Αναστασίου: «Σπουδαίο μάθημα για μένα ο Παναθηναϊκός, η κατάκτηση του Κυπέλλου ήρθε με κυρίαρχο τρόπο»

Ο Γιάννης Αναστασίου μίλησε για το αρχικό του πέρασμα από τον Παναθηναϊκό, ως βοηθός του Τεν Κάτε, αλλά και για την ομάδα που δημιούργησε ο ίδιος και κατέκτησε το Κύπελλο.

Επιστροφή Αναστασίου!

Αποσπάσματα τα όσα ανέφερε στο «worldfootballindex.com»:

Μετά την απόσυρσή σας, δουλέψατε ως βοηθός του Χενκ Τεν Κάτε στον Παναθηναϊκό στο ελληνικό ποδόσφαιρο και του Μπράιαν ΜακΝτέρμοτ στην Ρέντινγκ, στην Premier League. Πόσα μάθατε από αυτές τις εμπειρίες;

«Ήταν φανταστικό να δουλεύω και να μαθαίνω από τον Τεν Κάτε. Για μένα ήταν σπουδαίο μάθημα, γιατί όντας σε μια κορυφαία ομάδα, ξεκινώντας από τον Παναθηναϊκό, ο Χενκ έπρεπε να κουμαντάρει παίκτες όπως ο Ζιλμπέρτο Σίλβα, ο Τζιμπρίλ Σισέ, ο Γιώργος Καραγκούνης, ο Κώστας Κατσουράνης και ο Σεμπάστιαν Λέτο, ο Αργεντινός εξτρέμ που ήρθε από την Λίβερπουλ. Ο τρόπος που χειρίστηκε αυτούς τους σούπερ σταρ και οι προπονητικές του μέθοδοι, ειδικά στα παιχνίδια του Champions League, ήταν εντυπωσιακά. Η τακτική του προσέγγιση στα ματς, ειδικά κόντρα σε καλύτερα σύνολα, έκανε την ομάδα σκληρό αντίπαλο.

Αυτή η περίοδος ήταν εκπαιδευτική για μένα. Μετά πήγα στην Ρέντινγκ, όπου δούλεψα με τον Μπράιαν ΜακΝτέρμοτ στην Premier League. Ήταν επίσης ένα σπουδαίο μάθημα και εμπειρία να δουλεύω στο κορυφαίο επίπεδο. Η εμπειρία που είχα με τον Παναθηναϊκό με βοήθησε πολύ να προσαρμοστώ και να καταλάβω το παιχνίδι σε υψηλότερο επίπεδο. Δουλεύοντας με μια ομάδα που αγωνιζόταν στην Premier League, είδα τα στάνταρ του Πρωταθλήματος, πώς η ομάδα προετοιμάζεται και ποια είναι η ποιότητα των παικτών.

Ως βοηθός προπονητή εκείνη την περίοδο, προσπάθησα να βοηθήσω τον Μπράιαν με την γνώση μου από το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και τις τακτικές, πάντα προσπαθούσα να προσθέσω κάτι καινούριο στην ομάδα. Ήταν σπουδαία αίσθηση για μένα το να δουλεύω και να έχω αυτή την σχέση με την ομάδα, ειδικά με τον προπονητή».

Ξεκινήσατε την προπονητική σας καριέρα στον Παναθηναϊκό το 2013 και κερδίσατε το Κύπελλο Ελλάδας και το βραβείο του προπονητή της χρονιάς στην πρώτη σας σεζόν. Ποιες είναι οι αναμνήσεις σας από την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας και από την πρώτη αυτή σεζόν συνολικά;

«Η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας με τόσο κυρίαρχο τρόπο ήταν φανταστική. Ήταν η χρονιά που ξεκίνησα την προπονητική μου καριέρα στην Ελλάδα με τον κορυφαίο σύλλογο, τον Παναθηναϊκό. Ο Παναθηναϊκός είχε αντιμετωπίσει πολλές δυσκολίες την προηγούμενη χρονιά και είχε οικονομικά προβλήματα. Έφτιαξα μια ομάδα που περιλάμβανε έναν συνδυασμό έμπειρων παικτών και κυρίως παικτών από τις ακαδημίες. Μερικοί από τους έμπειρους παίκτες ήταν ο Μάρκους Μπεργκ, ο Ντάνιελ Πράνιτς, ο Γκόρντον Σίλντενφελντ, ο Μλάντεν Πέτριτς, που εντάχθηκε τον Ιανουάριο, και ο Κάρλος Ζέκα, ο τότε αρχηγός.

Ξεκινήσαμε τη σεζόν με πολλές αμφιβολίες σχετικά με την ποιότητα της ομάδας και τις δυνατότητές. Ωστόσο, καθώς περνούσε ο καιρός, η ομάδα βελτιωνόταν και αναπτυσσόταν. Καταφέραμε να κερδίσουμε το Κύπελλο Ελλάδας με κυρίαρχο τρόπο και εξασφαλίσαμε τη δεύτερη θέση, η οποία μας έδωσε τη συμμετοχή στο Champions League. Ήταν ένα φανταστικό συναίσθημα, ειδικά για μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός, που είχε αντιμετωπίσει πολλές αμφιβολίες για τις προοπτικές της. Μέχρι το τέλος της σεζόν, δείξαμε ότι με σκληρή δουλειά και αφοσίωση στο πλάνο και τη φιλοσοφία μας ως ομάδα και προπονητικό επιτελείο, μπορούμε να πετύχουμε σπουδαία πράγματα».

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News
Σπύρος Φλώρος
Η μεγάλη του αγάπη είναι ο Παναθηναϊκός. Ο Σπύρος Φλώρος σπούδασε δημοσιογραφία με σκοπό να υπηρετεί την αγαπημένη του ομάδα. Από μικρός ασχολείται με την αγαπημένο του Παναθηναϊκό. Γνωρίζει Αγγλικά. Επικοινωνία: spyros.floros@newspao.gr