Φαν Ντρόνγκελεν: «Είμαι υπερήφανος που φοράω αυτή τη φανέλα» – Η εξομολόγηση για τον Παναθηναϊκό

Ο Ρικ φαν Ντρόνγκελεν ανοίγει την καρδιά του για τον Παναθηναϊκό, τις προσωπικές δυσκολίες, τη συνεργασία με τον Ντε Φράι και το πάθος του για τη νίκη.

Παναθηναϊκός: Θέλει έναν... Φαν Ντρόνγκελεν στο «8»

Μια διαφορετική πλευρά του χαρακτήρα του παρουσιάζει ο Ρικ φαν Ντρόνγκελεν, μέσα από μια αποκαλυπτική συνέντευξη στο πέμπτο τεύχος του περιοδικού «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΝ». Ο Ολλανδός κεντρικός αμυντικός μιλά για τη ζωή του, τις εμπειρίες που τον σημάδεψαν και τα συναισθήματα που βιώνει φορώντας τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Από τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στην Ολλανδία και τη στενή σχέση με την οικογένειά του, μέχρι τον σοβαρό τραυματισμό που άλλαξε τον τρόπο σκέψης του, ο αμυντικός του «Τριφυλλιού» εξηγεί πώς διαμορφώθηκε η προσωπικότητά του και γιατί αντιμετωπίζει κάθε παιχνίδι με τόσο μεγάλη ένταση.

Ξεχωριστή θέση στις τοποθετήσεις του έχουν η ατμόσφαιρα του ΟΑΚΑ, η συνεργασία με τον Στέφαν ντε Φράι και οι απαιτήσεις του Τζέικομπ Νίστρουπ. Παράλληλα, αποκαλύπτει μια ιδιαίτερη συνήθεια που μοιράζεται με τον Ανδρέα Τεττέη, αλλά και την αγάπη του για τα αδέσποτα ζώα.

Για να βλέπεις περισσότερο Παναθηναϊκό στα αποτελέσματα αναζήτησης
Πρόσθεσε Newspao.gr στο Google

Ο Φαν Ντρόνγκελεν δεν κρύβει την υπερηφάνεια που αισθάνεται για την παρουσία του στον Παναθηναϊκό, τονίζοντας ότι η προσπάθεια επιστροφής του συλλόγου στις επιτυχίες αποτελεί καθημερινό κίνητρο.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Πώς ξεκίνησε η σχέση σου με το ποδόσφαιρο και πόσο επηρέασε τον χαρακτήρα σου η οικογένειά σου;

«Ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο από την ημέρα που περπάτησα. Στα τέσσερά μου ήμουν ήδη στα πρώτα παιδικά τμήματα ποδοσφαίρου στο Άξελ. Ο πατέρας μου έπαιζε μπάλα. Οι θείοι μου, τα ξαδέρφια μου. Ο παππούς μου ήταν επίσης ποδοσφαιριστής και αργότερα διαιτητής. Τα πάντα στην οικογένειά μου περιστρέφονταν γύρω από το ποδόσφαιρο. Η μητέρα μου έπαιζε μπάσκετ, αλλά λατρεύει το ποδόσφαιρο. Μπορούμε να μιλάμε ώρες ολόκληρες για μπάλα. Όλοι λένε ότι έχω ακριβώς τον ίδιο χαρακτήρα με εκείνη. Μισώ να χάνω. Παίζω με πολύ συναίσθημα. Ακόμη κι όταν παίζω χαρτιά, θέλω να κερδίζω. Αυτή είναι η δύναμή μου».

Πόσο σημαντική υπήρξε η στήριξη των δικών σου ανθρώπων και πώς αντιμετωπίζουν τη ζωή σου στην Αθήνα;

«Η οικογένειά μου έκανε τα πάντα για να γίνω επαγγελματίας. Όταν τα κατάφερα, ένιωσα υπέροχα που τους έκανα υπερήφανους και τους ανταπέδωσα κάτι από τις θυσίες τους. Είναι δύσκολο να βρίσκεσαι μακριά από τους δικούς σου, αλλά αυτό κάνει τις στιγμές που περνάμε μαζί ακόμη πιο ξεχωριστές. Με ακολουθούν σε όλους τους σταθμούς της καριέρας μου. Η Αθήνα τους αρέσει πολύ».

Διατηρείς επαφές με ανθρώπους που σε βοήθησαν στα πρώτα βήματα της επαγγελματικής σου καριέρας;

«Ακόμη κρατάω επαφή με τον πρώτο μου προπονητή στη Σπάρτα Ρότερνταμ, όπου έγινα επαγγελματίας. Ήρθε να με δει εδώ, στον Παναθηναϊκό, όταν παίξαμε με την ΤΣΣΚΑ. Χάρηκα πολύ».

Τι σημαίνει για σένα το τατουάζ με τον ταχυδρομικό κώδικα της γενέτειράς σου και πόσο σημαντικό είναι να παραμένεις ο εαυτός σου;

«Έχω ένα τατουάζ με τον ταχυδρομικό κώδικα του Άξελ. Είναι το σπίτι μου. Εκεί ζουν η οικογένεια και οι φίλοι μου. Είναι μέρος του εαυτού μου. Είμαι περήφανος. Το έκανα για να μην ξεχάσω ποτέ τις ρίζες μου. Ο κόσμος του ποδοσφαίρου είναι τεράστιος. Συναντάς ανθρώπους από κάθε γωνιά της γης. Αλλά στο τέλος, είμαι απλώς ένας συνηθισμένος τύπος από το Άξελ. Το κουβαλάω πάντα στο κορμί μου και μου δίνει γαλήνη και δύναμη».

Πώς σε επηρέασε ο σοβαρός τραυματισμός που αντιμετώπισες σε νεαρή ηλικία;

«Στα 21 έπαθα ρήξη χιαστού, στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν στο Αμβούργο. Ήμουν πολύ λυπημένος. Στην αρχή απογοητεύτηκα. Μετά την επέμβαση άλλαξα το mindset εντελώς. Άρχισα να ελέγχω το μυαλό μου, κάνοντας μόνο θετικές σκέψεις. Φυσικά ήταν δύσκολο, αλλά έμενα στον στόχο μου. Έμαθα να φροντίζω περισσότερο το σώμα μου. Δεν είναι μόνο η προπόνηση. Είναι ο τρόπος ζωής, η διατροφή, το μυαλό. Στο πρώτο παιχνίδι που ξαναμπήκα στο γήπεδο, τραυματίστηκα στον αστράγαλο, αλλά δεν πτοήθηκα. Ήμουν πολύ χαρούμενος που θα έμενα έξω μόνο 3 εβδομάδες».

Ως κεντρικός αμυντικός, τι αισθάνεσαι όταν πραγματοποιείς ένα καθοριστικό τάκλιν και ποιες συμβουλές θυμάσαι από τον παππού σου;

«Για έναν αμυντικό ένα δυνατό τάκλιν ή ένα κόψιμο μπορεί να προσφέρει το ίδιο συναίσθημα που νιώθει ένας επιθετικός όταν σκοράρει. Πανηγυρίζουμε διαφορετικές στιγμές μέσα στο παιχνίδι. Ο παππούς μου με συμβούλευε να μη μιλάω πολύ, να δουλεύω σκληρά και να είμαι ήρεμος. Εκνευριζόταν όταν δεχόμουν κάρτες και μου έλεγε να μη διαμαρτύρομαι στους διαιτητές, επειδή ήταν και ο ίδιος διαιτητής. Τον χάσαμε πέρυσι και πάντα θυμάμαι όσα μου έλεγε».

Ποιοι αμυντικοί αποτελούσαν τα ποδοσφαιρικά σου πρότυπα όταν ήσουν μικρός;

«Όταν είσαι μικρός έχεις πολλά ινδάλματα. Για μένα ήταν ο Κιελίνι, ο Ράμος και ο Πέπε. Μεγαλώνοντας αυτό αλλάζει. Τώρα προσπαθώ να γίνομαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου».

Παρακολουθείς άλλα αθλήματα εκτός από το ποδόσφαιρο; Τι σε εντυπωσιάζει στο μπάσκετ του Παναθηναϊκού;

«Παρακολουθώ, επίσης, τα μαχητικά αθλήματα. Ένας καλός φίλος από τα μέρη μου, ο Τιάν ντε Φρις, γνωστός ως «Ταρζάν», είναι παγκόσμιος πρωταθλητής στο kickboxing και έχει εμπνεύσει πολλά παιδιά. Μου αρέσει η δράση, η ατμόσφαιρα, η μουσική, η ένταση. Όπως είναι και στο μπάσκετ του Παναθηναϊκού».

Πόσο μεγάλη θέση έχει στη ζωή σου η αγάπη για τα ζώα και τι κοινό έχεις ανακαλύψει με τον πρόεδρο του Παναθηναϊκού;

«Λατρεύω τα ζώα. Είναι η αδυναμία μου. Ειδικά τα αδέσποτα. Χαίρομαι πολύ που φροντίζουμε πολλά στο Κορωπί και πηγαίνω να τα δω κάθε μέρα. Είναι ιδιαίτερο για μένα που ο πρόεδρός μας έχει την ίδια αγάπη γι’ αυτά. Θυμάμαι, λίγο αφότου ήρθα, ο Παναθηναϊκός είχε κάνει μια συγκινητική ανάρτηση για τα ζώα μετά τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και ένιωσα μια ξεχωριστή σύνδεση με τον σύλλογο. Μοιραζόμαστε την ίδια ευαισθησία. Ένιωσα οικειότητα. Έχω μία γάτα στο σπίτι μου. Επισκέπτομαι μέρη με αδέσποτα και τα ταΐζω».

Τι αισθάνεσαι όταν αγωνίζεσαι μπροστά στους φιλάθλους του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ;

«Άκουσα μια φράση του Ερίκ Καντονά, ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να σου προσφέρει ένα συναίσθημα που τίποτα άλλο στον κόσμο δεν μπορεί. Με εκφράζει απόλυτα. Αυτή η φωτιά που ανάβει μέσα σου δεν συγκρίνεται με τίποτα. Όταν βγαίνεις να παίξεις μπροστά σε τόσο κόσμο, ξεχνάς τα πάντα. Είναι σαν να σταματάει ο χρόνος. Αυτό ακριβώς ζω στα παιχνίδια μας στο ΟΑΚΑ».

Ποια συνήθειά σου πριν από τους αγώνες χρειάστηκε να αλλάξεις εξαιτίας του Ανδρέα Τεττέη;

«Πριν από την έναρξη των αγώνων μου αρέσει να μπαίνω τελευταίος στον αγωνιστικό χώρο, όταν βγαίνουμε με τα παιδάκια. Δεν έχω γούρια, είναι απλώς κάτι που κάνω σαν συνήθεια. Αλλά το ίδιο θέλει και ο Τεττέη, οπότε έκανα πίσω. Του είπα: «Εσύ είσαι ο επιθετικός, πρέπει να σκοράρεις!»».

Πώς προετοιμάζεσαι πνευματικά για κάθε αναμέτρηση;

«Δεν κάνω κάτι ιδιαίτερο πριν από τα ματς. Προτού κοιμηθώ, το προηγούμενο βράδυ, έχω ήδη παίξει ολόκληρο τον αγώνα στο μυαλό μου. Το έχω φανταστεί από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό».

Πώς έχει εξελιχθεί η συνεργασία σου με τον Στέφαν ντε Φράι και τι έχεις μάθει από εκείνον;

«Συμβουλεύομαι συχνά τον Στέφαν λόγω της τεράστιας εμπειρίας του. Όσο περισσότερο παίζουμε μαζί, τόσο καλύτερα γνωρίζουμε ο ένας τον άλλον και τους ρόλους μας στην άμυνα. Αναλύουμε τους αντιπάλους και έχουμε γίνει καλοί φίλοι. Από τον τρόπο που προπονείται, φροντίζει το σώμα του και προετοιμάζεται, κατάλαβα γιατί έχει κάνει μια τόσο μεγάλη καριέρα. Νιώθω ότι, αν εκείνος δίνει το 100%, εγώ πρέπει να δίνω το 200%. Είναι τεράστιο κίνητρο για μένα και για όλους τους συμπαίκτες μου».

Τι απαιτεί από τους κεντρικούς αμυντικούς ο Τζέικομπ Νίστρουπ και τι σημαίνει προσωπικά για σένα η παρουσία στον Παναθηναϊκό;

«Μου αρέσει που ο Νίστρουπ έχει υψηλές απαιτήσεις από τους κεντρικούς αμυντικούς. Επικεντρώνεται στις λεπτομέρειες και αναζητά πάντα το καλύτερο. Δεν είμαστε ρομπότ και εκτιμά όταν οι παίκτες παίρνουμε πρωτοβουλίες. Η κατεύθυνση προς την κορυφή είναι το μεγαλύτερο κίνητρο. Ο Παναθηναϊκός είναι τεράστιος σύλλογος. Όλοι εδώ έχουν πάθος να τον επαναφέρουν στις επιτυχίες του παρελθόντος. Είμαι υπερήφανος που φοράω αυτή τη φανέλα. Κάθε μέρα λέω στον εαυτό μου να μην το θεωρεί δεδομένο και να δίνω το 200%».

Πώς βιώνεις τη στήριξη των φιλάθλων και ποια ιδιαίτερη συνάντηση είχες στην Ολλανδία με έναν Έλληνα οπαδό;

«Η σύνδεση με τον κόσμο είναι πολύ σημαντική. Ειδικά στα δύσκολα παιχνίδια και κυρίως στα εκτός έδρας, η στήριξή τους μας προσφέρει πολλά. Μετά το ζέσταμα, όταν επιστρέφουμε στα αποδυτήρια, ακούμε τις φωνές των φιλάθλων. Με εντυπωσιάζει και με πωρώνει αυτό. Στη διακοπή που ήμουν στην Ολλανδία, επισκέφτηκα έναν φίλο μου. Δίπλα υπάρχει ένα εστιατόριο. Ο ιδιοκτήτης είναι Έλληνας και μου λέει πόσο χαίρεται που ένα παιδί από τα μέρη όπου ζει, αγωνίζεται στην αγαπημένη του ομάδα στην πατρίδα. Ήθελε να με εμψυχώσει. Πολύ ξεχωριστό αυτό».

Ποια στοιχεία πρέπει να παρουσιάσει ο Παναθηναϊκός για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον Αστέρα AKTOR;

«Έχουμε μάθει πώς να αντιμετωπίζουμε αντιπάλους όπως ο Αστέρας AKTOR. Απαιτείται υπομονή, γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και πίεση σε ολόκληρο το γήπεδο».

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr