«Μου έκανε πρόταση η ΑΕΚ, αλλά επέλεξα Παναθηναϊκό»

Παναθηναϊκός: Κινητικότητα για αποχώρηση Σαβιέρ!

Ο Αντόνιο Σαβιέρ μίλησε για την απόφασή του να επιλέξει τον Παναθηναϊκό. Οαα είπε για Γιοβάνοβιτς και κόσμο,

΄Μεταξύ άλλων ανέφερε στο Gazzetta.gr:

Ποιες ήταν οι σκέψεις σου στο ξεκίνημα της σεζόν, μόλις επέστρεψες από τον δανεισμό στην Εστορίλ; Είχες κάποια συζήτηση με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς;

Ναι. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μου έλεγε πάντα την αλήθεια. Όταν κάποιος σου λέει την αλήθεια, τον σέβεσαι. Μου εξήγησε από την αρχή ότι ήθελε έναν ποδοσφαιριστή με διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα δικά μου. Έτσι, εγώ έπρεπε να δουλέψω σκληρά για να του δείξω ότι μπορώ να πάρω μία ακόμα ευκαιρία στον Παναθηναϊκό. Την πρώτη μου χρονιά και μέχρι τον τραυματισμό μου, έδειξα ότι είχα την ποιότητα να βοηθήσω. Θεωρώ ότι αυτό ήταν κάτι που έδειξα και στις προπονήσεις, μιας και δεν αγωνίστηκα σε κάποιο ματς στο πρώτο μισό της φετινής περιόδου. Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δεν πήρα κάποια ευκαιρία, σέβομαι απεριόριστα τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Σκέφτηκες το περασμένο καλοκαίρι να αποχωρήσεις από τον Παναθηναϊκό ή πίστευες ότι μπορούσες να αλλάξεις την εικόνα που είχε διαμορφώσει ο προπονητής για σένα;

Η σκέψη μου ήταν να μείνω στον Παναθηναϊκό και να αποδείξω ότι μπορώ να βοηθήσω. Δεν τα κατάφερα, αλλά έτσι είναι η ζωή. Δεν πετυχαίνουμε, πάντα, τους στόχους μας. Εγώ έχω ήσυχη τη συνείδησή μου, πως έκανα το καλύτερο που μπορούσα μέχρι και την τελευταία μου μέρα στο Κορωπί. Ήμουν επαγγελματίας. Ήταν στενάχωρο, γιατί ήρθα στην Ελλάδα με πολλά όνειρα. Ο σοβαρός τραυματισμός που είχα, όμως, άλλαξε την ιστορία μου στον Παναθηναϊκό. Πιστεύω πως όλα θα μπορούσαν να ήταν πολύ διαφορετικά, αν δεν υπήρχε αυτή η άτυχη στιγμή στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό.

Ας πάμε λίγο πίσω στον χρόνο. Πως αντέδρασες όταν έμαθες για το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού;

Ο Παναθηναϊκός ήταν η πρώτη μου επιλογή αμέσως μόλις έμαθα για το ενδιαφέρον του προς το πρόσωπό μου. Εκείνη την περίοδο είχα προτάσεις και από άλλες ελληνικές ομάδες. Αυτό διότι προερχόμουν από δύο εξαιρετικές σεζόν στην Πορτογαλία με την Τοντέλα. Ο Τσάβι Ρόκα μου έδειξε πόσο πολύ με ήθελε και αυτό ήταν, επίσης, πολύ σημαντικό για εμένα.

Ποιες ήταν οι άλλες ελληνικές ομάδες που σου είχαν καταθέσει πρόταση;

Μία από αυτές ήταν και η ΑΕΚ.

Τι ήταν αυτό που σου είχε πει ο Τσάβι Ρόκα και σε έπεισε να αποδεχθείς την πρόταση του Παναθηναϊκού;

Δεν ήταν δύσκολο να με πείσει από την στιγμή που η πρόταση ήταν από μία ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός. Μου ανέλυσε το project που είχε στο μυαλό του και μου φάνηκε εξαιρετικό. Μπορεί, στο τέλος, να μην συνέβη τίποτα από όλα αυτά, όμως είχε κάποιες πολύ καλές ιδέες. Από εκεί και πέρα, μου έδωσε από την αρχή να καταλάβω πόσο σημαντικό είναι να αγωνιστώ για έναν τόσο μεγάλο σύλλογο. Μπορεί να είχαν προηγηθεί κάποιες δύσκολες χρονιές, όμως, μου έδωσε να καταλάβω πως στόχος ήταν ο Παναθηναϊκός να επιστρέψει και πάλι στην κορυφή.

Τι θυμάσαι περισσότερο από τις πρώτες σου ημέρες στην Ελλάδα;

Το πρώτο που θυμάμαι ήταν ότι αισθάνθηκα σαν να βρίσκομαι στην Πορτογαλία. Μπορεί η γλώσσα να είναι διαφορετική αλλά το φαγητό, ο καιρός και ο τρόπος ζωής γενικότερα μοιάζουν πάρα πολύ. Ίσως, οι Έλληνες να είστε απλά λίγο πιο τρελοί! Αισθάνθηκα, πάντως, από την πρώτη ημέρα σαν να βρίσκομαι στο σπίτι μου και θα κρατάω πάντα στην καρδιά μου μόνο όμορφες στιγμές από την εμπειρία μου στην Ελλάδα.

Είχες μιλήσει καθόλου με τον Ντάνι Πογιάτος πριν έρθεις στην Ελλάδα;

Όχι, μιλούσα μόνο με τον Τσάβι Ρόκα.

Ποια είναι η άποψή σου για τον Ντάνι Πογιάτος;

Πιστεύω ότι έχει ποιότητα ως προπονητής αλλά και εξαιρετικές ιδέες. Ήταν δύσκολο για εκείνον, γιατί δεν είχε προπονήσει ποτέ στο παρελθόν μία ανδρική ομάδα. Έτσι, το να κάνεις τα πρώτα σου βήματα σε ένα κλαμπ του μεγέθους του Παναθηναϊκού, δεν είναι εύκολο. Δεν μπορούσε να διαχειριστεί κάποιες καταστάσεις. Πιστεύω, πάντως, ότι στο μέλλον μπορεί να εξελιχθεί σε έναν πολύ καλό προπονητή. Μου αρέσει πολύ ο τρόπος που προσεγγίζει το ποδόσφαιρο. Η προπόνησή που έκανε ήταν πολύ ψηλού επιπέδου.

Πόσο διαφορετική ήταν η προσέγγιση που είχε ο προπονητής που ακολούθησε, ο Λάζλο Μπόλονι;

Ήταν ένας τελείως διαφορετικός προπονητής. Ο Ντάνι Πογιάτος ήθελε να έχουμε την μπάλα στα πόδια μας, να είμαστε συνεχώς σε φάση επίθεσης. Ο Λάζλο Μπόλονι έδινε πολύ μεγαλύτερη προσοχή στην άμυνα. Ήταν ένα μικρό σοκ η μετάβαση από την μία προσέγγιση στην άλλη. Ήταν δύσκολο να προσαρμοστούμε. Παρ’ όλα αυτά, έκανε καλή δουλειά στον τομέα των αποτελεσμάτων.

Πολλοί ήταν οι ποδοσφαιριστές που αισθάνθηκαν τότε ότι δεν υπήρχε επικοινωνία ανάμεσα σε εκείνους και στον προπονητή. Τι πιστεύεις εσύ;

Αυτό είναι κάτι που αισθάνθηκα κι εγώ. Ο Λάζλο Μπόλονι δεν ήταν ανοικτός στο να μιλήσει με τους ποδοσφαιριστές του. Όπως, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να είναι ένας προπονητής. Το έλεγαν όλοι, γιατί είναι η αλήθεια. Ο Λάζλο Μπόλονι δεν είχε τον σωστό τρόπο προσέγγισης του γκρουπ, δεν άκουγε τους παίκτες. Δεν τους βοηθούσε με την στάση του.

Φτάνοντας στον αγώνα με τον Ολυμπιακό που ανέφερες προηγουμένως ότι άλλαξε την ιστορία σου, ποιες ήταν οι πρώτες σου σκέψεις μετά τον τραυματισμό;

Ένας ποδοσφαιριστής γνωρίζει πολύ καλά πως είναι ο πόνος από έναν τέτοιο τραυματισμό. Αμέσως στο μυαλό μου ήρθαν πολύ άσχημές σκέψεις. Ήταν πολύ δύσκολο, όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά, να το διαχειριστώ και να επιστρέψω στη δράση. Σε μία τέτοια περίσταση ένας ποδοσφαιριστής πρέπει να πείσει τον εαυτό του ότι πρόκειται για κάτι που μπορεί να συμβεί. Έπρεπε να αντιδράσω και να κάνω υπομονή.

Πόσο καθοριστική ήταν η βοήθεια που είχες από τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού το διάστημα που έμεινες εκτός δράσης;

Η υποστήριξή τους ήταν καθοριστική. Θέλω να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους. Κάθε ένας, από την πλευρά του, αντέδρασε εξαιρετικά όταν τραυματίστηκα. Από τον Σπύρο μέχρι τους φυσιοθεραπευτές, με βοήθησαν όλοι πάρα πολύ και θα τους έχω για πάντα στην καρδιά μου. Ήταν πάρα πολύ σημαντικό για μένα ότι το κλαμπ μου έδωσε τα πάντα, με υποστήριξε και κατάφερα να ξεπεράσω έναν τόσο δύσκολο τραυματισμό.

Τι πιστεύεις ότι έφταιξε και εκείνη την χρονιά ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να τερματίσει σε κάποια από τις θέσεις που οδηγούσαν στα Κύπελλα Ευρώπης της επόμενης σεζόν;

Δεν υπήρχε σταθερότητα στην ομάδα. Είναι δύσκολο να δουλέψεις όταν υπάρχουν συνέχεια αλλαγές.

Λίγους μήνες αργότερα παραχωρήθηκες δανεικός στην Εστορίλ, ωστόσο, ήσουν μέλος του γκρουπ στην προετοιμασία. Ποιες ήταν οι πρώτες σου εντυπώσεις από τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς;

Εκείνο το διάστημα ήθελα να επιστρέψω στην Πορτογαλία γιατί η γυναίκα μου ήταν έγκυος. Πρόκειται για μία απόφαση για την οποία τώρα μετανιώνω. Ήταν ένα λάθος μου. Δεν μπορείς, όμως, πάντα να ξέρεις τις συνέπειες που θα έχει μία απόφαση. Παρ’ όλα αυτά, η άποψή μου για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς από την πρώτη ημέρα μέχρι και σήμερα ήταν και είναι ότι πρόκειται για έναν πολύ καλό προπονητή και έναν πολύ σωστό άνθρωπο. Κατάφερε να διαχειριστεί καλά το κλαμπ και να το βοηθήσει πάρα πολύ οργανώνοντας τα πάντα προκειμένου ο σύλλογος να επιστρέψει εκεί που αρμόζει στην ιστορία του.

Θεωρείς, δηλαδή, ότι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι στον Παναθηναϊκό κάτι παραπάνω από προπονητής;

Είναι πολλά παραπάνω από προπονητής. Έχει την εμπειρία, έχει εργαστεί σε μεγάλες ομάδες. Στον Παναθηναϊκό έκανε πολύ καλές επιλογές σε ό,τι αφορά στους ποδοσφαιριστές που έφερε στην ομάδα αλλά κατά την γνώμη μου, το έργο του δεν περιορίζεται σε αυτό. Σε κρίσιμες στιγμές ήταν αυτός που πήρε σημαντικές αποφάσεις, ακόμα και εκτός γηπέδου. Ήταν αυτός που έβαλε τον Παναθηναϊκό στο σωστό δρόμο.

Ποιος είναι ο τρόπος του να βγάλει από κάθε ποδοσφαιριστή τον καλύτερό του εαυτό;

Πρώτα από όλα, έκανε κάθε ποδοσφαιριστή να καταλάβει το μέγεθος του Παναθηναϊκού, να αντιληφθεί ποια φανέλα φοράει. Ο Παναθηναϊκός είναι μεγάλη ομάδα και ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έκανε κάθε παίκτη ξεχωριστά να κάνει μεγάλα όνειρα. Έδωσε στον καθέναν να καταλάβει πως πρέπει η ομάδα να κερδίζει όλους τους αγώνες, ανεξάρτητα του ποιος είναι ο αντίπαλος. Αυτό ήταν πολύ σημαντικό για την ψυχολογία αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο προσέγγισαν οι ποδοσφαιριστές τους αγώνες.

Με βάση αυτό που ανέφερες προηγουμένως για τον δανεισμό σου στην Εστορίλ, ήταν μία δική σου απόφαση;

Ναι. Τώρα πλέον ξέρω πως αυτή μου η απόφαση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο πως εξελίχθηκαν τα πράγματα για μένα. Αν μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω, θα έμενα στην Ελλάδα και στον Παναθηναϊκό. Η γυναίκα μου, όμως, ήταν έγκυος και σκεφτήκαμε πως θα ήταν καλό να βρίσκεται κοντά στην οικογένειά της για να έχουμε βοήθεια και υποστήριξη.

Αφήνοντας εκτός τα όσα έζησες στον Παναθηναϊκό, ποια είναι η γνώμη σου για το ελληνικό ποδόσφαιρο;

Πιστεύω ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο κάνει βήματα προόδου. Είδαμε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα με τέσσερις ομάδες να διεκδικούν τον τίτλο. Μπορεί τα πράγματα να μην εξελίχθηκαν όπως θα θέλαμε όλοι όσοι ζήσαμε αυτήν την χρονιά τον Παναθηναϊκό, όμως κάνοντας κάποιες ακόμα απαραίτητες κινήσεις, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι στο μέλλον θα κατακτήσει το πρωτάθλημα.

Έζησες τον οργανισμό στο πρώτο μισό της σεζόν. Έβλεπες να υπάρχει πίστη πως η ομάδα θα διεκδικήσει το πρωτάθλημα ως και την τελευταία αγωνιστική;

Νομίζω ότι κανείς που βρισκόταν εκτός ομάδας, δεν το περίμενε. Όποιον και αν ρωτούσες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος, δεν θα απαντούσε ότι η ομάδα θα κάνει μια τόσο καλή σεζόν. Όμως, ο Παναθηναϊκός ερχόταν με φόρα από την περσινή σεζόν όταν και κατέκτησε το Κύπελλο. Έπαιξε πολύ καλό ποδόσφαιρο και στο πρώτο μισό της σεζόν, έτρεξε ένα εκπληκτικό σερί. Τότε όλοι άρχισαν να ονειρεύονται. Δυστυχώς, ο τίτλος δεν ήρθε, όμως είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί στο μέλλον.

Αν σου ζητούσε κάποιος να κρατήσεις μία στιγμή από το πέρασμά σου από την Ελλάδα, πλην του τραυματισμού σου, ποια θα ήταν αυτή;

Το πρώτο μου παιχνίδι με την φανέλα του Παναθηναϊκού ήταν αυτό που με σημάδεψε. Ήξερα πριν ακόμα έρθω, για πόσο μεγάλο κλαμπ πρόκειται. Ωστόσο, όταν έγινα μέλος του γκρουπ, έζησα την πίεση των οπαδών. Αντιλήφθηκα ακόμα καλύτερα το μέγεθος του συλλόγου.

Μπορεί να μην αγωνίστηκες μπροστά στη γεμάτη Λεωφόρο. Ποια είναι, ωστόσο, η άποψή σου για τον κόσμο; Πως έζησες την πίεση από την πλευρά των φιλάθλων;

Αυτό που συνέβη την χρονιά που ολοκληρώθηκε ήταν μαγικό. Είτε παίζαμε εντός έδρας, είτε παίζαμε εκτός, οι οπαδοί μας στήριζαν. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού είναι ό,τι καλύτερο έχω ζήσει σε όλη μου την καριέρα. Το γήπεδο της Λεωφόρου ήταν πάντα γεμάτο, όμως και όταν παίζαμε μακριά από αυτό, ο κόσμος ήταν εκεί. Δεν θα ξεχάσω το ματς στον Βόλο, δεν ήταν κάτι φυσιολογικό αυτό που συναντήσαμε! Μόνο με όμορφες λέξεις θα μπορούσα να περιγράψω τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Ακόμα και το διάστημα που έμεινα εκτός δράσης λόγω του τραυματισμού μου, λάμβανα μηνύματα υποστήριξης. Θέλω να τους πω ένα πολύ μεγάλο «ευχαριστώ», είναι απίστευτοι.

Ποιος ήταν ο πιο δύσκολος αντίπαλος που συνάντησες στο διάστημα που αγωνίστηκες στην Ελλάδα;

Θα έλεγα ο Ολυμπιακός. Αλλά ακόμα και σε αυτά τα ματς δεν έπαιξαν καλύτερα από εμάς. Παρ’ όλα αυτά, κέρδισαν στον αγώνα που συμμετείχα και αυτό είναι που μετράει στα ντέρμπι.

Ποιον συμπαίκτη σου στον Παναθηναϊκό θα κρατήσεις για πάντα στην καρδιά σου;

Θα κρατήσω πολλούς ποδοσφαιριστές που συνάντησα στην καρδιά μου, όπως ο Χουάνκαρ και ο Ρούμπεν Πέρεθ. Αυτή την χρονιά, όμως, το μυστικό ήταν η πολύ καλή σχέση που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα σε όλα τα μέλη του γκρουπ. Όλοι σέβονταν όλους. Μπορεί να μην ήρθε η επιτυχία της κατάκτησης του πρωταθλήματος, όμως, το μυστικό για να φτάσει ο Παναθηναϊκός ως εκεί ήταν η δύναμη του γκρουπ.

Κλείνοντας, τι σκέψεις κάνεις για το μέλλον σου;
Βρίσκομαι στη φάση που αρχίσω να σκέφτομαι το μέλλον μου, ο εκπρόσωπός μου δουλεύει πάνω σε αυτό. Έχω ήδη κάποιες προτάσεις, αλλά θέλω να σκεφτώ καλά τι είναι καλύτερο για την καριέρα μου. Θα ήθελα να μείνω στην Ελλάδα, εφόσον, μου παρουσιαστεί αυτή η ευκαιρία. Δεν αισθάνομαι ότι έχω να αποδείξω κάτι σε κάποιον, όμως, θα ήθελα να δείξω την ποιότητά μου ως ποδοσφαιριστής. Θυμάμαι πως στο πρώτο μου διάστημα στην Ελλάδα, εξέπληξα θετικά αρκετούς ανθρώπους και θέλω αυτή η άποψη να επιστρέψει στο μυαλό του κόσμου. Γνωρίζω, όμως, ότι στο ποδόσφαιρο, όπως και στη ζωή, δεν μπορείς να ελέγξεις τα πάντα.

Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News
Exit mobile version