Παναθηναϊκός: Οι πολλαπλές ζημιές του αποκλεισμού

Ο Παναθηναϊκός δεν μπόρεσε να προκριθεί στη νοκ άουτ φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης έπειτα από 14 χρόνια με τις ζημιές που έχει να είναι πολλαπλές και σοβαρές.

Παναθηναϊκός: Τα χρήματα που πήρε από Champions και Europa League

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίσε χθες βράδυ τη Μακάμπι Χάιφα σ’ ένα παιχνίδι που ήθελε δύο αποτελέσματα, προκειμένου να προκριθεί στο Conference League και τελικά κατάφερε να φέρει το τρίτο, καταστρέφοντας ό,τι είχε χτίσει νωρίτερα μέσα στη σεζόν.

Για τους πράσινους σίγουρα αυτός ο αποκλεισμός ήταν οδυνηρός, όμως η αλήθεια είναι πως οι πληγές δε μένουν μονάχα στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά επεκτείνονται κιόλας, καθώς μιλάμε για μια βραδιά που το αποτέλεσμά της χτύπησε σε πολλά μέτωπα το σύλλογο.

Πιο συγκερκιμένα οι πράσινοι δεν κατάφεραν να προκριθούν σε νοκ άουτ φάση έπειτα από 14 χρόνια με το ranking τους, το πρεστίζ αλλά και τα οικονομικά δεδομένα να επηρεάζονται αρνητικά.

Στον όμιλο του Europa League ο Παναθηναϊκός συγκέντρωσε 4 βαθμούς τερματίζοντας στην τελευταία θέση έχοντας 1 νίκη, 1 ισοπαλία και 4 ήττες. Έτσι, χάθηκε μια χρυσή ευκαιρία να σβηστούν τα κακώς κείμενα περασμένων σεζόν, όπου οι πράσινοι δε συμμετείχαν στην Ευρώπη.

Αυτό σημαίνει πως με το ranking του Τριφυλλιού πλέον σταθερά χαμηλό -αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο Νο251 της UEFA-, ο σύλλογος θα πάει στην επόμενη σεζόν και θα ξεκινήσει δεδομένα ως ανίσχυρος σε όποια διοργάνωση και σημείο αυτής ξεκινήσει να αγωνίζεται.

Από εκεί και πέρα ο αποκλεισμός έφερε μεγάλες ζημιές και στο οικονομικό σκέλος. Ο Παναθηναϊκός εκτός από την πρόκριση, ήθελε και τη νίκη προκειμένου να εξασφαλίσει 300.000 ευρώ για την πρόκριση στο Conference League κι άλλες 630.000 ευρώ για τη νίκη σε ομίλους Europa League.

Παναθηναϊκός: Οι πολλαπλές ζημιές του αποκλεισμού

Τελικά δεν έγινε τίποτα απ’ αυτά τα δύο με τους πράσινους να χάνουν συνολικά 960.000 ευρώ μόνο από τη συγκεκριμένη αναμέτρηση, καθώς ήττες έκαναν και στα δύο παιχνίδια με Ρεν αλλά και στην Ισπανία κόντρα στη Βιγιαρεάλ.

Επίσης να σημειώσουμε ότι οι εργασίες στο ΟΑΚΑ θα έτρεχαν με γοργούς ρυθμούς και δεν αποκλείεται ο Παναθηναϊκός να έπαιζε εκεί αν περνούσε στην επόμενη φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Κάτι που σημαίνει πως τα έσοδα από τα εισιτήρια θα ήταν πάρα πολλά λόγω της μεγάλης χωρητικότητας του γηπέδου.

Τέλος, μετά τον αποκλεισμό κόντρα στη Μακάμπι Χάιφα πληγώνεται αισθητά και το πρεστίζ του συλλόγου. Οι πράσινοι απείχαν πολλά χρόνια από ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, επέστρεψαν, γέννησαν προσδοκίες σε όλους με τις εμφανίσεις τους, αλλά τελικά δεν κατάφεραν να υποστηρίξουν ό,τι οι ίδιοι δημιουργήσαν.

Ήταν μεγάλη ευκαιρία για το σύλλογο να περάσει από έναν όμιλο που ήταν στα μέτρα του, να ζωντανέψει ακόμα περισσότερο τη σπίθα και την όρεξη του κόσμου και να ζήσει ορισμένες από τις στιγμές που βίωνε ο οργανισμός στο ένδοξο παρελθόν.

Τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ και όλοι θα πρέπει να κάνουν ακόμα έναν χρόνο υπομονή, προκειμένου να ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια από την αρχή κι αυτή τη φορά να έχει διαφορετική κατάληξη από τη φετινή.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News
Δημήτρης Δημόπουλος
Ο Παναθηναϊκός αποτελεί βασικό μέρος της ζωής του. Πιστός σ' εκείνον από τότε που θυμάται τον εαυτό του. Μεγάλη του αγάπη και το ποδόσφαιρο. Μεγαλώνοντας συνδύασε αυτά τα δύο μέσω της αθλητικής δημοσιογραφίας που από χόμπι έγινε επάγγελμα. Μεγάλο του όνειρο να δει από κοντά τον Παναθηναϊκό σε ευρωπαϊκό τελικό. Επικοινωνία: dimitris.dimopoulos@newspao.gr