Όλες οι ευρωπαϊκές πορείες του Παναθηναϊκού!

Χρόνια πολλά, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΕ! (vids&pics)

Μπορεί να μας έχουν λείψει τα τελευταία χρόνια, ωστόσο αναμφίβολα ο Παναθηναϊκός είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα στις ευρωπαϊκές πορείες, όντας και η μόνη που έχει φτάσει σε ευρωπαϊκό τελικό στο ποδόσφαιρο.

Με αφορμή τα 109α γενέθλια του πιο ιστορικού συλλόγου στην Ελλάδα, το newspao.gr σας παρουσιάζει όλες τις ευρωπαϊκές πορείες που έχει κάνει το “τριφύλλι” στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. (Οι προκρίσεις στους “32” του Europa League/ UEFA Cup μπορεί να είναι επιτυχία για κάποιες ομάδες, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο και για τον Παναθηναϊκό. Για αυτό το λόγο δεν θα βρίσκονται στην παρακάτω λίστα)

1960-61:

Δεν υπήρχε κάποια επιτυχία στην συγκεκριμένη σεζόν, ωστόσο θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε το πως ακριβώς ήταν η δομή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (μετέπειτα Champions League). Στη διοργάνωση συμμετείχαν 27 ομάδες που χωρίζονταν σε 3 γκρουπ των 9 ομάδων. Στην αρχή της κλήρωσης επιλέγονταν μία ομάδα από το κάθε γκρουπ που προκρίνονταν απευθείας στην φάση των 16, μαζί με την ομάδα που κατέκτησε τον τίτλο την προηγούμενη σεζόν (σ.σ. Ρεάλ Μαδρίτης). Οι υπόλοιπες ομάδες της φάσης των 16 έβγαιναν από τα υπόλοιπα 12 ζευγάρια. Η τύχη χαμογέλασε στον Παναθηναϊκό και μαζί με την Μπερνλί και το Αμβούργο πήραν άνευ αγώνος την πρόκριση για τους “16”, όπου έπαιξαν με την Σπαρτάκ Χράδετς Κράλοβε από την Τσεχία. Το πρώτο παιχνίδι στην Τσεχία έληξε με ήττα 1-0 για το “τριφύλλι” που σε συνδυασμό με το 0-0 της Αθήνας ολοκλήρωσε την πρώτη του ευρωπαϊκή παρουσία.

1964-65:

Με δομή ίδια με της σεζόν 1960-61, ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε στα προκριματικά την ιρλανδική Γκλεντοράν και με νίκη στην Αθήνα (3-2) και ισοπαλία στην Ιρλανδία (2-2) πανηγύρισε την πρόκριση για τους 16 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Εκεί κληρώθηκε με την Κολωνία. Το 1-1 στην Αθήνα σε συνδυασμό με την ήττα με 2-1 στην Γερμανία σταμάτησαν την τότε ευρωπαϊκή πορεία στην φάση των 16.

1970-71:

Πλέον η διοργάνωση έχει μπει σε μία -ακόμη- νέα δομή. Προκριματικά (για χώρες χαμηλά στην βαθμολογία της UEFA), φάση των 32, φάση των 16, προημιτελικός, ημιτελικός και τελικός. Ήταν η χρονιά που ο Παναθηναϊκός έγινε ο μόνος ελληνικός σύλλογος που “άγγιξε” έναν ευρωπαϊκό τίτλο. Η μόνη ομάδα που πήγε σε ευρωπαϊκό τελικό και το μόνο ελληνικό club που θα ξαναπάει (αν πάει ποτέ). Πριν φτάσουμε στον τελικό, η ελληνική ομάδα έπρεπε να αποκλείσει 4 ομάδες. Απέκλεισε εύκολα και με 2 νίκες (5-0 & 2-1) την Ες από το Λουξεμβούργο και την Σλόβαν Μπρατισλάβας (3-0 νίκη στην Αθήνα, 2-1 ήττα στην Σλοβακία). Στα προημιτελικά κληρώθηκε με την Έβερτον και ήταν το απόλυτο outsider! Ωστόσο, οι “πράσινοι” παίκτες είχαν άλλη άποψη! Καταφέρνουν να πάρουν ένα ηρωικό 1-1 στην Αγγλία (με την γνωστή σύμπτωση με τα εννιάρια) και σε συνδυασμό με το 0-0 της Αθήνας παίρνουν πανηγυρικά την πρόκριση για τα ημιτελικά! Εκεί αντιμετωπίζουν τον Ερυθρό Αστέρα και παρά την βαριά ήττα με 4-1 στην Σερβία, καταφέρνουν να διαλύσουν τους “γαύρους της Σερβίας” στην Αθήνα και με 3-0 πήραν την πρόκριση για τον μεγάλο τελικό. Εκεί αντιμετώπισαν τον τεράστιο Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ. Η ελληνική ομάδα ηττήθηκε με 2-0, ωστόσο όλη η Ελλάδα ήταν και είναι περήφανη με αυτόν τον τεράστιο άθλο.

1977-78: 

Ο Παναθηναϊκός αποκλείει εύκολα με συνολικό σκορ 6-1 (5-0, 1-1) την Φλοριάνα από την Μάλτα για τους 32 του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ωστόσο έπεσε στην “κατάρα” με τις βελγικές ομάδες και αποκλείστηκε στην φάση των 16 με συνολικό σκορ 2-1, παρά την νίκη του με 1-0 επί της Μπριζ στην Αθήνα.

1984-85:

O Παναθηναϊκός ξεκινάει και πάλι από την φάση των “32” για μία ακόμη τεράστια πορεία. Αποκλείει την Φέγενοορντ με λευκή ισοπαλία στην Ολλανδία και νίκη με 2-1 στην Αθήνα και την Λίνφιλντ με νίκη 2-1 στην Αθήνα και ισοπαλία 3-3 στην Ιρλανδία. Στη συνέχεια αντιμετωπίζει την Γκέτεμποργκ για τα προημιτελικά, όπου παρά την ισοπαλία στην Ελλάδα (2-2) προκρίθηκαν στα ημιτελικά με τεράστιο “διπλό” στην Σουηδία με 1-0! Εκεί όπου αποκλείστηκαν με συνολικό σκορ 5-0 (0-1,4-0) από την τεράστια Λίβερπουλ.

1987-88:

Πάμε και στην πρώτη μεγάλη (χρονικά) πορεία στο Uefa Cup, μετέπειτα Europa League. Ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε και πάλι από την Μπριζ στα προημιτελικά, αφού ηττήθηκε με 1-0 στο Βέλγιο και έμεινε στο 2-2 στην Αθήνα. Στις προηγούμενες φάσεις απέκλεισε κατά σειρά τις Οσέρ, Γιουβέντους(!) και Χόνβεντ.

1991-92:

Ακόμη μία πορεία, ακόμη μία περίεργη δομή από την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση. Μετά τα προκριματικά, την φάση των 32 και των 16, οι ομάδες που προκρίνονταν χωρίζονταν σε δύο γρκουπ των 4ων ομάδων και η ομάδα που τερμάτιζε πρώτη σε κάθε όμιλο πήγαινε στον τελικό. Χωρίς ημιτελικά! Ο Παναθηναϊκός εκείνη την χρονιά απέκλεισε την Φραμ από την Ισλανδία χάρη στα εκτός έδρας γκολ (2-2 στην Ισλανδία, 0-0 στην Αθήνα) και την Γκέτεμποργκ στους 16 με 2-2 στην Σουηδία και νίκη 2-0 στην Αθήνα. Στα προημιτελικά βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με τις Σαμντόρια, Άντερλεχτ και Ερυθρό Αστέρα, συγκέντρωσε 4 βαθμούς(από δύο ισοπαλίες με Σαμπντόρια και Άντερεχτ) και αποκλείστηκε.

1995-96:

Πάμε στην χρονιά που το Κύπελλο Πρωταθλητριών μετονομάζεται σε Τσάμπιονς Λιγκ! Εκείνη τη χρονιά η δομή είχε ως εξής. Προκριματικά έως και τους “32”, τέσσερεις όμιλοι τεσσάρων ομαδών για την φάση των 16, προημιτελικά, ημιτελικά και τελικός. Ο Παναθηναϊκός απέκλεισε την Χάιντουκ Σπλιτ στους 32 και πέρασε ως πρώτος στα προημιτελικά από τον όμιλό του! Ως δεύτερη πέρασε η Ναντ, ενώ αποκλείστηκαν οι Πόρτο και Άαλμποργκ. Στα προημιτελικά το “τριφύλλι” έκαμψε εύκολα την αντίσταση της Λέγκια (3-0 συνολικό σκορ) και στην συνέχεια αντιμετώπισε τον τεράστιο Άγιαξ στα ημιτελικά. Στην πρώτη αναμέτρηση μεταξύ των δύο ομάδων ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 0-1 χάρη στην τρελή κούρσα του Δώνη και το απίστευτο τελείωμα του Κρίστοφ Βαζέχα! Στον επαναληπτικό, ωστόσο, ο Άγιαξ κέρδισε με 0-3 και πήρε την πρόκριση για τον τελικό.

2000-01:

Στους “16” σταμάτησε η πορεία του Παναθηναϊκού στο Τσ. Λιγκ. Τότε η διοργάνωση είχε δύο φάσεις ομίλων. Μία για τους 32 και μία για τους 16. Στα προκριματικά, οι “πράσινοι” απέκλεισαν την Πολόνια Βαρσοβίας και κληρώθηκαν στον ίδιο όμιλο με τις Γιουβέντους, Λα Κορούνια και Αμβούργο. Ο Παναθηναϊκός ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ, ωστόσο καταφέρνει να προκριθεί ως δεύτερος στέλνοντας το Αμβούργο στο ΟΥΕΦΑ και την Γιουβέντους…σπίτι της! Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη. Το “τριφύλλι” κληρώθηκε με τις Βαλένθια, Στουρμ Γκρατζ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, συγκέντρωσε μόλις δύο βαθμούς και η πορεία του σταμάτησε στην φάση των 16.

2001-02:

Ένα χρόνο μετά, ο Παναθηναϊκός επιστρέφει δριμύτερος! Αποκλείει εύκολα την Σλάβια Πράγας στα προκριματικά και βρίσκεται στον ίδιο όμιλο με Άρσεναλ, Σάλκε και Μαγιόρκα και περνάει ως πρώτος! Στη συνέχεια κληρώνεται με Ρεάλ Μαδρίτης, Πόρτο και Σπάρτα Πράγας και “πετάει” εκτός τους Πορτογάλους και τους Τσέχους και περνάει ως δεύτερος στα προημιτελικά όπου αντιμετωπίζει την τεράστια Μπαρτσελόνα. Το “τριφύλλι” κερδίζει το πρώτο ματς με 1-0 και ανοίγει το σκορ στον επαναληπτικό στο Καμπ Νου! Τότε, με τρομερή βοήθεια της διαιτησίας και σε συνδυασμό με την ατυχία του Παναθηναϊκού η “Μπάρτσα” κάνει το 3-1 και προκρίνεται στην επόμενη φάση. Το σουτ του Βλάοβιτς στις καθυστερήσεις ακόμη μας στοιχειώνει…

2002-03:

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Παναθηναϊκός το πάει περίφημα στην Ευρώπη, αφού έφτασε έως τα προημιτελικά του ΟΥΕΦΑ. Το “τριφύλλι” απέκλεισε τις Λίτεξ, Φενέρ, Σλόβαν Λίμπερετς και Άντερλεχτ πριν αντιμετωπίσει την Πόρτο για τους “8”. Στον πρώτο αγώνα ο Παναθηναϊκός επικρατεί με 0-1, ωστόσο η πορτογαλική ομάδα κέρδισε με 0-2 στην παράταση στον επαναληπτικό της Αθήνας και απέκλεισε την αθηναϊκή ομάδα.

2008-09:

Ο Παναθηναϊκός χρειάστηκε 5 χρόνια για να πρωταγωνιστήσει ξανά στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Οι “πράσινοι” απέκλεισαν εύκολα στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (με την μορφή που ξέρουμε σήμερα) τις Ντιναμό Τιφλίδας και Σπάρτα Πράγας και βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με την Ίντερ, την Βέρντερ Βρέμης και την Ανόρθωση. Το “τριφύλλι” τερμάτισε πρώτο στον όμιλό του κάνοντας δύο ιστορικά “διπλά” σε Βρέμη και Μιλάνο. Στην φάση των 16 αντιμετώπισαν την Βιγιαρεάλ. Ο Παναθηναϊκός, παρά τα εγκλήματα της διαιτησίας εις βάρος του, πήρε σπουδαία ισοπαλία με 1-1 στην Ισπανία, ωστόσο ηττήθηκε με 1-2 στην Αθήνα και αποκλείστηκε.

2009-10:

Η τελευταία ευρωπαϊκή πορεία του Παναθηναϊκού έως τώρα. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε από τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ όταν και απέκλεισε την Σπάρτα Πράγας, αλλά αποκλείστηκε από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Στον όμιλό του στο Γιουρόπα Λιγκ κληρώθηκε με τις Γαλατασαράι, Στουρμ Γκρατζ και Ντιναμό Βουκουρεστίου και προκρίθηκε ως δεύτερος στους “32” όπου αντιμετώπισε την Ρόμα. Εκεί με δύο επικές νίκες (3-2 και οι δύο) απέκλεισε τους Ιταλούς και κοντραρίστηκε με την Σταντάρ Λιέγης στους “16”. Οι “πράσινοι” ήταν κακοί και στα δύο παιχνίδια και αποκλείστηκαν με δύο ήττες.

Πάμε Στοίχημα με τον Εξάστερο

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Παναγιώτης Χριστουλάκης
Εξωτερικός συνεργάτης του newspao.gr, για αναλύσεις αγώνων, scouting report μεταγραφών και όχι μόνο. Επικοινωνία: panagiotis.christoulakis@newspao.gr
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News