Δέκα πράγματα που διαπιστώσαμε από το ντοκιμαντέρ του Φατίχ Τερίμ (vid)

Δέκα πράγματα που διαπιστώσαμε από το ντοκιμαντέρ του Φατίχ Τερίμ (vid)

Αν κάποιος θέλει να γλιτώσει τη… λυπητερή στο πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν, μπορεί κάλλιστα, να περάσει το βράδυ του στο Netflix και να δει το 4ωρο ντοκιμαντέρ του Φατίχ Τερίμ.

Τέσσερα επεισόδια, τέσσερις ώρες… Φατίχ Τερίμ στη δημοφιλή πλατφόρμα του Netflix.

Αυτό το ντοκιμαντέρ αξίζει να το παρακολουθήσει κάθε Παναθηναϊκός για να καταλάβει γιατί στην Τουρκία έχουν τρελαθεί – χωρίς εισαγωγικά – με την επιστροφή του 70χρονου προπονητή στους πάγκους.

Ο Τερίμ λατρεύτηκε από το κοινό της Γαλατά , αλλά και από όλη την Τουρκία (με αποκορύφωμα το Euro 2008), όχι μόνο σαν προπονητής, αλλά σαν προσωπικότητα.

Ήταν ο άνθρωπος που πήγε μόνος στο γήπεδο της Λιντς για να απορροφήσει τους «κραδασμούς» από το τραγικό συμβάν στον πρώτο ημιτελικό του UEFA το 2000 στην Τουρκία, όπου σκοτώθηκαν δύο Άγγλοι οπαδοί έπειτα από επεισόδια.

Ήταν ο άνθρωπος που απαίτησε η ομάδα του να σηκώσει τίτλο στην έδρα της εχθρικής Φενερμπαχτσέ – ύστερα από επεισόδια – επειδή αυτό θεώρησε ότι δικαιούνταν οι παίκτες και ο κόσμος βάσει της αρχικής συμφωνίας.

Ήταν ο άνθρωπος που αρνήθηκε αστρονομική πρόταση από τη Φενερμπαχτσέ μετά την κατάκτηση του UEFA. Ο άνθρωπος που χάρισε ολόκληρη την αποζημίωσή του από το «τέλος» του στον τουρκικό πάγκο, μετά από το πιο πετυχημένο διάστημά του, σε ίδρυμα.

Όσον αφορά τον Παναθηναϊκό, διαπιστώσαμε δέκα σημαντικά στοιχεία που ενδέχεται να μας χρησιμεύσουν στο μέλλον:

1. Ο Φατίχ Τερίμ ισχυρίζεται πως τα ημίχρονα δεν είναι για να ”πίνουμε τσάι”, αλλά για να αλλάζουν οι καταστάσεις όταν δεν δουλεύει κάτι καλά στην ομάδα, ή να γίνονται οι κατάλληλες διεργασίες προκειμένου εκείνη να κρατήσει την καλή της απόδοση. 

2. Σιχαίνεται την ήττα. Ακόμη κι αν παίζει κάποιο παιχνίδι με την οικογένειά του. Δεν δέχεται να χάνει! 

3. Αν κάτι δε δουλέψει, θα αλλάξει το σύστημα. Πέτυχε το μεγαλύτερο άθλο της καριέρας του, με το 3-5-2. Μάλιστα, τότε, στη Γαλατά έλεγαν πως αν ο αντίπαλος καταφέρει να περάσει από πέντε μέσους, τότε, αξίζει να σκοράρει! 

4. Από τον Τερίμ μπορεί να περιμένει κανείς και την πιο ”κουφή” αλλαγή. Οπότε και στον Παναθηναϊκό, μπορείτε να προετοιμαστείτε για κάποια αλλαγή που να μην έχετε φανταστεί. Η φιλοσοφία του Τούρκου προπονητή, είναι πως ένας καλός παίκτης μπορεί να παίξει παντού. 

5. Θα ριχτεί στη ”φωτιά” για χάρη του Παναθηναϊκού. Αν νιώσει την αδικία στη Superleague, θα βγει μπροστά και θα διεκδικήσει αυτά που δικαιούται. 

6. Προτιμάει, όπως λέει, να δίνει ”τα κλειδιά στον κλέφτη”. Με αυτή τη φιλοσοφία ο κλέφτης δεν θα κλέψει τα κλειδιά, αν του τα δώσει κανείς στο χέρι. Εδώ μεταφράζεται και η φιλοσοφία του, να ”καταργήσει” τα ξενοδοχεία στον Παναθηναϊκό, ανήμερα των εντός έδρας αναμετρήσεων. Βέβαια, αν ανακαλύψει κάποιο… νυχτοπούλι, τότε, οι εξελίξεις θα είναι πολύ δυσάρεστες για εκείνο! 

7. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες του Τερίμ προέκυψαν στο β’ ημίχρονο και με το σκορ εναντίον του. Η ανατροπή στο Βερολίνο απέναντι στη Χέρτα, ή ο θρίαμβος της Τουρκίας με την Τσεχία (στο μεγάλο βράδυ του Νιχάτ). Ο Τερίμ δεν παρατάει ποτέ τον αγώνα πριν το τελευταίο σφύριγμα. Το μότο της ζωής του είναι πως τίποτε δεν είναι απίθανο. 

8. Η Φούλια Τερίμ είναι το βασικό στήριγμα του 70χρονου προπονητή. Τη μνημονεύει σε κάθε περίσταση και ισχυρίζεται πως ήταν ιδιαίτερα τυχερός που τη γνώρισε. Όπως λένε, πίσω από κάθε άνδρα κρύβεται και μια δυναμική γυναίκα. Ο Τερίμ και η οικογένειά του είναι μαζί σε κάθε βήμα κι αυτό θα συμβεί και στην Αθήνα.

9. Δεν απέτυχε στην Ιταλία ο Τερίμ. Στη Φιορεντίνα θεωρούν πως το μεγαλύτερο μερίδιο της επιτυχίας για την κατάκτηση του (τελευταίου μέχρι σήμερα) Coppa Italia ανήκει σε εκείνον. Επίτευγμα για τον Τερίμ αποτελεί και η μεταγραφή στη Μίλαν, όπου είδαν πώς ο Τούρκος τεχνικός ”μεταμόρφωσε” μια μεσαία ομάδα στην πιο επιθετική του πρωταθλήματος.

Δυσκολεύτηκε στη Μίλαν, γιατί είχε όλες τις πολυτέλειες στα χέρια του, κάτι που δεν είχε συνηθίσει. Λέγεται ότι οι παίκτες τον ”τελείωσαν” από το σύλλογο και ότι… ο Ινζάγκι αστόχησε επίτηδες σε πέναλτι! Οι συνθήκες ήταν ενάντια στον Τερίμ, διότι φαινόταν εξ ‘αρχής περίεργο στην Ιταλία στις αρχές των 00’s η έλευση ενός Τούρκου προπονητή.

10. Έχει βιώσει το ποδόσφαιρο από όλες τις πλευρές του και θεωρεί πως οι καταστάσεις που μπορεί να συναντήσει κανείς μέσα από το άθλημα, είναι αντίστοιχες με εκείνες της κανονικής ζωής. 

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Νότης Καμπέρης
Παναθηναϊκός για την Αθήνα, για το πράσινο, για τη Λεωφόρο, για την ιστορία και τις αμέτρητες διακρίσεις. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Μητροπολιτικό Κολλέγιο και εξειδικεύτηκε στον αθλητικό τομέα στο Κέντρο Αθλητικού Ρερορτάζ (ΚΑΡ). Γνωρίζει Αγγλικά, Γερμανικά και Ισπανικά. Επικοινωνία: notis.kamperis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News