Κόβαρ: «Μας καταρράκωσε ψυχολογικά ο αποκλεισμός από τον Ολυμπιακό»

Απρόοπτο με Κόβαρ στον Παναθηναϊκό

Ο Γίρι Κόβαρ μίλησε στο sport-fm.gr για τους στόχους του Παναθηναϊκού τη νέα σεζόν, τις προσθήκες στο ρόστερ, αλλά και τον περσινό αποκλεισμό από τον Ολυμπιακό ο οποίος άλλαξε τα δεδομένα.

Αναλυτικά:

Τι να περιμένουμε φέτος από τον Παναθηναϊκό:«Οι στόχοι είναι οι ίδιοι και φέτος. Έχουμε μερικούς νέους παίκτες. Δεν γνωριζόμαστε καλά ακόμα σε προσωπικό επίπεδο, αλλά πρέπει να βρούμε καλή χημεία. Αν φτιάξουμε ένα καλό σύνολο και αισθανόμαστε καλά μεταξύ μας μπορούν να γίνουν όμορφα πράγματα στην ομάδα.».

Πέρυσι η χρονιά ήταν παράξενη για τον Παναθηναϊκό, αλλά υπήρξε η κατάκτηση του Λιγκ Καπ και του Σούπερ Καπ. Θεωρείς ότι ο τρόπος με τον οποίο χάθηκε η πρόκριση στον τελικό του Challenge Cup, σας επηρέασε ψυχολογικά και στο πρωτάθλημα;

«Σίγουρα ήταν σκληρό για εμάς. Νικήσαμε έναν πολύ δύσκολο αγώνα στην έδρα του Ολυμπιακού, χωρίς τον Φερνάντο. Αξίζαμε περισσότερα πράγματα σίγουρα, αλλά όσα έγιναν στο δεύτερο παιχνίδι νομίζω ότι δεν μας βοήθησαν. Παίξαμε χωρίς τον κόσμο μας και δεν ήταν εύκολο. Σίγουρα ο τρόπος με τον οποίο ήρθε ο αποκλεισμός μας καταρράκωσε ψυχολογικά.

Ό, τι έγινε, έγινε. Η αλήθεια είναι ότι έχω απαντήσει σε αρκετούς ακόμα αναφορικά με αυτό το θέμα. Όμως αυτή είναι η ζωή και η δουλειά μας. Κερδίζουμε ή χάνουμε. Δεν μπορούμε να κερδίζουμε συνέχεια.

Πλέον γυρίζουμε σελίδα και θέλουμε να γράψουμε ένα νέο βιβλίο. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε. Προσπαθούμε πάντα να δούμε τι κάναμε όταν χάνουμε. Μετά τον περσινό ημιτελικό του Challenge Cup, χάσαμε και στους ημιτελικούς του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ.

Έχουμε θετική σκέψη για τη νέα σεζόν και φυσικά δεν μπορώ να πω ότι θα κατακτήσουμε όλα τα τρόπαια, γιατί ο υγιής αθλητισμός δεν λειτουργεί έτσι. Όμως θα βάλουμε τα δυνατά μας για το καλύτερο»

Ο Παναθηναϊκός έχει ενισχυθεί αρκετά και με πολύ ποιοτικούς παίκτες για τη νέα σεζόν. Θεωρείς ότι αυτό είναι μια πρόκληση για να γίνει το βήμα παραπάνω;

«Σίγουρα είναι καλό. Όλοι οι παίκτες βρίσκονται σε ένα υψηλό επίπεδο. Θα είναι καλύτερο για εμάς το γεγονός ότι θα προπονούμαστε σε αυτό το επίπεδο. Για να είμαι ειλικρινής δεν ήταν το ίδιο πέρυσι. Είχαμε πάλι καλούς παίκτες, αλλά φέτος το πράγμα έχει βελτιωθεί.

Δεν θα έχουμε μόνο έναν τρόπο παιχνιδιού. Υπάρχουν περισσότερες επιλογές, ο προπονητής μας θα μπορεί να δοκιμάσει και να βελτιώσει πράγματα. Ο κύριος Ανδρεόπουλος θα μας καθοδηγήσει, ώστε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό και να βρούμε τον τρόπο όλοι μαζί ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας».

Έχεις παίξει σε μεγάλες ομάδες και πρωταθλήματα, με πολλά τρόπαια. Πιστεύεις ότι στον Παναθηναϊκό, ως σύλλογο και με τα «θέλω» που υπάρχουν από τον κόσμο, έχεις μεγαλύτερη πίεση;:

«Όχι δεν υπάρχει πίεση αλλά “δίψα” για να παίζω. Βέβαια αν νιώθεις πίεση σημαίνει ότι πρέπει να κάνεις κάτι σημαντικό αλλά η αυτή δεν θα πρέπει να μας παρασύρει. Η πίεση για εμένα μόνο καλό μπορεί να κάνει.

Αγωνίζεσαι για κάτι σημαντικό και θες να πετύχεις κάτι σπουδαίο. Υπάρχουν καλά και άσχημα πράγματα στα οποία μπορείς να επενδύσεις. Αλλά όλοι θέλουμε και προσπαθούμε να επενδύσουμε για το καλύτερο στην ομάδα»

Πόσο εύκολο είναι για έναν ακραίο, να έχει δύο νέους πασαδόρους στην ομάδα;

«Έχουμε χρόνο αρκετό για να επικοινωνήσουμε και να μάθουμε ο ένας τον άλλον γιατί ξεκινάμε και νωρίς την προετοιμασία. Τα προηγούμενα χρόνια για παράδειγμα στην Ιταλία, ήταν δυσκολότερο. Είχαμε συνέχεια νέους πασαδόρους που έπαιζαν στην Εθνική ομάδα, αλλά μετά υπήρχε μόνο μια εβδομάδα για προετοιμασία. Για αυτό θεωρώ ότι δεν θα είναι δύσκολο.

Έχουμε πλέον δυο νέους και καλούς πασαδόρους, είμαι χαρούμενος για αυτό και θα αναζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνούμε εύκολα».

Τι καινούργιο θα δούμε φέτος στο αγωνιστικό κομμάτι από τον Παναθηναϊκό;

«Για εμένα δεν είναι σημαντικό μόνο το να έχεις καλούς παίκτες. Οι καλοί παίκτες δεν μπορούν να κερδίσουν όλα τα παιχνίδια, αλλά μπορούν να κερδίσουν ένα παιχνίδι. Το ίδιο ισχύει και για τα πρωταθλήματα. Δεν τα παίρνουν οι παίκτες.

Τα κερδίζουν οι ομάδες. Στην καριέρα μου ως τώρα έχω δει πολύ καλούς παίκτες. Αλλά ελάχιστοι έπαιζαν για την ομάδα και για το σύνολο. Έπαιζαν για τον εαυτό τους. Ήταν εγωιστές και αυτό ήταν μεγάλο πρόβλημα.

Μπορείς να κερδίσεις ένα δύσκολο παιχνίδι, όμως σε βάθος χρόνου, χάνεις πράγματα από αυτό. Και άλλες ομάδες έχουν καλούς παίκτες και ίσως καλύτερες ομάδες. Για εμένα το σημαντικότερο τη φετινή σεζόν είναι να είμαστε ομάδα. Θέλω να παίζω για τους συμπαίκτες μου και αυτοί για εμένα».

Θα μπορούσες να επιλέξεις ανάμεσα σε ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο και το double στην Ελλάδα;

«Δεν είναι εύκολο να επιλέξεις. Ένας ευρωπαϊκός τίτλος, είναι και θα είναι σημαντικότερος απ’ ότι οι εγχώριοι. Αλλά φέτος θα είναι αρκετά πιο δύσκολο συγκριτικά με πέρυσι γιατί υπάρχουν ομάδες και από την Ιταλία, επομένως θα είναι πιο δύσβατος ο δρόμος φέτος.

Δεν θα μπω στη διαδικασία να επιλέξω. Αυτό που θέλω είναι να παίζει καλά η ομάδα μου και είμαι σίγουρος ότι αν δώσουμε το 100% θα έρθουν και τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αν το κάνουμε φέτος θα είναι μεγαλύτερη επιτυχία πάντως με αυτές τις τόσο δύσκολες ομάδες».

Είναι καλό για εσάς ότι θα έχετε ένα ρεπό την εβδομάδα, μιας και θα αγωνίζονται εννέα ομάδες στο πρωτάθλημα;

«Πέρυσι είχαμε πάρα πολλά παιχνίδια. Δύο την εβδομάδα. Από μια άποψη είναι καλό ότι κάποιες φορές δεν θα παίζουμε. Είχα συνηθίσει να παίζω σε πρωταθλήματα με 12 ή και 14 ομάδες. Είναι καλό ότι δεν θα χάνουμε όμως βαθμούς γιατί αν τους χάνεις δεν έχεις τη δυνατότητα να τους πάρεις πίσω.

Είναι ένας διαφορετικός τρόπος πρωταθλήματος. Υπάρχουν καλές ομάδες. Εμείς πρέπει να κερδίζουμε όσους περισσότερους βαθμούς μπορούμε κόντρα στους βασικούς μας αντιπάλους.».

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News