Χρόνια πολλά Παναθηναϊκέ! (vids, pics)

Χρόνια πολλά Παναθηναϊκέ! (vids, pics)

Σαν σήμερα πριν από 111 χρόνια ιδρύθηκε ο μεγαλύτερος σύλλογος της Ελλάδος ο οποίος έμελλε να γράψει χρυσές σελίδες στην ιστορία του Ελληνικού και του Παγκόσμιου Αθλητισμού.

Εκατόν έντεκα ρόνια δόξας. Εκατόν έντεκα χρόνια γεμάτα επιτυχίες, γεμάτα από χαρές και σε κάποιες περιπτώσεις λύπες. Εκατόν έντεκα χρόνια πάντως, ανείπωτης επιτυχίας και λατρείας από εκατομμύρια οπαδούς συμπληρώνει σήμερα ο Παναθηναϊκός.

Ο μεγαλύτερος σύλλογος του ελληνικού αθλητισμού γεννήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 1908 και από την ημερομηνία της γέννησης του έως και σήμερα γράφει χρυσές σελίδες στην ιστορία του Παγκόσμιο αθλητισμού διαπερνώντας τα στενά όρια της Ελλάδας και κάνοντας τον Παναθηναϊκό γνωστό από άκρη σε άκρη σε όλο τον κόσμο.

Το Τριφύλλι αποτελεί τον ΣΥΛΛΟΓΟ με τους περισσότερους τίτλους στην Ελλάδα και σε όλα τα αθλήματα και πολύ δύσκολα κάποιος άλλος σύλλογος θα μπορέσει να φτάσει τους πράσινους.

Ο Καλαφάτης έδωσε… νόημα στην αθλητική ζωή

Μια ιδέα στο μυαλό του Γιώργου Καλαφάτη που αγαπούσε το ποδόσφαιρο και δεν έβρισκε το… χώρο να εκφραστεί μέσα από τις τάξεις του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, έφερε την ίδρυση ενός από τους ιστορικότερους συλλόγους στην Ελλάδα. Μετά από διάφορες «ζυμώσεις» και διεργασίες, στις 3 Φεβρουαρίου 1908 ο Παναθηναϊκός… γεννιέται.

Ιδρυτής ο Γιώργος Καλαφάτης και πρώτος πρόεδρος ο αδερφός του Αλέξανδρος. Τα μέλη του πρώτου «άτυπου» ΔΣ, ήταν οι κ.κ. Δουκάκης, Μπούμπουλης, Χρύσης, Γρανίτσας, Μαντζάκος, Παπαγεωργίου, Γαέτας, Δεμερτζής, Στυρόπουλος, Πάσχος, Μισακιάν, Ρέππας, Σαπούνιας, Γαρουφαλιάς.

Η εγγραφή στον ΣΕΑΓΣ

Ο Παναθηναϊκός στο ξεκίνημά του, όπως κάθε τι καινούριο, αντιμετώπισε αρκετές δυσκολίες. Για να καταφέρει μάλιστα το νεοσύστατο σωματείο να εγγραφεί στα μητρώα του Συνδέσμου Ελληνικών, Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων, πέρασαν δυο περίπου χρόνια όταν το 1910 ο σύλλογος είχε πάρει την ονομασία «Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών».

Η πρώτη επίσημη καταγραφή στα μητρώα του ΣΕΑΓΣ ανέφερε:

«Ούτος ιδρύθη την 3 Φεβρουαρίου 1908 ύπ’ αθλητών της Ποδοσφαιρίσεως και γνωστών φιλάθλων, ταχέως δε κατώρθωσε να καταλάβη έπίζηλον μεταξύ των Ποδοσφαιρικών Συλλόγων θέσιν έργαζόμενος πάντοτε ύπέρ τής ώς οίόν τε εύρυτέρας διαδόσεως τής παιδιάς ταύτης και της εν γένει ιδέας του αθλητισμού.

Ούτως έκτός των αγώνων ούς διεξήγαγε προς ομάδας των εκάστοτε καταπλεόντων ξένων πολεμικών μηδεμιάς ευκαιρίας παραληφθείσης, είνε το μόνον Σωματείον εκ των ειδικών τοιούτων όπερ απέστειλεν ίδία δαπάνη όμάδα είς τους κατά φθινόπωρον του 1908 τελεσθέντας Αθλητικούς Αγώνας εν Τρικκάλοις λαβόν και το υπό του Δήμου Τρικκαίων τεθέν έπαθλον.

Ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών έλαβε μέρος είς όλους τους ύπό τε του Συνδέσμου των Ελληνικών Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων και υπό της Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων προκηρυχθέντας εκάστοτε Ποδοσφαιρικούς Αγώνας λαβών πλείστα έπαθλα, διά λόγους δε εσωτερικής τάξεως και τη αδεία του Συνδέσμου αποσχών των περυσινών αγώνων Ποδοσφαιρίσεως (1909)…»

Λαμπρή συνέχεια

Η συνέχεια για τον Παναθηναϊκό είναι γνωστή. Από τη μετονομασία σε ΠΠΟ (Πανελλήνιος Ποδοσφαιρικός Όμιλος), τη «φωτιά» των πολέμων που πέρασαν και όλα όσα χρειάστηκε να γίνουν για να φτάσει το «τριφύλλι», έμβλημα που έφερε στην ομάδα – όπως και το πράσινο χρώμα – ο αθλητής Μιχάλης Παπάζογλου, φτάνουμε στην Γενική Συνέλευση του συλλόγου στις 15 Μαρτίου 1924 όταν και πλέον η ονομασία «Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος», θα μείνει για πάντα στην ιστορία και θα συνοδεύει την πλέον ένδοξη ομάδα της Ελλάδας.

Οι στιγμές, οι διακρίσεις, οι χαρές και οι λύπες, αμέτρητες. Μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του ποδοσφαιρικού τμήματος, η πορεία του Παναθηναϊκού ως τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 και στην ιστορική κόντρα με τον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ στο «Γουέμπλεϊ».

Αποκορύφωμα για το σύλλογο και μεγάλο του καμάρι; Η ομάδα μπάσκετ με τους 6 Ευρωπαϊκούς τίτλους και τα αμέτρητα πρωταθλήματα. Αλλά Παναθηναϊκός δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ. Σε όλα τα ομαδικά και ατομικά αθλήματα, στα 107 χρόνια της ιστορίας του, ο Παναθηναϊκός κατέκτησε αμέτρητους τίτλους και διακρίσεις που ξεπερνούν τα 500 και γράφουν… «χρυσές» σελίδες ιστορίας.

Νέα εποχή…

Ο Παναθηναϊκός του σήμερα, έχει περάσει πλέον στη σύγχρονη εποχή και προσαρμόζεται στις ανάγκες της κοινωνίας και του αθλητισμού. Οι διαρκής προσπάθειες που γίνονται σε όλα τα τμήματα, έχουν στόχο την συνέχιση της Παναθηναϊκής ιδέας, της εξάπλωσης του αθλητισμού και των κοινωνικών αξιών μέσα από αυτών και φυσικά την κατάκτηση διακρίσεων και τίτλων από το «τριφύλλι» σε όλα τα επίπεδα. Και αν στον μπασκετικό Παναθηναϊκό η παρουσία της οικογένειας Γιαννακόπουλου αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για συνέχιση της αυτοκρατορίας που έχει δημιουργηθεί, τόσο στο ποδόσφαιρο όσο και στον Ερασιτέχνη επιχειρείται αναγέννηση και αναδόμηση σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε ο Παναθηναϊκός να επιστρέψει εκεί που του αξίζει. Στην κορυφή του ελληνικού αθλητισμού…

Πάντα δίπλα του!

Μια ημέρα σαν τη σημερινή, κατά την οποία ο Παναθηναϊκός γιορτάζει την επέτειο ίδρυσής του, οι άνθρωποι που χαίρονται και καμαρώνουν διπλά για το «τριφύλλι», είναι αυτοί που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον σύλλογο, χωρίς προσωπικό όφελος. Οι άνθρωποι που ξοδεύουν από το υστέρημά τους, ξοδεύουν τον προσωπικό τους χρόνο και τρέχουν… όπου τους καλεί το «Τριφύλλι». Ο λόγος, για τη Θύρα 13. Το πιο δυναμικό κομμάτι του κόσμου του Παναθηναϊκού που είναι δίπλα του – επίσημα – από το 1966 και θα συνεχίσει να είναι επ’ άπειρον! Οι οργανωμένοι του Παναθηναϊκού έχουν καταφέρει να είναι πρωτοπόροι στο οπαδικό κίνημα στην Ελλάδα, να στηρίζουν με όλες τις δυνάμεις τους τον σύλλογο και είναι ένα φαινόμενο που πολλές φορές ξεφεύγει από τα στενά όρια του αθλητισμού και στέλνει μηνύματα που μιλούν στην καρδιά της ελληνικής κοινωνίας!

Αναλυτικά οι τίτλοι του Παναθηναϊκού εδώ

Χρόνια πολλά Παναθηναϊκέ! (vids, pics)
Χρόνια πολλά Παναθηναϊκέ! (vids, pics)
Χρόνια πολλά Παναθηναϊκέ! (vids, pics)
Χρόνια πολλά Παναθηναϊκέ! (vids, pics)
Χρόνια πολλά Παναθηναϊκέ! (vids, pics)
Χρόνια πολλά Παναθηναϊκέ! (vids, pics)
Χρόνια πολλά Παναθηναϊκέ! (vids, pics)
Χρόνια πολλά Παναθηναϊκέ! (vids, pics)
Χρόνια πολλά Παναθηναϊκέ! (vids, pics)
Χρόνια πολλά Παναθηναϊκέ! (vids, pics)
Χρόνια πολλά Παναθηναϊκέ! (vids, pics)
Χρόνια πολλά Παναθηναϊκέ! (vids, pics)
Χρόνια πολλά Παναθηναϊκέ! (vids, pics)
Χρόνια πολλά Παναθηναϊκέ! (vids, pics)

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News