δεν το έβγαζα από το μυαλό μου. Μου το είχαν πει οι άνθρωποι της Κοινοπραξίας. Καθημερινά έφευγαν από τον χώρο 150 φορτηγά με σκουπίδια. Που έπεσαν έξω οι εταιρείες; Θεωρούσαν ότι τα περισσότερα θα ήταν χώματα.

Διαπίστωσαν όμως πως ένας τεράστιος όγκος ήταν οικιστικά απόβλητα. Τα οποία θέλουν άλλη διαχείριση και σε ό,τι αφορά το «που θα πάνε» αλλά και ως προς το κόστος που είναι μεγαλύτερο. Έχει απομακρυνθεί αυτή τη στιγμή περίπου το 60%, δηλαδή 270.000 κυβικά από τα συνολικά 450.000 κυβικά»

– Πότε «πάγωσε» η μεταφορά και σταμάτησαν οι εργασίες;

«Στις αρχές Οκτωβρίου. Ήταν Παρασκευή βράδυ, δύο ημέρες πριν από την πρώτη Κυριακή των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ όταν μου είπαν από την Κοινοπραξία ότι πρέπει να βρούμε λύση και τρόπο για τα επιπλέον οικιστικά απόβλητα. Μου είπαν «παγώνει η μεταφορά».

Στη συνέχεια έκλεισε και η Φυλή (ΧΥΤΑ) ενώ μπήκε στο τραπέζι και το θέμα του επιπλέον κόστους. Για το θέμα της χρηματοδότησης βρήκα λύση, η οποία εγκρίθηκε και από την Δημοτική Επιτροπή.

Είναι ένα ποσό περίπου 10 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δεσμευμένα χρήματα από την κύρια σύμβαση και βρήκαμε φόρμουλα διάθεσής τους από εκεί.

Επαναλαμβάνω για να μη γίνει παρανόηση: δεν πρόκειται να δώσουμε επιπλέον χρήματα, πρόκειται για εγκεκριμένα. Να προσθέσω επίσης ότι την προηγούμενη Παρασκευή η Κοινοπραξία πληρώθηκε ήδη 3,7 εκατ. ευρώ από τη συμπληρωματική σύμβαση των 6,8 εκατ. που προανέφερα»

– Οπότε πλέον οι εργασίες πρέπει να ξεκινήσουν και πάλι. Πότε θα συμβεί αυτό;

«Αύριο ή μεθαύριο. Δεσμεύτηκαν οι εταιρείες της κοινοπραξίας ότι ξεκινάει και πάλι η απορρύπανση»

– Το εύλογο ερώτημα όλων είναι ΠΟΤΕ θα ολοκληρωθούν οι εργασίες και το κυριότερο ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ του γηπέδου;

«Οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου θα γίνει η θεμελίωση του γηπέδου. Έχω τη δέσμευση της Κοινοπραξίας γι αυτό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι συμβατική τους υποχρέωση –αλλιώς υπάρχουν ρήτρες- να παραδώσουν το έργο μέχρι 31-12-2026.

Κι αν μάλιστα το παραδώσουν νωρίτερα προβλέπεται και μπόνους. Οπότε, καταλαβαίνετε, ότι τους «καίει» κι αυτούς να τρέξουν τις ημερομηνίες»

– Ο καθένας μπορεί να πει σήμερα «Η νέα καθυστέρηση συνέβη γιατί ο Δούκας έδωσε όλη την προσοχή και την ενέργειά του στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ». Τι απαντάτε σε αυτό το επιχείρημα;

«Ουδεμία σχέση έχει το «πάγωμα» των εργασιών με τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ. Εμείς, από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε, κάθε Πέμπτη κάνουμε σύσκεψη για το έργο. Μόνο την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου δεν κάναμε. Δεν χάθηκε ούτε μέρα. Και την τελευταία εβδομάδα λύνουμε καθημερινά όλα όσα έχουν προκύψει»

– Μπορείτε να δεσμευθείτε, κύριε Δήμαρχε, στον κόσμο του Παναθηναϊκού ότι αυτή θα είναι η τελευταία καθυστέρηση και πως έως το τέλος του χρόνου θα πραγματοποιηθεί η θεμελίωση του γηπέδου;

«Δεν είμαι εργολάβος. Μπορώ όμως να σας μεταφέρω τη δέσμευση της Κοινοπραξίας απέναντί μου. Καθώς επίσης και ότι κάθε μέρα είμαστε και θα είμαστε πάνω από το έργο για να θεραπεύουμε όλα τα προβλήματα»

– Υπάρχει ένα σημαντικό «κομμάτι» οπαδών του Παναθηναϊκού που όχι μόνο ανησυχεί σφόδρα από τις εξελίξεις, αλλά συγκεντρώνει υπογραφές για να ζητήσει σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης από τη διοίκηση του Ερασιτέχνη ΠΑΟ με θέμα τον Βοτανικό. Τι έχετε να πείτε σε αυτούς τους ανθρώπους που δικαιολογημένα ανησυχούν και αρκετοί θεωρούν ότι «η αδικαιολόγητη στασιμότητα» δείχνει πως το έργο δεν θα γίνει…

«Τους λέω ευθέως να μην ανησυχούν. Το έργο συνεχίζεται, προχωράει κανονικά. Το έργο θα γίνει. Ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει το γήπεδό του όπως έχουμε δεσμευτεί»

Exit mobile version