Παναθηναϊκός-Φενέρ: Οι συνθήκες που κάνουν το ματς... ιδιαίτερο!

Παναθηναϊκός-Φενέρ: Οι συνθήκες που κάνουν το ματς... ιδιαίτερο!

Ο Παναθηναϊκός απόψε το βράδυ (21:15) αντιμετωπίζει τη Φενέρ στο ΟΑΚΑ σ’ ένα ξεχωριστό παιχνίδι από άποψη προσώπων και καταστάσεων. Γράφει ο Δημήτρης Δημόπουλος.

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει απόψε το βράδυ (21:15) τη Φενέρ στο ΟΑΚΑ σ’ ένα παιχνίδι που μπορεί να χαρακτηριστεί ως ιδιαίτερο για πολλούς λόγους.

Είναι από εκείνα τα ζευγάρια που τα τελευταία χρόνια, συνεπώς και φέτος, ωθεί τον κόσμο να ταξιδέψει στο παρελθόν ξυπνώντας του διάφορες μνήμες.

Συνήθως ωραίες μνήμες που ο φίλαθλος του Παναθηναϊκού τις έχει τοποθετημένες σ’ ένα μέρος του μυαλού του και τις φέρνει στο φως, όταν εκείνος επιθυμεί. Όταν το έχει ανάγκη, αν θέλετε.

Κακά τα ψέματα στη Φενέρ τη δεδομένη χρονική στιγμή υπάρχει ένας άνθρωπος, ο οποίος στο πράσινο κοινό δεν πρόκειται να πάψει να είναι ποτέ αγαπητός κι όσοι από εμάς τον είδαμε στα παρκέ, αισθανόμαστε παραπάνω από τυχεροί.

Ωστόσο δεν είναι μόνο ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους που συνδέει τις δύο ομάδες. Υπάρχουν τρεις ακόμα παίκτες, οι οποίοι με τον τρόπο τους κάνουν ιδιαίτερο το ματς και σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε πως αναπαράγονται στην περίπτωσή τους τα ίδια συναισθήματα με του Λιθουανού.

Ας πάρουμε όμως λίγο τα πράγματα με τη σειρά χωρίς να πετάω σκόρπιες σκέψεις και αυξάνοντας τις λέξεις του κειμένου δίχως ιδιαίτερο λόγο.

Σαρούνας Γιασικεβίτσιους: Ένας λατρεμένος αρτίστας με ισχυρό, πια, κίνητρο

 

Παναθηναϊκός-Φενέρ: Οι συνθήκες που κάνουν το ματς... ιδιαίτερο!

Για τον παίκτη Σαρούνας Γιασικεβιτσίους τι να πούμε; Χρειάζεται ν’ αναφέρω εγώ κάτι πάνω σ’ αυτό; Με μια φράση: «Ένας Λιθουάνος αρτίστας που ζωγράφιζε με την πορτοκαλή θεά στα χέρια δημιουργώντας τα δικά του έργα τέχνης».

Τον Σάρας ο κόσμος του Παναθηναϊκού τον λάτρεψε. Παθολογική αγάπη και τα pick and roll με τον Μάικ Μπατίστ ήταν το κερασάκι σε μια τούρτα που… κόλαζε με τη γεύση της!

Προπονητικά ο Λιθουανός δεν έχει πετύχει όσα περίμεναν όλοι, καθώς μόλις έφυγε από το ασφαλές περιβάλλον της Ζαλγκίρις Κάουνας, για να κάνει το αναμενόμενο step-up έδειξε στασιμότητα και πλέον έχουν μπει δεύτερες σκέψεις.

Παρ’ όλα αυτά μιλάμε για μια τεράστια προσωπικότητα που δεν έχει μάθει να χάνει και να το βάζει κάτω. Ξέρει το άθλημα όσο λίγοι και δεν πρόκειται να τα παρατήσει τόσο εύκολα. Θα παλέψει, για ν’ αντιστρέψει το κλίμα κι ο χρόνος θα δείξει τι θα καταφέρει.

Το καλοκαίρι ο ίδιος ήταν ελεύθερος και ήθελε να έρθει στον Παναθηναϊκό, ο οποίος όμως επέλεξε τον Εργκίν Αταμάν. Το αντίπαλο δέος της Φενέρ επί σειρά ετών.

Ο Σάρας με τα πολλά βρήκε ομάδα στη διάρκεια της σεζόν και σήμερα έρχεται στο ΟΑΚΑ κι έχοντας το κίνητρο ν’ αποδείξει πως άξιζε ν’ ασχοληθεί περισσότερο ο Παναθηναϊκός με την περίπτωσή του.

Γενικότερα ο Λιθουανός είναι ένας άνθρωπος που δεν έχει μάθει την απόρριψη. Δεν του αρέσει και δε θα τη δεχθεί ποτέ. Το βλέπεις και στο βλέμμα του. Γυαλίζει! Ψάχνει και βρίσκει συνεχώς κίνητρα, διψάει για διάκριση και αγαπάει το μπάσκετ.

Νικ Καλάθης: Ο τελευταίος πράσινος σπουδαίος point guard σε αντίπαλο στρατόπεδο

Παναθηναϊκός-Φενέρ: Οι συνθήκες που κάνουν το ματς... ιδιαίτερο!

Ο Παναθηναϊκός πορεύθηκε για αρκετά χρόνια με τον Νικ Καλάθη σε μια από τις πιο νευραλγικές θέσεις του αθλήματος. Η μετά-Διαμαντίδη εποχή είχε τον Νικ, συνυπήρξαν κιόλας, με αποτέλεσμα αυτό να χαρακτηρίζεται ως πολυτέλεια.

Ο Καλάθης μπορεί να είχε ακούσει άπειρα από τον κόσμο, όμως στην πραγματικότητα ήταν ο κορυφαίος και πληρέστερος άσσος που έχει δει ο Παναθηναϊκός τα τελευταία, πολλά, χρόνια.

Όταν αποφάσισε να φύγει για δεύτερη φορά από το σύλλογο (2020), οι πράσινοι πέρασαν πολλά χρόνια που έψαχναν αξιόλογο point guard, αλλά δεν μπορούσαν να βρουν. Σίγουρα ρόλο έπαιξε και η πολιτική της ομάδας με τα έσοδα-έξοδα, όμως και το κενό του διεθνή guard δεν καλύπτεται εύκολα.

Τελικά αυτό το κενό καλύφθηκε φέτος με την παρουσία του Κώστα Σλούκα στο πράσινο ρόστερ, ο οποίος είναι δεδομένο ότι μπορεί να μπει στα παπούτσια του συμπαίκτη του στην εθνική ομάδα και να σηκώσει το βάρος των ευθυνών που έχει η συγκεκριμένη θέση.

Ο Νικ έρχεται ως αντίπαλος στο ΟΑΚΑ και οι αναμνήσεις που έχει από την πρώην ομάδα του είναι ιδιαίτερες. Το ίδιο βιώνει κι ο κόσμος του Παναθηναϊκού. Πολλές κι ωραίες στιγμές που έχουν μείνει χαραγμένες στο μυαλό του και δεν πρόκειται να σβήσουν ποτέ.

Ο Καλάθης μπορεί να μην άφησε την ιστορία του Διαμαντίδη πίσω του ή άλλων ιερών τεράτων, όμως η κληρονομιά του είναι σπουδαία και πάντα ο κόσμος του συλλόγου θα το αναγνωρίζει.



Γιώργος Παπαγιάννης: Με διαφορά του δεύτερου, το πρόσωπο της αναμέτρησης

Παναθηναϊκός-Φενέρ: Οι συνθήκες που κάνουν το ματς... ιδιαίτερο!

Με διαφορά του δεύτερου, ο Γιώργος Παπαγιάννης αποτελεί το πρόσωπο της σημερινής αναμέτρησης στο ΟΑΚΑ.

Είναι η δεύτερη φορά που θ’ αντιμετωπίσει την πρώην ομάδα του και η πρώτη που θα βρεθεί στο Κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων ως αντίπαλος.

Οι μνήμες του κόσμου από το story που έλαβε χώρα το καλοκαίρι είναι ακόμα νωπές. Το ίδιο κι όσα είπε μετέπειτα ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος για εκείνον, ο οποίος του έχει ιδιαίτερη αδυναμία και το απέδειξε έμπρακτα.

Το καλοκαίρι ο Παπαγιάννης ήταν free agent με τον Εργκίν Αταμάν αλλά και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να τον υπολογίζουν κανονικά ενόψει της νέας σεζόν. Η πρόταση έγινε, ο σύλλογος το προσπάθησε όσο μπορούσε, όμως στην προκειμένη περίπτωση οι δύο πλευρές δε συμβάδιζαν.

Ο Έλληνας center είχε πάρει την απόφαση ν’ αποχωρήσει για δεύτερη φορά από τον Εξάστερο, αυτή τη φορά όχι για το NBA, και να συνεχίσει στη Φενέρ υπό τις οδηγίες του Δημήτρη Ιτούδη, ο οποίος τον είχε παίκτη και στην εθνική Ελλάδος.

Η αλήθεια είναι ότι ο 26χρονος άσος αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή ένα μεγάλο project για τον Παναθηναϊκό, το οποίο όμως δεν έτρεξε και συνεπώς δεν αναπτύχθηκε, όπως θα ήθελε τόσο ο ίδιος ο παίκτης όσο και ο σύλλογος.

Αρχικά η προσπάθεια δοκιμής και καθιέρωσης στον μαγικό κόσμο έγινε τη λάθος στιγμή με το pick 13 του πρώτου γύρου στο draft του 2016 να φεύγει από την Αμερική δύο χρόνια μετά χωρίς να έχει κερδίσει ουσιαστικά κάτι, καθώς ούτε καθιερώθηκε στο NBA, αλλά ούτε και ατομικά βελτιώθηκε.

Ο Παναθηναϊκός τον έφερε πίσω, καθώς ποτέ δεν έπαψε να τον πιστεύει. Ο ίδιος δούλεψε περισσότερο από την πρώτη του θητεία, όμως ακόμα και σήμερα δεν έχει βάλει στο ρεπερτόριό του στοιχεία που θα μπορούσαν να τον απογειώσουν με αποτέλεσμα να παραμένει ένα μεγάλο «what if».

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η αντίδραση του κόσμου προς εκείνον, όταν κάνει την είσοδό του σ’ ένα γήπεδο, ανακαινισμένο μεν, αλλά που ξέρει πολύ καλά δε.

Πάντως είναι δεδομένο πως ο διεθνής center θα έχει τεράστιο κίνητρο, ώστε ν’ αποδείξει πράγματα απέναντι στην πρώην ομάδα του και σίγουρα είναι ξεχωριστό το συγκεκριμένο ματς στη δική του λογική.



Τάιλερ Ντόρσεϊ: Ένα έγγραφο δεν του επέτρεψε να βγάλει εισιτήριο για… Αθήνα

Παναθηναϊκός-Φενέρ: Οι συνθήκες που κάνουν το ματς... ιδιαίτερο!

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ αποτέλεσε ένα από τα πιο hot μεταγραφικά ονόματα του καλοκαιριού, όμως το συμβόλαιο που… έτρεχε με τη Φενέρ και ο Δημήτρης Ιτούδης δεν άφησαν τον παίκτη να υλοποιήσει τις επιθυμίες του.

Ο διεθνής guard στην Ελλάδα έχει αγωνιστεί με τα χρώματα του Ολυμπιακού και ποτέ δεν έκρυψε τ’ όνειρό του. Να παίξει και να εδραιωθεί στο NBA δηλαδή. Όνειρο που ακόμα έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του και με την πρώτη ευκαιρία, αν του παρουσιαστεί, θα τρέξει να πραγματοποιήσει.

Μπορεί ο Ντόρσεϊ να έχει ελληνικές ρίζες, η μητέρα του είναι Ελληνίδα, ωστόσο είναι γεννημένος στην Πασαντένα της Καλιφόρνια, μεγαλωμένος στις ΗΠΑ κι έχοντας τη λογική και τον τρόπο σκέψης αυτής της κουλτούρας σε πολλά επίπεδα. Συνεπώς και στο μπάσκετ.

Ειδικότερα όσο ήταν στον Ολυμπιακό, αλλά κι ακόμα, όπως ανέφερα παραπάνω, για τον 27χρονο shooting guard το NBA είναι ένα μεγάλο όνειρο που θα ήθελε τόσο ο ίδιος όσο και η οικογένειά του να υλοποιηθεί.

Πάντως το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός έκανε δυνατό μπάσιμο προκειμένου να τον αποκτήσει με τον ίδιο μάλιστα να πείθεται από το πλάνο των πράσινων και να θέλει να ενταχθεί στο ρόστερ του συλλόγου.

Παρ’ όλα αυτά το συμβόλαιο που είχε υπογράψει με τη Φενέρ δεν τον άφηνε να κάνει πραγματικότητα την επιθυμία του, ενώ και η τουρκική ομάδα δεν ήταν ευέλικτη ως προς το συγκεκριμένο σκεπτικό. Να τον αφήσει δηλαδή ν’ αποχωρήσει για άλλο προορισμό.

Έτσι, ο Ντόρσεϊ έμεινε κάτοικος Κωνσταντινούπολης, ενώ στην πορεία ένα follow στον επίσημο λογαριασμό στο Instagram του Παναθηναϊκού ήρθε να βάλει εκ νέου φωτιά για πιθανή συνεργασία των δύο πλευρών μελλοντικά.

Είναι δεδομένο πως ο διεθνής guard σήμερα θα τραβήξει κι αυτός τα βλέμματα πάνω του, αλλά αυτή τη φορά με διαφορετικό τρόπο απ’ ότι στο παρελθόν, όταν κι ερχόταν ως αντίπαλος με τη φανέλα του Ολυμπιακού.



Ένα παιχνίδι με τεράστιο βαθμολογικό κίνητρο

Παναθηναϊκός-Φενέρ: Οι συνθήκες που κάνουν το ματς... ιδιαίτερο!

Εκτός από τα πρόσωπα όμως, τα οποία είναι περισσότερα αν στην εξίσωση βάλουμε και την πλευρά της Φενέρ (Σλούκας-Αταμάν), το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι ιδιαίτερο, καθώς παρουσιάζει τεράστιο βαθμολογικό ενδιαφέρον.

Οι δύο ομάδες αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο ίδιο ρεκόρ με 15 νίκες και 10 ήττες, ενώ μαζί τους είναι και η Μονακό. Στην επίσημη βαθμολογία ο Παναθηναϊκός είναι 4ος, η Μονακό 5η και η Φένερ 6η, έχοντας και οι τρεις ομάδες τα ίδια παιχνίδια (25).

Να θυμίσουμε ότι στο παιχνίδι του πρώτου γύρου, οι πράσινοι είχαν φύγει από την Τουρκία χάνοντας με 83-69. Κάτι που σημαίνει πως για να υπερτερούν σε ενδεχόμενη ισοβαθμία στο τέλος της regular season θα πρέπει να καλύψουν τη διαφορά των 14 πόντων.

Κάτι τέτοιο και με την κομβικότητα του αποψινού αγώνα μοιάζει πολύ δύσκολο έως και ακατόρθωτο με τον Παναθηναϊκό να πηγαίνει σε πρώτη φάση να πάρει την πρώτη από τις συνολικά έξι νίκες που θα χρειαστεί να κάνει στα επόμενα παιχνίδια, για να έχει στα playoffs το πλεονέκτημα έδρας.

Ίδιο στόχο έχει και η Φενέρ με τη διαφορά, ότι για εκείνη θα είναι σημαντικό να κρατήσει και το μαξιλαράκι της διαφοράς σε πιθανή ισοβαθμία των δύο ομάδων. Πάντως οι Τούρκοι θα έρθουν και θα προσπαθήσουν να τα δώσουν όλα, για να πάρουν τη νίκη.

Τέλος, περιμένω να δω ένα κλειστό και σκληρό παιχνίδι, το οποίο θα παραπέμπει περισσότερο σε ματς playoffs κι όχι regular season, καθώς ο νικητής θα κάνει αποφασιστικό βήμα για την πρώτη τετράδα στο τέλος της κανονικής περιόδου της Euroleague.

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Δημήτρης Δημόπουλος
Ο Παναθηναϊκός αποτελεί βασικό μέρος της ζωής του. Πιστός σ' εκείνον από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Μεγάλη του αγάπη και το ποδόσφαιρο. Μεγαλώνοντας συνδύασε αυτά τα δύο μέσω της αθλητικής δημοσιογραφίας που από χόμπι έγινε επάγγελμα. Μεγάλο του όνειρο να δει από κοντά τον Παναθηναϊκό σε ευρωπαϊκό τελικό. Επικοινωνία: dimitris.dimopoulos@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News