«Πράσινη» προέλαση και στα eSports

«Πράσινη» προέλαση και στα eSports

Είναι ένα από τα πιο παραγνωρισμένα τμήματα του ερασιτέχνη, αλλά ταυτόχρονα ένα από τα πιο πετυχημένα και, μάλιστα, σε σύντομο χρονικό διάστημα από την ημέρα της επίσημης ίδρυσής του.

Μετά τη δεύτερη θέση που κατέλαβε στο Gameathlon 4 του προηγούμενου μήνα (διεξήχθη στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, στο Φάληρο), μία διοργάνωση που αποτέλεσε στην ουσία την τελική φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος, ήρθε η ώρα για τη συμμετοχή σε ένα διεθνές τουρνουά.

Το «Lan Masters» αποτελεί το πρώτο τουρνουά League of Legends που διοργανώνεται στην πατρίδα μας, με τη συμμετοχή ομάδων από πέντε χώρες των Βαλκανίων που θα παλέψουν για το τρόπαιο των πέντε χιλιάδων ευρώ. Δεκαπέντε ομάδες από την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, ανάμεσά τους και ο Παναθηναϊκός φυσικά, κάθισαν μπροστά στις… οθόνες τους για να αναδειχθεί ο νικητής.

Οι «πράσινοι» δεν κατάφεραν να φτάσουν στην τελική φάση, αφού δεν κέρδισαν κάποιο από τα πρώτα δύο Invitational Qualifiers που αφορούσαν αποκλειστικά τις ελληνικές ομάδες. Στο πρώτο που διεξήχθη στα μέσα Ιουλίου το «τριφύλλι» έχασε από τους Cavaliers στον τελικό και τερμάτισε δεύτερος αφού επικράτησε των We Love Gaming στον τελικό των ηττημένων. Στη δεύτερη απόπειρα στα τέλη Ιουλίου αποκλείστηκε στον δεύτερο γύρο από την Greek Regenesis eSports και έμεινε εκτός μάχης από νωρίς.

Στις αρχές Αυγούστου ο Παναθηναϊκός κοντραρίστηκε στην τρίτη προκριματική απόπειρα με τη Nexus Gaming από τη Ρουμανία, την οποία ξεπέρασε χωρίς δυσκολία. Βρήκε στο δρόμο του όμως τη RUR Esports από τη Σερβία, που ήταν πιθανώς η δυνατότερη ομάδα της διοργάνωσης και η οποία αποδείχθηκε πολύ «σκληρό καρύδι». Πέταξε εκτός διοργάνωσης το «τριφύλλι» που, πλέον, έχει την τελευταία ευκαιρία του στον τελευταίο προκριματικό γύρο εφόσον αποφασίσει να λάβει μέρος.

Αυτός θα διεξαχθεί στις αρχές του επόμενου μήνα (4-6 Σεπτεμβρίου) και καθώς η συμμετοχή θα είναι δωρεάν, μπορεί να συμμετέχουν μέχρι κι 128 ομάδες! Οι τέσσερις νικητές των προκριματικών θα διαγωνιστούν στην τελική φάση για να αναδειχθεί η ομάδα που θα κατακτήσει τη βαλκανική έκδοση του «Lan Masters» που διεξάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο τελικός θα διεξαχθεί στα πλαίσια της «Digital Expo» στο Περιστέρι.

Μπορεί όλα τα παραπάνω να μοιάζουν άγνωστα για το πλατύ κοινό, όμως τα eSports είναι τρομερά δημοφιλή σε όλο τον πλανήτη. Δεν προσφέρουν μόνο χρήματα στις ομάδες και τους παίκτες τους, αλλά και τεράστιο γόητρο και δημοτικότητα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Παναθηναϊκός πρώτος κατάλαβε τη σημασία του «ηλεκτρονικού αθλητισμού» και επένδυσε στο τμήμα eSports, κάτι που κάνουν πάρα πολλές μεγάλες ομάδες στην Ευρώπη κι όχι μόνο.

Τα ποσά που κρύβονται πίσω από την τεράστια αυτή βιομηχανία είναι μυθικά, ενώ τα μεγάλα ονόματα παικτών αποκτούν παγκόσμια φήμη. Μερικοί παλιοί παίκτες των eSports, μάλιστα, ακολούθησαν στη συνέχεια άλλες καριέρες. Για παράδειγμα, ο Μπερτράν Γκροσπελιέ, που είναι γνωστός ως «ElkY» στα eSports, ο Λεξ Βελντχάους και ο Ράντι Λιου, επίσης γνωστός ως «nanonoko» από το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ως παίκτης, έγιναν επαγγελματίες στα παιχνίδια με τράπουλα.

Είναι όμως τόσα πολλά τα χρήματα και τόσο μεγάλο το πρεστίζ, που ακόμα και μεμονωμένοι ποδοσφαιριστές επιχειρούν να επενδύσουν στα eSports. Πριν από ελάχιστες ημέρες έγινε γνωστό ότι ο μέσος της Μπαρτσελόνα Αντρέ Γκόμες ένωσε τις δυνάμεις του με τρεις ιδιοκτήτες εταιρειών πληροφορικής προκειμένου να εξασφαλίσουν την οικονομική αυτάρκεια της γνωστής ευρωπαϊκής ομάδας G2 Esports. Το ποσό που διατέθηκε δεν έγινε γνωστό, αλλά υπολογίζεται ότι ο τζίρος του αθλήματος συνολικά για το 2017 θα ξεπεράσει τα 700 εκατομμύρια δολάρια και ο Γκόμες προφανώς θέλει να δει ένα μέρος από το ποσό να επιστρέφει σε αυτόν μέσω της ομάδας που πλέον σπονσοράρει.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr