Ξεμπρόστιασμα για τη διιατησία: «Όλα τα λάθη κατά του Παναθηναϊκού, άλλα κριτήρια, τραγικές αποφάσεις»!

Έντονες αντιδράσεις συνεχίζει να προκαλεί η διαιτησία στο πρόσφατο ντέρμπι ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, με εξειδικευμένη ανάλυση να ρίχνει… φως σε μια σειρά από αμφισβητούμενες αποφάσεις.

Ξεμπρόστιασμα για τη διιατησία: «Όλα τα λάθη κατά του Παναθηναϊκού, άλλα κριτήρια, τραγικές αποφάσεις»!

Η ιστοσελίδα «Grizoi Likoi», που ασχολείται με τη διαιτησία, προχώρησε σε λεπτομερή καταγραφή των φάσεων του πρόσφατου ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό, καταλήγοντας σε ένα ιδιαίτερα βαρύ συμπέρασμα, ότι τα λάθη που έγιναν επηρέασαν μονομερώς τον Παναθηναϊκό.

Στην ανάλυση γίνεται λόγος για διαφορετικά κριτήρια εφαρμογής των κανονισμών, αλλά και για αποφάσεις που χαρακτηρίζονται ως λανθασμένες ή ακόμα και τραγικές.

Οι φάσεις που ξεχώρισαν

Μεταξύ των πιο χαρακτηριστικών περιπτώσεων που επισημαίνονται είναι ο μη καταλογισμός φάουλ σε καθοριστικές φάσεις εις βάρος παικτών του Παναθηναϊκού. Περιπτώσεις flopping που δεν τιμωρήθηκαν με τεχνική ποινή, αντιαθλητικά φάουλ που δεν δόθηκαν, ενώ σε άλλες περιπτώσεις καταλογίστηκαν λανθασμένα, όπως και ακυρωμένο καλάθι και αποφάσεις που επηρέασαν άμεσα τη ροή του αγώνα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και σε φάσεις όπου, σύμφωνα με την ανάλυση, υπήρξε εσφαλμένη εφαρμογή του κανονισμού, ακόμα και σε διαδικασίες αποβολών. Όπως τονίζεται, το οπτικό υλικό από τον αγώνα ενισχύει τα παραπάνω συμπεράσματα, με τις αποφάσεις των διαιτητών να τίθενται στο μικροσκόπιο.

Το στοιχείο που προκαλεί τη μεγαλύτερη συζήτηση είναι πως, σύμφωνα με τη συνολική καταγραφή, δεν εντοπίζεται ούτε μία φάση που να λειτούργησε εις βάρος του Ολυμπιακού, γεγονός που ενισχύει την αίσθηση μονομερούς αντιμετώπισης.

Το συγκεκριμένο θέμα ανοίγει ξανά τη συζήτηση γύρω από τη διαιτησία στα ντέρμπι και τα κριτήρια που εφαρμόζονται, ειδικά σε παιχνίδια υψηλής έντασης. Σε κάθε περίπτωση, η ανάλυση αυτή έρχεται να προστεθεί σε ένα ήδη «φορτισμένο» κλίμα, που συνεχίζει να απασχολεί έντονα το ελληνικό μπάσκετ.

Η συγκεκριμένη ανάλυση στέκεται συνολικά σε έντεκα φάσεις, στις οποίες, όπως υποστηρίζεται, οι διαιτητές Τηγάνης, Αγραφιώτης και Μαρινάκης έκαναν σοβαρά λάθη στην ερμηνεία ή και στην εφαρμογή του κανονισμού.

1) Φάουλ του Παπανικολάου στον Λεσόρ που δεν δόθηκε

Στο 8:17, οι αναλυτές σημειώνουν ότι ο Παπανικολάου κάνει επαφή με το σώμα του Λεσόρ, ενώ ο παίκτης του Παναθηναϊκού βρίσκεται ήδη στον αέρα σε προσπάθεια για καλάθι. Η παράβαση, σύμφωνα με την ανάλυση, θα έπρεπε να είχε χρεωθεί ως φάουλ και μάλιστα θα ήταν το δεύτερο προσωπικό του παίκτη του Ολυμπιακού.

2) Χαρισμένη τεχνική ποινή για flopping στον Γουόκαπ

Στο 4:41 της πρώτης περιόδου, καταλογίζεται φάουλ του Γουόκαπ πάνω στον Ναν, όμως η ανάλυση υποστηρίζει ότι η σωστή απόφαση δεν ήταν απλό προσωπικό φάουλ, αλλά άμεση τεχνική ποινή για flopping. Γίνεται λόγος για καθυστερημένη και λανθασμένη αντίδραση του διαιτητή.

3) Επιθετικό του Χολ στον Οσμάν που πέρασε απαρατήρητο

Στο 1:37 της πρώτης περιόδου, οι «Grizoi Likoi» βλέπουν ξεκάθαρο κινούμενο σκριν του Χολ πάνω στον Όσμαν, χωρίς όμως να δοθεί επιθετικό φάουλ. Όπως αναφέρεται, η αρχική θέση του αμυντικού και η τελική επαφή με τον παίκτη του Παναθηναϊκού δείχνουν καθαρή παράβαση.

4) Λάθος επαναφορά αντί για βολές στον Φαρίντ

Στο 8:40 της δεύτερης περιόδου, καταλογίζεται σωστά προσωπικό φάουλ του Γουόρντ πάνω στον Φαρίντ, ωστόσο η συνέχεια της φάσης θεωρείται λανθασμένη. Η ανάλυση αναφέρει ότι το φάουλ έγινε πάνω σε προσπάθεια follow-up και συνεπώς ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να έχει βολές και όχι απλή επαναφορά από την τελική γραμμή.

5) Χωρίς τεχνική στον Πίτερς για την αντίδρασή του

Στο 5:15 της δεύτερης περιόδου, δίνεται σωστά προσωπικό φάουλ του Πίτερς στον Σλούκα, αλλά εκεί σταματά και η διαιτητική παρέμβαση. Σύμφωνα με την ανάλυση, ο παίκτης του Ολυμπιακού αντιδρά έντονα και αμφισβητεί την απόφαση, σε φάση που θα μπορούσε να είχε δοθεί άμεση τεχνική ποινή.

6) Η φάση της διπλής αποβολής και το μεγάλο λάθος με τον Λεσόρ

Στην πιο πολυσυζητημένη φάση του αγώνα, η ανάλυση δέχεται ως σωστή τη χρέωση επιθετικού φάουλ στον Ντόρσεϊ πάνω στον Καλαϊτζάκη και επίσης σωστή την αποβολή του Ντόρσεϊ για τη δική του ενέργεια, όπως και του Ναν για την αντίδρασή του.

Το σημείο στο οποίο στέκονται οι «Grizoi Likoi» είναι η ποινή προς τον Λεσόρ. Όπως τονίζεται, δεν έπρεπε να χρεωθεί με αντιαθλητικό φάουλ, αλλά με τεχνική ποινή για αντιαθλητική συμπεριφορά. Αυτή η διαφοροποίηση αλλάζει όλη την ακολουθία των ποινών. Με βάση την ανάλυση, οι αποβολές Ναν και Ντόρσεϊ θα έπρεπε να αλληλοσβηστούν και η συνέχεια να δοθεί με μία βολή υπέρ του Ολυμπιακού για την τεχνική του Λεσόρ και κατοχή για τον Παναθηναϊκό από το πλάι, στο σημείο του επιθετικού φάουλ του Ντόρσεϊ. Αντί γι’ αυτό, εκτελέστηκαν δύο βολές και δόθηκε επαναφορά στον Ολυμπιακό, κάτι που χαρακτηρίζεται ευθεία παραβίαση της σωστής εφαρμογής του κανονισμού.

7) Μη καταλογισμός αντιαθλητικού στον Γουόκαπ πάνω στον Σορτς

Στο 7:02 της τρίτης περιόδου, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι ο Γουόκαπ κάνει αντιαθλητικό φάουλ πάνω στον Σορτς, καθώς η φάση εμπίπτει σε ένα από τα ξεκάθαρα κριτήρια του κανονισμού. Μάλιστα επισημαίνεται πως, αν οι διαιτητές θεωρούσαν ότι δεν υπήρχε αντιαθλητικό, τότε τουλάχιστον θα έπρεπε να τιμωρήσουν τον Σορτς με τεχνική για θέατρο. Τελικά δεν δόθηκε τίποτα.

8) Νέο χαμένο αντιαθλητικό εις βάρος του Λεσόρ

Στο 4:02 της τρίτης περιόδου, η ανάλυση στέκεται σε φάουλ του Χολ πάνω στον Λεσόρ, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται για απλό προσωπικό. Ο παίκτης του Ολυμπιακού φέρεται να κλειδώνει τον αντίπαλό του χωρίς προσπάθεια για τη μπάλα, άρα –κατά τους αναλυτές– η σωστή απόφαση θα ήταν αντιαθλητικό φάουλ.

9) Φάουλ του Χολ στον Σορτς που δεν υπήρχε

Στο 3:05 της τρίτης περιόδου, οι «Grizoi Likoi» θεωρούν λανθασμένη τη χρέωση προσωπικού φάουλ του Χολ πάνω στον Σορτς, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει πραγματική επαφή στη φάση.

10) Ακυρωμένο γκολ-φάουλ του Φαρίντ με λάθος επιθετικό

Στο 2:30 της τρίτης περιόδου καταλογίζεται επιθετικό φάουλ του Φαρίντ πάνω στον Τζόουνς, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί και το καλάθι. Σύμφωνα με την ανάλυση, η φάση έχει διαφορετική αφετηρία: πρώτος αντικανονική επαφή δημιουργεί ο Λαρεντζάκης, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η επαφή του Φαρίντ. Οι αναλυτές σημειώνουν επίσης ότι ο διαιτητής της τελικής γραμμής δεν είχε καθαρό οπτικό πεδίο για να πάρει σωστή απόφαση.

11) Λάθος φάουλ του Φαρίντ στον Γουόρντ

Στο 1:51 της τρίτης περιόδου, χρεώνεται φάουλ του Φαρίντ στον Γουόρντ, όμως η ανάλυση επισημαίνει ότι ο παίκτης του Παναθηναϊκού έχει πάρει σωστά τον αμυντικό διάδρομο και ότι την επαφή την προκαλεί ο ίδιος ο παίκτης του Ολυμπιακού, ο οποίος εκτινάσσει το σώμα του προς τα έξω.

Επιλέξτε στο παρακάτω βίντεο τις φάσεις με τα σχετικά λεπτά των αποφάσεων:

Διάβασε όλα τα νέα για το μπάσκετ του Παναθηναϊκού

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr