Δούκας: «Επιταχυντής της ανάπλασης το γήπεδο του Παναθηναϊκού» – Τι είπε για το κόστος της απορρύπανσης
Ο Χάρης Δούκας κατέθεσε σημαντικές πληροφορίες στο Δ.Σ Αθηναίων αναφορικά με το κόστος της απορρύπανσης στο Βοτανικό.
Αναλυτικά όσα είπε:
«Δόθηκε μία εργολαβία, για την περίφημη απορρύπανση, πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Η εργολαβία αυτή, με επίσημα e-mail που έστειλε ο ανάδοχος, είχε ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2023 πριν αναλάβουμε εμείς. Τα χρήματα είχαν τελειώσει, οι εικόνες είναι γνωστές, τις έχετε δει όλοι. Υπήρχαν δύο τεράστια βουνά, με μπάζα και σκουπίδια. Τότε ζήτησε ο εργολάβος περισσότερα χρήματα, για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Εκεί το έργο είχε, ουσιαστικά, πεθάνει… Τον Ιανουάριο του 2024, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, κάναμε μία πρώτη συμπληρωματική, για να μπορέσει να μπει η εταιρία που είχε αναλάβει να φτιάξει το γήπεδο και να συνεχίσει τη διαδικασία της απορρύπανσης. Προχωρήσαμε με τη δεύτερη συμπληρωματική. Το γήπεδο για να μπορέσει να κατασκευαστεί, έπρεπε να ολοκληρωθεί η απορρύπανση, η οποία θα έπρεπε να γίνει έτσι και αλλιώς για λόγους υγιεινής και ασφάλειας.
Ο προϋπολογισμός του γηπέδου δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την απορρύπανση. Άλλα είναι τα 115 εκατομμύρια, άλλο το κομμάτι της απορρύπανσης. Συνολικά μέχρι και σήμερα, και συνεχίζεται, έχουν απομακρυνθεί στην περιοχή του Βοτανικού 145.000 τόνοι αστικών αποβλήτων και νοσοκομειακά απόβλητα, 270.000 τόνοι μπάζα, άρα 415.000 τόνοι απορριμμάτων συνολικά. Μετά έγιναν και εκσκαφές, άλλες 319.000 τόνοι, συνολικά 734.000 έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή σε ένα χρόνο. Τόσο μεγάλη ιστορία δεν έχει γίνει ξανά. Ακολουθήθηκαν με μεγάλη ακρίβεια, όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Για όλα τα ποσά που έχουν δοθεί υπάρχουν αναλυτικές τιμολογήσεις. Τώρα έχουμε περάσει στο κυρίως κομμάτι, της κατασκευής του γηπέδου του Παναθηναϊκού».
Στη δική του τοποθέτηση, στη 15η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων, ο πρώην Δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης εξαπέλυσε, μεταξύ άλλων, επίθεση εναντίον της δημαρχιακής θητείας Καμίνη στην Αθήνα: «Η απορρύπανση ορθά προχωράει. Υπήρχε μία… βόμβα, ενάμιση χιλιόμετρο από το κέντρο της πόλης και η διοίκηση Καμίνη δεν έκανε τίποτα, πέρα από το να διαπραγματεύεται με την Κυβέρνηση Τσίπρα τού Γουδή. Είπατε κ. Δήμαρχε ότι η απορρύπανση συνεχίζεται. Πότε θα έχει ολοκληρωθεί; Πόσα χρήματα έχει κοστίσει μέχρι τώρα και πόσα εκτιμάτε ότι θα χρειαστούν για να ολοκληρωθεί;
Το 2022 είχε γίνει μία μελέτη για την απορρύπανση, αλλά τότε δεν είχαμε πρόσβαση στα κατώτερα επίπεδα του οικοπέδου. Υπάρχει νεότερη μελέτη ή προβλέπεται να κάνετε μία; Ο συνολικός προϋπολογισμός της Διπλής Ανάπλασης, λόγω της απορρύπανσης, έχει εκτοξευθεί. Πολύ πέρα από τις δικές μας προσδοκίες. Έχετε την εξασφάλιση της Κυβέρνησης ότι θα υπάρχουν αυτά τα χρήματα; Ο Δήμος Αθηναίων, ανεξαρτήτως Δημάρχου, δεν θα μπορούσε να τα βρει για να ανταπεξέλθει».
Τέλος, στη δευτερολογία του ο Δήμαρχος Αθηναίων απάντησε αναλυτικά και με στοιχεία στα ερωτήματα που δέχτηκε: «Το κόστος του γηπέδου του Παναθηναϊκού είναι το 38% του συνολικού κόστους της ανάπλασης στην περιοχή του Βοτανικού. Είναι ένα 13% η απορρύπανση, είναι ένα 28% τα έργα πρασίνου και υποδομών, εξαιρετικά σημαντικά για την περιοχή. Είναι ένα 21% τα έργα απαλλοτρίωσης, μαζί με κάποια άλλα έργα πρασίνου και υποδομών. Το γήπεδο είναι ένας επιταχυντής μίας μεγάλης, συνολικής, ανάπλασης στην περιοχή. Το συνολικό ποσό της απορρύπανσης είναι 42 εκατομμύρια. Από αυτά έχουν πληρωθεί 27 εκατομμύρια και εκεί τελειώνει. Ξέρουμε ακριβώς πόσα λεφτά χρειάζονται και πια δεν χρειάζεται μελέτη.
Σκάβουμε και έχουμε πλήρη εικόνα. Η εκτίμηση είναι πώς τους επόμενους τρεις μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η απορρύπανση όλου του οικοπέδου. Η απορρύπανση αφορά τη συνολική περιοχή και όχι μόνο το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Στο γήπεδο του Παναθηναϊκού έχει γίνει η απορρύπανση, σκάβεται, θεμελιώνεται και γίνονται όλα αυτά που πρέπει να γίνουν για να είναι έτοιμο τον Απρίλιο του 2027, όπως έχουν πει οι κατασκευαστές. Συνολικά δεν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στα ποσά. Είναι 118 εκατομμύρια για το νέο γήπεδο. Τα χρήματα της απορρύπανσης δεν έχουν σχέση με τον δημότη. Είναι Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αφού αφορά την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής. Κλείνουμε, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, αυτή τη μεγάλη περιβαλλοντική συνιστώσα τούς επόμενους τρεις μήνες»
Ειδήσεις για τον Παναθηναϊκό
- Προφορική συμφωνία Παναθηναϊκού Νέστρουπ - Ακολουθούν υπογραφές
- Ερώτηση σε Γιασικεβίτσιους για μηνύματα «μην αφήσετε τον Ολυμπιακό να κερδίσει στο γήπεδό μας»
- «Ο Γιαννακόπουλος ετοιμάζει τη μεγάλη επιστροφή του Ομπράντοβιτς στον Παναθηναϊκό - Οι πρώτες επικοινωνίες»
- Άκυρος... συναγερμός: Τι ισχύει για Νέστρουπ και Άιντραχτ Φρανκφούρτης
- Τζόρτζ Μπάλντοκ: Καμπάνα του ΕΣΡ σε Λιάγκα και Κουτσελίνη