Καλάθης, Καλάθης, Καλάθης, Καλάθης, Καλάθης...

Καλάθης, Καλάθης, Καλάθης, Καλάθης, Καλάθης...

Eειδή είμαι μερακλής στο μπάσκετ, επειδή έχω παρακολουθήσει μπάσκετ όσο ίσως ελάχιστοι στην Ελλάδα (στην ηλικία μου), μπορώ να πω ότι ο Νικ Καλάθης δεν είναι της μπασκετικής μου συμπάθειας.

Προσοχή: δεν μιλάω για την αξία του, αλλά για το αγωνιστικό του στυλ. Δεν μου αρέσει κατ’ αρχάς παίκτης, που δεν σουτάρει από ντρίμπλα. Ο Ερτέλ είναι “ποίημα”. Ο Ντιλέινι επίσης. Ο Σέρχι Ροντρίγκεθ; Μάλιστα. Δεν λέω όχι και στον Τζόρνταν Φάρμαρ. Και στον Ντε Κολό βεβαίως βεβαίως. Είπαμε, μιλάμε για το αγωνιστικό στυλ και μόνο για αυτό. Αλήθεια είναι και πολύ μεγάλη ότι ο Καλάθης έχει ή μάλλον προσπαθεί να βελτιώσει το σουτ του.

[ads2]

Η βελτίωση είναι σημαντική. Αλλά δεν μπορεί να γίνει σαν τον Ντιλέινι ή τον Ερτέλ σε αυτό το κομμάτι. Ο κάθε παίκτης άλλωστε έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Αλλού χάνει, αλλού κερδίζει. Κάτι, που δεν ισχύει μόνο για το μπάσκετ, αλλά για όλους τους επαγγελματίες. Για την ίδια την ζωή άλλωστε.

Ο Καλάθης, όμως, έχει τόσα άλλα προσόντα, που δεν σε πειράζει καθόλου αν δεν έχει το καλύτερο δυνατό σουτ στον κόσμο. Στον Παναθηναϊκό χαμογελάνε και παραχαμογελάνε, από την στιγμή, που το καλοκαίρι, που μας πέρασε, τον υπέγραψαν για τα επόμενα τρία χρόνια. Χαζοί ήταν ο Γιαννακόπουλος και οι συνεργάτες του, που από πέρυσι κυνηγούσαν να τον κάνουν να επιστρέψει στο ΟΑΚΑ; Οχι βέβαια.

Κατ’ αρχάς στα 26 του χρόνια ο ομογενής γκαρντ είναι veteran. Εχει τόση εμπειρία, τόσες γεμάτες χρονιές και δη στο υψηλό επίπεδο, που στην ηλικία του δεν είναι εύκολο να βρεις άλλον. Επαιξε στον Παναθηναϊκό, ήταν ηγέτης στην Λοκομοτίβ Κουμπάν, πήγε δύο χρόνια στο ΝΒΑ και τώρα ξανά στον Παναθηναϊκό. Ηταν μπροστάρης στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα, ενώ σε όλη αυτή την διαδικασία βάλτε και την συμμετοχή του στην Εθνική. Μόνο λίγα δεν τα λές αυτά τα πράγματα για ένα 26χρονο.

Από κει και πέρα, και όσον αφορά στις τέσσερις γραμμές του παρκέ, είναι από αυτούς, που λέμε στο ποδόσφαιρο ότι πατάνε όλο το γήπεδο. Τρέχει, τρέχει, τρέχει και δεν σταματάει ο Καλάθης. Είναι πολύ σημαντικό στο όχι μεγάλο γήπεδο του μπάσκετ να υπάρχει παίκτης, που να καλύπτει χώρους. Να καλύπτει κενά. Την ίδια ώρα στο επιθετικό κομμάτι είναι “μάνα”, όταν το παιχνίδι πάει στο ανοιχτό γήπεδο. Είναι πολύ γρήγορος, είναι “Αμερικάνος”, το ελεύθερο παιχνίδι το ξέρει καλά και φαίνεται.

Το πιο σημαντικό, όμως, από όλα είναι ότι δείχνει να έχει καταλάβει τον ρόλο του στον Παναθηναϊκό. Εχει ωριμάσει πλέον πολύ, ξέρει ότι αυτός είναι, που πρέπει να πάρει τα κλειδιά από τον Διαμαντίδη για να οδηγήσει το καράβι στην σωστή πορεία. Εχει γίνει πιο σκληρός, πριν από καιρό είχε σπάσει το δακτυλό του, θα μπορούσε να μείνει στα πιτς. Αυτός, όμως, πήγε στο γήπεδο, έπαιξε, έδωσε και την ψυχή του για την ομάδα του και τους συμπαίκτες του. Είναι γεννημένος και μεγαλωμένος στις ΗΠΑ, αλλά η ψυχή του είναι ελληνική. Ναι, είναι πάνω από όλα επαγγελματίας, έτσι είναι το άθλημα, αλλά από επαγγελματία σε επαγγελματία υπάρχει διαφορά.

“Ο Καλάθης από τη στιγμή που έσπασε το δάχτυλό του κάνει θαύματα. Εχει σπουδαία συμπεριφορά. Δεν ήθελε να χάσει ούτε την προπόνηση όταν έσπασε το δάχτυλο και, να χτυπήσω ξύλο, ελπίζω να συνεχίσει έτσι. Είναι σπουδαίο παράδειγμα για όλους κι αυτό αγαπώ σε αυτόν, τη προσήλωσή του” είπε μετά το ματς με τα Τρίκαλα ο προπονητής του, ο Σάσα Τζόρτζεβιτς. Κάτι θα ξέρει παραπάνω από μας, που κρίνουμε πίσω από ένα τηλέφωνο και ένα πληκτρολόγιο και από σας, που περιμένετε να μάθετε τα περισσότερα από μας.

Ο Καλάθης έχει γίνει, λοιπόν, ηγέτης και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τον Παναθηναϊκό. Είναι σημαντικό γιατί σε λίγο καιρό ο Διαμαντίδης αποχωρεί, είναι σημαντικό γιατί αυτό τον ρόλο μόνο Ελληνες μπορούν να τον παίξουν (στις ελληνικές ομάδες) και τέτοιοι Ελληνες είναι ελάχιστοι. Ο Καλάθης δεν θα γίνει ποτέ Διαμαντίδης, αλλά δεν θα πηγαίνει κάθε φορά έτσι η ιστορία. Διαμαντίδης είναι ένας, Ομπράντοβιτς είναι ένας. Δεν είναι απαραίτητο κάθε φορά να μπαίνουμε σε συγκρίσεις. Η ζωή προχωράει, κάποιοι σταματάνε, κάποιοι έρχονται. Το θέμα είναι να προσπαθείς να είσαι πάντα στο υψηλότερο επίπεδο. Και ο Παναθηναϊκός με θυσίες σε δύσκολες εποχές (όπως και ο Ολυμπιακός) προσπαθεί για το καλύτερο. Με τον Καλάθη να έχει περίοπτη θέση (ίσως και κάτι παραπάνω) σε αυτή την προσπάθεια.

sdna.gr

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber

Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News