Κατσουράνης: «MVP του πρωταθλήματος ο Ιωαννίδης, το VAR και οι ξένοι διαιτητές έφεραν δικαιοσύνη»

Ο άλλοτε παίκτης του Παναθηναϊκού, Κώστας Κατσουράνης μίλησε στο Podcast «Κουβέντα στο ΠΙ & ΦΙ» για όλους και για όλα.

Κατσουράνης: «Καλύτερος του γηπέδου ο Βιλένα, δεν είναι στο επίπεδο του ΠΑΟ οι Σπόραρ - Γερεμέγεφ» (vid)

Αναλυτικά:

Για το πως είναι ο νέος ρόλος που έχει στους Betarades: «Μου άρεσε πολύ σαν ιδέα, γιατί τα παιδιά είναι πολύ καλά και ηθικά. Δεν είναι δημοσιογράφοι, είναι νέα παιδιά, έχουν αγνές προθέσεις και θέλουν να βοηθήσουν το άθλημα. Το είδα σαν κάτι που θέλουμε να προωθήσουμε, να εκπαιδεύσουμε όσο μπορούμε το κοινό μας και να δουν λίγο χωρίς τοξικότητα το ποδόσφαιρο».

Για το γεγονός πως πολλοί ποδοσφαιριστές δεν μιλάνε, αλλά πλέον αυτό δείχνει να αλλάζει σιγά σιγά: «Μέσα σε όλη αυτή την διαδρομή, όταν είσαι παιδάκι και θέλεις να γίνεις ποδοσφαιριστής και πρέπει να διαχειριστείς όλο αυτό που συμβαίνει και όπως συμβαίνει στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν είναι εύκολο να τo διαχειριστείς. Θέλει εμπειρία, αλλάζεις πάρα πολλές απόψεις, δεν είναι πάντα σταθερό αυτό που σκέφτεσαι, μέχρι να φτάσεις σε μια ηλικία και να σταθεροποιήσεις στο μυαλό σου, αυτό που πρέπει να κάνεις. Νομίζω, πως πρέπει να μιλάμε εμείς, τουλάχιστον να λέμε αυτό που πιστεύουμε και να προσπαθούμε να αλλάξουμε το ποδόσφαιρο μας, προς το καλύτερο και όσο μπορούμε».

Για το αν είναι καλό να μιλάνε οι εν ενεργεία ποδοσφαιριστές ή να χάνονται και λίγο από τα φώτα της δημοσιότητας: «Νομίζω, επειδή κάναμε και εμείς αυτά τα λάθη και εγώ δεν μίλαγα και πάρα πολύ, νομίζω πως είναι λάθος να μην μιλάει ο ποδοσφαιριστής. Ειδικά στην Ελλάδα, που μπορεί να γίνουν και διάφορα «ατυχήματα». Νομίζω πως το καλύτερο είναι να μιλάς, για εμένα είναι καλύτερο στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο, για να μην υπάρχει καμία παρερμηνεία. Αλλά πραγματικά, το καλύτερο για έναν εν ενεργεία ποδοσφαιριστή, είναι να μιλάει, να δείχνει το ήθος του, το πως σκέφτεται και να δείχνει ξεκάθαρα ο ίδιος τι θέλει να πει».

Για το ποιος θα πάρει το φετινό πρωτάθλημα: «Πρώτο φαβορί ξεκάθαρα για εμένα είναι η ΑΕΚ. Είναι δύσκολο το πρόγραμμα των άλλων, παρόλο που έχασε από τον ΠΑΟΚ, παραμένει πρώτο φαβορί. Θεωρώ πως είναι αρκετά δύσκολο, ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ να κάνουν μόνο νίκες, για να χάσει το πρωτάθλημα η ΑΕΚ. Δεν είναι φυσιολογικό, ειδικά με όσα έχουμε δει όλη τη χρονιά, αλλά όπως φτάνουμε στο τέλος, πολλά μπορούν να αλλάξουν. Αλλά αυτή είναι η μαγεία του ποδοσφαίρου και ποτέ δεν ξέρεις τι θα γίνει. Είναι πολύ θετικό, πως το πρωτάθλημα δεν τελείωσε ακόμη και είναι ανοιχτό, γιατί είναι καλό και για το ίδιο το άθλημα, να υπάρχει αγωνία μέχρι το τέλος.

Οπότε περιμένουμε να δούμε, τι θα γίνει, με το μεγάλο φαβορί που είναι η ΑΕΚ να έχει πολλά match ball, γιατί δεν έχει μόνο τα δικά της παιχνίδια, αλλά και τα παιχνίδια των αντιπάλων της, γιατί αν το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, λήξει ισόπαλο, το πρωτάθλημα το παίρνει η ΑΕΚ. Πάντως είναι πολύ ωραίο το συναίσθημα, με αυτό που συμβαίνει τα δύο τελευταία χρόνια στο πρωτάθλημα. Γιατί, βλέπουμε και τα οφέλη που έχουν οι ομάδες στην Ευρώπη, το πόσο δίκιο είναι το πρωτάθλημα μας, αλλά και πόσο βελτιώνονται οι ομάδες, πόσο ανταγωνιστικές είναι στην Ελλάδα, αλλά και αξιόμαχες στην Ευρώπη».

Για το ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι του υψηλού ανταγωνισμού τα τελευταία δύο χρόνια: «Νομίζω, πως έχει έρθει μια δικαιοσύνη με τους ξένους διαιτητές, γιατί για εμένα είναι ένας καταλυτικός ρόλος και το VAR. Νομίζω, πως είναι αυτοί οι δύο βασικοί ρόλοι, που το ποδόσφαιρο μας έχει πάει μπροστά, γιατί στο παρελθόν είχαμε πολύ σοβαρό πρόβλημα με την διαιτησία και είναι κάτι που έφερε το ποδόσφαιρο μας σε έναν υψηλό ανταγωνισμό. Είμαι πεπεισμένος πως τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε ένα πρωτάθλημα, που οι μεγάλοι θα πάρουν τα σφυρίγματα και θα ευνοηθούν όσο πρέπει. Δεν πρέπει κανένας να μιλάει, τουλάχιστον από την εποχή που μπήκε το VAR».

Για την δομή που έχει το πρωτάθλημα και αν διαφωνεί με αυτό: «Ναι, μπορώ να σου πω χιλιάδες ιδέες, αλλά δεν έχει σημασία. Διαφωνώ, γιατί πρέπει να δώσουμε και κίνητρα σε περισσότερες ομάδες, είτε οικονομικά, είτε με μια άλλη προκήρυξη με περισσότερες ομάδες. Για αρχή, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πόσες επαγγελματικές κατηγορίες έχουμε. Δηλαδή να ξέρουμε ακριβώς, πως η Α’ και Β’ Εθνική είναι επαγγελματικές κατηγορίες. Να έχουμε μια Γ’ κατηγορία που είναι ερασιτεχνική, κάτι που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Για να μην ξεκινήσω από την Α’ Εθνική, δεν διανοούμαι πως οι μεγάλες ομάδες και όλος ο οργανισμός, που είτε λέγεται ΕΠΟ, είτε Super League, είναι τραγική η δομή, στο να μην ασχολούνται και να μην τους νοιάζει με το τι γίνεται στη Super League 2 και να μην υπάρχουν έσοδα, ούτως ώστε να μην είναι βιώσιμες οι ομάδες σε αυτή την κατηγορία.

Άρα πάλι έχουμε μια κακή δομή του ποδοσφαίρου μας. Πρέπει να βρεθεί λύση. Δηλαδή δεν υπάρχει παράγοντας που θα κατέβει στη Β’ Εθνική, που δεν μπαίνει μέσα. Είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Όσο δεν υπάρχει αλλαγή σε αυτό το κομμάτι, θα έχουμε και πολλές φωτοβολίδες και πάντα θα είσαι πίσω στην δομή, όσον αφορά την Ευρώπη, γιατί δεν βάζεις δομή στα επαγγελματικά πρωταθλήματα και μάλιστα πρέπει να κοιτάξεις να την βάλεις και στα ερασιτεχνικά σου. Από την Ομοσπονδία ξεκινάνε όλα, η οποία πάσχει οργανωτικά και πρέπει να βρεθούν άνθρωποι να τα οργανώσουν και να τα αναλάβουν, με κύρος, με δικαιοσύνη, να ξέρουμε που θα πάνε τα έσοδα, με ελεγκτικούς μηχανισμούς, με τεχνοκράτες και ποδοσφαιρικούς ανθρώπους, ούτως ώστε να φτιάξουν τα πράγματα που δεν θα γίνονται με ρουσφέτια, είτε με γνωστούς, για να βάλουν σε μια σωστή σειρά το ποδόσφαιρο.

Για να ανοιχτούν και θέσεις εργασίας, γιατί εμείς εδώ δεν έχουμε καμία, κάτι που έχουν και στο εξωτερικό για το ποδόσφαιρο. Γιατί, εμείς δεν έχουμε ποδόσφαιρο και είμαστε φωτοβολίδες, γιατί έχουν λεφτά οι μεγάλοι ξεκάθαρα. Το σύστημα που γίνεται στην δεύτερη κατηγορία, είναι απίστευτο και αστείο. Δεν έχει αλλάξει κάτι στο ποδόσφαιρο μας για εμένα και παραμένει αστείο. Απλά, υπάρχουν οι μεγάλοι, που τουλάχιστον για τα δικά τους δεδομένα, προσπαθούν να το κάνουν πιο ανταγωνιστικό. Για εμένα όμως, δεν έχει αλλάξει κάτι στο ποδόσφαιρο μας».

Για το ποιος είναι ο MVP του πρωταθλήματος: «Ο Ιωαννίδης. Νομίζω, πως δεν υπάρχει παίκτης που έχει κάνει αυτή την εξέλιξη τα τελευταία χρόνια και να έχει ανεβάσει τόσο ψηλά τις μετοχές του. Γενικά, νομίζω πως παίζει χωρίς αντίπαλο, ανεξαρτήτως ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα, αν και θα βγάλουμε έναν MVP όταν θα τελειώσει το πρωτάθλημα, για να είναι και πιο δίκαιο, γιατί ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να πάρει τον τίτλο, αλλά ξεκάθαρα για εμένα ο Ιωαννίδης, είναι ο πολυτιμότερος της χρονιάς. Όσον αφορά για τον κορυφαίο προπονητή, θα το δώσω σε αυτόν που θα πάρει το πρωτάθλημα. Παρότι και οι τρεις είναι κορυφαίοι, αλλά αυτός που θα κατακτήσει τον τίτλο, θα βάλει το κερασάκι στην τούρτα».

Για το αν πέρασε γρήγορα η 20ετία από την κατάκτηση του Euro και πως ήταν: «Ναι, πέρασε πάρα πολύ γρήγορα, αλλά έτσι είναι η ζωή. Είναι σκληρή, μεγαλώνουμε, αλλά αυτό που κάναμε σε εκείνο το Euro, θα μείνει αιώνια στις μνήμες μας και θα είναι γραμμένο στην ιστορία. Κάτι που πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία, όπως και το Eurobasket του 87′ και του 2005, έπρεπε ήδη να έχει μπει στα βιβλία, για να μαθαίνουν τα παιδιά ιστορία, για να ξέρουν ποιος είναι ο Γκάλης, ο Γιαννάκης, ο Ζαγοράκης, ο Νικοπολίδης, ο Καραγκούνης, όπως και όλοι που αγωνίστηκαν σε αυτές τις διοργανώσεις. Πρέπει να μαθαίνεις την ιστορία στα παιδιά σου. Θεωρώ, πως είναι λάθος αυτό που γίνεται στα σχολεία. Ειδικά το Eurobasket του 87′, που μπορεί να ήμουν μικρός, αλλά το έζησα πολύ έντονα, βγήκαμε στους δρόμους να πανηγυρίσουμε, γιατί είναι η μεγαλύτερη έκπληξη παγκοσμίως που έγινε στον αθλητισμό. Γιατί, μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα, να πάρει Euro στο ποδόσφαιρο και σε Εθνικό επίπεδο, είναι λες και πήρε Ελληνική ομάδα το Champions League».

Για το αν θα ήθελε να ξαναπαίξει εκείνο το παιχνίδι: «Όχι, γιατί αυτό δεν μου λείπει καθόλου, γιατί παίζω ποδόσφαιρο στην ακαδημία μου. Ειδικά όταν κάνεις το χόμπι σου επάγγελμα, είσαι ευλογημένος και τυχερός. Εγώ δεν δέχομαι, πως ένας ποδοσφαιριστής έκανε θυσίες και επέλεξε πράγματα. Η δικιά μου άποψη, είναι πως όταν κάποιος κάνει το χόμπι του επάγγελμα, είναι ευλογημένος, πρέπει να είναι χαρούμενος, να μην έχει μιζέρια, γιατί δεν υπάρχει κάτι καλύτερο στον κόσμο, ειδικά για έναν αθλητή».

Για τους haters και τα όσα γράφουν για τον καθένα: «Το ποδόσφαιρο είναι άθλημα λαϊκό. Πολλοί θεωρούν πως μπορούσαν να παίξουν πως είχαν ταλέντο και έτσι βγάζουν το κόμπλεξ και τα απωθημένα τους σε αυτούς που παίζουν ποδόσφαιρο και αξίζουν που το κάνουν. Σαν συμβουλή εγώ θα έλεγα στα παιδιά να μην ασχολούνται καθόλου. Σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο, αλλά είναι ο μοναδικός δρόμος. Όσο δεν ασχολείσαι με όλους αυτούς τόσο τους αποδυναμώνεις».

Για τους λόγους που δεν έχει θεσμικό ρόλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο: «Γιατί, αυτοί που έχουν τις τύχες εδώ και πολλά χρόνια, από παιδάκι ακόμα που ήμουν, 30 χρόνια τώρα, δεν ενδιαφέρονται για το ποδόσφαιρο. Τους ενδιαφέρει περιστασιακά το άθλημα. Η ομάδα μας να είναι καλά και δεν μας νοιάζει τίποτα άλλο. Είμαι σίγουρος πως δεν ενδιαφέρονται. Μοιραία και εγώ δεν μπορώ να είμαι στο ποδόσφαιρο. Το έχω αλλιώς στο μυαλό μου. Δεν μπορεί πχ εγώ να πάω στην ΕΠΟ και να έρθει ένας χ, ψ παράγοντας από μία Ένωση να μου πει τι θα κάνω. Καταρχάς αυτό είναι ανάποδο. Και δεν αναφέρομαι σε οργανωτικά και οικονομικά κομμάτια που εκεί μπορεί να μην έχω τις κατάλληλες γνώσεις, αλλά αναφέρομαι σε ποδοσφαιρικά κομμάτια. Δεν γίνεται αυτό. Τα στελέχη στο ποδόσφαιρο δεν πληρώνονται. Αναφέρομαι σε αναλυτές, γυμναστές, προπονητές τερματοφυλάκων. Τα λεφτά είναι αστεία που παίρνουν. Εμείς κοιτάμε να πάρουμε έναν ξενο ποδοσφαιριστή περισσότερο από το να πάρουμε για παράδειγμα τρεις αναλυτές που θα βοηθήσουν πραγματικά την ομάδα.

Ξαναλέω όλα αυτά είναι ανάποδα με τη δική μου νοοτροπία. Όταν πήγα στη Παναχαϊκή στην πρώτη μου τοποθέτηση είπα: «έχουμε ένα γήπεδο αχούρι, που δεν έχει καν τουαλέτες για παιδιά και γυναίκες». Τι εννοώ; Πως αν θέλεις να χτίσεις κάτι σωστό ξεκινάς από τα βασικά. Και δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ούτε αυτά. Χρειάζονται και τεχνοκράτες στο ποδόσφαιρο, αλλά ένας ποδοσφαιριστής με παραστάσεις που έχει δομή στο μυαλό του, παραστάσεις θα είναι πολύ καλύτερος από έναν τεχνοκράτη. Εγώ είμαι κάθετος σε αυτό. Θεωρώ πως δεν έχουν ιδέα από ποδόσφαιρο».

Για την ενασχόλησή του με την ακαδημία: «Είναι ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί στη ζωή μου. Έχω 160 παιδιά. Έχουμε δύο γήπεδα ένα στον Γέρακα 7Χ7 και ένα στη Παλλήνη 10Χ10. Είμαι προπονητής τους, τους ξέρω όλους με το μικρό τους όνομα και για μένα ήταν ότι καλύτερο μου συνέβη. Το δοκίμασα, πήγε καλά και προσπαθώ να τους διδάξω αξίες. Τι σημαίνει νικάω, τι σημαίνει χάνω, τι είναι το fair play. Μπορώ και θέλω να βοηθήσω και να εκπαιδεύσω μια μικρή κοινότητα στο ποδόσφαιρο για να αποκτήσουν τις αξίες που εγώ θεωρώ πως πρέπει να πρεσβεύει το άθλημα».

Ακούστε παρακάτω:

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Σπύρος Φλώρος
Η μεγάλη του αγάπη είναι ο Παναθηναϊκός. Ο Σπύρος Φλώρος σπούδασε δημοσιογραφία με σκοπό να υπηρετεί την αγαπημένη του ομάδα. Από μικρός ασχολείται με την αγαπημένο του Παναθηναϊκό. Γνωρίζει Αγγλικά. Επικοινωνία: spyros.floros@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News