Το ότι η Ευρώπη είναι η πρώτη (χρονικά) προτεραιότητα για το Τριφύλλι έχει πλέον εμπεδωθεί απ’ όλους. Το επανέλαβε δις ο Αντρέα Στραματσόνι, το δείχνει με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία ο Ζιλμπέρτο Σίλβα και άπαντες έχουν εστιάσει στον στόχο, τα πάντα είναι προσαρμοσμένα σ’ αυτόν.
Ακόμη και η ελεγχόμενη ένταση του βασικού σταδίου της προετοιμασίας είναι συνειδητή επιλογή στο πλαίσιο αυτού του προσανατολισμού. Δεν θυμίζει σε τίποτε προηγούμενα καλοκαίρια “στρατιωτικοποίησης”, επικεντρώνεται σε παιχνίδι με μπάλα και τακτική και λιγότερο σε υψηλούς δείκτες φυσικής κατάστασης, εξ ου και η φρεσκάδα που βγάζουν οι “πράσινοι” στις πρώτες φιλικές αναμετρήσεις τους και ανησύχησε αρκετούς.
[ads2]
“Ό,τι κάναμε πέρσι μέσα στη χρονιά, κάνουμε και τώρα με ελάχιστες διαφορές” είναι η περιγραφή της εικόνας αυτών των δεκαπέντε ημερών που ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε φουλ προετοιμασία για το ζευγάρι των προκριματικών φάσεων του Europa League.
Για να αποδειχθεί βεβαίως “ζευγάρι” και να συμμετέχει ο Παναθηναϊκός στα πλέι οφ της διοργάνωσης, θα πρέπει προηγουμένως να περάσει από τον τρίτο προκριματικό γύρο, όπου εκτός οδυνηρής έκπληξης για τους Σουηδούς θα αντιμετωπίσει την ΑΪΚ Στοκχόλμης.
“Γέρνει” αριστερά…
Αυτή κατασκόπευσε χθες το τεχνικό επιτελείο του “τριφυλλιού” εκτιμώντας το ντέρμπι με την Μάλμε (εντός έδρας, 1-1 τελικό αποτέλεσμα) ως εξόχως αντιπροσωπευτικό δείγμα του τρόπου με το οποίο θα επιχειρήσουν οι Σουηδοί να αντιμετωπίσουν και τα παιχνίδια κόντρα στον Παναθηναϊκό.
Ο αντίπαλος δεν τρομάζει, αλλά ο “must win” χαρακτήρας των αναμετρήσεων και η αποφυγή επανάληψης της περσινής πανωλεθρίας με την Γκαμπάλα διατηρούν πολύ ψηλά τον δείκτη εγρήγορσης στο στρατόπεδο των “πρασίνων”.
Το 3-5-2 με το οποίο παρατάχθηκε η ΑΙΚ στο ντέρμπι και πολύ δύσκολα θα αλλάξει εν όψει των αγώνων με τον Παναθηναϊκό, δεν την βοήθησε να φτάσει στη νίκη και να μειώσει την απόστασή της από την κορυφή (-7 β.), ούτε κάλυψε τις αμυντικές της αδυναμίες.
Με μονοδιάστατη ανάπτυξη που εξαντλεί τις δυνατότητες της αριστερής πτέρυγας και αγωνιά να εκμεταλλευτεί το επιθετικό δίδυμο (με έμφαση στον Στράνμπεργκ) με παράλληλα γεμίσματα στην περιοχή για φάσεις-γκολ της μιας επαφής, οι Σουηδοί θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω προβλήματα αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να ζητεί την επιστροφή του δανεικού Στράνμπεργκ πριν το τέλος του μήνα.
“Αδύναμη καρδιά”…
Οι αδυναμίες στα μετόπισθεν εστιάζονται στην καρδιά της αμυντικής διάταξης και το εάν ο Αντρέα Στραματσόνι θα επιχειρήσει να χτυπήσει με επιθετικό δίδυμο ή την τριάδα που δοκίμασε κόντρα στη Φενέρ με τους ακραίους επιθετικούς να πατούν περιοχή, αφήνοντας ανοικτούς τους διαδρόμους για Μέστο και Χουλτ, μένει να αποδειχθεί στο χορτάρι.
Πιθανότατα όμως το κατά πολλούς αιφνίδιο εγχείρημα του 3-4-3 στην Τουρκία, να ήταν αποτέλεσμα του πρώτου σκάουτινγκ της πιθανότερης προσεχούς αντιπάλου. Σε κάθε περίπτωση όμως ο Ιταλός θα πρέπει να βρει λύσεις και στις “πράσινες” αμυντικές αρρυθμίες που φάνηκαν κόντρα στη Φενέρμπαχτσε, για να αποφύγει όχι τόσο τις μπαλιές στην πλάτη της άμυνας που εκμεταλλεύτηκε ο ταχύτατος Εμενίκε, αλλά να δεχθεί γκολ όπως αυτό που πέτυχε ο Μπεργκ στην Κωνσταντινούπολη, της μιας επαφής από παράλληλο γέμισμα.
Ιδιαίτερα στο παιχνίδι της Λεωφόρου, που θέλει “λευκό” αμυντικό μητρώο, γιατί εύκολα ή δύσκολα, έτσι ή αλλιώς σε φυσικό ή τεχνητό χλοοτάπητα, εκτός έδρας γκολ θα βρουν οι “πράσινοι”.
Το σημερινό προπονητικού χαρακτήρα φιλικό με τον Απόλλωνα Λεμεσού στο Κορωπί (6.30 μ.μ.), αλλά κυρίως η μεθαυριανή αναμέτρηση με την Τσβόλε στο “Απόστολος Νικολαΐδης” θα αποτελέσουν την πρόβα τζενεράλε για την έναρξη των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων και θα δώσουν ισχυρές ενδείξεις για όσα σκέφτεται το τεχνικό επιτελείο.
Υ.Γ.: Ενδιαφέρον έχουν τα σετ φυσικής κατάστασης που θα πρέπει να εντάξει ο Στραματσόνι στο προπονητικό πρόγραμμα των “πρασίνων”, αμέσως μετά τις δύο προκριματικές φάσεις και την έναρξη της Superleague.
Υπάρχουν οι διαθέσιμες ημερομηνίες στο πρώτο δεκαήμερο των Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου, όπου υπάρχει και διακοπή των πρωταθλημάτων λόγω εθνικών ομάδων, αλλά θα εξαρτηθεί και από τον αριθμό των απουσιών διεθνών ποδοσφαιριστών.
Υ.Γ.1: Το θέμα του επιθετικού είναι στην πρώτη γραμμή για την ολοκλήρωση του μεταγραφικού σχεδιασμού του “τριφυλλιού”, με την περαιτέρω ενίσχυση στα μετόπισθεν να ακουμπά περισσότερο στην περίπτωση να αποδειχθεί ευκαιρία η διαθεσιμότητα του Γκόρντον Σίλντενφελντ.
Φαίνεται να υπάρχει μία ακόμη υποψηφιότητα, αυτή του 31χρονου Ματίας Σιλβέστρε. Ο Αργεντινός δεν είναι στις βασικές επιλογές της τεχνικής ηγεσίας της Σαμπντόρια, αλλά το υψηλό του κασέ (650.000 ευρώ) προϋποθέτει τη συμμετοχή των Γενοβέζων στην κάλυψή του, γεγονός που περιπλέκει την υπόθεση και την αφήνει σε δεύτερο πλάνο.
πηγή: contra.gr