Πράσινος και ο Σάμπα

Πράσινος και ο Σάμπα

Ο Κρίστοφερ Σάμπα είναι το δέκατο φετινό απόκτημα του Παναθηναϊκού!

Έστω με μια μικρή… καθυστέρηση (μέχρι να βρεθεί η χρυσή τομή στα μπόνους του συμβολαίου), ο θηριώδης κεντρικός αμυντικός ντύθηκε και επίσημα στα πράσινα.

[ads2]

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Η Π.Α.Ε. Παναθηναϊκός ανακοινώνει την απόκτηση του Κρίστοφερ Σάμπα. Ο Κογκολέζος αμυντικός υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την ομάδα μας μέχρι το καλοκαίρι του 2017 και τον καλωσορίζουμε στην «οικογένεια» του «τριφυλλιού».

Το who is who

Ο Βεϊζενί Κρίστοφερ Σάμπα -όπως είναι το πλήρες ονοματεπώνυμό του- γεννήθηκε στις 28 Μαρτίου του 1984 στο Κρετέιγ της Γαλλίας. Είναι διεθνής με την Εθνική του Κογκό, από το 2004, μετρώντας 26 εμφανίσεις και ένα γκολ έκτοτε, ενώ φέρει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας του.

Ο Σάμπα ξεκίνησε την καριέρα του σε επαγγελματικό επίπεδο στην Σεντάν, αρχικά στην δεύτερη ομάδα -το 2002- κι έπειτα στην πρώτη. Μετά από τρεις μόλις εμφανίσεις εκεί, «μετακόμισε» στο Βερολίνο και τη Χέρτα, το καλοκαίρι του 2004.

Στην διάρκεια της τριετούς παρουσίας του στη γερμανική ομάδα, ο 32χρονος -σήμερα- στόπερ έκανε 28 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις, συμπεριλαμβανομένων έξι στο Κύπελλο UEFA και άλλων δύο στο Κύπελλο Intertoto.

Στις 25 Ιανουαρίου του 2007, πήρε μεταγραφή για τη Μπλάκμπερν, με την οποία υπέγραψε συμβόλαιο για τρεισήμισι χρόνια, ενώ έκανε ντεμπούτο σε ένα ματς με αντίπαλο την Λούτον, στο πλαίσιο του τέταρτου γύρου του αγγλικού Κυπέλλου, αντικαθιστώντας τον Ράιαν Νέλσεν, στο 69ο λεπτό. Στην Πρέμιερ Λιγκ αγωνίστηκε για πρώτη φορά κόντρα στην Τσέλσι, στην ήττα με 3-0, στις 31 Ιανουαρίου του ίδιου έτους.

Ο Σάμπα πέτυχε το πρώτο του γκολ στην «μεγάλη» κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου στις 17 Μαρτίου 2007, στην εκτός έδρας ήττα της Μπλάκμπερν με 2-1 από την Γουέστ Χαμ, με κεφαλιά στο 47’.

Την επόμενη σεζόν, λογίζονταν ως βασικός και στις 22 Οκτωβρίου υπέγραψε καινούργιο συμβόλαιο -μέχρι το καλοκαίρι του 2012- για να ακολουθήσει νέα συμφωνία του με τα «ρόδα», το Νοέμβριο του 2009, πενταετούς διάρκειας. Την σεζόν 2010-11 πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού της ομάδας, στις 2 Φεβρουαρίου 2011 έβαλε την υπογραφή του στο συμβόλαιο που του πρόσφερε η Μπλάκμπερν για τα επόμενα τεσσεράμισι χρόνια και στις 24 Φεβρουαρίου 2012 αποχώρησε με προορισμό την Ανζί, έχοντας συνολικά 161 συμμετοχές και 16 τέρματα με την αγγλική ομάδα.

Στη Ρωσία, ο Σάμπα υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο, όμως έμεινε μόνο μια χρονιά, στην διάρκεια της οποίας έκανε 32 εμφανίσεις και πέτυχε τέσσερα γκολ. Επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν η Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς, της οποίας τη φανέλα συμφώνησε να φορέσει στις 31 Ιανουαρίου 2013.

Ωστόσο, μετά από 10 παιχνίδια και έξι μόλις μήνες, με την ΚΠΡ να υποβιβάζεται, το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Παναθηναϊκού επέστρεψε στην Ανζί. Αφού έπαιξε σε πέντε ματς, σκοράροντας μια φορά, μετακινήθηκε μαζί με άλλους δυο συμπαίκτες του στη Ντινάμο Μόσχας, στις 29 Αυγούστου 2013. Συνολικά, είχε 51 συμμετοχές και οκτώ τέρματα στα τρία χρόνια της παραμονής του στην ρωσική πρωτεύουσα.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News