Παναθηναϊκός μπάσκετ: Η φράση του «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις» στο μεγαλείο της

Ο Παναθηναϊκός τη φετινή χρονιά κατάφερε να επιβεβαιώσει μια σοφή φράση βγαλμένη από τη ζωή προσθέτοντας έναν εξαιρετικό παίκτη στο ρόστερ του. Γράφει ο Δημήτρης Δημόπουλος.

Παναθηναϊκός μπάσκετ: Η φράση του «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις» στο μεγαλείο της

Ήταν 31 Οκτωβρίου, όταν ο Κέντρικ Ναν ανακοινώθηκε από τον Παναθηναϊκό με τον Αμερικανό guard ν’ ανοίγει μια εντελώς καινούργια σελίδα στην καριέρα του. Μια σελίδα απ’ αυτές που στα πρώτα του βήματα στο επαγγελματικό μπάσκετ τις είχε εκτός ύλης και δεν τις υπολόγιζε.

Η μοίρα βέβαια παίζει πολύ παράξενα παιχνίδια κι ενώ πολλές φορές την ορίζουμε εμείς, υπάρχουν κι άλλες που μας πηγαίνει εκείνη σ’ έναν προορισμό κι εμείς καθόμαστε και παρακολουθούμε τις εξελίξεις από τη θέση του συνοδηγού. Σίγουρα κάποια στιγμή θα μπορέσουμε να παρέμβουμε, αλλά όταν μας το επιτρέψει εκείνη.

Ο Κέντρικ Ναν γεννήθηκε στις 3 Αυγούστου του 1995 στο Σικάγο με την ιστορία του να είναι για σενάριο βιβλίου. Ξέρετε, από εκείνες τις ωραίες που και για εμάς τους δημοσιογράφους αποτελούν τροφή για άρθρα, αφιερώματα κι όλα τα σχετικά.

Έπειτα από τη θητεία του στο Κολλέγιο αποφάσισε να λάβει μέρος στο NBA Draft του 2018 μαζί μ’ ονόματα όπως οι ΝτεΑντρέ Έιτον, Τρέι Γιάνγκ, Λούκα Ντόνσιτς κ.α. Ωστόσο καμία από τις 30 ομάδες του NBA δεν τον εμπιστεύτηκε κι έγινε undrafted.

Παναθηναϊκός μπάσκετ: Η φράση του «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις» στο μεγαλείο της

Η επιμονή του όμως ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα να βρεθεί ένας από τους ικανότερους ανθρώπους της Λίγκας, ο οποίος είδε το ταλέντο του κι αποφάσισε να του δώσει αυτό που έψαχνε. Την ευκαιρία να μπει στο NBA κι από εκεί και πέρα να λάμψει όσο περισσότερο μπορούσε.

Ο σπουδαίος Πατ Ράιλι το 2019 τον έφερε στους Μαϊάμι Χιτ και η πορεία του χρόνου μόνο λανθασμένη δε φάνηκε πως ήταν. Ο Ναν είναι ακόμα και σήμερα μία από τις πολλές αποκαλύψεις ενός πραγματικού δασκάλου του αθλήματος, ο οποίος όπου κι αν έχει δουλέψει, έχει αφήσει το στίγμα του κι έχει πετύχει.

Αν πιάσουμε τους παίκτες-λαβράκια που πήγαν επί ημερών του στους Χιτ, τότε δε θα τελειώσουμε σύντομα, οπότε καλύτερα ας μείνουμε στον Κέντρικ Ναν, ο οποίος από την πρώτη του χρονιά κιόλας έδειξε την πραγματική του ποιότητα και συστήθηκε στη Λίγκα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Ένας παίκτης με αστείρευτο επιθετικό ταλέντο σκοράροντας από το τρίποντο, με lay up, από μέση απόσταση, με το δεξί, με το αριστερό και γενικότερα με όποιον τρόπο θέλετε. Εκρηκτικός στο πρώτο του βήμα, τρομερά αθλητικός, αποτελεσματικός στα hustle plays, χωρίς μάλιστα να φοβάται τις επαφές και πολλές φορές να τις επιδιώκει.

Βέβαια θα είναι λάθος να σταθούμε μόνο εκεί για τον συγκεκριμένο παίκτη. Προσωπικά θα τον χαρακτηρίζα έναν εξαιρετικό «two-way player», καθώς μιλάμε και για έναν εξαιρετικό περιφερειακό αμυντικό με διαπιστευτήρια και σ’ αυτό το κομμάτι.



Για έναν παίκτη που καταναλώνει μεγάλη ενέργεια στην επίθεση κι αν θέλετε για έναν αθλητή με τόσο ταλέντο στο συγκεκριμένο κομμάτι, δεν είναι εύκολο να υπάρχει η ίδια ανταπόκριση και στο κομμάτι της άμυνας για ευνόητους λόγους.

Παρ’ όλα αυτά ο Ναν είναι εξαιρετικός στην on-ball defense, στα deflections, στα κοψίματα (τρομερά αθλητικός που παίρνει τα βήματα του αντιπάλου), στο 1vs1 λόγω της ταχύτητας του, ενώ τέλος προσπαθεί να σπάσει τα screen παίζοντας over τον προσωπικό του αντίπαλο.

Μ’ αυτά τα χαρακτηριστικά κι ένα mentality βγαλμένο από τον τόπο που γεννήθηκε αλλά κι από το Μαϊάμι, ο Ναν μπήκε στο NBA και στη rookie χρονιά του έκανε τόσο αισθητή την παρουσία του, που μπήκε μια για πάντα στις καρδιές των οπαδών των Χιτ.

Τι να πρωτοπούμε; Επιδραστικός σε μια ομάδα που είχε, τότε, τους Μπάτλερ, Ντράγκιτς, Αντεμπάγιο. Ήταν ο αμέσος επόμενος κρίκος της αλυσίδας των εξαιρετικών Χιτ εκείνη την περίοδο κι ο rookie που ξεπέρασε τους 500 πόντους πιο γρήγορα κι από τον θρύλο του franchise, Ντουέιν Γουέιντ.

Φυσικά δεν είναι μόνο αυτά, καθώς κατέκτησε πολλές φορές το βραβείο του «Rookie of the Month», ενώ παράλληλα έφτασε μια ανάσα με τους Χιτ από το πρωτάθλημα με τους ΛεΜπρόν Τζέιμς και Άντονι Ντέιβις να έχουν άλλη άποψη.

Παρά το γεγονός, ότι η χρονιά δεν τελείωσε όπως θα την ήθελαν στο Μαϊάμι, για τον ίδιο τον Ναν το μέλλον ήταν λαμπρό, καθώς όχι μόνο κατάφερε να εδραιωθεί στο NBA, αλλά στο πρόσωπό του οι οπαδοί των Χιτ έβλεπαν έναν μελλοντικό σταρ της ομάδας.

Τα πράγματα δεν κύλησαν ωστόσο όπως θα περίμεναν όλοι, καθώς το 2021 ο Αμερικανός αποφάσισε να μετακομίσει στο Λος Άντζελες, για να παίξει δίπλα στους ΛεΜπρόν-Ντέιβις, αλλά η μοίρα στην προκειμένη περίπτωση τον έκανε συνοδηγό και τον έβαλε στη δική της διαδρομή.



Ένας σοβαρός τραυματισμός που εκτιμήθηκε λάθος από το ιατρικό επιτελείο των Λέικερς ήταν η αρχή του τέλους για ένα παιδί που είχε τους καλύτερους οιωνούς να πετύχει στην κορυφαία Λίγκα του κόσμου. Η σεζόν 2021-22 πήγε… περίπατο, καθώς ο Ναν δεν επέστρεψε ποτέ λόγω του προβλήματός του στο γόνατο.

Την επόμενη σεζόν παρ’ ότι μπήκε, αργά, στο rotation των «λιμνανθρώπων», αποφασίστηκε να συμπεριληφθεί στο πακέτο του trade που έκαναν οι Λέικερς με τους Ουιζάρντς για τον Ρούι Χατσιμούρα.

Στους «Μάγους» έδειξε πως είχε ξεπεράσει τον τραυματίσμο του, χωρίς να πιάσει τα επίπεδα του παρελθόντος, και το τέλος της περασμένης σεζόν τον βρήκε Free Agent.

Παρά την επιμονή του καμία ομάδα δεν τον εμπιστεύτηκε. Μια επανάληψη του 2018 με λίγο διαφορετικό σενάριο αυτή τη φορά. Ο δεύτερος κύκλος μιας σειράς με τον Αμερικανό guard πρωταγωνιστή… θα μπορούσε να πει κανείς.

Στην Ευρώπη πολλές ομάδες του χτύπησαν την πόρτα όσο εκείνος δεν έβρισκε αυτό που ήθελε στον μαγικό κόσμο. Με τα πολλά ο Παναθηναϊκός παρά το γεγονός ότι δεν είχε μπει στην κούρσα της μονομαχίας από την αρχή κατάφερε να εξασφαλίσει την υπογραφή του κι αυτόματα ν’ ανέβει επίπεδο.

Πολλοί όταν ο Ναν πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα κι ανακοινώθηκε από τους πράσινους δεν είχαν καταλάβει τι ακριβώς πέτυχε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Άλλοι πάλι δεν ήξεραν τον Αμερικανό guard, καθώς δε βλέπουν όλοι NBA κι άλλοι πάλι είχαν ερωτηματικά γιατί ερχόταν από τη συγκεκριμένη Λίγκα.

Πάντως, για να ευλογήσω λίγο και τα δικά μου γένια, είχα φροντίσει προσωπικά να σας δώσω μια πρώτη γεύση για τον Κέντρικ Ναν, όταν αποκτήθηκε από τον Εξάστερο.

Μύθοι και αλήθειες για το μπάσκετ δύο διαφορετικών κόσμων

Παναθηναϊκός μπάσκετ: Η φράση του «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις» στο μεγαλείο της

Μπορεί να μιλάμε για το ίδιο άθλημα, αλλά στην πραγματικότητα το ευρωπαϊκό μπάσκετ μ’ εκείνο του NBA είναι όντως δύο διαφορετικοί κόσμοι. Δύο πολύ διαφορετικές φιλοσοφίες που δε συμβαδίζουν στο… ελάχιστο. Από την τακτική τους έως και τους κανονισμούς τους!

Η αλήθεια είναι πως για έναν παίκτη γαλουχημένο στην αμερικανική λογική είναι δύσκολη η προσαρμογή στα δεδομένα της Euroleague. Ας ξεκινήσουμε από το βασικό πρώτα απ’ όλα. Έρχεται σ’ ένα περιβάλλον που θα πρέπει να συνήθισει τις διαστάσεις του γηπέδου (μικρότερες στην Ευρώπη) και θα κληθεί να μάθει το μπάσκετ από την αρχή.

Όλο αυτό απαιτεί μια διαδικασία, καθώς δε μιλάμε για playstation. Όμως το γεγονός ότι το NBA είναι «τσίρκο» και ένας παίκτης θα τα βρει σκούρα με τις άμυνες της Ευρώπης κι όλα τα παρεμφερή, είναι μύθοι που κάποτε πρέπει να καταρριφθούν.

Όπως δεν είναι όλοι για το NBA, όταν κάνουν το ταξίδι από την Ευρώπη, έτσι και δεν είναι και όλοι για την Ευρώπη στο αντίθετο δρομολόγιο. Αυτό όμως δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει ν’ αναπτυχθεί η παραπάνω άποψη διότι ένας πραγματικά καλός παίκτης του NBA, όταν προσαρμοστεί στα εδώ δεδομένα, τότε θα κάνει απλούστατα τη διαφορά.

Ο Κέντρικ Ναν ήρθε στην Ευρώπη, αναγκάστηκε για την ακρίβεια, σε μια ηλικία απόλυτης μπασκετικής ακμής. Στα 28 του χρόνια και σε μια από τις πιο ώριμες φάσεις της καριέρας του δεν ήταν δυνατόν να κάνει αυτό το δρομολόγιο για διαφορετικές προοπτικές.

Η αλήθεια είναι πως δε μιλάμε για έναν παίκτη Euroleague, καθώς το επίπεδό του μας απαγορεύει να διαμορφώνουμε τέτοιες απόψεις. Κακά τα ψέματα ο Ναν ανήκει στην κορυφαία Λίγκα του κόσμου, η οποία δύο φορές μέσα σε έξι χρόνια του έχει γυρίσει την πλάτη (διαφορετικοί λόγοι).

Παναθηναϊκός μπάσκετ: Η φράση του «ό,τι πληρώνεις, παίρνεις» στο μεγαλείο της

Αρχικά ο Αμερικάνος guard ήρθε με σκοπό να χρησιμοποιήσει την Ευρώπη σαν σκαλοπάτι προκειμένου να επανέλθει στο NBA και χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας ακόμα και σήμερα ο στόχος παραμένει ο ίδιος.

Μπορεί να έχουν μπει δεύτερες σκέψεις, αυτές της παραμονής, στο μυαλό του, μπορεί να μαθαίνει την ομάδα, την Euroleague και τη χώρα μας, όμως μέσα στα χίλια μπορεί είναι και πολύ δύσκολο σε τέτοια ηλικία να ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του. Ειδικότερα αν έρθει στα χέρια του μια πρόταση από ομάδα με στόχο τα playoffs στο NBA.

Μάλιστα το πόσο δίψα για διάκριση έχει ο Ναν φαίνεται κι από τον τρόπο που προσεγγίζει τα ματς αλλά και το πως αγκαλιάζει το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Το ταλέντο το είχε, αλλά δεν έφτανε αυτό από μόνο του. Ήθελε και γνώση κι αυτή την παίρνει απλόχερα από το προπονητικό επιτελείο των πράσινων.

Έτοιμος να βγάλει χαρτί και μολύβι, να… λιώσει στο βίντεο και ν’ ανοίξει τ’ αυτιά του για κάθε παρατήρηση ή επισήμανση, ο Ναν μαθαίνει τα μυστικά του ευρωπαϊκού μπάσκετ που αφορούν στο ρυθμό, στην κομβικότητα των κατοχών και σε πολλά ακόμα πράγματα που οι Αμερικανοί δε δίνουν την απαιτούμενη βάση.

Σε κάθε ματς γίνεται όλο και καλύτερος, βάζει και κάτι νέο στο παιχνίδι του και δείχνει πόσο επαγγελματίας και συνειδητοποιημένος είναι. Πλέον πηγαίνει σε πιο set επιθέσεις, καλμάροντας τον ατίθασο επιθετικό του χαρακτήρα και πατώντας φρένο στις σειρήνες που του φωνάζουν να κυνηγήσει το σκορ.



Από εκεί και πέρα βλέπουμε ότι στα lay up που επιχειρεί, προσπαθεί να επιδιώξει περισσότερο τις επαφές, ενώ τέλος οι επιθετικές του επιλογές δεν είναι τραβηγμένες, αλλά έχουν ξεκινήσει από σωστό διάβασμα της φάσης.

Κι αν κάποιος αναφέρει των αριθμό λαθών που κάνει, τότε εγώ θα το αντικρούσω με την εξής άποψη. Τα λάθη του Ναν είναι απ’ αυτά που γίνονται μέσα στο παιχνίδι, ειδικότερα για παίκτη που έχει αρκετή ώρα την μπάλα στα χέρια του, κι όχι λόγω κακής νοοτροπίας.

Ο Κέντρικ Ναν είναι ένα αστέρι που λάμπει στο γαλαξία της Euroleague κι ο Παναθηναϊκός έχει έναν λόγο παραπάνω να τον απολαμβάνει, καθώς όλοι πλέον καταλαβαίνουν την τεράστια υπέρβαση που έγινε προκειμένου να πατήσει το πόδι του στη χώρα μας ένας τέτοιος άνθρωπος.

Μια προσωπικότητα με «winning mentality», η οποία δεν ξέρουμε τη φετινή χρονιά πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει, αλλά σίγουρα θέλουμε να το δούμε και κάνοντας μαζί του αυτή την πτήση, να είστε σίγουροι πως θα την… απολαύσουμε!



Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News

Δημήτρης Δημόπουλος
Ο Παναθηναϊκός αποτελεί βασικό μέρος της ζωής του. Πιστός σ' εκείνον από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Μεγάλη του αγάπη και το ποδόσφαιρο. Μεγαλώνοντας συνδύασε αυτά τα δύο μέσω της αθλητικής δημοσιογραφίας που από χόμπι έγινε επάγγελμα. Μεγάλο του όνειρο να δει από κοντά τον Παναθηναϊκό σε ευρωπαϊκό τελικό. Επικοινωνία: dimitris.dimopoulos@newspao.gr