Στραματσόνι: «Φανταστικός άνθρωπος ο Αλαφούζος, στα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης ο Παναθηναϊκός»

Στραματσόνι: «Φανταστικός άνθρωπος ο Αλαφούζος, στα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης ο Παναθηναϊκός»

Ο Αντρέα Στραματσόνι μίλησε για τα όσα πέρασε στον Παναθηναϊκό και αποθεώνει τον Γιάννη Αλαφούζο.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο άλλοτε τεχνικός των Πρασίνων στο Gazzetta.gr:

Παρακολουθείς τη φετινή πορεία του Παναθηναϊκού;

«Ναι. Έβλεπα το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό πριν από λίγες ημέρες και υπέφερα. Ξέρω καλά τι σημαίνει αυτό το παιχνίδι για όλο τον οργανισμό του Παναθηναϊκού και πόσο σημαντικό ήταν που κατάφεραν στο τέλος με το πέναλτι να ισοφαρίσουν. Ίσως τα συναισθήματα να ήταν κάπως ανάμεικτα λόγω και του ελέγχου της φάσης μέσω VAR, όμως αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό το παιχνίδι. Πραγματοποιούν μία εξαιρετική σεζόν και είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω να έχουν έναν πολύ καλό προπονητή που έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό γκρουπ. Πρώτα από όλα, είμαι χαρούμενος για τον κ. Αλαφούζο διότι ο καθένας μπορεί στη δουλειά του να κάνει λάθη. Από την ανθρώπινη πλευρά, όμως, ο κ. Αλαφούζος είναι ένας φανταστικός άνθρωπος που βάζει στην ομάδα αγάπη, πάθος και χρήματα. Τον γνωρίζω προσωπικά, τόσο εκείνον όσο και την οικογένειά του και θα είμαι πολύ χαρούμενος αν τελικώς καταφέρει να πάρει πίσω κάτι για όλες εκείνες τις θυσίες που έχει κάνει για τον Παναθηναϊκό. Φυσικά, χαίρομαι και για τους οπαδούς γιατί είναι απίστευτοι και αξίζουν να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του πρωταθλήματος».

Σου λείπουν οι μέρες σου στον Παναθηναϊκό;

«Σίγουρα μου λείπει η Ελλάδα. Η πρώτη σεζόν αλλά και το πρώτο διάστημα της δεύτερης εξελίχθηκαν πολύ καλά. Δυστυχώς στη συνέχεια, ενώ ήμασταν πρώτοι στη βαθμολογία τον Οκτώβρη, δεν υπήρξε ανάλογη συνέχεια. Εμφανίστηκαν τα οικονομικά προβλήματα, τα οποία δεν σχετίζονται μόνο με το ποδόσφαιρο. Η Ελλάδα έχει περάσει πολύ δύσκολες μέρες. Έχω, όμως, πολύ καλές αναμνήσεις από τη χώρα και πολύ καλούς φίλους που έκανα και άφησα πίσω όταν έφυγα. Υποστηρίζω ακόμα τον Παναθηναϊκό, δεν λέω ψέματα. Η κόρη μου γεννήθηκε εκεί και το όνομά της είναι Έλενα. Πήραμε αυτήν την απόφαση με την σύζυγό μου, γιατί αυτό ήταν το αγαπημένο μας ελληνικό όνομα».

Αν γύριζες τον χρόνο πίσω, θα έκανες κάτι διαφορετικά σε ό,τι αφορά στις επιλογές σου όσο ήσουν στον Παναθηναϊκό;

«Ναι, σίγουρα. Κάτι που κατάλαβα μέσα από την εμπειρία μου στην Ελλάδα ήταν ότι έπρεπε να πιέσω τον κ. Αλαφούζο να χτίσουμε μία ομάδα με ελληνικό κορμό. Σίγουρα χρειάζονται και ξένοι παίκτες, αλλά όχι περισσότεροι από 3-4 σε συγκεκριμένες θέσεις. Αν, λοιπόν, γύριζα τον χρόνο πίσω θα υποστήριζα πολύ περισσότερο την προοπτική της εξέλιξης των Ελλήνων παικτών. Κάθε πρωτάθλημα είναι διαφορετικό. Εγώ όταν ήρθα στον Παναθηναϊκό είχα την εμπειρία της Ίντερ και της Ουντινέζε στις οποίες είχα μονάχα έναν και τρεις Ιταλούς αντίστοιχα. Έτσι, για μένα η εθνικότητα δεν αποτελούσε πρόβλημα αφού ακόμα και στην πατρίδα μου δεν είχα στις ομάδες που ανέλαβα γηγενείς ποδοσφαιριστές. Δεν κοιτούσα αν είναι Ιταλοί ή όχι, μονάχα αν είναι καλοί ποδοσφαιριστές ή όχι. Στην Ελλάδα δεν ισχύει το ίδιο, χρειάζονται κάποιοι ξένοι παίκτες αλλά μόνο εφόσον μπορούν να ταιριάξουν στην ελληνική νοοτροπία. Από εκεί και πέρα πρέπει οι ομάδες να απαρτίζονται κατά κύριο λόγο από Έλληνες παίκτες. Για παράδειγμα, στον Παναθηναϊκό είχα επαγγελματίες όπως ο Μπεργκ και ο Ζέκα που μπορούσαν να αφομοιώσουν τον ελληνικό τρόπο σκέψης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ζέκα εντάχθηκε και στην Εθνική Ελλάδος. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, στην ομάδα υπήρχαν και κάποιοι ποδοσφαιριστές που μπορεί να ήταν ποιοτικοί, όμως δεν ήταν οι κατάλληλοι για να αγωνιστούν στην Ελλάδα».

Θεωρείς, δηλαδή, ότι κάποιοι ποδοσφαιριστές δεν μπορούσαν να αντιληφθούν το μέγεθος του Παναθηναϊκού και να κάνουν υπομονή όταν εμφανίστηκαν τα οικονομικά προβλήματα;

«Αυτό ήταν το ένα ζήτημα. Το άλλο είχε να κάνει με το ότι δεν γνώριζαν την ελληνική πραγματικότητα και χάσαμε βαθμούς εξαιτίας αυτού. Όταν για παράδειγμα, ένας ποδοσφαιριστής ψηλού επιπέδου πάει σε ένα μικρότερο γήπεδο να αντιμετωπίσει μία λιγότερο γνωστή ομάδα και δεν είναι απόλυτα συγκεντρωμένος, δεν θα έχει την απόδοση που πρέπει. Δεν θα έπρεπε, όμως, να σκέφτεται κανείς έτσι. Και μόνο το ότι αγωνίζεται κάποιος στον Παναθηναϊκό θα έπρεπε να είναι αρκετό προκειμένου να δώσει το 110%. Από εκεί και πέρα, φυσικά και πρέπει κάποιος να κάνει και υπομονή όταν υπάρξουν οικονομικές δυσκολίες στο σύλλογο. Θυμάμαι ότι ενώ ήμασταν πρώτοι στη βαθμολογία τον Οκτώβρη, αρκετοί παίκτες που δεν είχαν λάβει τα χρήματά τους από τον Αύγουστο άρχισαν να λένε πως δεν θα προπονηθούν ή δεν θα παίξουν στους αγώνες. Παρά τις διαβεβαιώσεις από τους ανθρώπους της ομάδας πως κανείς δεν θα χάσει τα χρήματά του, κάποιοι δεν άλλαξαν στάση και τελικώς η κατάσταση “εξερράγη” τον Δεκέμβρη. Γι’ αυτό πιστεύω ότι το ελληνικό είναι ένα πολύ ιδιαίτερο πρωτάθλημα. Ένα πολύ όμορφο πρωτάθλημα, όχι τόσο διαφημισμένο όσο θα έπρεπε, αλλά την ίδια στιγμή αν γύριζα πίσω θα έπαιρνα διαφορετικές αποφάσεις για τους ποδοσφαιριστές».

Θα σκεφτόσουν κάποια μέρα να επιστρέψεις στην Ελλάδα για να αναλάβεις κάποια ομάδα;

«Αυτό το καλοκαίρι βρισκόμουν σε συζητήσεις με ελληνική ομάδα. Είμαι επαγγελματίας και δεν κλείνω καμία πόρτα. Μπορεί να δέχθηκα πολύ αυστηρή κριτική, όμως έχω σεβαστεί τον Παναθηναϊκό στον απόλυτο βαθμό. Αυτή είναι μία από τις ελάχιστες συνεντεύξεις που έχω δώσει στα τόσα χρόνια που έχω φύγει από την Ελλάδα. Ο κόσμος θεωρώ ότι εκτιμά το γεγονός πως παρά την κριτική που έχω δεχθεί, στην οποία και μπορώ να απαντήσω, έχω επιλέξει να σεβαστώ τον πρόεδρο και τους φίλους της ομάδας. Δεν πρόκειται ποτέ να πω κακή κουβέντα για τον Παναθηναϊκό. Με τους οπαδούς έχω απευθείας επικοινωνία και πάντα τους σέβομαι. Εκείνοι από την πλευρά τους κατανοούν την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί τότε και είμαι βέβαιος πως δεν ήταν εξαγριωμένοι μόνο από την δύσκολη σεζόν στην οποία ήμουν εγώ προπονητής της ομάδας αλλά συνολικά από όλα τα τελευταία χρόνια γιατί ο Παναθηναϊκός πρέπει βάσει της ιστορίας του να βρίσκεται ανάμεσα στα κορυφαία κλαμπ της Ευρώπης».

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Σπύρος Φλώρος
Η μεγάλη του αγάπη είναι ο Παναθηναϊκός. Ο Σπύρος Φλώρος σπούδασε δημοσιογραφία με σκοπό να υπηρετεί την αγαπημένη του ομάδα. Από μικρός ασχολείται με την αγαπημένο του Παναθηναϊκό. Γνωρίζει Αγγλικά. Επικοινωνία: spyros.floros@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News