Βοτανικός: Το νέο σπίτι του Παναθηναϊκού παίρνει μορφή και αλλάζει τον χάρτη της Αθήνας (vid)
Ένα από τα μεγαλύτερα αθλητικά και πολεοδομικά έργα που υλοποιούνται σήμερα στην πρωτεύουσα είναι αναμφίβολα το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό.
Η κατασκευή του δεν αφορά μόνο τη μεταφορά της ιστορικής έδρας του συλλόγου από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας σε έναν σύγχρονο χώρο, αλλά αποτελεί βασικό πυλώνα του σχεδίου της Διπλής Ανάπλασης, μιας παρέμβασης που φιλοδοξεί να μεταμορφώσει δύο σημαντικές περιοχές της Αθήνας.
Το νέο γήπεδο σχεδιάζεται ως μια υπερσύγχρονη ποδοσφαιρική εγκατάσταση διεθνών προδιαγραφών. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα μπορεί να φιλοξενεί περίπου 38.500 θεατές, με δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης στις 40.000 θέσεις. Παράλληλα, θα διαθέτει σουίτες φιλοξενίας, υπόγειους χώρους στάθμευσης, εμπορικές χρήσεις και όλες τις απαραίτητες υποδομές που απαιτούνται για τη διεξαγωγή αγώνων υψηλού επιπέδου, σύμφωνα με τα πρότυπα της FIFA και της UEFA.
Ωστόσο, το έργο δεν περιορίζεται μόνο στο ποδοσφαιρικό γήπεδο. Στην ευρύτερη έκταση προβλέπεται η δημιουργία αθλητικών εγκαταστάσεων για τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, αλλά και δημοτικών υποδομών που θα εξυπηρετούν τους κατοίκους της πόλης. Στα σχέδια περιλαμβάνονται κλειστό γυμναστήριο, κολυμβητήριο, προπονητικοί χώροι, γραφεία και βοηθητικές εγκαταστάσεις, δημιουργώντας έναν ολοκληρωμένο αθλητικό πυρήνα.
Η σύμβαση κατασκευής υπεγράφη τον Μάιο του 2023 μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και της κοινοπραξίας ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – ΜΕΤΚΑ, με αρχικό προϋπολογισμό περίπου 120 εκατομμυρίων ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε κυρίως μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και του Ταμείου Ανάκαμψης.
Κατά την εξέλιξη των εργασιών, ωστόσο, κρίθηκε αναγκαία η υπογραφή συμπληρωματικών συμβάσεων, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση του συνολικού κόστους. Έτσι, το ποσό της επένδυσης διαμορφώθηκε στα 156,91 εκατομμύρια ευρώ με ΦΠΑ, χωρίς να συνυπολογίζεται η προαίρεση για την κατασκευή της προβλεπόμενης πεζογέφυρας.
Στις αρχές Ιουνίου του 2026, το εργοτάξιο παρουσίαζε πλέον μια εντελώς διαφορετική εικόνα σε σχέση με τα πρώτα στάδια του έργου. Οι βασικές κατασκευές έχουν αρχίσει να ξεχωρίζουν στον ορίζοντα του Βοτανικού, ενώ οι κερκίδες και τα κύρια δομικά στοιχεία του γηπέδου αποκτούν σταδιακά την τελική τους μορφή. Παράλληλα, προχωρούν οι εργασίες που αφορούν τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα, τις εσωτερικές διαμορφώσεις και τις υποδομές που θα εξυπηρετούν θεατές και αθλητές.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει και η κατασκευή του στεγάστρου, ενός από τα πιο απαιτητικά τεχνικά τμήματα του έργου. Για την υλοποίησή του έχει αναφερθεί συνεργασία με την ιταλική εταιρεία Maeg, με προϋπολογισμό που προσεγγίζει τα 16 εκατομμύρια ευρώ.
Για τον Παναθηναϊκό, το νέο γήπεδο συμβολίζει τη μετάβαση σε μια νέα εποχή. Μετά από δεκαετίες παρουσίας στη Λεωφόρο, ο σύλλογος ετοιμάζεται να αποκτήσει μια έδρα μεγαλύτερης χωρητικότητας και σύγχρονων προδιαγραφών, ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός οργανισμού με ευρωπαϊκές φιλοδοξίες.
Παράλληλα, η σημασία του έργου ξεπερνά τα στενά αθλητικά όρια. Η ανάπλαση του Βοτανικού συνδέεται με την αναζωογόνηση μιας περιοχής με έντονο βιομηχανικό παρελθόν, τη δημιουργία νέων κοινόχρηστων χώρων και την αναβάθμιση των υποδομών της πόλης. Πρόκειται για μια παρέμβαση που μπορεί να επηρεάσει θετικά τόσο την τοπική οικονομία όσο και την καθημερινότητα των κατοίκων.
Το επόμενο διάστημα θεωρείται καθοριστικό για την πορεία του έργου, καθώς θα πρέπει να προχωρήσουν παράλληλα οι κατασκευαστικές εργασίες και τα συνοδά έργα της Διπλής Ανάπλασης. Εφόσον τηρηθούν τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, η Αθήνα θα αποκτήσει έναν νέο αθλητικό και πολεοδομικό πόλο, ενώ ο Παναθηναϊκός θα δει το όραμα της νέας του έδρας να γίνεται πραγματικότητα.
Το βέβαιο είναι ότι το γήπεδο του Βοτανικού δεν προορίζεται να αποτελέσει απλώς έναν ακόμη αθλητικό χώρο. Φιλοδοξεί να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για τον σύλλογο, αλλά και σε σύμβολο μιας ευρύτερης αστικής αναγέννησης που θα αφήσει το αποτύπωμά της στην Αθήνα για τις επόμενες δεκαετίες.
Ειδήσεις για τον Παναθηναϊκό
- Τρία «όχι» - Τι απέρριψε ο Γιαννακόπουλος ως λύση μετά το ΣΕΦ: «Καθαρή διαστροφή και ανάγκη για αυταρχισμό»
- «Το ποσό συμφωνίας Παναθηναϊκού-Γένσεν και το όριο της Μπρέντφορντ»
- Παναθηναϊκός: Η τελική προσπάθεια για Βλαχοδήμο και το κρίσιμο 7ήμερο
- Παναθηναϊκός: Δύο αποχωρήσεις που ανοίγουν το δρόμο για μεταγραφή
- «Παναθηναϊκός για Μπενεντέτι»: Νέο μεταγραφικό σενάριο