Η πρόταση Αλαφούζου που μπορεί να αλλάξει τα πάντα
Οι 14 ΠΑΕ συνεδριάζουν για τη δημιουργία κοινού ταμείου τηλεοπτικών εσόδων, με στόχο την αναδιανομή των χρημάτων και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.
Μια σημαντική συζήτηση για το οικονομικό μοντέλο της Super League βρίσκεται στο επίκεντρο της σημερινής διαδικτυακής συνάντησης των ιδιοκτητών των ομάδων, με πρωτοβουλία του Γιάννη Αλαφούζου. Στις 15:00, οι εκπρόσωποι των 14 ΠΑΕ καλούνται να εξετάσουν μια πρόταση που αφορά τον τρόπο με τον οποίο μοιράζονται τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα.
Σε αντίθεση με προηγούμενες συναντήσεις των μεγάλων του ελληνικού ποδοσφαίρου, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί υπό την πίεση κρίσεων ή σοβαρών περιστατικών, αυτή τη φορά το βασικό αντικείμενο είναι μια οικονομική πρόταση με πιθανές συνέπειες για το σύνολο του πρωταθλήματος.
Ο πρόεδρος της Super League και του Παναθηναϊκού προτείνει τη δημιουργία ενός κοινού ταμείου, στο οποίο θα συγκεντρώνονται τα τηλεοπτικά έσοδα των 14 ομάδων και στη συνέχεια θα κατανέμονται μεταξύ τους. Το μοντέλο θα μπορούσε να προβλέπει είτε ισόποση διανομή είτε διαφορετικά κριτήρια, τα οποία θα συμφωνηθούν από τις ΠΑΕ.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία συνδέεται με την προοπτική επιστροφής, σε βάθος χρόνου, σε ένα σύστημα κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.
To κοινό ταμείο
Η βασική επιδίωξη της πρότασης είναι να ενισχυθούν οικονομικά οι μικρομεσαίες ομάδες, ώστε να αποκτήσουν μεγαλύτερες δυνατότητες και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος. Παράλληλα, η αναδιανομή των τηλεοπτικών εσόδων θα μπορούσε να αποτελέσει το πρώτο βήμα για την αύξηση της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων της Super League.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ομάδες εμφανίζονται θετικές επί της αρχής απέναντι στη συγκεκριμένη κατεύθυνση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν ξεπεραστεί οι επιμέρους διαφωνίες για τον τρόπο εφαρμογής της. Το ζητούμενο είναι να καθοριστούν οι όροι και τα κριτήρια με τα οποία θα λειτουργήσει το κοινό ταμείο.
Τα οικονομικά δεδομένα και τα χρήματα από το στοίχημα
Τα τελευταία χρόνια, οι ΠΑΕ της Super League λαμβάνουν επιπλέον οικονομική ενίσχυση από τα έσοδα που προκύπτουν από τη φορολόγηση των κερδών των παικτών του στοιχήματος. Για το 2025, το ποσό που εισέπραξαν ανήλθε σε 1,7 εκατ. ευρώ ανά ομάδα.
Σημαντική ήταν και η παρουσία της Percapita στα τηλεοπτικά δικαιώματα της προηγούμενης σεζόν, καθώς προσφέρθηκαν τετραετή συμβόλαια, τα οποία ενίσχυσαν τα έσοδα των μικρομεσαίων συλλόγων.
Με βάση την πρόταση Αλαφούζου, το ποσό που θα μπορούσε να προκύψει από την αναδιανομή των τηλεοπτικών εσόδων ενδέχεται, ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλεγεί, να είναι αντίστοιχο ή ακόμη και μεγαλύτερο από τα υφιστάμενα συμβόλαια ορισμένων ομάδων.
Έτσι, ο συνδυασμός των χρημάτων από το στοίχημα και μιας ενδεχόμενης νέας κατανομής των τηλεοπτικών εσόδων θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους για τις συγκεκριμένες ΠΑΕ, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Η απόφαση που βρίσκεται μπροστά στις 14 ΠΑΕ
Η σημερινή συνεδρίαση αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι ομάδες καλούνται να συζητήσουν ένα μοντέλο που θα μπορούσε να επηρεάσει τη χρηματοδότηση και τον σχεδιασμό τους για τα επόμενα χρόνια.
Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις που θα ληφθούν, τον τρόπο κατανομής των εσόδων και τη συμφωνία που θα επιτευχθεί μεταξύ των συλλόγων. Η πρόταση του Γιάννη Αλαφούζου φέρνει στο τραπέζι το ενδεχόμενο μιας διαφορετικής οικονομικής προσέγγισης για το ελληνικό ποδόσφαιρο, με το ενδιαφέρον να στρέφεται πλέον στις αποφάσεις των ΠΑΕ.
Ειδήσεις για τον Παναθηναϊκό
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά το Παναθηναϊκός-Μακάμπι 90-67
- Οι πόντοι των παικτών μετά το Παναθηναϊκός-Μακάμπι 90-67
- Παναθηναϊκός Euroleague: Ο επόμενος αντίπαλος - Κανάλι, ώρα και έδρα
- ΣΠΟΡ FM TV: Πώς βλέπουμε δωρεάν και χωρίς εγγραφή σε κινητό, υπολογιστή και τηλεόραση
- Κοτζιάς: «Κόπηκε ο Ντάντε. Ξέρουν Τζούτζης και Παππάς αν η μπαταρία είναι γεμάτη ή όχι»