Μπενίτεθ στον Παναθηναϊκό: Η νέα εποχή ξεκίνησε με... παλιά προβλήματα
Η παρουσία του Ράφα Μπενίτεθ στον πάγκο του Παναθηναϊκού έχει φέρει διαφορετική αύρα, όμως ο δρόμος αποδεικνύεται πολύ πιο δύσκολος απ’ όσο φαινόταν.
Η ήττα στο Βόλο υπενθύμισε με τον πιο σκληρό τρόπο πως τα βαθύτερα προβλήματα της ομάδας δεν λύνονται με μια αλλαγή προσώπου στον πάγκο. Παρά τη νέα αρχή, οι «πράσινοι» παραμένουν μακριά από τον ρυθμό και τη σταθερότητα που απαιτείται για να μείνουν στην κούρσα του τίτλου.
Ο Ισπανός τεχνικός είχε ξεκινήσει με δύο θετικά αποτελέσματα απέναντι σε Αστέρα AKTOR και Ατρόμητο, δημιουργώντας ελπίδες για ένα restart με διάρκεια. Ωστόσο, στο Πανθεσσαλικό Στάδιο η πραγματικότητα ήταν αμείλικτη: ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε ούτε να προηγηθεί, ούτε να αντιδράσει όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ, δείχνοντας πως οι ίδιες αδυναμίες εξακολουθούν να ταλαιπωρούν την ομάδα. Ήταν μια βραδιά που, όσο κι αν δεν το παραδέχθηκε δημόσια, έκανε τον Μπενίτεθ να καταλάβει πλήρως πού ακριβώς έχει έρθει.
Η εικόνα του Παναθηναϊκού μοιάζει με επανάληψη παλαιών σεναρίων. Είτε υπήρχε στον πάγκο ο Ρούι Βιτόρια είτε ο Χρήστος Κόντης, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: λάθη που επαναλαμβάνονται, χαμένες ευκαιρίες, κακή αμυντική αντίδραση και έλλειψη έντασης. Ο Μπενίτεθ βλέπει μπροστά του μια ομάδα με περιορισμένη αυτοπεποίθηση, που αδυνατεί να βγάλει χαρακτήρα και πίστη στις δύσκολες στιγμές.
Τα δύο μεγαλύτερα ζητήματα παραμένουν η αναποτελεσματικότητα στην επίθεση και η αστάθεια στις επιστροφές. Ο Παναθηναϊκός πλήρωσε την ανοργανωσιά του στο πρώτο γκολ που δέχθηκε, ενώ στην επίθεση δεν κατάφερε να μετουσιώσει σε αποτέλεσμα τις ευκαιρίες που δημιούργησε. Το μοτίβο είναι γνώριμο και επαναλαμβανόμενο. Ακόμη και απέναντι σε ομάδες που αμύνονται χαμηλά, οι «πράσινοι» δυσκολεύονται να παράξουν ουσιαστικό ποδόσφαιρο.
Κάπου εδώ σταματά και η εύκολη κριτική προς τους προπονητές. Διότι τα ίδια λάθη εμφανίζονται με κάθε τεχνικό που κάθεται στον πάγκο. Το πρόβλημα, επομένως, είναι βαθύτερο· αφορά τη νοοτροπία, τη νοητική κόπωση και την έλλειψη πίστης. Ο Ράφα Μπενίτεθ δεν φέρει ευθύνη για όσα προϋπήρχαν, αλλά καλείται να σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο.
Ο ίδιος, με την εμπειρία του, γνωρίζει πως η μάχη είναι κυρίως πνευματική. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται πειθαρχία, συγκέντρωση και ψυχική αντοχή για να αλλάξει ρότα. Η «νέα διαδικασία» στην οποία αναφέρθηκε μετά το τέλος του αγώνα, είναι ακριβώς αυτό: μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού, που απαιτεί χρόνο και υπομονή.
Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, η εικόνα της μεσοεπιθετικής γραμμής ήταν απογοητευτική. Μοναδική θετική εξαίρεση ο Σβιντέρσκι, που προσπάθησε να τραβήξει το κουπί. Ο Ζαρουρί και ο Τετέ έμειναν ξανά χαμηλά, ενώ ο Τζούριτσιτς, αν και είχε διάθεση, δείχνει εκτός ρυθμού και άστοχος στις ευκαιρίες του. Με τέτοια συμβολή από τους παίκτες της γραμμής κρούσης, είναι δύσκολο να σπάσει μια συμπαγής άμυνα όπως αυτή του Βόλου.
Ο Ράφα Μπενίτεθ καλείται να δουλέψει σε δύο μέτωπα: να αλλάξει τη νοοτροπία του γκρουπ και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των παικτών του. Γνωρίζει πλέον καλά το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται, αντιλαμβάνεται τι λείπει από την ομάδα και είναι θέμα χρόνου να πάρει τις αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε ουσιαστική πρόοδο. Ο ίδιος το είπε με ηρεμία αλλά και πίστη: η «νέα διαδικασία» έχει ξεκινήσει, κι αυτό από μόνο του είναι ένα βήμα μπροστά.
Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News