Η προϊστορία των δύο αιωνίων στο Γεώργιος Καραϊσκάκης [vids]

Κατώτερος των περιστάσεων ο Παναθηναϊκός

[ads]
Την Κυριακή, ολόκληρη η φίλαθλη Ελλάδα θα παρακολουθήσει με κομμένη την ανάσα, την μητέρα των μαχών του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ο Παναθηναϊκός, φιλοξενείται από τον Ολυμπιακό στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό. Δύο αντίπαλα στρατόπεδα, δύο εκ διαμέτρου αντίθετοι κόσμοι, θα κονταροχτυπηθούν ανελέητα για 90 και πλέον λεπτά.

[ads2]

Οι δύο κατά τεκμήριον μεγαλύτερες ομάδες της Ελλάδας είναι πανέτοιμες να προσφέρουν έντονες συγκινήσεις στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής της Super League. Δεν πρόκειται για ένα απλό ποδοσφαιρικό ματς. Είναι κάτι περισσότερο από μία απλή αναμέτρηση. Είναι το αιώνιο ντέρμπι. Θα παίξουν ρόλο πολλοί παράγοντες ως προς την τελική έκβαση του αγώνα.

Εκτός από τις ποδοσφαιρικές ικανότητες, ρόλο θα παίξει το κίνητρο της εκάστοτε ομάδας, η αποφασιστικότητα που θα βγάλουν στο χόρτο οι παίκτες, ο ποδοσφαιρικός εγωισμός, για το γόητρο και το πάθος που θα καταθέσουν οι 22 ποδοσφαιριστές.

Τον δικό της -ίσως μικρό- ρόλο σε αυτές τις ιστορικές αναμετρήσεις όμως παίζει ενίοτε και η παράδοση που έχουν οι 2 ομάδες στα μεταξύ τους παιχνίδια. Ο Ολυμπιακός μετράει 26 νίκες. Ο Παναθηναϊκός έχει αποδράσει με το διπλό 12 φορές ενώ 20 αγώνες έληξαν δίχως να υπάρξει κάποιος νικητής.

 

Αναλυτικά οι νίκες του Τριφυλλιού.

(24/07/1960) – Ολυμπιακός 1 – 4 Παναθηναϊκός

Αυτή ήταν η πρώτη αναμέτρηση των 2 ομάδων στο πλαίσιο της Α εθνικής κατηγορίας. Ήταν μία νίκη-χρυσάφι για τους πράσινους, οι οποίοι έφτασαν την ΑΕΚ στην κορυφή της βαθμολογίας. Αυτή ήταν και η πρώτη συντριβή του αιωνίου σε εκτός έδρας παιχνίδι. Ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ φιλοδώρησε τον Ολυμπιακό με τρία γκολ.

(28/01/1962) – Ολυμπιακός 1 – 2 Παναθηναϊκός

Ο Μίμης Δομάζος στο 10′ άνοιξε το σκορ και ο Ανδρέας Παπαεμμανούλη διπλασίασε τα τέρματα της ομάδας του. Αυτή ήταν μία νίκη η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη συνέχεια του πρωταθλήματος.

(24/05/1964) – Ολυμπιακός 0 – 1 Παναθηναϊκός

Ο Παναθηναϊκός έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα και έρχεται στο Καραϊσκάκη με στόχο να διατηρήσει το αήττητο. Η ομάδα του Στέφαν Μπόμπεκ επικράτησε με σκορ 0-1 χάρη σε τέρμα του Λουκανίδη. Αξίζει να σημειωθεί πως καμία ελληνική ομάδα δεν έχει επαναλάβει το κατόρθωμα του 1963-1964.

(11/05/1970) – Ολυμπιακός 0 – 1 Παναθηναϊκός 

Ο Παναθηναϊκός έφτασε στην επικράτηση η οποία τον διατήρησε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα.

(08/11/1970) – Ολυμπιακός 0 – 1 Παναθηναϊκός 

Σε έναν αμφίρροπο αγώνα, με τις δύο ομάδες να χάνουν πολλές ευκαιρίες, ο Παναθηναϊκός ήταν εκείνος που κατάφερε να πάρει τη νίκη με γκολ στα τελευταία λεπτά του αγώνα. Ήταν μία νίκη η οποία επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να παραμείνει ζωντανός στη διεκδίκηση του τίτλου.

(09/10/1977) – Ολυμπιακός 1 – 2 Παναθηναϊκός 

Το Τριφύλλι αγωνίστηκε πολύ καλύτερα από τους γηπεδούχους και έφτασε στη νίκη με σκορ 1-2. Ο Ασλανίδης άνοιξε το σκορ στο 11ο λεπτό για τους πράσινους. Ο Γιαννακούλας διαμόρφωσε το τελικό 1-2 στο 85ο λεπτό της αναμέτρησης.

 

(09/11/1985) – Ολυμπιακός 1 – 2 Παναθηναϊκός

Πάρτι έκανε ο Δημήτρης Σαραβάκος στους ερυθρόλευκους καθώς με 2 προσωπικά του τέρματα (το ένα ομορφότερο απ’ το άλλο) χάρισε τη νίκη στην ομάδα του.

 

(08/11/1987) – Ολυμπιακός 1 – 4 Παναθηναϊκός

Η εν λόγω χρονιά ήταν πολύ μέτρια για τους δύο αιώνιους. Το Τριφύλλι συμβιβάστηκε μόλις με την 5η θέση του πρωταθλήματος, ενώ ο Ολυμπιακός με την 8η. Σε μία χρονιά χαμένη και για τις δύο ομάδες, ο Παναθηναϊκός έκανε πάρτι στον αιώνιο και τον φιλοδώρησε με 4 τέρματα.

(25/02/1990) – Ολυμπιακός 3 – 4 Παναθηναϊκός

Ένα πολύ απολαυστικό παιχνίδι πραγματοποιήθηκε στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Το ημίχρονο έληξε ισόπαλο δίχως τέρματα. Η επανάληψη όμως έμελλε να είναι καταιγιστική από άποψης θεάματος, έντασης και γκολ. Νικητής ήταν ο Παναθηναϊκός με γκολ του Σαμαρά στις καθυστερήσεις του αγώνα.

(02/12/1995) – Ολυμπιακός 1 – 2 Παναθηναϊκός

Ο Ολυμπιακός είχε μείνει από νωρίς εκτός διεκδίκησης του πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός με την ΑΕΚ βάδιζαν χέρι-χέρι καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν. Οι πράσινοι πήραν ένα πολύ σπουδαίο διπλό απέναντι στον Ολυμπιακό χάρη σε τέρματα που πέτυχαν οι Μπορέλι και Καπουράνης.

(04/03/2007) – Ολυμπιακός 0 – 1 Παναθηναϊκός

Το πρωτάθλημα το είχε εξασφαλίσει ο Ολυμπιακός. Η μόνη βαθμολογική μάχη ήταν για την 2η θέση ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ. Το Τριφύλλι, κόντρα στην ροή του αγώνα, κατόρθωσε να αποδράσει με το διπλό χάρη σε τέρμα του Δημήτρη Παπαδόπουλο στο τελευταίο λεπτό της κανονικής διάρκειας του αγώνα.

(02/03/2014) – Ολυμπιακός 0 – 3 Παναθηναϊκός

Το τελευταίο πάρτι στο Καραϊσκάκη. Ο Παναθηναϊκός ήταν ανώτερος από το πρώτο ως το τελευταίο λεπτό και έφτασε στον θρίαμβο με σκορ 0-3. Ο Πράνιτς έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα λίγα δευτερόλεπτα πριν τη συμπλήρωση των 45 λεπτών. Ο Μπεργκ κλείδωσε την νίκη στο 67′ και ο Αμπέιντ έδωσε διαστάσεις θριάμβου με απευθείας εκτέλεση φάουλ στο 89′.

Συνδεθείτε στην ομάδα του Newspao.gr στο Viber
Ακολουθείστε τo Newspao.gr στο Google News