Σαν σήμερα: Πρώτος Έλληνας στο ΝΒΑ ο Φώτσης

Σαν σήμερα: Πρώτος Έλληνας στο ΝΒΑ ο Φώτσης

Σαν σήμερα το 2001 ο Αντώνης Φώτσης γινόταν ο πρώτος Έλληνας που έπαιξε στο ΝΒΑ κι ο πρώτος που σκόραρε στο ίδιο παιχνίδι.

Ως μέλος των Βανκούβερ Γκρίζλς, στα 20 του, ο γιος του παλαίμαχου καλαθοσφαιριστή Βαγγέλη Φώτση είχε άγνοια κινδύνου, στοιχείο που τον συνόδευσε καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του.

Μολονότι η συμφωνία που πήρε από τους Αμερικανούς δεν ήταν εγγυημένη τριετής, αλλά μονάχα τα 332.817 δολάρια της πρώτης και μια οψιόν ανανέωσης για άλλη μία σεζόν, δεν δίστασε να την αποδεχθεί.

Θα ζούσε το όνειρό του, το ήθελε πολύ, στην Ευρώπη είχε ήδη προλάβει να πάρει πρωταθλήματα, Ευρωλίγκα, είχε αποδείξει από την εφηβεία του ότι ανήκε στους τοπ.

Με περίσσια πίστη στις δυνατότητές του και σωματικά προσόντα ν’ ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός πρωταθλήματος με αθλητικές απαιτήσεις, ο Φώτσης εντάχθηκε στους Γκρίζλις (που πλήρωσαν 300 χιλιάδες στον Παναθηναϊκό ως αποζημίωση) και με προπονητή τον Σίντνι Λόου δοκίμασε τις αντοχές του στο κορυφαίο επίπεδο.

Οι «αρκούδες» είχαν δώσει τα πρώτα πέντε παιχνίδια στην κανονική περίοδο και στην έδρα των Λος Άντζελες Λέικερς έδιναν το έκτο. Μέχρι τότε ο Έλληνας άσος δεν είχε αγωνιστεί. Ήταν η 10η Νοεμβρίου (για την Ελλάδα είχε αλλάξει η ημέρα) όταν ήρθε η σειρά του.

Ο 20χρονος φόργουορντ έλαβε εντολή να μπει στο παρκέ και να παίξει απέναντι στους πρωταθλητές «λιμνάνθρωπους». Την παρέα του Κόμπι Μπράιαντ, του Σακίλ Ο’Νιλ, του Μιτς Ρίτσμοντ, του Ρόμπερτ Χόρι, του Ρικ Φοξ και φυσικά του κόουτς Φιλ Τζάκσον. Ένας κι ένας όλοι τους. Ιδανικότερο συναπάντημα δεν θα ήταν δυνατόν να έχει κατά νου ο Έλληνας πιτσιρικάς.

Επαιξε συνολικά 12 λεπτά και ήταν ο μόνος των 11 παικτών των Γκρίζλις που είχε θετική επίδραση (+3) στο ματς, όταν βέβαια, για να μην λέμε ψέματα, όλα είχαν κριθεί. Ο Φώτσης μπήκε για πρώτη φορά με την έναρξη της τέταρτης περιόδου, στα 7’21” πριν από τη λήξη του αγώνα πέτυχε διάνα, διαμορφώνοντας το 96-66.

Τελείωσε συνολικά επτά επιθέσεις (2/4 δίποντα, 0/3 τρίποντα) της ομάδας του στην τελευταία περίοδο σκοράροντας 4 πόντους και μέτρησε ακόμη 2 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο. «Ήταν σαν να ζούσα σ’ ένα όνειρο», έλεγε μετά το τέλος του αγώνα εκφράζοντας τα συναισθήματα του με απλές λέξεις. «Ήταν πολύ όμορφα, ήξερα πως κάπως έτσι θα είναι», συμπλήρωνε.

Πανευτυχής προφανώς, παρόλο που δεν συνεβρέθη απέναντι σε Κόμπι Μπράιαντ και Σακίλ Ο’Νιλ που ξεκουράζονταν στην τελευταία περίοδο. Ο Έλληνας φόργουορντ έπαιξε μόλις ένα χρόνο στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, αφού το συμβόλαιό του δεν ανανεώθηκε.

Οι Αμερικανοί αναλυτές τού καταλόγισαν έλλειψη καρδιάς και υπομονής. «Δεν θέλει να δουλέψει», έγραφαν όταν έφυγε αφήνοντας να εννοηθεί πως δεν το ήθελε πολύ. Ότι απογοητεύτηκε γρήγορα και εγκατέλειψε την προσπάθεια ένταξης σ’ ένα ούτως ή άλλως σκληρό περιβάλλον.

Συνολικά εμφανίστηκε σε 28 παιχνίδια της κανονικής περιόδου (6 νίκες, 22 ήττες), σ’ ένα ως βασικός, αφού ούτως ή άλλως οι Γκρίζλις ήταν η ομάδα με το δεύτερο χειρότερο ρεκόρ στη δυτική περιφέρεια (23-59). Είχαν φτιάξει πάντως δύο σταρ, αφού Γκασόλ και Μπατί ψηφίστηκαν μέλη της καλύτερη ρούκι πεντάδας στο φινάλε της σεζόν, παρέα με Τόνι Πάρκερ, Αντρέι Κιριλένκο και Τζέισον Ρίτσαρντσον.

Η καλύτερη βραδιά του Φώτση καταγράφηκε στη στατιστική ως η 19η Ιανουαρίου 2002. Οι Γκρίζλις ηττήθηκαν 119-103 από τους Ορλάντο Μάτζικ του Τρέισι Μακ Γκρέιντι, αλλά ο Έλληνας άσος, μπαίνοντας λίγο μετά τα μέσα της δεύτερης περιόδου (στο -32), είχε 21 πόντους και 7 ριμπάουντ σε 28 λεπτά (με 7/11 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 4/4 βολές).

Διψήφιος ήταν επίσης απέναντι στους Νιου Τζέρσεϊ Νετς του Τζέισον Κιντ έχοντας 11 πόντους με 5/8 σουτ και 9 ριμπάουντ με 2 κλεψίματα σε 14 λεπτά. Παρά πάντως τις σποραδικές εκλάμψεις, δεν κατάφερε να στεριώσει και να δικαιώσει όσους πίστευαν ότι ήταν (γιατί ήταν) φτιαγμένος για το ΝΒΑ. Το Μέμφις δεν αποδείχθηκε η… Γκόθαμ Σίτι του δικού μας «Μπάτμαν».

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News