«Άδικο να χρεώνεται στον Ιβάν το ντέρμπι του covid - Διοικητική αδυναμία»

Ο Κώστας Μανωλιουδάκης είδε θετικά και αρνητικά στη συνέντευξη Αλαφούζου, στάθηκε σε γήπεδο, οπαδούς, λάθη και προσδοκίες για την επόμενη μέρα στην ΠΑΕ.

Αλαφούζος για Γιοβάνοβιτς: «Και χάθηκε και κλάπηκε το πρωτάθλημα!»

Ο ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού, Κώστας Μανωλιουδάκης, σχολίασε στη διάρκεια της εκπομπής CENTER FOX ότι στη συνέντευξη του Γιάννη Αλαφούζου είδε και φως και σκιά. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν θετικά κι αρνητικά πράγματα και κανένας δεν κατάλαβα και γιατί ορισμένα πράγματα τα ανέφερε όπως τα ανέφερε. Δηλαδή λίγο μία έτσι και μία γουβέτσι να το πω λαϊκά».

Στα θετικά, ο Μανωλιουδάκης κατέγραψε πρώτα την παραδοχή του Αλαφούζου πως δεν είχε επαφή με τους οπαδούς, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό που αποφάσισε να κάνει το βήμα επαναπροσέγγισης με τους οργανωμένους. Εξήγησε ότι στην ελληνική πραγματικότητα, χωρίς συσπείρωση με την εξέδρα, είναι πολύ δύσκολο να έρθουν τίτλοι, άρα η αποκατάσταση αυτής της σχέσης έχει ουσιαστική αξία.

Δεύτερο θετικό σημείο θεωρεί το γήπεδο. Τόνισε πως, αν κάτι μπορεί να αποτελέσει μεγάλο «χαρτί» για τον Αλαφούζο, είναι το νέο γήπεδο και η προοπτική να μπει η ομάδα, όπως είπε ο ίδιος, το 2027. Αυτό, σύμφωνα με τον ρεπόρτερ, θα πολλαπλασιάσει τα έσοδα, θα αλλάξει το στάτους του Παναθηναϊκού και θα προσμετρηθεί στα μεγάλα πεπραγμένα του, σημειώνοντας πάντως ότι του έκανε εντύπωση πως δεν υπήρξε αναφορά στο προπονητικό κέντρο.

Από εκεί και πέρα, ο Μανωλιουδάκης στάθηκε ιδιαίτερα στα αρνητικά σημεία της συνέντευξης, τα οποία – όπως είπε – είναι περισσότερα. Επισήμανε ότι μεγάλο μέρος αναλώθηκε στο παρελθόν, με τον ίδιο τον Αλαφούζο να χαρακτηρίζει την περίοδο εκείνη ως «απόλυτη επιχειρηματική αποτυχία». Ανέφερε ότι κάποια λάθη τα παραδέχθηκε, κάποια όχι, ενώ ειδικά για το «τράβηγμα της πρίζας» σημείωσε πως τότε όλοι γνώριζαν τα προβλήματα με τους λογαριασμούς, αλλά οι απαντήσεις που δόθηκαν τώρα δεν ήταν πειστικές.

Στη συνέχεια έκανε λόγο για το unfair απέναντι στον Γιοβάνοβιτς, παρότι ο Αλαφούζος στη διάρκεια της συνέντευξης παραδέχθηκε ότι ήταν μεγάλο λάθος του. Δεν του άρεσε, όπως είπε, που ανέφερε συγκεκριμένους παίκτες ως επιλογές του προπονητή και σχολίασε, με αφορμή το παράδειγμα με τον Κλεινχέιζλερ, ότι με τέτοιο σκάουτινγκ να «του έφερε τον Εμπαπέ και αρνήθηκε ο Γιοβάνοβιτς να τον πάρει για τον Κλεινχέιζλερ» δημιουργείται λάθος εικόνα. Τόνισε ότι ο Αλαφούζος ήθελε να δώσει χρήματα χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη δομή, ενώ ο Γιοβάνοβιτς επέμενε πρώτα να οργανωθεί ο σύλλογος και μετά να αυξηθεί το μπάτζετ, φέρνοντας ως παραδείγματα τις υποθέσεις Σπόραρ και Μαντσίνι.

Ο Μανωλιουδάκης πρόσθεσε ότι θεωρεί άδικο να χρεώνεται στον Γιοβάνοβιτς και η απόφαση για τη διεξαγωγή του αγώνα με τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκη», στην περίοδο με τα κρούσματα covid. Υπογράμμισε πως «εκεί δεν έχει καμία δουλειά ο προπονητής ν’ αποφασίσει αν θα πρέπει να γίνει ή όχι ένα παιχνίδι», χαρακτηρίζοντας το ζήτημα διοικητική αδυναμία, όταν η τελική απόφαση δεν παίρνεται από τη διοίκηση και στη συνέχεια μεταφέρεται η ευθύνη στον προπονητή.

Κλείνοντας, ο ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού εξήγησε ότι, με δεδομένο πως τα αρνητικά είναι πολλά, θα περίμενε μεγαλύτερη έμφαση στην επόμενη μέρα. Αναφέρθηκε στο νέο γήπεδο που χτίζεται, στον προπονητή με εξαιρετικό βιογραφικό για τον οποίο έχουν δοθεί χρήματα που καμία άλλη ελληνική ομάδα δεν έχει ξοδέψει, αλλά και στην παρουσία του Μπαλντίνι, τον οποίο χαρακτήρισε top-class στη δουλειά του. Θα ήθελε, όπως είπε, να δει πιο ξεκάθαρη στήριξη αυτού του πλάνου «ό,τι και να γίνει» και εξέφρασε τον φόβο ότι, αν μπει στη λογική συνεχούς αμφισβήτησης, μπορεί να προκύψει πισωγύρισμα. Τόνισε ότι τον ενδιαφέρει κυρίως η επόμενη μέρα, γιατί κάτι καινούργιο δείχνει να δομείται στον Παναθηναϊκό και δεν πρέπει να καταστραφεί.

Αναλυτικά το σχόλιό του:

Υπάρχουν θετικά κι αρνητικά πράγματα και κανένας δεν κατάλαβα και γιατί ορισμένα πράγματα τα ανέφερε όπως τα ανέφερε. Δηλαδή λίγο μία έτσι και μία γουβέτσι να το πω λαϊκά.

Το πρώτο θετικό είναι ότι επιτέλους παραδέχθηκε ότι δεν είχε επικοινωνία με τους οπαδούς της ομάδας και πάλι καλά που αποφάσισε να κάνει ένα τέτοιο βήμα και να διατηρήσει επαφές με τους οργανωμένους, καθώς η ελληνική πραγματικότητα έτσι είναι δομημένη και αν δεν υπάρχει αυτή η συσπείρωση, τότε δεν έρχονται και οι τίτλοι.

Το δεύτερο θετικό είναι το κομμάτι του γηπέδου γιατί βλέποντας όσο πιο μακριά μπορούμε αν για κάτι μπορεί να υπερηφανεύεται όταν αποφασίσει να πουλήσει είναι το γήπεδο και αν καταφέρει να μπει, όπως ο ίδιος είπε, το 2027 σ’ αυτό τότε θα πολλαπλασιάσει τα έσοδά του και θ’ αλλάξει το στάτους της ομάδας και θα έχει καταφέρει πάρα πολλά. Επίσης μου έκανε εντύπωση που δεν ανέφερε το προπονητικό κέντρο που είναι σε εξαιρετική κατάσταση.

Αντίθετα η εμμονή του για το πρωτάθλημα τον έχει οδηγήσει σε τραγικά λάθη και αν το έχεις τόσο πολύ στο μυαλό σου, τότε μοιραία θα κάνεις και λάθη. Πάντως αν καταφέρει να αφήσει μια κληρονομιά και στη Λεωφόρο μαζί με την ανάπτυξη του νέου γηπέδου, τότε θα έχει φτιάξει κατά πολύ την υστεροφημία του. Δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο αλλά επειδή το ανέφερε, περιμένω να δούμε αν θα το κάνω πράξη και θα είναι υπέρ του στη γενικότερη σούμα που θα γίνει.

Τα αρνητικά είναι περισσότερα και πως να μην είναι όταν μια συνέντευξη που αναλώνεται στο παρελθόν με τον ίδιο να τη χαρακτηρίζει ως «απόλυτη επιχειρηματική αποτυχία». Ορισμένα τα παραδέχθηκε κι άλλα όχι βέβαια. Για το τράβηγμα της πρίζας όλοι ξέραμε εκείνοι την περίοδο ότι δεν μπορούσε να ξοδέψει χρήματα λόγω των λογαριασμών του, ωστόσο δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις και θα περιμέναμε να εξηγήσει διαφορετικά κάποια πράγματα.

Έπειτα είναι το unfair στο θέμα Γιοβάνοβιτς που στην πορεία παραδέχθηκε ότι ήταν μεγάλο λάθος του και δεν είναι εύκολο να παραδεχθούν τέτοιες προσωπικότητες ότι κάνουν λάθη. Δε μου άρεσε όμως ότι ανέφερε ορισμένους παίκτες που ήταν του Γιοβάνοβιτς και αναρωτιέμαι εγώ τώρα ότι με τέτοιο σκάουτινγκ που είχε η ομάδα και το τόνισε και ο Μπαλντίνι του έφερε τον Εμπαπέ και αρνήθηκε ο Γιοβάνοβιτς να τον πάρει για τον Κλεινχέιζλερ. Από εκεί και πέρα ο Αλαφούζος γενικότερα ήθελε να δώσει χρήματα αλλά χωρίς να έχει τη δομή και ο Γιοβάνοβιτς του έλεγε να αποκτήσει ο σύλλογος πρώτα τη δομή και μετά να ξοδευτούν χρήματα, όμως ποτέ δεν τον άκουσε και οι περιπτώσεις είναι πολλές, όπως ο Σπόραρ, ο Μαντσίνι που υπό άλλες συνθήκες δε θα ξοδευόντουσαν τόσα χρήματα.

Επίσης χρεώνει τον Γιοβάνοβιτς για απόφαση που πήρε ώστε να διεξαχθεί ένα παιχνίδι κι αναφέρομαι στο ματς με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη στην εποχή που υπήρξαν τα κρούσματα covid. Εκεί δεν έχει καμία δουλειά ο προπονητής ν’ αποφασίσει αν θα πρέπει να γίνει ή όχι ένα παιχνίδι. Είναι διοικητική αδυναμία που ακούει τον προπονητή δίχως να πάρει την τελική απόφαση ο ίδιος και δε γίνεται να χρεώνει πλέον τον Γιοβάνοβιτς γι’ αυτό το θέμα.

Από εκεί και πέρα επειδή τα αρνητικά είναι πάρα πολλά πλέον εγώ θα περίμενα να επικεντρωθεί στην επόμενη μέρα κι από τη στιγμή που χτίζεται ένα νέο γήπεδο και παράλληλα υπάρχει ένας προπονητής, ο οποίος είναι εξαιρετικός από πλευράς βιογραφικού και έχουν ξοδευτεί χρήματα που άλλη ομάδα για προπονητή στην Ελλάδα δεν έχει ξοδέψει. Έχει έρθει επίσης ο Μπαλντίνι που του είπε όσα λέγαμε εμείς χρόνια και είναι top-class στη δουλειά του και ήθελα παραπάνω να στηρίξει αυτό το πλάνο ότι και να γίνει κι όχι να το κρίνουμε, όπως ανέφερε, γιατί όσο μπαίνει αυτή η λογική στο μυαλό του, τότε μπορεί να γίνει πισωγύρισμα και εγώ σε αυτό το κομμάτι δεν καλύφθηκα. Εμένα με αφορά η επόμενη μέρα γιατί πλέον κάτι καινούργιο δείχνει να δομείται στον Παναθηναϊκό και δεν πρέπει να καταστραφεί γιατί θα υπάρξει τεράστιο πισωγύρισμα.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News
Δημήτρης Καραφώτης
Μια μεγάλη αγάπη -μέχρι τώρα- και αυτή είναι ο Παναθηναϊκός. Το αρχείο των εφημερίδων μετά από νίκες του Παναθηναϊκού είναι ένα από τα στοιχεία που μπορούν να πείσουν κάποιον για το τι σημαίνει Παναθηναϊκός για εκείνον. Επικοινωνία: dimitris.karafotis@newspao.gr