Εξάστερε, ξέρω τι έκανες στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκας!

Εξάστερε, ξέρω τι έκανες στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκας!

Οι «πράσινοι» με τα σκαμπανεβάσματά τους, με τις καλές και τις κακές τους στιγμές, τελείωσαν τον όμιλο στην 3η θέση και προκρίθηκαν σε ένα πιο βατό γκρουπ στο Top 16.  Δείτε τον απολογισμό της μέχρι τώρα ευρωπαϊκής πορείας του «τριφυλλιού».

Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ Α’ ΦΑΣΗΣ: Ο Παναθηναϊκός στην Α’ Φάση έκανε δύο «μεγάλες» νίκες, η κάθε μία από τις οποίες έχει τη δική της σημασία. Αρχικά, οι «πράσινοι» επιβλήθηκαν της Καρσίγιακα στη Σμύρνη (69-66), όταν βρίσκονταν με την… πλάτη στον τοίχο και ήθελαν οπωσδήποτε το θετικό αποτέλεσμα. Παράλληλα, στο ματς της Τουρκίας οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς έδειξαν μέταλλο και χαρακτήρα και μπόρεσαν να πάρουν μία εκτός έδρας νίκη, που τόσο πολύ τους δυσκόλευε.

[ads2]

Η δεύτερη «μεγάλη» νίκη της Α’ Φάσης ήταν αυτή απέναντι στην Μπαρτσελόνα (93-86). Γεμάτο ΟΑΚΑ, επιθετικό μπάσκετ, μεγάλη εμφάνιση από τους Δημήτρη Διαμαντίδη, Νικ Καλάθη και Μίροσλαβ Ραντούλιτσα. Ο Παναθηναϊκός είχε ανάγκη για μια τέτοια επικράτηση, απέναντι σε έναν δυνατό αντίπαλο και κόντρα στους «μπλαουγκράνα» τα κατάφερε. Ταυτόχρονα, «έσπασε» το αρνητικό σερί που «έτρεχε» απέναντι στους Καταλανούς (εννέα σερί ήττες).

AND THE OSCAR GOES στη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ: Η ομάδα του Τζόρτζεβιτς ολοκλήρωσε την πρώτη δεκάδα αγώνων της στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση όντας δεύτερη στη λίστα με τις περισσότερες ασίστ. Ο Παναθηναϊκός, που μοίρασε στην Α’ Φάση συνολικά 209 ασίστ (210 είχε η Αναντολού Εφές) έδειξε πως μπορεί να δημιουργήσει παιχνίδι και να δώσει 20,9 ασίστ ανά ματς! Στη σχετική λίστα ξεχωρίζει ο Νικ Καλάθης, που έχει 6,8 τελικές πάσες ανά παιχνίδι.

Εξάστερε, ξέρω τι έκανες στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκας!

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΒΑΤΟΜΟΥΡΟ: Στην ήττα από τη Ζιελόνα Γκόρα. Στην Πολωνία, στην 4η αγωνιστική της διοργάνωσης, οι Κυπελλούχοι Ελλάδας ήταν κατώτεροι των περιστάσεων, έχασαν με 71-68 και προβλημάτισαν. Σε εκείνο το σημείο φάνηκε να υπάρχει πιο έντονα από ποτέ «θέμα» με τα εκτός έδρας ματς, όμως από τότε και ύστερα ο Παναθηναϊκός έπαιξε σε Σμύρνη και Κάουνας και έφυγε με το «διπλό» και από τις δύο έδρες. Δίχως αμφιβολία, η ήττα από την πολωνική ομάδα ήταν το «χρυσό βατόμουρο» της Α’ Φάσης για τους «πράσινους».

ΜΑΥΡΗ ΠΕΤΡΑ: Η ήττα στη Βαρκελώνη ήταν βαριά και μεγάλη (77-52). Το +25 των Καταλανών αντικατοπτρίζει την καθολική υπεροχή της Μπαρτσελόνα στο πρώτο ματς των δύο ομάδων. Σε έναν αγώνα που ο Παναθηναϊκός τελείωσε με 2/14 τρίποντα και 18 λάθη. Σε μια αναμέτρηση που οι παραγωγικοί, φέτος, «πράσινοι», έδωσαν μόλις 13 ασίστ (έχουν μέσο όρο 20,9ασ. ανά ματς). Όλα πήγαν στραβά, ο Διαμαντίδης έμεινε στο «μηδέν» και στην ήττα από τους «μπλαουγκράνα» το «τριφύλλι» έριξε… μαύρη πέτρα.

Η ΔΗΛΩΣΗ: Αναμφισβήτητα οι δηλώσεις του Δημήτρη Διαμαντίδη στην κάμερα της NOVA μετά το παιχνίδι με την Ζιελόνα Γκόρα ήταν εκείνες που ξεχώρισαν σε αυτό το «ταξίδι» του Παναθηναϊκού. Ο αρχηγός των Κυπελλούχων είπε για τον Βασίλη Σπανούλη: «Με τον Βασίλη ήμασταν συμπαίκτες, πήγε στον Ολυμπιακό, ήταν μια προσωπική απόφαση. Σαφώς υπάρχει κάτι ιδιαίτερο σε αυτό το ματς, μεταξύ των δύο ομάδων. Αλλά φίλος του ήμουν και φίλος του θα είμαι. Του εύχομαι τα καλύτερα, να είναι υγιής, να χαίρεται την οικογένεια και τα παιδάκια του και όταν παίζει μαζί μας… να χάνει! Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τον Βασίλη, αν γράφτηκε κάτι δεν ισχύει και δεν δίνω σημασία. Όταν ξέρω πως με κάποιον είμαι καλά, δεν χρειάζεται να βάλω κάτι στο μυαλό μου», ενώ για τον Νικ Καλάθη ανέφερε με νόημα: «Ο Νικ είναι ένας παίκτης που συγκαταλέγεται στους κορυφαίους. Κανει πάρα πολλά πράγματα στην ομάδα. Η παρουσία του είναι πολύ σημαντική και έχει καταλάβει 100% ποιος είναι ο ρόλος του σε αυτή την ομάδα. Τώρα είναι πιο μεγάλος, πιο έμπειρος, πιο έτοιμος, έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και έχει βελτιώσει πολλά πράγματα του παιχνιδιού του. Αυτός πάει μπροστά και εμείς είμαστε από πίσω του». 

Παράλληλα, υπογράμμισε για ακόμα μία φορά πως στο φινάλε της σεζόν θα αποχωρήσει από την ενεργό δράση: «Δεν έχω να πω κάτι νέο ως προς την απόφασή μου να αποσυρθώ το καλοκαίρι. Ο κόουτς λέει αυτό που θέλει και πιστεύει, από ‘κει και πέρα, εγώ θα κάνω αυτό που πιστεύω. Θα είναι η τελευταία χρονιά μου. Δεν υπάρχει πρέσινγκ από τον κόουτς, απλά έχω πάρει την απόφασή μου».

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ: Στους αριθμούς της Α’ Φάσης μπορεί κανείς να σταθεί σε πολλά, διαφορετικά σημεία. Αρχικά, τα εντυπωσιακά νούμερα του Νικ Καλάθη ανά ματς (10,7 π., 6,8ασ., 5ρ.). Στη συνέχεια, στους «διψήφιους» Τζέιμς Γκιστ (11,8π.), Τζέιμς Φελντέιν (11,1π.) και Μίρολσαβ Ραντούλιτσα (11,7π.). Επίσης, κάποιος μπορεί να σταθεί στις εμφανίσεις του Σάσα Πάβλοβιτς, που με εξαίρεση το double double στη Ζαλγκίρις δεν μπόρεσε να ξεχωρίσει. Ειδική αναφορά στον Δημήτρη Διαμαντίδη, που συνολικά έχει 7,1 π., 4,5ασ., όμως από την ημέρα που γύρισε στο παρκέ ο Νίκος Παππάς και του δίνει «ανάσες», είναι πιο αποδοτικός. Τέλος, μπορεί κανείς να σταθεί και στην ελάχιστη συμμετοχή των Βασίλη Χαραλαμπόπουλου, Γιώργου Παπαγιάννη και Μιχάλη Λούντζη.

Εξάστερε, ξέρω τι έκανες στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκας!

ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ: «Αν όχι τώρα, πότε;». Ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε στο Top 16 και έχει μπροστά του έναν όμιλο στα… μέτρα του (Φενέρμπαχτσε, Αναντολού Εφές, Λοκομοτίβ Κουμπάν, Μάλαγα, Νταρουσάφακα, Ερυθρός Αστέρας, Τσεντεβίτα). Μπροστά στους «πράσινους», λοιπόν, παρουσιάζεται μια «χρυσή» ευκαιρία για πρόκριση στο Top 8 και μάλιστα με πλεονέκτημα έδρας. Αν το «τριφύλλι» πάει στα πλέι οφ της Euroleague θα παίξει εκτός συγκλονιστικού απροόπτου με έναν εκ των Ολυμπιακού, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα. Το πλεονέκτημα έδρας είναι τουλάχιστον «must». Ο σοβαρός -και βελτιωμένος στην επόμενη φάση- Παναθηναϊκός, μπορεί να πάρει αυτό το μεγάλο αβαντάζ και να αρχίσει να… ονειρεύεται ξανά.

ΜΟΜΕΝΤΟΥΜ: Αυτή τη στιγμή εκείνος που δείχνει να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τους υπόλοιπους και να έχει το… μομέντουμ είναι ο Τζέιμς Γκιστ. Ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ βγάζει ενέργεια στο παρκέ, παίζει «σκυλίσια» άμυνα, αγωνίζεται τόσο στο «4» όσο και στο «5», δίνει πολλές λύσεις στον «Σάλε» και μέχρι στιγμής μετράει 11,8π., 4,1ρ., 1,4ασ., 1κλ. και 2λ. ανά παιχνίδι.

ΞΥΠΝΗΤΗΡΙ: Το ξυπνητήρι βάρεσε μαζί με πολλά «καμπανάκια» λίγες ώρες πριν το Κάουνας και το παιχνίδι της 10ης αγωνιστικής, όταν μετά το παιχνίδι της Α1 με τον ΠΑΟΚ ο Σάσα Τζόρτζεβιτς δήλωσε: «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα, ανεξάρτητα από το συγκεκριμένο παιχνίδι. Οσοι παίκτες θέλουν να φύγουν, μπορούν να φύγουν. Η πόρτα του Παναθηναϊκού είναι ανοικτή. Δεν θέλω παίκτες που δεν προσπαθούν. Δεν είναι ευπρόσδεκτοι οι ατζέντηδες που παίρνουν τηλέφωνα πριν και μετά από κρίσιμα παιχνίδια για να μάθουν για τους παίκτες τους γιατί δεν παίζουν πολύ. Ποτέ όμως δεν παίρνουν για να μάθουν γιατί οι παίκτες τους δεν παίζουν καλά. Υπάρχει ατομική ευθύνη να παίζεις 10 φορές πιο δυνατά όταν παίζεις σε μια μεγάλη ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός. Θέλουμε παίκτες και προσωπικότητες που ξέρουν τι σημαίνει αυτό, αν δεν το συνειδητοποιούν, δεν τους θέλουμε στην ομάδα. Το κάθε παιχνίδι αφορά την ομάδα, όχι εμένα και τον καθένα ξεχωριστά, την ομάδα. Γι’ αυτό μην σας προκαλέσουν έκπληξη αυτά που ίσως συμβούν τις επόμενες μέρες». Το ξυπνητήρι βάρεσε δυνατά από τον Σέρβο και οι «πράσινοι» πήγαν και νίκησαν μέσα στο Κάουνας. Ο Σάσα Πάβλοβιτς, που φαίνεται να ήταν μεταξύ εκείνων που έφεραν τον «Σάλε» στο παραπάνω ξέσπασμα, είχε double double απέναντι στη Ζαλγκίρις…

PHOTO HIGHLIGHT: Τα χαμόγελα του Δημήτρη Διαμαντίδη, όταν βλέπει τις συνεργασίες του να βγαίνουν με τον Μίροσλαβ Ραντούλιτσα ή όταν βλέπει τον Νικ Καλάθη να οργανώνει με τον καλύτερο τρόπο την ομάδα είναι… όλα τα λεφτά.

Εξάστερε, ξέρω τι έκανες στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκας!
Εξάστερε, ξέρω τι έκανες στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκας!
Εξάστερε, ξέρω τι έκανες στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκας!
Εξάστερε, ξέρω τι έκανες στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκας!

Τα αποτελέσματα της Α’ Φάσης της Euroleague: 

Λοκομοτίβ Κουμπάν – Παναθηναϊκός 81-70
Παναθηναϊκός – Καρσίγιακα 85-73
Μπαρτσελόνα – Παναθηναϊκός 77-52
Ζιελόνα Γκόρα – Παναθηναϊκός 71-68
Παναθηναϊκός – Ζαλγκίρις 91-56
Παναθηναϊκός – Λοκομοτίβ Κουμπάν 71-77
Καρσίγιακα – Παναθηναϊκός 66-69
Παναθηναϊκός – Μπαρτσελόνα 93-86
Παναθηναϊκός – Ζιελόνα Γκόρα 82-51
Ζαλγκίρις – Παναθηναϊκός 72-75

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr