Ποδοσφαιρική και... παναθηναϊκή λογική

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟΣ ο Παναθηναϊκός στο πρώτο φιλικό, διέλυσε τη Φέγενορντ

Τόσο δύσκολο είναι (απέναντι σε χαμηλού επιπέδου αντιπάλους) να επαναλάβει ο Παναθηναϊκός το πρόσωπο που μας έδειχνε τους πρώτους μήνες του Γιώργου Δώνη;

Για το θαύμα του 2018 (που η ομάδα πήγαινε από νίκη σε νίκη αν και πολλοί την είχαν φαβορί για…υποβιβασμό) υπάρχουν δύο εξηγήσεις: μια ποδοσφαιρική και μια…παναθηναϊκή.

Η ποδοσφαιρική εξήγηση είναι ότι το κλαμπ επέστρεψε από την κόλαση του -6 και της απαγόρευσης μεταγραφών γιατί δούλεψε καλά σε κάθε επίπεδο. Ο τεχνικός διευθυντής Νίκος Νταμπίζας ανήκει στην κατηγορία ανθρώπων που ξέρουν να φτιάχνουν ομάδες χωρίς να ξοδεύουν πολλά: το είχε ήδη κάνει το καλοκαίρι του 2013, χάρη στη δουλειά του η ομάδα πήγε «τρένο».

Εδώ μπαίνει στην εξίσωση η παναθηναϊκή εξήγηση: Ο Νταμπίζας πίστευε πως για να κάνεις πρωταθλητισμό χρειάζεται η ομάδα να σκοράρει εύκολα. Ο Παναθηναϊκός είχε στις τάξεις του κυνηγούς και χαφ (Μπεργκ, Καρέλη, Κλωναρίδη, Φιγκερόα, Αμπέιντ) που σκόραραν αρκετά. Εκείνη την μπροστόβαρη ομάδα ο Αλαφούζος την εμπιστεύτηκε σε ένα παιδί του κλαμπ που είχε κάνει το «αγροτικό» του επί Τεν Κάτε αλλά και στην αγγλική επαρχία: ο Γιάννης Αναστασίου, γεννημένος προπονητής, δεν χρειάστηκε λεπτό να προσαρμοστεί.

Η ομάδα επανάλαβε το ίδιο πείραμα το 2018 με τον Γιώργο Δώνη , «σειρά» του Αναστασίου, εξίσου συμπαθή και ακόμα πιο συμβατό με την Παναθηναϊκή μενταλιτέ. Εκμεταλλευόμενος τη μη συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις ο Δώνης έχτισε μια ομάδα σκληρή, τρεχαλατζίδικη και δυσκολοκατάβλητη κάνοντας πολύ rotation ανάμεσα σε πιτσιρίκους με κάψα να αποδείξουν.

Φυσικά μέτρησε κι ότι κέρδισε τα αποδυτήρια με επιλογές δύσκολες, αλλά καθοριστικές: οι εμπειρότεροι Μουνιέ, Οικονόμου, Αλτμαν πήγαν στην άκρη αφού οι μικροί έτρεχαν περισσότερο, ο κόουτς δεν χαρίστηκε σε κανέναν. Ο Παναθηναϊκός δεν χρειάζεται να έχει σούπερ ομάδα για να τιμά το DNA του.

Χρειάζεται κάποιον να ξέρει τι οργανισμό υπηρετεί (οι Έλληνες ήξεραν, με μεγάλη χαρά διαβάσαμε τις δηλώσεις Μπόλονι για το κλαμπ, πράγμα που σημαίνει πως ο 67χρονος προπονητής έκανε…φροντιστήριο) και 2-3 μπροστάρηδες εντός χορταριού που να αποτελούν παράδειγμα ιστορικής συνέχειας.

Θεωρητικά φέτος τα έχει όλα, καλό προπονητή, καλό ρόστερ, μένει να το αποδείξει στην πράξη, “διαγράφοντας” το ξεκίνημά του στο πρωτάθλημα. Δημήτρης Στρατής

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News