Η συνέντευξη Τύπου του Δημήτρη Μπαλτάκου

Το SMS του Μπαλτάκου στον Γιαννακόπουλο

Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Δημήτρης Μπαλτάκος, μιλάει αυτήν την ώρα στα ΜΜΕ για το γηπεδικό και φυσικά για την επόμενη μέρα στη Μάνα του Λόχου.

Δημήτρης Μπαλτάκος

Είχαμε μια επαφή με την κυβέρνηση και ενημερωθήκαμε για την έναρξη της διαδικασίας για το γήπεδο στο Γουδή. Εμείς αγκαλιάσαμε αυτό το πρότζεκτ. Θεωρώ ότι ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Εχουμε πει στον κόσμο του Παναθηναϊκού ότι υπάρχει σχέδιο και έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια.

Ευχαριστώ πάρα πολύ που έρχεται έρθει σήμερα εδώ. Η Συνέντευξη θα έχει τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη το γήπεδο στο Γούδη, η δεύτερη την επόμενη μέρα και η τρίτη την ανάλυση κάποιων οικονομικών στοιχείων.

Προτείνω να πω κάποια πράγματα για αυτές τις ενότητες, να συμπληρώσει ο κύριος Μιχαλαριάς και δεύτερη φάση να κάνουμε έναν διάλογο.

Όσον αφορά στο γήπεδο στο Γουδί: Δεν θα τα πω όλα από την αρχή. Πολύ συνοπτικά πριν από΄ένα εύλογο διάστημα είχαμε μια επαφή με την κυβέρνηση όπου ενημερωθήκαμε για την πρόθεση των φορέων για να κινήσει τη διαδικασία. Ήρθε μία μέρα όπου η Κυβέρνηση θεώρησε ότι είναι σκόπιμο να δημοσιοποιηθεί αυτό το πρότζεκτ, εμείς το αγκαλιάσαμε, γιατί αν ο Παναθηναϊκός δεν το αγκάλιαζε, έτσι θα μειώνονταν οι πιθανότητες να πραγματοποιηθεί. Χωρίς να έχουμε πει μεγάλα λόγια, έχουμε πει στον κόσμο του Παναθηναϊκού ότι υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο εκτελείται και έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια κι εμείς από την πλευρά μας. Προσφάτως πήγαμε στο εξωτερικό για να εντοπίσω εταιρείες σχετικά με τη διαχείριση του γηπέδου, είχαμε πολύ καλά νέα. Σχετικά με τη δική μας πλευρά, το δικό μας μερίδιο ευθύνης το έχουμε εξασκήσει στο 1005. Την επόμενη εβδομάδα θα εκκινήσουν οι Επιτροπές, έχουμε μία προγραμματισμένη συνάντηση με τον κύριο Φάμελλο, που είναι ο Υπουργός στο υπουργείο Περιβάλλοντος, θ συναντηθούμε για να συζητήσουμε για το θέμα αυτό, έτσι ώστε να θέσουμε στέρεες β΄σεις για την επόμενη μέρα. Την επόμενη εβδομάδα μπορούμε να ανακοινώσουμε μία επιτροπή η οποία θα απαρτίζεται από τον κόσμο του Παναθηναϊκού, ο οποίος θα μπορεί να συμμετάσχει και να καταθέτει τα σχόλιά του και τις ανησυχίες του.

Η διοίκηση του κύριου Μιχαλαριά δεν ανέλαβε επειδή κέρδισε μία εκλογική διαδικασία, αλλά μπήκε μπροστά όταν δεν υπήρχε κανείς. Ο αυτοσκοπός αυτής της διοίκησης ήταν να εξασφαλίσει κάποιον επενδυτή και νομίζω ότι αυτό το πετυχαίνουμε στο 100%. Πέραν αυτού θεωρώ ότι θέσαμε τα θεμέλια για το γήπεδο στο Γουδή και πιστεύω ότι είμαστε σίγουρα πιο κοντά από ποτέ στο να ξεκινήσει η διαδικασία και να αναγγείλουμε γήπεδο εκεί. Εμείς όπως μας είχε στείλει ο κύριος Γιαννακόπουλος, σήμερα αποστέλουμε στον κύριο Γιαννακόπουλο τα οικονομικά στοιχεία που μας είχε ζητήσει. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε ένα ραντεβού με την ομάδα του κυρίου Γιαννακόπουλου όπου ζητήθηκαν περαιτέρω στοιχεία. Κάποια από αυτά έχουν πολύ μεγάλο όγκο, δεν έχουμε προλάβει να το κάνουμε ακόμα, αλλά θα το κάνουμε. Εμείς θέλουμε μα καλέσουμε τον κύριο Γιαννακόπουλο να στείλει την ομάδα εργασίας τους, να είναι κάθε μέρα στα γραφεία μας.

Πρέπει να ακολουθηθεί ο νόμος, ο Παναθηναϊκός δεν είναι καλύβα είναι ένα σωματείο. Είμαστε σε θέση ότι την Τρίτη θα ανακοινώσουμε γενική συνέλευση απολογιστική για να ενημερώσουμε τον κόσμο για τις εξελίξεις και για να ενημερώσουμε τον κόσμο για τις προθέσεις του κυρίου Γιαννακόπουλου και να προχωρήσει η διαδικασία με όποιον τρόπο θέλει εκείνος.

Στο τρίτο κομμάτι, στα οικονομικά στοιχεία θα είμαι πιο σύντομος

Τον λόγο θα τον έχει πιο μετά ο κύριος Μιχαλαριάς γιατί ήταν πρόεδρος για πολλά χρόνια και τον προϋπολογισμό τον κατήρτησε ο ίδιος.

Το 2009 που ο κύριος Θανάσης Γιαννακόπουλος αποχώρησε άφησε έναν σύλλογο Πρωταθλητή στα ομαδικά αθλήματα και οικονομικά υγιή.

Υπήρχε μηδαμινό χρέος το οποίο μεταβιβάστηκε στην επόμενη διοίκηση. Η επόμενη διοίκηση δεν τα αξιοποίησε με τον δέοντα τρόπο. Από μηδενικό χρέος μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έφτασε στα 3 εκατομμύρια. Ο Κύριος Μακρόπουλος με μεγάλη γενναιότητα βγήκε μπροστά και έδωσε ένα μεγάλο ποσό. Το χρέος διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα και ουσιαστικά εκεί στα 3,150 εκατομμύρια μεταβιβάστηκε στον κύριο Μιχαλαριά.

Σήμερα βρισκόμαστε στα 2.850.000. Θα υπήρχε μεγαλύτερη απομείωση αν δεν υπήρχε μία αστοχία στον προϋπολογισμό που μας έβγαλε εκτός για ένα ποσό της τάξης των 150.000.

Ένας από τους λόγους που ήρθα στον Παναθηναϊκό ήταν να διαχειριστώ την κατάσταση που ήταν πολύ χειρότερη, αφού δεν ήρθαν τα προσδοκώμενα έσοδα από την ΚΑΕ που είχαν υπολογιστεί και τα οποία δίνονταν σε μηνιαίο βαθμό για πολλά χρόνια.. Ο Ηλίας είχε υπολογίσει ένα ποσό των 200.000.

Ο κύριος Γιαννακόπουλος δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημά μας για τις εκκαθαρίσεις, θα υπολογίσουμε ότι τα χρέη τα νόμιμα είναι 300.000.

Επίσης δεν ήρθε ούτε το ποσό των 20.000 ευρώ που είχε υποσχεθεί στον κύριο Μιχαλαριά. Υπήρχε μία αστοχία στον προϋπολογισμό που βάρυνε κάποιαομαδικά τμήματα. Συνεπώς φέτος η χρονιά φέτος έχει βγει με 500 χιλιάδες μείον και καταλαβαίνετε τι έχει τραβήξει φέτος ο κύριος Κάσερης και πρέπει να τον ευχαριστήσω και εγώ και ο κόσμος γιατί ο σύλλογος έχει ματώσει.

Για την είσοδο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στον Ερασιτέχνη ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη είπε:

«Ό,τι έχει πει ξέρουμε εκ των προτέρων ότι είναι φερέγγυο. Απλώνουμε… πράσινο χαλί για να μπει στον Ερασιτέχνη. Έχουμε μπει στον Ερασιτέχνη μόνο για να βοηθήσουμε και να κάνουμε καλό, έτσι κι αλλιώς μόνο… κακά έχει. Δεν πρόκειται να μπω σε διαδικασία αντιπαράθεσης μέσω Instagram, Facebook ή social media».

Για τη χρηματοδότηση του γηπέδου:

«Όλο αυτό έχει ως μπροστάρη την Κυβέρνηση. Όπως είπα και νωρίτερα, την επόμενη εβδομάδα θα συσταθούν κάποιες επιτροπές, στις οποίες θα συμμετέχουν ο Ερασιτέχνης, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο Δήμος, η Κυβέρνηση. Πρέπει όμως να είμαστε φειδωλοί, γιατί κι άλλες φορές αρχίσαμε να σκάβουμε και τα πράγματα έμειναν στη μέση. Θα κάνουμε τα πάντα για να υλοποιηθεί αυτό το πλάνο».

Για το κόστος του πρότζεκτ:

Το πρώτο δεν το γνωρίζω. Δεν γνωρίζω πόσο θα κοστίσει το πρότζεκτ. Θα πρέπει να απαντήσουν οι ειδικοί. Ενδεχομένως να γίνει και από δημόσιο φορέα. Δεν μπορώ να φανταστώ καθόλου, θα σας πω ένα νούμερο που θα βγάλω από το μυαλό μου. Για τη δεύτερη. Ούτε σε αυτό μπορώ να απαντήσω. Αυτό που έχω πει στον Πρωθυπουργό και στον Δήμαρχο. Είναι προφανές ότι το γήπεδο της Αλεξάνδρας ανήκει στον ΠΑΟ. Υπάρχει απιστία εκ μέρους της διοίκησης αν παραχωρήσει κάτι και δεν πάρει τίποτα. Δεν μπορεί δηλαδή ακόμη κι αν πούμε ότι θα σου βάλει κάποιος 50 εκατομμύρια τυχαίο νούμερο να σου φτιάξει το γήπεδο. Δεν πήρες κάτι; Πήρες. Αλλά έχεις την κυριότητα; Το επινοικιάζω; Όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία καλή τη πίστη συζητιούνται. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρει κανείς. Γι’ αυτό και ξεκινάμε με τις επιτροπές την άλλη εβδομάδα για να συζητηθούν και να λυθούν αυτά τα πράγματα.

Ηλίας Μιχαλαριάς

Καλησπέρα σας. Πιστεύουμε ότι το χρέος θα παραμείνει στα 2 εκατομμύρια και 850.000 ευρώ. Καταφέραμε και αποπληρώσαμε παλαιότερα χρέη της τάξεως των 300.000 ευρώ και δεν έχω βάλει χρέη για ΙΚΑ και εφορία που είναι μεικτά. Σας λέω μόνο χρέη σε αθλητές, σε φυσικά πρόσωπα και προμηθευτές 300.000.Αυτό δεν είναι ικανοποιητικό. Εμείς κάθε χρονιά κόβαμε φέτος παρασυρθήκαμε.

Λέτε ότι υπάρχει η συνεχής υπεροχή του Ολυμπιακού στα ομαδικά, εμείς πήραμε κάποιες παραδοχές που δεν μας βγήκαν. Το βάρος έχει να κάνει με τον προϋπολογισμό. Εμείς καταφέραμε και κρατήσαμε το χρέος στο ίδιο επίπεδο, δεν το αυξήσαμε και να πω ότι με αυτά τα χρήματα συν 3 εκατομμύρια που χρειάζονται για να κάνει ο ΠΑΟ πρωταθλητισμό, γιατί με τα μείον τα δικά μας δεν κάνεις πρωταθλητισμό. Χρειάζονται 6 εκατομμύρια για να κάνει πρωταθλητισμό.

Ο σύλλογος έχει κανονίσει όλους τους λογαριασμούς τους και όποιος έρθει στον σύλλογο δεν κινδυνεύει. Δεν υπάρχει κανένα χρέος ως προς τους λογαριασμούς και τους διακανονισμούς. Υπάρχει χρέος προς το δημόσιο διακανονισμένο. Η απομείωση του χρέους θα ήταν πολύ μεγαλύτερη αλλά πέσαμε και στην κλιμάκωση της κρίσης που είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι υποχρεώσεις μας προς το Δημόσιο. Συν όλα τα άλλα έξοδα που έχουμε κάνει για το γήπεδο.

Ερωτήσεις προς τους Δημήτρη Μπαλτάκο και Ηλία Μιχαλαριά

Ερώτηση: Χθες υπήρχε ένα συμβούλιο ανατρεπτικό για το γήπεδο στο Γουδή και δεν είχε καλά νέα γιατί το σύνολο των παρατάξεων όχι μόνο δεν το υπερασπίστηκε αλλά υπήρχαν φωνές και από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ. Κι ο κύριος Καμίνης δεν έδειξε ιδιαίτερη θέρμη. Εσείς πως το αντιμετωπίζετε και γενικά η κυβέρνηση πως μπορεί να το διαχειριστεί;

Απάντηση: Είναι προφανές ότι η νέα Αθήνα πρέπει να εξυπηρετεί το συμφέρον των κατοίκων της πόλης. Προφανώς εγώ δεν εκφράζω τους κατοίκους της πόλης, αλλά θεωρώ ότι ως Παναθηναϊκός όσο έχω δει το πρότζεκτ αυτό θεωρώ ότι θα εξυπηρετεί και θα έχει θετικό πρόσημο για όλους τους κατοίκους της Αθήνας. Είναι μια αναμόρφωση που αφορά πέντε περιοχές της πόλης κι όταν αυτό θα φανεί οι άνθρωποι που στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν αντιρρήσεις θα αλλάξουν άποψη… Είμαι βέβαιος γι’ αυτό γιατί δεν είναι ένα πρότζεκτ που το θέλει ο Πρωθυπουργός, ο Δήμαρχος ο Παναθηναϊκός και το θέλει. Θα είναι  κάτι που θα το αγκαλιάσουν όλοι. Το να υπάρχουν αντιρρήσεις αυτό είναι κάτι που συμβαίνει πάντα. Θα αποφανθεί η πλειοψηφία. Η βουλή εκφράζει το σύνολο του λαού. Δεν με ανησυχούν οι αντιδράσεις. Είναι εύλογο να υπάρχουν ενστάσεις, θεμιτό κι εμείς το θέλουμε. Θέλουμε να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι για να συμπεριλάβουμε στο πρότζεκτ αυτό όλες τις αντιρρήσεις. Συνεπώς δεν θεωρώ ότι θα υπάρχει πρόβλημα από τις αντιδράσεις, γιατί και η Κυβέρνηση και ο Δήμος έχουν αντιρρήσεις.

Ερώτηση: Κάποια στιγμή στο συμβούλιο τέθηκε και το θέμα του Στρατού. Εσείς από την εμπειρία σας από τον Στρατό τι γνώμη έχετε;

Απάντηση: «Δεν γνωρίζω για ποια τοποθεσία μίλησε ο κύριος Αξελός. Δεν εννοεί την όποια όχληση θα υπάρχει στα νοσοκομεία από την κατασκευή γηπέδου. Εννοούσε ότι δεν θα γίνει το γήπεδο στο φυτώριο αλλά κάπου αλλού, αυτή είναι η γνώμη του κύριου Αξελού. Εγώ είμαι σίγουρος και έχω καταλάβει από την Κυβέρνηση, είμαστε σε επαφή με 4 υπουργεία, ότι αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Συνεπώς δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να βάλει εμπόδια. Αν προσπαθούμε να διαμορφώσουμε πέντε περιοχές της Αθήνας, κάποια μικροσυμφέροντα, δεν το λέω με την κακή έννοια, θα  πληγούν. Αυτά τα μικροσυμφέροντα ωχριούν».

Ερώτηση: Η Κυβέρνηση προσπαθεί να βρει έναν νόμο θωρακισμένο από παντού που να αφορά και στους πέντε άξονες που αναφερθήκατε και στη συνέχεια μόλις ο νόμος αυτός προετοιμαστεί η Alpha Bank θα είναι έτοιμη;

Απάντηση: «Δεν ξέρω γιατί η Κυβέρνηση δεν έκανε ανακοίνωση την Μεγάλη Τετάρτη. Δεν το γνωρίζω. Υπήρξε τοποθέτηση όμως. Το δεύτερο σκέλος είναι η θωράκιση του νομοσχεδίου. Δεν θεωρώ ότι σχετίζεται. Δεν θα κρίνει ότι χρήζει διαγγέλματος χαρά μας θα είναι. Το θέμα του νομοσχεδίου είναι κάτι άλλο. Θα ήταν σοφότερο να ήταν έτοιμο, αυτό λέτε εσείς. Σαν Δημήτρης συμφωνώ. Είναι καλύτερη η ροή των πραγμάτων. Παρ’ όλα αυτά είναι κάτι που αφορά την επικοινωνία του ΣΥΡΙΖΑ. Το τρίτο θέμα, κατά πόσο η Alpha Bank είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει δεν είμαι σε θέση να το κρίνω, το ξέρει η Alpha Bank. Όταν λυθούν τα νομικά θέματα θα υπάρξει δανειοδότηση».

Ερώτηση: Θα ήθελα να ενώσω το παρόν με το παρελθόν και το μέλλον. Αναφορικά με τον Βοτανικό, αποτελεί μία ξεχασμένη υπόθεση, υπάρχει στο παρόν, έχει κλείσει αυτός ο φάκελος; Αν έχει κλείσει υπήρχαν κάποιες ζημίες. Τι θα γίνει με αυτές;

Απάντηση: Ο Ερασιτέχνης έχει τοποθετηθεί δημοσίως ότι ασχολείται μόνο με το γήπεδο στο Γουδή. Ο Δήμος συντάσσεται με εμάς. Επίσης είμαι σε θέση να σου πω ότι η Κυβέρνηση βλέπει το όλο πρότζεκτ με τον ίδιο τρόπο. Η διπλή ανάπλαση είναι ένα βαρίδι που βαραίνει όλους, πρέπει να σταματήσει και να δούμε το γήπεδο στο Γουδή. Όσο για τις ζημίες, εδώ με πιάνεις λίγο ανενημέρωτο. Υπήρχαν σίγουρα. Θα σας πω την πολιτική διάσταση και τα πιο διαδικαστικά θα σας τα πει ο Ηλίας. Όταν θέλεις να κάνεις κάτι και έχεις έναν αντικειμενικό σκοπό και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση όλα τα υπόλοιπα λύνονται. Αυτή είναι η μεγαλύτερή μας επιτυχία ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ασχολούνται με αυτό.

Μιχαλαριάς : Την οικονομική διάσταση και υπογραφές τις έχει βάλει η ΓΗΠΕΛ  Αυτή τα ξέρει τα θέματα.

Μπαλτάκος: Όποιος υποστηρίζει τον Βοτανικό θέλει να πάθουμε ό,τι έπαθε η ΑΕΚ.

Ερώτηση: Με δεδομένο ότι ο ΠΑΟ πρέπει να πρωταγωνιστεί, η χρονιά φέτος ήταν αποτυχημένη. Όλη αυτή η διαδικασία στην  οποία βρίσκεται ο Παναθηναϊκός και αυτή η δημόσια αντιπαράθεση πόσο κακό κάνει στα ομαδικά αθλήματα;

Απάντηση: «Κάνει πολύ κακό. Θα έπρεπε να το έχουμε χειριστεί πολύ διαφορετικά. Δεν κάνει καλό ούτε στον σχεδιασμό ούτε στη διαδικασία της δημιουργίας του νέου γηπέδου. Καταλαβαίνω ότι το επιχείρημα ότι τα τέσσερα αθλήματα έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα από τα ατομικά».

Ερώτηση: Είμαστε σε μία χρονιά όπου υπάρχει πολιτική αστάθεια. Πόσο πιστεύετε ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει την κατασκευή του γηπέδου;

Απάντηση: Είναι χρήσιμο να υπάρχει σταθερότητα όχι μόνο για το γήπεδο του ΠΑΟ..  Είναι σαφές ότι θέλουμε κι εμείς να υπάρχει πολιτική σταθερότητα. Το κατά πόσο κινδυνεύει το πρότζεκτ του ΠΑΟ από μία εκλογική αναταραχή, κινδυνεύει ότι θα σταματήσει για ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Απομπλέκω το γήπεδο του ΠΑΟ με όλο το άλλο πρότζεκτ γιατί πιστεύω ότι το σύνολο των κομμάτων είναι θετικό. Άρα  αν για κάποιο λόγο φύγει η Κυβέρνηση κι έρθει η επόμενη, είμαι βέβαιος ότι δεν έχει κανένα λόγο , αντιθέτως έχει όλους τους λόγους του κόσμου να συνδράμει.

Ερώτηση: Είπατε ότι η ΚΑΕ οφείλει στον Ερασιτέχνη 300.00 ευρω. Η πλευρά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου τονίζει ότι διατηρεί το νόμιμο δικαίωμα να πληρώσει τα χρήματα αυτά μέχρι να τελειώσει η σεζόν. Εσείς τι απαντάτε; Και ένα δεύτερο ερώτημα σχετικά με τα τμήματα που φυτρώνουν στον Ερασιτέχνη, ενώ δεν μπορεί να προχωρήσει ο Ερασιτέχνης σε ομαδικά αθλήματα;

Απαντηση: Υπάρχουν δύο διαστάσεις. Η μία είναι η νομική και η άλλη είναι η Παναθηναïκή.. Η νομική διάσταση νομίζω είναι σαφής. Αφενός ο νόμος για μένα έχει τοποθετηθεί με τη λογική ότι ο Ερασιτέχνης ΠΑΟ δικαιούται το 10% των εισιτηρίων και των διαρκείας το οποίο η εφορία σου ζητά μετά τον αγώνα. Η εφορία έχει ερμηνεύσει τον νόμο. Σου ζητά να αποδώσεις το ΦΠΑ μετά το ματς με τη Μακάμπι για παράδειγμα. Υπάρχει μία έννοια στο Δίκαιο η οποία λέει ότι αν για εύλογο χρονικό διάστημα ο αντισυμβαλλόμενος σου συμπεριφέρεται με ευεργετικότερες διαθέσεις απ’ ότι αυτές του νόμου, αν όμως εσύ για μεγάλο χρονικό διάστημα αυτό θεμελιώνει νομική αξίωση. Εννοείται ότι δεν θα κινούμασταν ποτέ νομικά εναντίον της ΚΑΕ. Αν το κάναμε θα έλεγε ο νόμος ότι τα δίνει εντός του μήνα, συνεπώς ακόμα κι αν ερμηνεύσω το νόμο, οφείλεις λόγω της δικής σου συμπεριφοράς τα τελευταία 20 χρόνια να τα δίνεις κάθε μήνα. Ας πούμε ότι ο νόμος λέει μέχρι το τέλος της χρονιάς, δεν είναι σαφές ότι από τη στιγμή που τα χρήματα μπαίνουν κάθε μήνα, ότι προϋπολογίζει ο κύριος Μιχαλαριάς ότι θα έρχονται κάθε μήνα, το να μην έρχονται δεν οδηγεί σε φυσική εξόντωση του συλλόγου;

Ερώτηση: Την ερχόμενη Τρίτη θα ανακοινωθεί η Γενική Συνέλευση. Πέραν αυτής υπάρχει ενδεχόμενο εκλογών;

Απάντηση: Είμαστε στη διάθεση του κυρίου Γιαννακόπουλου, αρκεί να υπάρχουν τα στοιχεία. Στα πλαίσια της συνεργασίας που επιδιώκουμε ώστε να μπορέσει να μπει. Ποιος θα  αναλάβει την εξεύρεση μελών; Αλλά πρέπει να τηρήσουμε τα νόμιμα. Μην ξεχνάμε ότι το καταστατικό του ΠΑΟ λέει ότι διαγράφονται όσοι δεν είναι διαρκώς ενήμεροι για δύο χρόνια. Άνθρωποι που νομίζουν ότι είναι μέλη του ΠΑΟ δεν είναι. Δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Ποιοι είναι αυτοί που είναι ενήμεροι, είναι μέλη και θέλουν να βγουν μπροστά; Κι εμείς να αποχωρήσουμε.

Ερώτηση: Πέρυσι τον Μάιο παρουσιάστηκε από την ΠΑΕ ένα σχέδιο ανακατασκευής της Λεωφόρου στο οποίο συμμετείχε και ο κόσμος. Επειδή συνεργάζεστε με την ΠΑΕ και επειδή εκκινείτε ένα καινούριο πρότζεκτ. Πόσο το ένα επηρεάζει το άλλο; Στην απευκταία περίπτωση που το επηρεάζει έχετε σκεφτεί το καταστροφικό δίλημμα το 2027 ο ΠΑΟ να βρίσκεται είτε στη Λεωφόρο είτε στο ΟΑΚΑ;

Απάντηση: Αυτοδικαίως το μείζον καλύπτει το ελάσσον. Δεν υπήρχε κανένας Παναθηναϊκός που να ήταν αντίθετος με την ανάπλαση της Λεωφόρου και ήταν ευχής έργον. Όταν όμως μεταξύ της ανακατασκευής της Λεωφόρου και του γηπέδου στο Γουδή, πιστεύω το σύνολο του κόσμου τάσσονται υπέρ του δεύτερου. Απ’ ότι γνωρίζω αυτή είναι και η θέση της ΠΑΕ.

Ερώτηση: Πότε θα αποπληρωθεί το χρέος;

Απάντηση: Σε περίπτωση που δε υπήρχε το ενδιαφέρον του κυρίου Γιαννακόποιυλου θα ήμασταν σε πάρα πολύ δυσχερή θέση. Είναι μεγάλη επιταγή για εμάς το να μπορέσει να αναλάβει κάποιος άνθρωπος και μας ανακουφίζει. Πρώτον γιατί ο ΠΑΟ θα μειώσει το χρέος του, δεύτερον γιατί θα πρωταγωνιστήσει στα αθλήματα, τρίτον γιατί θα έχουμε καταφέρει να κλειδώσουμε τον ΠΑΟ με το Γουδή και γιατί θα μπορούμε κι εμείς ήσυχοι να γυρίσουμε στις εξέδρες. Αν δεν έμπαινε όμως, αυτό που θα προτείναμε στον κόσμο, το έχουμε πει ήδη δηλαδή στη Θύρα 13, τα λεφτά και τα έσοδα του ΠΑΟ θα πήγαιναν μόνο για την απομείωση του χρέους. θα χρειαζόμαστε 2-3 χρόνια για την εκμηδένισή του. Αν δεν βρίσκαμε όμως χορηγό για το πόλο, τότε το πόλο θα κατέληγε με μηδενικό μπάτζετ. Τα παιδιά από την αγάπη τους για τον ΠΑΟ προσπάθησαν να χωρέσουν δύο καρπούζια σε μία μασχάλη. Και απομείωση του χρέους και να πρωταγωνιστήσουν στα αθλήματα κάτι το οποίο δεν γίνεται.

Ερώτηση: Παρακολουθώ ένα δεν ξέρω το κόστος, δεν ξέρω σε ποιον θα είναι η ιδιοκτησία, ένα δεν δεν, αναφερθήκατε πριν ότι θεωρείτε πως η Κυβέρνηση θα αναλάβει τον σχεδιασμό. Θεωρείτε ότι σε μία δύσκολη συγκυρία που βρισκόμαστε τώρα, δεν θα έπρεπε να υπάρχει κάποια οικονομική ανάλυση. Μήπως είναι άλλο ένα φιάσκο της Κυβέρνησης;

Απάντηση: Αυτό που ρωτά κάθε Παναθηναϊκός είναι μας λέει αλήθεια η Κυβέρνηση; Εγώ δεν έχω την αρμοδιότητα να κρίνω αν λέει αλήθεια. Αυτό που έχω αρμοδιότητα είναι από τη στιγμή που σε παίρνει ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί και σου λένε θέλετε Γουδή αυτός είναι ο δρόμος, έχω υποχρέωση να τον ακολουθήσω. Το να αναλάβω προσωπικό κόστος αν η Κυβέρνηση θα το νομοθετήσει δεν ξέρω, δεν είναι δική μου δουλειά. Εγώ αυτό  που είπα σε έναν πιθανό χρηματοδότη, μου λέει γιατί βγαίνεις τόσο μπροστά, κάτσε λίγο πίσω, αυτό που έχω να απαντήσω, είναι ότι αυτή η λογική και συμπεριφορά πήγε τη χώρα στα βράχια. Είναι δίδαγμα της δικής μου γενιάς ότι πάνω από το δικό μου καλό είναι το γενικό καλό. Αν πουν ότι τελικά δεν θα γίνει, θεωρώ ότι θα έχω κάνει το καλύτερο. Δεν μπορώ να υπονομεύσω τον κόσμο του ΠΑΟ.

Ερώτηση: Χθες βιώσαμε στην Τούμπα μια από τις σκληρότερες εποχές της παράγκας. Θα βγάλετε κάποια ανακοίνωση; Εσείς ως συμπαραστάτης τι λέτε;

Απάντηση: Αυτά έχουν να κάνουν με τη στρατηγική της ΠΑΕ. Αυτή η εβδομάδα ήταν μία πάρα πολύ κακή εβδομάδα για τον Παναθηναϊκό και στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο. Στον Ερασιτέχνη κάθε εβδομάδα είναι κακή. Εγώ πιστεύω αλλά δεν ξέρω αν είναι πρέπον, θα ήθελα να διαχωρίσω τη θέση μου σαν πρόεδρος και να μιλήσω σαν Δημήτρης. Ο ΠΑΟ έχει τη δυνατότητα, τα μέσα, τα χρήματα, την ισχύ να πορευτεί μόνος του. Μπορούμε μόνοι μας να τους κερδίσουμε όλους. Διαχρονικά ο Παναθηναϊκός είχε εσωτερικές έριδες. Υπήρχε μία διαμάχη μεταξύ του κυρίου Νικολαΐδη και του κυρίου Καλαφάτη. Αν ο Παναθηναϊκός δεν πετυχαίνει τους αντικειμενικούς του στόχους, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει ομόνοια εντός του συλλόγου. Αν καταφέρουν οι άνθρωποι σε 100 χρόνια να βρουν και να συνειδητοποιήσουν ότι το αμιγώς ατομικό τους συμφέρον εξυπηρετείται πολύ καλύτερα μέσω του συλλογικού συμφέροντος, τότε μόνο ο ΠΑΟ θα μπορέσει να  κατακτήσει αυτό που θέλουν οι φίλαθλοι.

Ερώτηση: Πόσα είναι τα ενήμερα μέλη σήμερα και αν υπάρχει διάθεση από την πλευρά της σημερινής διοίκησης να κατεβάσει δικό της ψηφοδέλτιο απέναντι σε αυτό του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ή αν έχει ενημέρωση από τρίτη πλευρά για κάτι τέτοιο;

Απάντηση: Όχι δεν ξέρω αν υπάρχει κάποιο τρίτο ψηφοδέλτιο. Τα ενεργά μέλη είναι 280 περίπου. Εδώ υπάρχει ένα ζήτημα, το οποίο είναι ότι εμείς επειδή κάνουμε τ απάντα και θα κάνουμε τα πάντα για την ομαλή μετάβαση, πρέπει να είμαστε και συνεπείς απέναντι στον νόμο. Είναι σαφές ότι ο κ. Γιαννακόπουλος πρέπει να επιλέξει κάποιους ανθρώπους που θα τον εκπροσωπήσουν. Εκτός αν θέλει να μπει ο ίδιος. Μακάρι να μπει ο ίδιος. Αλλά αν δεν μπει ο ίδιος αυτοί που θα επιλέξει θα πρέπει να είναι μέλη του ΠΑΟ. Δεν μπορώ να στείλω τη λίστα με τα μέλη κι εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα ότι εμείς δεσμευόμαστε από τον νόμο και μάλιστα έχουν υπάρξει δύο άνθρωποί οι οποίοι έξαλλοι έχουν επικοινωνήσει με τον Ερασιτέχνη να μη δώσουμε τα στοιχεία τους σε κανέναν. Εμείς έχουμε ρωτήσει για το κατά πόσο μπορούμε να στείλουμε τα στοιχεία αυτών των μελών. Είναι διαδικαστικό το θέμα και λύνεται άμεσα. Σαν ΠΑΟ άσχετα από τις Επιτροπές που θα δημιουργηθούν θα ζητήσουμε και δικές μας επιτροπές για να μπορέσουμε να απαντήσουμε κι εμείς στο μέλλον σε ερωτήσεις σας για το αν υπάρχει μπίζνες πλαν. Θα πρέπει να φτιάξουμε κι εμείς κάποιες επιτροπές που θα έχουν την αρμοδιότητα. Θέλω να διαχωρίσω το θέμα των μακετών του ΠΑΟ από αυτές της Κυβέρνησης. Άσχετα από το πώς θα προχωρήσει η Κυβέρνηση θα είναι κάτι που θα ξεκινήσουμε μόνοι μας πολύ σύντομα.

Πάμε ταμείο: Όλα τα σημερινά προγνωστικά!

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News