Το άλλοθι που δεν πίστεψε κανείς

[ads]

Με χαρά διαπιστώνω ότι, η πλειοψηφία των οπαδών του Παναθηναϊκού, όσοι τουλάχιστον παρακολούθησαν το παιχνίδι της Τούμπας, δεν επηρεάστηκαν από τα επικοινωνιακά τρυκ της «πράσινης» ΠΑΕ που σε μια προσπάθεια να καλύψει τις χτυπητές αγωνιστικές αδυναμίες της ομάδας, έριξε το ανάθεμα στον Αρετόπουλο. Γράφει ο Κώστας Βασιλόπουλος.

[ads]

Όσοι έχουν μάτια είδαν ότι στην Τούμπα εμφανίστηκε μια ομάδα καλά οργανωμένη, διαβασμένη, αποφασισμένη να κερδίσει (ΠΑΟΚ) και μια ομάδα με σοβαρά αμυντικά προβλήματα και κενά στη μεσαία γραμμή, ανίκανη να αντιδράσει στην ορμή του αντιπάλου της (Παναθηναϊκός).

Η προσπάθεια να καλυφθεί η βαριά ήττα του Παναθηναϊκού και κυρίως η εμφάνιση της ομάδας στο α΄ ημίχρονο με δικαιολογία τον Αρετόπουλο, έπεσε στο κενό. Οι δηλώσεις του Αναστασίου μετά το τέλος του αγώνα και οι αποδοκιμασίες οπαδών του Παναθηναϊκού στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το βράδυ της Κυριακής, αποδεικνύουν ότι οι φίλαθλοι ξέρουν πότε αδικείται η ομάδα τους και πότε η διαιτησία χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να καλύψει κενά, παραλείψεις, αδυναμίες και λάθη.

Ξέρουμε ότι ο Αρετόπουλος είναι ένας μέτριος διαιτητής που αναρριχήθηκε με όπλο του την… αφοσίωση που επί σειρά ετών δείχνει στο κόκκινο σύστημα. Ωστόσο δεν μπόρεσα να καταλάβω που αδίκησε τον Παναθηναϊκό. Μήπως στο γεγονός ότι δεν… είδε το χέρι του Ζέκα μέσα στην περιοχή του Παναθηναϊκού στο 13΄, ή μήπως ότι επίσης δεν… είδε την ανατροπή του Ροντρίγκες στο β΄ ημίχρονο; Σε ποια από τις δυο φάσεις αδικήθηκε ο Παναθηναϊκός; Γι αυτές τις δυο φάσεις, όντως πρέπει να γίνει μήνυση στον Αρετόπουλο. Όχι όμως από τη ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Όσο για το πέναλτι που δόθηκε υπέρ του Δικέφαλου, πρέπει να είναι εντελώς άσχετος κάποιος για να μην γνωρίζει τους κανονισμούς για ανάλογες περιπτώσεις.

Το μαρκάρισμα ξεκινά στο όριο της περιοχής και η πτώση –χωρίς να την εκβιάζει ο Ροντρίγκες- γίνεται εντός περιοχής ενώ ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ θα είχε την ευκαιρία να βρεθεί σε προφανή θέση για γκολ. Δεν χρειάζεται να επιμείνω περισσότερο. Όποιος είδε το παιχνίδι και δεν έχει λόγους να ψάχνει για δικαιολογίες, ξέρει ότι είναι ανήθικη η προσπάθεια να μειωθεί η νίκη της ομάδας του Τούντορ από θεωρίες που επαναλαμβάνω δεν βρίσκουν σύμφωνους ούτε του οπαδούς του Παναθηναϊκού.

Ας προχωρήσουμε στο αγωνιστικό μέρος του αγώνα. Η έμπνευση του Τούντορ να χρησιμοποιηθούν ως σκιώδες δίδυμο οι Ροντρίγκες και Ζάιρο, αιφνιδίασε τον Γιάννη Αναστασίου καθώς σε κανένα παιχνίδι του ΠΑΟΚ από την έναρξη της περιόδου δεν είχε επιχειρήσει κάτι ανάλογο ο Δικέφαλος. Η αμυντική και ανασταλτική λειτουργία του Παναθηναϊκού δεν είχε οργανωθεί για να αντιμετωπίσει κάτι ανάλογο με τα γνωστά αποτελέσματα.

Αυτή δεν ήταν η μοναδική καινοτομία που εφάρμοσε ο Τούντορ. Έχοντας διαβάσει καλά τον αντίπαλο και διαπιστώνοντας στην διάρκεια του αγώνα, επιθετική ανεπάρκεια του αντιπάλου του, έδωσε στον Βίτορ εντολή να προωθείται όχι μόνο στα στημένα αλλά και στην ανάπτυξη του παιχνιδιού προσθέτοντας ουσιαστικά έναν παίκτη στη μεσαία γραμμή που αύξησε τις επιλογές της ομάδας του στη μεσαία γραμμή και μπέρδεψε ακόμα περισσότερο τους παίκτες του Παναθηναϊκού που λογικά λυτρώθηκαν με το σφύριγμα της λήξης του α΄ ημιχρόνου.

Στην επανάληψη είδαμε ένα ισορροπημένο παιχνίδι. Οι «πράσινοι» αναδιοργανώθηκαν. Λειτούργησε το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και της επιβίωσης. Δεν είχαν άλλη επιλογή για να αποφύγουν την συντριβή. Από την άλλη μεριά οι παίκτες του ΠΑΟΚ αισθανόμενοι ότι έχουν σιγουρέψει τη νίκη, μείωσαν ασυναίσθητα το ρυθμό τους καθώς δεν αισθάνονταν απειλή από τους αντιπάλους τους. Λογικό αν αναλογιστούμε ότι κάποιοι παίκτες του Δικεφάλου, την Πέμπτη επιβαρύνθηκαν με 90΄ αγώνα κόντρα στην Κράσνονταρ.

Το κέρδος για τον ΠΑΟΚ δεν είναι μόνο οι τρεις βαθμοί και το κύρος που προσθέτει μια νίκη επί ενός αντιπάλου όπως ο Παναθηναϊκός. Προσθέτω στα κέρδη του Δικεφάλου την εμφάνιση του Ζάιρο. Ο βραζιλιάνος έχει προσόντα και στοιχεία που δεν βρίσκεις εύκολα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αστείρευτες δυνάμεις, ποδοσφαιρικό θράσος για ένα παίκτη που έχει ένα φοβερό χαρακτηριστικό. Δεν ξέρεις ποια ακριβώς είναι η θέση του, γεγονός που δυσκολεύει κάθε αντίπαλο να τον αντιμετωπίσει.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News